F The Book Was Better - Another Dominika

The Book Was Better

Když jsem si poprvé přečetla větu z nadpisu, věděla jsem, že to je věta, která mě neskutečně moc vystihuje. Miluju se podívat na film a následně si přečíst knížku. Vím, že spousta lidí to má přesně naopak a chápu to, ale mně to více vyhovuje takto. Jednoduše proto, že díky filmu už vím, co můžu od knížky čekat, seznámím se s postavami, s prostředím.. A pak si díky knížce přidám do příběhu další detaily, další momenty, které mi tak nějak ucelý celý příběh. Přesně ty momenty, které pak v filmu chybí a kdybych si nejdřív přečetla knížku, byla bych zklamaná, že ve filmu nejsou.
Některé knížky se podaří zfilmovat lépe, některé hůře. Třeba u Charlieho malá tajemství/Ten, kdo stojí v koutě/The Perks of Being Wallflower je dokonalá knížka i film. Celkem fajn je třeba i Zůstaň se mnou/If I Stay nebo Pýcha a předsudek/Pride and Prejudice. Pak tu je spousta zfilmovaných knížek, u nichž je film průměrným, třeba mě napadá Zápisník jedné lásky/The Notebook nebo P.S. Miluji Tě/P.S. I Love You. Pak tu jsou dle mých očí propadáky, třeba Divočina/Wild. Vím, že se spoustě lidem film líbil, mně by se také líbil, kdybych si dřív nepřečetla knížku (výjimka potvrzující pravidlo) a pak mi film nepřišel jako nicotná napodobenina. 

A pak tu mám zcela novou kategorii.
Netušila jsem, že existuje. Když si ve filmu přečtu, že je: Based on the Book, čili založen na, čili podle, tak předpokládám, že je skutečně podle nějaké knížky natočen. Když si na obalu knížky přečtu, že filmová adaptace je právě v kině, předpokládám, že film bude podle knížky. Ale ne, nemusí to tak být. Ve filmových tipech jsem psala o filmu Nekonečná láska/Endless Love, film se mi líbil, tak jsem si chtěla přečíst i knížku.  Začetla jsem se a už od prvních stránek jsem měla pocit, že čtu úplně jiný příběh.

Jediné, co bylo stejné, byla spalující láska Davida k Jade. Jinak dvě naprosto odlišné věci. Samy o sobě dobré, spolu rozhodně ne. Kdybych neznala film, nebo si nepřečetla, že film byl natočen na základě knížky, tak by se mi kniha nejspíš i líbila, připomínala mi knížky od Nicholase Sparkse, tím, jak byla popisována ta citlivá stránka muže, ale nevím, film můžu s klidným svědomím doporučit, knížku ne. I přesto, že je to bestseller, nemyslím si, že by byla až tak skvělá a Davidovu psychiku jsem nedokázala pochopit. Přesto ale v knížce bylo něco, co mě neustále nutilo číst dál, něco, díky čemu jsem se od knížky nědokázala odtrhnout. Možná právě tohle značí to, že je knížka bestsellerem, kdo ví. Každopádně jsem byla zklamaná, kupodivu film je mnohem lepším.
Maličko mi přišlo, jako kdyby film byl tím, co se stalo před a knížka tím, co následovalo. I když ani to nemůže být tak docela pravda, protože film a knížka skončily úplně jinak..

Stalo se vám taky někdy, že knížka a film byly dvě naprosto odlišné věci? Co říkáte filmovým adaptacím knížek?



P.S. Úplně jsem zapomněla zmínit třeba Hostitele/The Host, kde je naprosto skvělá knížka i film ♥
P.P.S. Dalším filmem, který je lepší než knížka, je třeba i Forrest Gump.

CONVERSATION

34 komentářů:

  1. To, že by boli úplne rozličné, to nie, ale veľa filmov podľa kníh ma sklamalo... Ale jeden z najlepších, čo som videla bola Carol aj kniha, aj film sa mi páčili.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  2. Pamätám si, že v sériach Hry o život boli drobné rozdiely, pretože na túto tému som vypracovala stredoškolskú odbornú činnosť. Viac ma sklamala však séria Divergencia, kde posledný sfilmovaný diel je, podľa mňa, niečo úplne iné ako knižka. Je to podľa mňa dosť veľké sci-fi a pritom sa to dalo v pohode sfilmovať podľa knižky. No čo už... je to natočené...

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda souhlasím s Lily. Vždy, když jsem četla knihu až po filmu, představovala jsem si to, co právě bylo v tom filmu. Má fantazie nepracovala. Někdy když totiž čtu knihu, kde je napsáno nějaké místo, umím si ho vyhledat a představit si, co tam postavy dělaly...
    Asi nejhorší zfilmovanou knihou je pro mě Ještě než umřu. Knihu jsme sice četla asi před 3 lety, ale úplně mě chytla a měla jsem ji za pár dní přečtenou. V knize je vše krásně popsáno a děj se mi zdál takový pomalejší. Film je naprostý opak. Sotva začne, už se zná s hl.hrdinou.
    Naopak Zmizelá má podle mě skvělou filmovou verzi. Kniha se mi četla docela blbě právě kvůli tomu, že už jsme viděla film.

