F Thrillerový začátek léta | Jeho a její; Odvoz pro Sáru - Another Dominika

Thrillerový začátek léta | Jeho a její; Odvoz pro Sáru

Knížky k létu a k dovoleným neodmyslitelně patří. Schválně, kdo si taky do kufru balí hromádku různých příběhů, ke kterým se během roku tak nějak nedostal? Moje mamka je v tomto zářným příkladem. Já čtu knížky průběžně, s delšími dny toho ale vždycky přečtu víc.
Kord když jde o knížky, které vás nenechají, abyste je odložili. A právě takové bych vám dneska chtěla doporučit.

Jeho a její | Alice Feeney
Thriller od britské spisovatelky Alice Feeney vás nenechá chladnými. Mě zaujal na první pohled. Myslela jsem si, že se mi kniha bude líbit, ale že ji přečtu jedním dechem, jsem ani já nečekala. 


Anotace:
 Aby získala zpět místo hlasatelky hlavních televizních zpráv, je Anna Andrewsová odhodlaná jít přes mrtvoly. Když dostane za úkol natočit reportáž o vraždě, která se stala v jejím rodném městečku, neváhá ani vteřinu. Na místě zjistí, že vyšetřování vede její exmanžel Jack Harper a obětí je kamarádka z dětství. Anna se rozhodne ve městě zůstat a přilepit se policii na paty. Má ale tajemství a není ani zdaleka jediná.
Hra kočky s myší teprve začíná a z britského maloměsta se brzy stane místo řádění sériového vraha, který se vydal po stopách minulosti.



Knížka vás nenechá, abyste ji byť na chvilku odložili. V jednu chvíli se přistihnete, že kýváte hlavou a máte pocit, že je vám celý příběh jasný, po pár stránkách je ale zase všechno jinak. V průběhu začnete podezřívat snad úplně každého. Autorce se povedlo atmosféru vykreslit tak, že vrahem s motivem může být snad kterákoliv z postav.
Vraha jsem ale přesto vůbec neodhadla. 
Doteď jsem z toho v šoku a budu si muset knížku přečíst znovu, protože si říkám, že není možné, aby mi to tak moc uniklo.
Zajímavé bylo i vyprávění příběhu ze tří pohledů - Anny, Jacka a vraha. Tento prvek často působí rušivě, tady se ale postavy doplňovaly a konečně i mužská linie byla napsaná lidsky a uvěřitelně. 

Odvoz pro Sáru | S. C. Lalli
U druhého thrilleru nám s přítelem z anotace spadla brada a skoro jsme se poprali o to, kdo knížku bude číst jako první. Ale jelikož hlavní čtenář naší domácnosti jsem já, samozřejmě jsem vyhrála. 


Anotace:
Studentka práv Sára musí mít při škole dvě zaměstnání, aby zaplatila účty. A občas musí dělat i věci, které by od ní většina lidí nečekala.
Rušná večerní směna v baru se chýlí ke konci, když jí šéf nařídí, aby se postarala o opilou zákaznici na záchodě. Pomůže jí tedy na vzduch, kde si zavolají odvoz domů, nahlásí adresu a za chvíli už každá z nich sedí na zadním sedadle auta a vyráží do noci.
Unavená Sára cestou usne, a když se probudí, zjistí, že je v bohaté čtvrti na druhém konci města, a dojde jí, že si s druhou dívkou, také Sárou, prohodily auta. Bez peněz jí nezbývá nic jiného než vyrazit domů pěšky. Před domem ji ale čekají policejní majáčky a mrtvé tělo na chodníku – Sára.
Byla tím pravým cílem vraha? Nebo jen nasedla do špatného auta? A proč by někdo chtěl, aby jedna z nich zemřela? 


Ze začátku byl pro mě příběh maličko zklamáním. Kvůli anotaci jsem měla velká očekávání a byla jsem trošku zklamaná, že se příběh netočí jen kolem vyšetřování vraždy. 
Kniha se soustřeďuje na příběhy obou Sár - z minulosti až do přítomnosti. Kord v případě přeživší Sáry je to překvapivé čtení, které mě vtáhlo do děje. Oceňovala jsem, že není jen slušňačka, která se snaží si zajistit coby dcera přistěhovalců  lepší život. Skrývalo se v ní toho mnohem víc. Stejně tak musím vyzdvihnout konec, který konečně přinesl překvapivý zvrat a líbilo se mi, jak se příběh uzavřel. 
Zároveň mi ale přijde, že knížka nevyužila svůj potenciál. Z námětu se dalo vytěžit víc. Prvky napětí sice nechyběly, ale za mě jich tam mohlo být víc. Pro mě to byl spíš napínavý román než thriller v pravém slova smyslu.
Pro někoho, kdo se na thrillery necítí, ale zároveň by si někdy chtěl přečíst něco napínavějšího, bude tato knížka ideální.


