F Shopping - Another Dominika

Shopping

Přiznávám, bývala jsem shopaholičkou.
Bývaly doby, kdy nebyl týden, abych si něco nového na sebe nekoupila. Většinou to u jedné věci neskončilo. Ještě před rokem jsem byla schopná nechat 150 euro jen tak v Primarku za věci, které jsem naprosto nepotřebovala a nechala se stáhnout davovým šílenstvím.
Pak ale přišel zlom a já se dostala do druhého extrému.
Nenakupuju. I když bych si opravdu chtěla něco koupit, nejde to a z obchodních center odcházím zklamaná a většinou bez jediné nákupní tašky. Ale alespoň se snažím vštípit si to, že nepodporuju rychlou módu, obchodní řetězce, které vykořisťují lidi kdesi v Asii a když už to hodně přeženu, tak chráním naši planetu.

Rodiče mi vždycky říkali, že pořád nakupuju, že mám šíleně moc věcí a nikdy to nemám šanci vynosit. Měli pravdu. Vždycky jsem oblečení vnímala jako něco, co si koupím, párkrát (doslova) vezmu na sebe a pak to pošlu dál, nebo nechám v zapadlým koutě skříně. Vždyť si přeci kupuju samé cenově výhodné kousky, které nemají vydržet na věčné časy.. Ale tenhle můj přístup se změnil. Nejsem naivní, abych si myslela, že mi ta daná věc vydrží několik let, ale opravdu si nemusím koupit něco jen kvůli ceně, jen kvůli tomu, že v téhle barvě to ještě nemám, jen proto, že se mi to hodí k těmhle šortkám, jen kvůli tomu, abych oživila svůj šatník..


Nepamatuju si na moment, kdy se to změnilo.
Možná to mám takhle od té doby, co jsem si vydělala první peníze a zjistila opravdovou cenu peněz.
Možná začínám dospívat.
Možná jsem začala nad nákupy moc přemýšlet, s čím danou věc budu kombinovat, jestli se ke mně hodí, kam ji budu nosit.. 
Možná od té doby, co se mi materiály zdají šílené a nechápu, proč na něco takového plýtváme surovinami.
Možná i od té doby, co se mi věci rozpadají před očima, žmolkovatí, trhají se, zasekávají se zipy, vytahují se - to všechno ještě v obchodě..
Možná mi došlo, že skutečně do své skříně nepotřebuju něco barevného, protože to stejně nosit nebudu..
Možná proto, že slevy vlastně nejsou slevami (Vážně, přemýšleli jste někdy nad tím, že když něco nakupujete ve slevách, tak stejně na tom obchodníci vydělávají a vy proděláváte?).
A nebo mi možná jen moc vlezlo do hlavy neustále opakování rodičů, že moc nakupuju. 

Od minulých nákupů, co vyšly před cca půl rokem, jsem si toho moc nekoupila. Něco málo jste mohli vidět ve Wishes vs. Reality, ale většina věcí v něm jsou stejně věci, co jsem si koupila už dávno předtím. Naposled jsem byla "nakupovat" v Plzni na konci července. A co jsem si koupila? Sprcháč a sešit s pevnýma deskama.

Jediné, co mi jde nakupovat až moc dobře, je jídlo a knížky.
Takže až za pár týdnů/měsíců/let potkáte holku (trošku) při těle s brýlemi, vytahaném a nemoderním oblečením a s knížkou v ruce, je velká pravděpodobnost, že to budu já.

 Nejsem nějak extra aktivistkou a vím, že stále budu nakupovat (nebo se alespoň o to snažit) v obchodních centrech, ale už nikdy nechci odcházet s taškami plných věcí, které nepotřebuju a které si koupím třeba jen kvůli jejich ceně. Chci mít v šatníku věci, kterých si budu vážit a ke kterým budu mít nějaký vztah. Nedávno jsem si prohlížela fotky z dětství a drtivou většinu věcí, co jsem měla na sobě, jsem si pamatovala. Teď pomalu ani nevím, co všechno v té skříni mám - a to bych chtěla změnit. Protože nejde o to, kolik věcí máte a skříň vám nemusí praskat ve švech, abyste měli co na sebe.
Ale o tom zas příště.

P.S. Jak to máte vy?

CONVERSATION

39 komentářů:

  1. Myslím ze slečny co nakupuji pomalu každy víkend nemohou vědet co mají ve skříni a oblečeni urcite nemohou ani unosit :) ja nakupuji průběžně kdyz potřebuji nové kalhoty koupím si je :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně ses nad tím začala zamýšlet. Já nákupy nikdy moc nemusela. Vždycky si koupím jen to, co potřebuju nebo jsem dlouho chtěla.

