F Pracovní life update - Another Dominika

Pracovní life update

Myslela jsem si, že o nové práci něco napíšu mnohem dřív. Zkoušela jsem to, ale vůbec mi to nešlo. Moje pocity ohledně ní se často měnily a přemýšlela jsem i nad tím, že bych z ní ve zkušební době odešla.
Ale zpátky na začátek.
Odhodlat se k tomu dát výpověď z předchozí práce mi trvalo neskutečně dlouhou dobu (článek o tom najdete tady). Nejsem si jistá, jestli bych výpověď dala, kdybych nenašla inzerát na pracovní pozici, na které momentálně pracuju.
Na pracovní nabídky jsem se dívala opravdu dlouho, ale za celé dlouhé měsíce jsem nenašla ani jednu jedinou, u které by mi něco nevadilo. Jasně, snad žádná práce není na sto procent ideální, ale když už rovnou cítíte, že byste se pokoušeli sami sebe napasovat někam, kam víte, že to nepůjde, nemá to cenu. Až v únoru jsem našla takovou nabídku, kde jsem si odškrtla všechny body, nebylo v ní nic, co by mi nevyhovovalo a všechno ve mě křičelo, že to je to ONO. Bez většího rozmýšlení jsem poslala životopis. Případný nástup by byl 1. května.
Věděla jsem, že kdyby nějakou náhodou tato práce vyšla, musím být připravená a dát výpověď ještě v únoru tak, aby mi na konci dubna uplynula výpovědní lhůta. Byl poslední únorový den a já výpověď stále neměla podanou. Tak moc mě ale děsilo, že bych o tuto práci mohla přijít jen kvůli tomu, že ji nejsem schopná dát, že jsem za pět minut dvanáct sebrala veškerou odvahu a odnesla vedoucímu svou výpověď.



Čekala jsem, jestli se mi ozvou "z té mojí vysněné práce" a mezitím jsem rozesílala životopisy dál. A pak mi jednoho dne zazvonil telefon a já byla pozvaná na pohovor. Měla jsem ohromnou radost a zároveň velký stres, na opravdovém pohovoru jsem do té doby byla jen jednou, takže jsem se pilně dle tipů na internetu připravovala a říkala jsem si, že mě nemůže nic překvapit. Na pohovoru jsem si spíš připadala jak na zkoušce a odešla jsem s pocitem, že jsem to totálně pokazila a musím se opřít do hledání jiné práce.
O to větší překvapení bylo, když mě vybrali. Přišla obrovská radost, úleva a absolutně nebylo o čem přemýšlet.
A tak jsem nastoupila, plná radosti a zároveň obav, abych to zvládla. Bála jsem se, že na mě rovnou všechno nahrnou a já budu bezradná. O to větší překvapení bylo, že začátek byl hodně pozvolný. Až tak moc, že se ve mě mísily pocity, zda to bylo správné rozhodnutí. Nedostatek pracovní náplně byl jedním z důvodů, proč jsem odešla z předchozí práce a nedovedla jsem si představit, že bych to tak měla znovu. Čekala jsem, že budu víc zapojena, že mi moji mentoři budou ukazovat, co dělají, že si nebudu připadat, že jsem tam zbytečně. Hodně jsem bojovala s tím, že pracovní pozice nenaplnila moje očekávání. 
Postupně se ale všechno začalo měnit k lepšímu.
Jsem zapojována do činností, vypracovávám samostatně materiály, lépe se ve všem orientuju a celkově jsem se adaptovala mnohem lépe, než jsem čekala. Moji kolegové jsou skvělý, konečně pracuju na místě, co má úroveň a kde jsem už několik let chtěla pracovat. Neměnila bych. Jen doufám, že to takto bude pokračovat i dál a stanu se právoplatnou členkou (nejen) pracovního kolektivu.
Konečně v sobě cítím tu touhu dozvědět se a umět toho co nejvíc.


Jsem moc ráda, že jsem se rozhodla pro změnu práce. Zpětně absolutně nechápu, jak jsem v té předchozí mohla vydržet tak dlouho. Nerozumím tomu, proč jsem zůstávala v tak nevyhovujícím pracovním prostředí, kam jsem chodila s odporem a obavami. Zpětně si uvědomuju, co všechno tam bylo špatně a jak mě mentální nastavení lidí stahovalo úplně dolů. 

A jak se po pracovní stránce daří vám? Měnili jste někdy práci?



CONVERSATION

30 komentářů:

  1. Dominiko, je to velké rozhodnutí a u tebe bylo šťastné! Moc ti to přeji. V životě jsem musela udělat pár tak zásadních rozhodnutí, teď už jsem roky v naší firmě a neměnila bych. Možná už bych ani neuměla být zaměstnancem...
    Přeji příjemné letní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máš práci, ve které jsi spokojená :) Taky přemýšlím, že bych v budoucnu chtěla pracovat spíše sama na sebe, ale jak to dopadne, kdo ví, zatím jsem spokojená tak, jak to je :)

      Vymazat
  2. Byl to velký krok a odhodlat se k tomu dát výpověď chce určitě dávku odvahy. Každopádně pokud člověk není spokojený a cítí, že potřebuje změnu, je to s odstupem času určitě to nejlepší rozhodnutí. Já jsem nikdy výpověď nedávala, jsem v mé první práci téměř 3 roky a stále mě to baví, ale člověk nikdy neví. Jednou to přijít může a je super, že máš takovou zkušenost a držím ti palce, ať jsi spokojená! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Takhle zpětně jsem ráda, že mám za sebou i tu zkušenost s podáním výpovědi, přijde mi, že kdyby to někdy opět nastalo, tak to nebudu brát až tak tragicky :)

      Vymazat
  3. Já musím říct, že po šesti letech v práci jsem tam konečně šťastná. Práce mě baví, máme super kolektiv. Jsem moc ráda, že jsi taky konečně spokojena!