    OdpovědětVymazat
  4. (Omlouvám se za smazání, ale všimla jsem si té hrozné chyby :D ) Já to mám naopak. Na knížce je krásná práce fantazie a když čtu knihu až po shlédnutí filmu, není tu moc prostoru pro představivost, protože zákonitě si člověk postavy spojuje. Celkově jsem větším příznivcem knih a na filmové adaptace se dívám s odstupem a beru je jako samostatný celek, protože jinak by to bylo jen zklamání. Výjimkou je třeba Pán Prstenů, kdy je i filmová trilogie dokonalá a Hra o trůny, kdy jsem nejdříve viděla seriál a kdyby ne, tak ty knihy asi nedočtu. Příkladem za všechny je třeba Osvícení, výborný film, skvělá kniha, ale jen do té doby, než se to porovná. Jak píšeš v článku :)

    OdpovědětVymazat
  5. Podle mě jsou knížky prostě pořád milionkrát lepší... Neznám snad jediný film srovnatelný s knížkou...

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som už mala knižku ppožičanú, ale nejako som sa k nej nedostala, ale film si pozrieť konečne musím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Většina kamarádek mi říká abych si přečetla tu a tu knížku před tím a tím filmem, ale já na to moc nejsem, ne že by mě to nelákalo, ale nechci být zklamaná:) většinou sáhnu úplně po jiných žánrech, jiných knihách a ty si přečtu.:) O poslední knížce/ filmu slyším poprvé:) a zkusím se na to mrknout:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  8. Ja mám vždy veľmi veľký problém s tým, že sa začítam do nejakej knižky, ktorá je aj sfilmovaná, utvorím si nejakú svoju predstavu o hercoch, ako asi vyzerajú a potom si pozriem film a úplne ma to všetko sklame, ako napr. keď som čítala Mesto Kostí a potom som pozerala film aj seriál

    Letná giveaway na blogu!

    OdpovědětVymazat
  9. Já patřím k většině, která si radši nejdřív přečte knihu. Ráda si děj, postavy atd. sama vybavuju, mám dost velkou představivost a pokud vidím film, vždy jsem ovlivněna režisérem a při čtení si neudělám už vlastní obrázek..snad to dává smysl :D
    Nekonečnou lásku jsem ani nečetla ani neviděla. Vlastně ani nešahám po knihách, které jsem předtím viděla a naopak. Což je možná i důvod, proč si nedokážu vybavit titul, kde by byla kniha naprosto rozdílná od filmu. Když tam o tom přemýšlím, možná mě krapet zklamala knižní verze Ďábel nosí Pradu.

    OdpovědětVymazat
  10. Já to mám jak kdy. Někdy se na film nepodívám dřív než přečtu knížku a někdy prostě sleduju filmy a třeba až následně čtu. Mám velkou fantazii, takže i když je film stejný nebo hodně podobný knize, stejně si mám tendenci představovat si ta místa a tváře jiné. Ale, filmové zpracování mě dost ovlivňuje. Je to na každém:)
    Skvělý článek a zajímavá myšlenka!
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuju! ♥
      Taky si nemyslím, že to, když se dřív podívám na film, nezničí veškerou moji představivost.. Spíš naopak, většinou si moc nepamatuju přímo tvářě herců, ale spíš samotný příběh, děj, moje pocity a díky knížce se mi to pak všechno propojí a vidím vše jinak :)

      Vymazat
  11. Skvelý článok a áno, stalo sa mi to. Niekoľkokrát a naposledy pri filme Divergencia. Síce to bol podobný príbeh, niekto veci tam boli úplne odlišné a dosť vo filme chýbali.
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  12. Z filmu Hry o život som bola fakticky sklamaná, ale napríklad Černobílý svět je tak úžasne a detailne spracovaný aj film podľa knihy, že ho milujem. Alebo film Hostiteľ sa takmer vyrovná knihe. A potom je tu kniha Forrest Gump ktorou by som prikladala do kachlí a je z nej bravúrny film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Hostitele jsem úplně zapomněla! Knížku jsem četla jedním dechem a stejně tak se zatajeným dechem jsem se dívala na film, díky za připomenutí, dopíšu to do článku :)
      Forresta Gumpa jsem taky četla a taky jsem z knížky nebyla nijak extrémně nadšená, za to film je skvělý :)

      Vymazat
  13. úžasný článok♥ napríklad ja som čítala Paper towns a kniha s filmom sa nedá porovnať. Kniha o 100% lepšia. A takisto aj pri knihe Divergencia, kde nejaké časti vo filme úplne vynechali :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Paper Towns se mi moc nelíbila knížka ani film :D Ale asi bych se taky přiklonila k tomu, že knížka byla lepší :)

      Vymazat
  14. Já se od zklamání u Harryho Pottera vyhýbám střetům knížka versus film. Už to nechci prožít znovu. :D Ale občas se tomu člověk bohužel nevyhne. Já mám výhodu, že čtu knihy, které se moc nezfilmovávají. :D A když si na základě filmu koupím knihu, tak se do ní nedokážu začíst. Asi protože mě netáhne ta zvědavost, co se stane. :)
    KattyLife

    OdpovědětVymazat
  15. Právě jsem našla tvůj blog a musím říct, že ho máš krásný! I styl jakým píšeš, super prostě :)

    Pozvala bych tě ke mě na blog, kde právě probíhá soutěž o Bourjois rtěnky Velvet :) budu ráda, když se zúčastníš!