    OdpovědětVymazat
  3. Pekný článok. Ja osobne už tiež veľmi nenakupujem. Naozaj neviem čím to je.

    NINAVE|GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda ve slevách nakupuji, protože pořád se to vyplatí víc, než pak věci koupit na plnou cenu. A pokud slevy jsou, využívám jich, a to hodně, ale z vlastních peněz. Nakupuji také jen věci, o kterých vím, že je unosím. A poslední dobou se mi stává také, že projdu 20 obchodů, a vyjdu s prázdnýma rukama :)
    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. J, určitě se vyplatí víc :) Ale zase si nemyslím, že by se mělo něco kupovat jen kvůli tomu, že je na tom visačka se slevou, tak jsem to myslela :)

      Vymazat
  5. Moc pěkné zámyšlení! Jelikož já si nemůžu dovolit nakupovat hodně, nakupuji málo :D Tedy, raději si nakoupím právě ty knížky, jídlo a hodně ovoce (protože to je snad nejdražší!) a jednu sukni, co budu tahat celé léto a nové šaty, abych teda něco pro oživení měla, si objednám na Aliexpresu za minimální cenu, neboť mi vydrží stejně dlouho, jako jiné :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som bola taká ako ty ešte pred pár romi, možno 2, moji rodičia mi všetko kúpili a nikdy tie veci nešli z môjho vrecka ,a preto som mala aj také veci ,ktoré som potom nikdy nenosila. No, a odkedy zarábam nejaké tie peiaze na brigádach, tak už si kupujem veci prevažne z mojich zarobenáých a snažím sa uvažovať pri kupe rozumne. Som však už náročnejšia ako pre rokmi a len tak niečo sa mi nepáči v obchodoch :) Snažím sa kupovať len veci, ktoré vynosím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pekný článok :)
    http://loveofbratislava.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  8. Už jako mladší jsem nakupovala celkem s rozumem, to co potřebuji, nebo to po čem fakt dlouho toužím. Málo kdy se stalo, že jsem šla do obchodu a za každou cenu si musela něco koupit. Tak to mám i teď, jasné občas sáhnu po zbytečnosti, co je ve slěvě, ale nic se nemá přehánět:) Pěkný článek:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem vždycky nakupovala úplně příšerně, ale čím jsem starší, tím víc preferuju takové ty poklidné nákupy plné kecání s mamčou/kamarádkami, spojené s kafíčkem a taaak... Žádné miliardy tašek všeho jako dřív :))

    OdpovědětVymazat
  10. U mňa je to rovnaké, tiež som kedysi minula nehorázne peniaze na veci, ktoré ma netešili, dokonca mi občas ani neboli dobré, ale boli pekné alebo hocičo, čo bolo v móde. Ale dnes nakupujem málo a hlavne idem po kvalite. Čítam štítky, hľadám kvalitné materiály... A som rada, že som na to prišla teraz a nie o 10-20 rokov.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkný článek :) Já teda nikdy nenakupovala nějak extrémně moc, ale určitě víc než teď a přesně to bylo tak, že jsem si koupila třeba něco, co jsem měla jednou-dvakrát na sobě a poté to leželo ve skříni než jsem to nakonec dala na Vinted. Teď už vím, že si nebudu kupovat nic barevného, ale ty nejvíc basic kousky, protože to je to, co nosím, co určitě nosit budu a nakonec, i z basic kousků lze vytvořit zajímavé outfity :) Jinak u kosmetiky se snažím taky držet, když vím, že nepotřebuju mít 20 paletek apod. :) Ale na druhou stranu je to moje záliba a tak se tam tolik neomezuju, i když pořád s rozumem :) Jinak v souvislosti s těmi obchodními řetězci a předraženým oblečením jsem si vzpomněla na dokument, který jsem kdysi viděla, kdy tuším, že to byli nějací blogeři jeli do Asie a zkusili si sami pracovat v těch továrnách a žít z toho, co si vydělají, no bylo to docela zajímavé a člověk u toho začne přemýšlet nad tím, kolik toho oblečení opravdu potřebuje :)
    Lovely imperfections | Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, taky mám nejradši basic kousky a vím, že je určitě vynosím. Vždycky mi všichni "nutili" barevnější oblečení, třeba když jsem byla nakupovat s kamarádkami, tak mi říkaly, abych si koupila tohle a tohle, abych pořád nenosila jen černou.. a já se vždycky nechala zlákat, teď už by se to nestalo.
      Vím, jaký dokument myslíš, dříve jsem o něm četla, ale ještě než jsem se na něj podívala, jsem na něj úspěšně zapomněla. Děkuju za připomenutí, určitě se na něj mrknu :)