    OdpovědětVymazat
  4. Není to vždy lehké, ale pokud člověk chce tak musí, nikdo jiný to za něj neudělá 😊. Je dobře, že jsi se k tomu odhodlala, že nová práce vyšla a jsi teď spokojená, to je to nejdůležitější.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Domčo, já první práci měnila po roce. Měla jsem vždy problém práci sehnat, takže jsem prostě vzala to, kde vzali mě. V obou případech tím pádem o nějakém baví tě tvoje práce nebo odškrtávání seznamu nemůže být řeč. Svojí současnou práci mám ráda hlavně pro flexibilní pracovní dobu, kolektiv a protože je to blízko. Jinak je to psychicky náročné a spousta věcí by mohla být lepších, ale už teď vnímám, že mi to docela dost dalo ty výzvy co překonávám denodenně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to tak měla s předchozí prací, byla to moje první a vzala jsem ji proto, že mě tam vzali.. Teďka už jsem to tak mít nechtěla, nechtěla jsem jít z bláta do louže a chtěla jsem něco aspoň trošku dle mých představ :)

      Vymazat
  6. Jéé, no tak tohle strašně ráda čtu! Super, že to klaplo a že se nakonec v nové práci cítíš tak dobře, moc ti to přeju :) Já jsem měla jen pár brigád a pracovní pohovor jsem nikdy nezažila. Jen se mi teď v noci několikrát zdálo, že dělám zkoušky na vysokou školu... nevím proč :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥
      Mně se opakovaně zdá, že jsem zpátky na gymplu a třeba jsem zkoušená z chemie nebo píšu písemku z biologie.. hrůza :D

      Vymazat
  7. Jsem moc moc ráda, že jsi našla práci, ve které jsi spokojená po všech stránkách. Tak to má být! :-) Já jsem v práci taky spokojená, už tam pracuji pátým rokem a až poslední rok si to užívám úplně na maximum :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Jsem ráda, že máš práci, která tě naplňuje :)

      Vymazat
  8. Domi, moc gratuluji! Je krásné číst takhle potěšující zprávy. Skvělé, že se sázka na nejistotu vyplatila a vysněná pozice vyšla. Já jsem měla v současné práci taky pomalý rozjezd, nevadilo mi to tedy (byla jsem po státnicích, zařizovala byt...). No, po pár měsících to už bylo všechno, jen ne pomalé. :D Zpětně soudím, že postupné školení a předávání práce bylo vlastně skvělé, protože jsem si každé jednotlivé specifikum pořádně zažila a na těch stabilních základech se mi pak dobře stavělo. Teď mě od září čeká školení nové kolegyně a jsem vděčná, že máme čistě na trénink dedikovaného 2,5 měsíce, aby měla kvalitní základy i ona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥
      V tom máš pravdu, taky to tak teď už vnímám, ale kord ty první týdny jsem to nesla dost těžce..

      Vymazat
  9. To je bezva, že nová práce ti vyhovuje a je podle tvých představ. Tak ať to vydrží.

    OdpovědětVymazat
  10. přeji, ať se to v práci lepší a cítíš se víc šťastná :) já také přemýšlela o změně zaměstnání, ale nakonec jsem se rozhodla ještě chvíli pobýt :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem moc ráda, že jsi v nové práci spokojená <3 věřím, že to muselo být strašně těžké dát výpověď a přitom nevědět, jestli tě na novou pozici přijali. S pohovory zatím zkušenosti nemám, ještě studuji, ale za 2 roky mě to taky čeká. Moc ráda bych učila na zdejší základce, ale kdo ví, kam mě vítr zavane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Uvidíš, ale doufám, že ti práce vyjde tam, kde si to budeš přát :)

      Vymazat
  12. Moc pěkný článek a ať se ti v nové práci daří dál :) Já měnila práci už několikrát a až ve školství jsem se našla :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  13. Jsem ráda, že jsi v nové práci spokojená ♥ Po pracovní stránce je to tak střídavě oblačno, někdy je to lepší jindy horší. Upřímně si myslím, že každá práce má něco. Po kolektivní stránce jsem maximálně spokojená i když kolegové s kterými jsem dělala před tí m bylo lepší, ale čím déle jsem na téhle lince říkám si že vzhledem k jistým osobním věcem je lepší, že tam nejsem.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Taky si myslím, že každá práce má něco, ale podle mě je důležité, aby si v ní člověk našel něco, díky čemu se to tam dá zvládnout ;)

      Vymazat
  14. Tak to moc ráda slyším, že se ti v práci nakonec líbí <3 Já jsem po škole jen rok, takže jsem zatím pořád v mé první práci :) Uvidíme co bude příští rok - jsem jen zástup za mateřskou.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  15. Jo, práci jsem měnila, protože v mé druhé mi přišlo, že se nikam neposouvám a úplně to nenaplnilo má očekávání. Myslela jsem, že je to tím prostředím a šla jsem jinam. Abych zjistila, že ani to mi nevyhovuje a problém je nejspíš v mé osobě. :D (Nakonec jsem dala výpověď ve zkušební době a po zvážení všech pro a proti jsem šla na volnou nohu.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Volná noha mě láká a doufám, že to tak jednou taky budu mít. Zatím k tomu nemám odvahu a ještě jsem nevymyslela plán, jak to udělat, aby mě to uživilo :D

      Vymazat