    Style Solution fashion blog

    OdpovědětVymazat
  16. Nekonečná láska mě už jako film vůbec nenadchnul, takže po knížce bych jen těžko sáhla a podle tvé recenze je to asi i dobře. Já většinou koukám nejprve na film a když se mi líbí, čtu i knihu. Mám ráda, když vím, jak postavy vypadají a můžu si příběh představovat podobně jako ve filmu.

    GIVEAWAY O LUXUSNÍ NÁRAMKY | BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  17. Já si take raději přečtu knížku než film :) ale bohužel není tolik casu takze poslední dobou raději film :/

    OdpovědětVymazat
  18. I think that books usually have more details than movies, but it's stil worth to read a book and watch the same title just to compare both forms :)

    OdpovědětVymazat
  19. S Forrestom Gumpom naprosto súhlasím, film má oveľa väčší náboj. Ja osobne mám filmové adaptácie kníh pomerne rada, ale snažím sa ich aj tak hodnotiť ako dve rozlišné veci. Tým pádom sa mi môže vlastne páčiť aj viac veci ak sa to dá tak povedať :)) Pre mňa osobne je mojou láskou a najlepšou adaptáciou Harry Potter. Hoc je tu veľa vecí, ktoré vo filme oproti knihám chýbali, ale beriem to tak, že ten kto do toho investoval čas a emócie si knižky prečítal a mal o čosi navyše oproti ľuďom ktorí iba videli filmy. Trebars sa mi na tom aj dobre uvádza príklad, že 6. film série bol z môjho pohľadu trochu sklamanie a pri tom je to stále moja najobľúbenejšia kniha celej série :))
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
  20. Hello! How are you, dear?
    Pretty your blog ^^
    Would you like to support each other by follow on GFC and Google+?
    Please Let me know if you follow me and I’ll follow back

    Debora
    from: http://www.deborabrazil.com.br/

    OdpovědětVymazat
  21. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpovědětVymazat
  22. Tiež sa najradšej pozriem na film, a potom si prečítam knihu. Aj keď pri tých hlavných zápletkách už v knihe nebude také napätie. Film Endless Love je jeden z mojich naj, keď sa jedná o romantiku:)
    pieces of me

    OdpovědětVymazat
  23. Většinou se na filmové adaptace knížek vůbec nedívám. Když už příběh znám, nemám pak potřebu dívat se i na film. Navíc při čtení knížky si hlavní hrdiny i prostředí nejak představuju, takže pak nechci, aby mi film tyhle představy zničil. :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Když jsem začínala číst tento článek, říkala jsem si, že pak musím hodit koment, že mě třeba přijde lepší film než knížka Forrest Gump a ty to na konci také zmiňuješ..:) jinak tedy většinou mi přišla vždy lepší knížka. Jinak co zminňuješ, že se koukneš na film a pak přečteš knížku, tak to někdy také dělám a i když vím, jak to dopadne apod. stejně je tam plno nových věcí, které se z filmu nedozvím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to je super, že jsme se tak shodly! :) Přesně tak to vnímám i já! Alespoň se nemusím stresovat, jak to dopadne a můžu si vychutnat celý příběh :)

      Vymazat
  25. Přiznám se, že v tomhle článku jsem byla uplně mimo :D Neviděla jsem snad ani jeden z filmů a nečetla snad ani jednu z knížek :D Každopádně tvoje "metoda", že se nejdřív mrkneš na film a pak přečteš knížku je docela logická, asi to tak taky začnu praktikovat :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  26. Jsem taková, že většinou se držím jen jedné věci: Harry Potter je prostě lepší jako kniha a já ho nečetla ... takže těžko říct, jaké je to pro mě, ale já zbožňuju ty filmy a zůstávám u nich. Dětem bych klidně knížky pořídila, ale sama už se k nim asi ani nechystám. Jednou jsem se začetla a pak to zase zavřela. Každopádně dělám to přesně naopak :D nejdřív kniha, potom film. :D

    OdpovědětVymazat
  27. Já to mám jak kdy. Třeba Harryho Pottera čtu dodatečně poté, co jsem všechny filmy viděla snad dvacetkrát a pořád mě to baví. Knížka i film. Ale naopak třeba u Hostitele jsem byla ráda, že jsem nejprve četla knížku. Myslím si, že kdybych se dívala prve na film, spousta věcí by mi neseděla a nakonec by mě to demotivovalo od čtení knížky. Obráceně to bylo skvělé kombo! :)

    Ale je fakt, že třeba u těch seriálových to je přesně tak, jak říkáš. Přečteš knížky a pak se nestačíš divit jak se se seriálem rozcházejí. :D :)

    OdpovědětVymazat