      Vymazat
  12. O mne vravia, že som shopaholic.. ale mám to tak, že u nás nenakupujem skoro vôbec. Len občas niekde zájdem a ak sa mi niečo páči, tak si to kúpim. Ja si skôr šetrím na nákupy do Prahy alebo do iných zahraničných miest :) Ale som schopná dať za vestu v 50%tnej akcii 30 eur :D doma mi to vyčítajú, ale ja ju naprosto milujem <3 Tak isto mám veci, ktoré som na sebe nikdy nemala alebo si ich už nikdy nezoberiem, lenže snažím sa ich darovať alebo predať za symbolickú sumu :)
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně, že jsi si ty vestu zamilovala a ráda ji nosíš. Nemusíš kvůli tomu mít výčitky :D
      Já to mám stejně s věcmi, které nenosím, buď se je snažím podarovat, nebo prodat za minimální cenu :)

      Vymazat
  13. Ten obrázok čo mám máš tie dve slečny ma naozaj dostal :o je to tak pravdivé a takisto aj ten citát, podľa ktorého sa už dlhé roky riadim aj ja♥ kedysi som nevedela, čo je to jednoduchosť a utrácala som za zbytočne prečačkané veci, no teraz je to už inak a kupujem presne tak, ako to opisuješ ty, no koľkokrát odchádzam znechutená aj ja..

    OdpovědětVymazat
  14. Pamätám si, že tiež som bola typ dievčaťa, ktoré si pri každej návšteve obchodu muselo niečo kúpiť. Možno to bolo pekné tričko, ale nebolo to tričko, ktoré by som nosila rada. Kúpila som si ho iba preto, že som ho chcela. Keď som však zistila, že moja skriňa sa zavrie už veľmi ťažko, uvedomila som sa. Teraz si vždy dvakrát poviem, či si tie nohavice mám naozaj kúpiť, či sa mi hodia do šatníka a s čím ich budem nosiť. Tiež veľakrát odchádzam z obchodov sklamaná, pretože nenájdem to, čo som chcela ale na druhej strane som rada, že som si nekúpila zbytočnosť.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky to teď tak mám! Dřív jsem utrácela hlava nehlava za věci, které se mi líbily, jenže mně se každou chvíli líbilo něco jiného...Teď už se nad tím mnohem více zamýšlím, zda danou věc opravdu využiju a potřebuju. Naposledy jsem z nákupů odcházela se sprcháčem a ústní vodou. Myslím, že je to prostě o stylu myšlení, někdo k tomu dospěje a někdy třeba v životě ne...A tak celkově se snažím stát minimalistickým člověkem a přála bych si, aby to tak měl každý :)
    Simushka in Bubblegum

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se spíše ubírám k minimalismu, moc se mi líbí ta samotná myšlenka :) Na druhou stranu ale vím, že v něčem určitě minimalistka nikdy nebudu.. Ale třeba právě v tom oblečení bych jí chtěla být :)

      Vymazat
  16. O podobnej téme som prednedávnom písala aj ja v jednom článku, ale bolo to naozaj len tak okrajovo, skôr menej ako viac, ale musím povedať, že mám neskutočnú pravdu. Zľavy nie sú zľavami, na takých "poriadnych" nákupoch, kde by som nechala aj stovku (a myslím tým eurá) som nebola už viac ako rok. Vždy, keď niečo potrebujem, hľadám to neskutočne dlho, a preto si vždy radšej hľadám nejaké veci na internetových obchodoch. Za kvalitu si radšej priplatím, ale kupujem toho celkovo omnoho menej, ako niekedy. Ako píšeš, je to aj kvôli tomu, že by som tú vec nemusela ani znosiť, alebo ju s niečim kombinovať..
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  17. Perfektný článok moja! :) Dúfam, že môj darček z GIVEAWAY pre teba už dorazil! :D :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicol, teď nejsem doma, tak uvidím, až přijedu, ale určitě ti dám vědět :)