Moc děkuji za skvělé čtenářské zážitky nakladatelství Grada.

Jakou knížkou si léto zpestříte vy? Vyberete si nějaký thriller nebo raději romantický příběh?


CONVERSATION

28 komentářů:

  1. Odvoz pro Sáru zrovna čtu a zatím se mi taky líbí.

    OdpovědětVymazat
  2. Dominiko, děkuji za tipy! Kde jsou ty časy, kdy jsem knihy polykala jednu za druhou... Ale když už - žánry ráda střídám, tak klidně thriller i romantiku.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky žánry ráda střídám :) Často si po romantickém nenáročném příběhu přečtu jako další knížku něco napínavějšího, aspoň pak nemám pocit, že čtu podobné příběhy pořád dokola :)

      Vymazat
  3. thrillery nejsou zrovna mým šálkem, ale občas po nějakém sáhnu :) musí být však ta správná nálada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě tak rok a půl zpátky jsem je vůbec nečetla, dala jsem jim ale šanci a teď je úplně miluju :)

      Vymazat
  4. Já na dovolené ještě nebyla, ale léto je i pro mě vždy více o čtení - beru si knížku i na zahradu, a tak toho stihnu taky víc. Letos čtu zatím tak nějak pomaleji (ještě mi zbývají knihy vánoční, které už střídám i s dalšími). Momentálně pořád čtu pátý díl Harryho Pottera - není to zrovna formát na čtení venku, a tak jsem se pustila i do povídkové sbírky Strašidlo cantervillské.
    Z tvých přečte bych knih, které zní dobře obě, si rozhodně musím koupit Jeho a její. Škoda, že už mám doma balíček s další várkou knih. Příště. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nebyla a bohužel to i vypadá, že ani nepojedeme :) Harry Potter není knížka, kterou by člověk přečetl během chvilky, ale obdivuju tě, že zvládneš číst dvě knížky najednou :)

      Vymazat
    2. Nezvládám - přistihuju se, že věnuju jedné víc pozornosti, takže se snažím, aby si byly podobné žánrem, jinak bych z toho měla v hlavě guláš. 🙂

      Vymazat
    3. Tak to bych já v hlavě měla ještě větší guláš, když by knížky byly podobné žánrem :)

      Vymazat
  5. Mně dovolená čeká příští týden. Budu tu mít kamarádku ze Slovenska, tak ji spolu s mužem vytáhneme po památkách v Čechách.
    Jinak já si na každý měsíc dělám TBR - a to mě vždy motivuje na tu knihu, alespoň pak netrávím x dní s přemýšlením toho, co si přečtu. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Taky většinou na dovolené beru knihy, které po celý rok odkládám. Nicméně z tvých dvou uvedených nedokážu říct, která mě zaujala víc. Obě vypadají, že bych je nedokázala odložit, takže děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dost pravděpodobné, já obě dvě přečetla jedním dechem :)

      Vymazat
  7. Dominiko zdravím. Děkuju za inspiraci. Čtu velice ráda, ale teď s tím mám zas problém, nesoustředim se, neustále se musím vracet, utíkají mě myšlenky. Jedu teď na týden na chalupu, nějakou knihu si sebou vezmu. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám až moc dobře, taky mívám taková období.. Za mě je nejdůležitější se do toho nenutit, tohle období zas přejde :)

      Vymazat
  8. Ahoj Domčo, já mám momentálně pracovní dovolenou čili dovolenou, abych dohnala práci, co jsem neudělala protože jsem byla v práci. Už jsem přečetla novou Caplinovou a pak tu mám ještě Pauline Mai, ale k té se dostanu třeba v druhé polovině týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to není moc dovolená :D
      Na novou Caplinovou se taky chystám, minulý týden jsem dočetla Hrad ve Skotsku :)

      Vymazat
  9. Obě knížky zní dobře. Věřím, že je to zajímavé čtení :) Já teď čtu Vrah andělů od A.Mayne, ale zatím mě to moc nechytlo, tak uvidíme :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku neznám, ale teďka jsem si jí našla a myslím si, že by pro mě nebyla :)

      Vymazat
  10. Thank you for the recommendation; both of them give the impression that I won't be able to put them down once I start reading them.

    https://www.melodyjacob.com/2023/07/green-one-shoulder-maxi-dress.html

    OdpovědětVymazat
  11. Čtu ráda, čtu docela hodně. Názvy knížek si píšu. Díky za tip!
    Hezké letní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Knihu Jeho a její jsem nedávno četla a moc se mi líbila. :) Já přes prázdniny čtu nejraději romantiku, ale sem tam nějakému thrilleru neodolám. ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to na super knížky, Jeho a její mě zaujala o něco více a přidám si jí na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta se mi i líbila více, jak tě znám, tak by to mohla být knížka přesně pro tebe :)

      Vymazat