      Vymazat
  18. Predtým som na tom bola rovnako. Vôbec som nepoznala hodnotu peňazí a všetko čo bolo v zľave mi prišlo úžasné a ani som nerozmýšľala nad tým, čo si vlastne kupujem. Teraz, keď sa pozriem na niektoré z vecí, tak nerozumiem, ako som si ich vôbec mohla kúpiť. Z obchodných centier som chodila s taškami v oboch rukách a už som ani nevedela, čo som si kúpila. Už je to však trochu inak, čím ďalej, tým menej si viem v obchodoch niečo vybrať a naozaj sa domov vraciam trochu sklamaná z toho, že to už nie je také ľahké ako predtým, keď som sa na niečo pozrela a ihneď to musela zobrať. Ale súhlasím s tebou, že k tým veciam by sme si mali vytvoriť akýsi vzťah a mať prehľad v tom, čo vlastníme. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem přišla na to, že mě nakupování oblečení vůbec nebaví :) Většinou z obchodů chodím s prázdnou a ne, že by mi to nějak extra vadilo. Nechápu ty lidi, kteří chodí nakupovat pomalu každý den - jako třeba některé moje spolužačky :)
    Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pomalu přicházím na to samé.. Dříve to pro mě byl relax, teď už je to spíš pomalu za trest, taky mě to už moc nebaví.. :)

      Vymazat
  20. ja od kedy robím v obchode s oblečením, nemám vôbec chuť behať po iných obchodoch, skôr ked tak značky ktoré vôbec nemám prístupné, ale celkovo, sa môj phlad na oblečenie zmenil, keď vidím aké su to handry všetko za 5 korún vyrobené, a to koľko ludia míňaju na uplne nekvalitné (otrasne) veci, len krútim hlavou.. Takže väčšinou využívam zamestanecké zlavy, za plnú sumu by som si to nekúpila vôbec :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, taky asi kdybych pracovala v nějakém obchodě s oblečením, asi už bych toho měla plné zuby.. Vlastně si to ani moc nedokážu představit, kamarádka takhle v jednom obchodě pracovala a to, co mi vyprávěla, byl občas fakt masakr :/

      Vymazat
  21. Super článek, nevím, jak to říct, ale hrozně si toho cením, že to takhle teď bereš. Já si myslím, že nějaký extrém jsem nikdy nebyla... hlavně asi proto, že jsme si to nemohli dovolit nebo jsem za to sama nechtěla tolik utrácet... většinou nakupuju jen když něco potřebuju. Sice mám k módě blízko, takže asi nakupuju trošku nadprůměrně, pořád si ale myslím, že to určitě unosím. Zvlášť, když je daná věc třeba ze sekáče. A tenhle článek přišel úplně včas, zrovna včera jsem koukala na dokument True cost. Fakt super článek! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  22. Wonderful blog! I love and i follow your blog, please follow me too
    http://alamodenatine.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  23. Aj ja som bola závislá na oblečení a musím sa priznať, že ešte aj trochu som, pretože módu zbožňujem, ale už som prišla na to, že mať tonu oblečenia nie je to podstatné. Snažím sa šetriť a vyberať si fakt to čo potrebujem. Najviac ma vie vždy dostať cena kúskov keď sú v zľavách. Keď cena z 50e dokáže klesnúť na 5-10e a ešte stále má z toho obchod nejaký zisk. A inak ten obrázok čo máš v článku na to som robila prácu do školy. Miestami som až plakala nad vecami čo som si o tejto kampani prečítala. :/

    http://www.accessoriesforbeauty.com/

    OdpovědětVymazat
  24. Dobré zamyšlení... Já jsem si nikdy nepřišla jako shopaholic, spíš právě vždy pečlivě vybírám a rozhoduji se tak destkrát, protože si většinou nejsem jistá. Jen málokdy si řeknu, že "TO POTŘEBUJU!" :D Jsem ráda, že se na to teď díváš podobně! :)

    OdpovědětVymazat
  25. Je to zatracená pravda, ale zase se snažím udělat věci které nenosím užitečnými a dál je tak nechat kolovat, ne je zbytečně vyhodit :)

    OdpovědětVymazat
  26. Mám na to stejný názor jako ty. Nebo spíš mám problém, že se mi v těch obchodech nic nelíbí, a proto odcházím s prázdnou. A když už se mi něco líbí, tak je to šíleně drahý, což si nekoupím. Nejvíc mám doma asi černých basic triček. Zjistila jsem totiž, že nesnáším trapné popisky na tričkách.

    My August 2016

    OdpovědětVymazat
  27. Skvělý článek Domi! :) Já poslední dobou taky nenakupuju jako dřív (čti jako šílená), ale hodně přemýšlím, jestli danou věc opravdu potřebuji a budu ji nosit. Samozřejmě někdy neodolám a impulzivně si pořídím něco u čeho si nejsem uplně jistá (např. minulý týden nový batoh v Ostravě), ale pořád nakupuju mnohem méně než dříve a přiznám se, že mi to vyhovuje. V následující době bych ještě ráda protřídila svůj šatník a pořídila si hlavně basic kousky - trička, tílka apod. protože jak zjišťuju mám jich absolutní nedostatek a nosím dokola stejně to samé. :D

    SweetElis

    OdpovědětVymazat