F Typy second handů - Another Dominika

Typy second handů

Nápad na tento článek nosím v hlavě už dlouho. Občas se i v komentářích pod mými sekáčovými úlovky objeví komentář, jestli nemám tip na nějaký dobrý second hand, kde se dají sehnat super kousky. Už jsem jednou článek s tipy na second handy v Praze rozepsala, ale nakonec jsem ho nevydala, jelikož pokaždé najdete v sekáči jiné věci a neexistuje sekáč, kde byste si pokaždé něco vybrali. Podobně jako neexistuje fast fashion řetězec, ze kterého byste si pokaždé odnesli v tašce nějaký nový kousek. Za mě můžu doporučit, abyste úplně jakémukoliv sekáči dali alespoň šanci - nikdy nevíte, co právě v tom nejzapadlejším najdete.

Textile house
Je síť second handů, která má prodejny snad po celé ČR (bohužel se mi nepodařilo dohledat mapu přesného umístění jejich prodejen). Prodejny poznáte jednoduše podle jejich loga.

+ široká síť po celé ČR
+ věci na ramínkách
+ přehledně uspořádané prodejny (ženy, muži, děti, XL velikosti, oblečení na sport, výběrové značky)
+ postupné zlevňování zboží (30% z ceny dolů, vše za 75, vše za 30 Kč, apod.)
+ "happy hours" - občas se stává, že prodavačka vyhlásí šťastnou hodinku/půlhodinku, kdy na veškeré zboží je dodatečná sleva např. 30%, pokud v následující hodině/půlhodině něco půjdete zaplatit k pokladně
+ pravidelně nové kolekce
+ pokud chcete začít nakupovat v sekáčích, Textile house je nejsnažším začátkem

- vyšší ceny (od 100 Kč nahoru)
- umí rozpoznat značkové zboží, které náležitě ocení
- pokud chcete najít nějaký super kousek za pár korun, tento second hand není ten pravý
- čím větší sleva, tím probranější zboží

Zdroj

Jednotná cena na vše - Genesis
Genesis je síť second handů, která má své prodejny především ve východních Čechách (Morava a Slezsko) a v Praze. Adresy jednotlivých prodejen najdete TADY. Jedná se o typ sekáče, ve kterém je stanovena jednotná cena na vše, tzn. že na výloze máte vždy vylepené, kolik stojí 1 ks bez ohledu na to, jestli se jedná o tričko nebo kabát. Říká se, že čím dražší cena za kus, tím kvalitnější kousky, není to ovšem pravidlem.

+ jednotná cena
+ dají se najít značkové kousky doslova za pár korun
+ vyplatí se to zejména při nakupování bund či kabátů (mým posledním úlovkem z Genesis je nádherný kabátek za 39 Kč)
+ oblečení bývá řazeno podle barev

- chce to opravdu hledat, než najdete ten jeden super kousek - většina oblečení mívá už to nejlepší za sebou a tomu bohužel odpovídá i kvalita
- každý kousek doporučuju si pečlivě prohlédnout
- věci bývají na sobě velmi natěsnané
- prohlížení a přebírání věcí zabere více času

Zdroj

Jednotná cena pro jednotlivé druhy oblečení - Profi second hand
Trochu vychytanější verzi Genesisu představují second handy, kde každý druh oblečení je za stejnou cenu, tzn., že všechna trička stojí stejně, všechny šaty jsou za stejnou cenu atd. Tento typ second handu zastupuje v ČR např. síť second handů Profi second hand. Seznam jejich prodejen najdete na jejich stránkách.

+ jednotná cena
+ lze najít super značkové kousky za pár korun
+ oblečení je řazeno dle jednotlivých kategorií
+ pravidelně pořádají slevy - systém podobný tomu v Textile housu
+ snadno je rozpoznáte podle jejich loga

- u některých druhů oblečení je cena až moc nadsazená
- opět doporučuji si věci pořádně prohlédnout
- pozor na kvalitu a poničené věci

Zdroj

Klasické second handy
Mezi klasické second handy řadím ty, v nichž je každý kousek naceněn zvlášť a zároveň se nejedná o síť prodejen jako je tomu například u Textile housu. U těchto second handů vždy záleží, na jaký zrovna natrefíte, tím pádem cena i kvalita může být dosti odlišná. Za mě se vyplatí zkusit zajít do jakéhokoliv sekáče, na který narazíte - nikdy nevíte, jaký poklad v něm najdete.

Výběrové second handy
Výběrové second handy jsou úplně jiná kategorie a musím se přiznat, že v nich sama nenakupuji a ani do nich nechodím. Jedná se o second handy, v nichž věci již někdo předvybral, a tak si můžete být jistí, že zde najdete top kousky (jen pozor, aby slovo "výběrový" nebyla jen nic neříkají nálepka na výloze).  Bohužel tím, že někdo před vámi už věci probral, jsou věci zde dražší. Často se jedná o různé vintage shopy. Za mě to je super volba, pokud hledáte nějaký stylový kousek, kterým ozvláštníte svůj šatník, bohužel se zde ale trošku ztrácí to pravé kouzlo thriftění.

Hrabáky - cena za kilo
Hrabáky jsou úplně zvláštní kategorií. Není to typ second handu, který je pro každého. Já sama jsem se jim dlouhou dobu vyhýbala s domněnkou, že se tam chodí přehrabovat jen ti nejchudší a že to oblečení musí být naprosto otřesné. Pak otevřeli hrabák u nás ve městě. Pokaždé, když jsem šla okolo, bylo v něm spoustu lidí. Trvalo mi více než rok, než jsem vešla dovnitř. Okamžitě jsem tomu propadla.
Samozřejmě záleží na tom, na jaký hrabák narazíte, ale podobně jako u jakéhokoliv jiného second handu, i tady doporučuju jim dát šanci, protože jedině můžete být mile překvapení.
V hrabáku bývají ceny na váhu za kilogram, buďte jsou pevně dané, nebo se postupně snižují, tzn, že v den "naskladnění" nového zboží je cena za kilogram nejvyšší a postupně se každý den/týden snižuje. Musíte počítat s tím, že se opravdu budete muset v oblečení přehrabovat, na vyskládání věcí na ramínkách zapomeňte. Můžete to být ze začátku šok, ale má to svoje kouzlo. Navíc v hrabáku nacházím kousky bezkonkurenčně za nejlepší cenu, můžete zde najít značkové kousky doslova za pár korun.
P.S. Nevím, jestli je nějaký takový second hand i u nás v ČR či na Slovensku, ale např. v Berlíně jsem byla v sekáči, kde i přes to, že oblečení bylo rozvěšeno na ramínkách, prodávalo se na hmotnost.

Zdroj

Samozřejmě existují i další sítě second handů - např. Megasekáč v Ostravě či Opavě, který můžete znát ze sekáčových úlovků Hanneton Monde, úplný seznam poboček najdete zde. Speciální kategorie tvoří i charitativní second handy (např. Moment v Praze) či putovní sekáče (např. tento).
Nemůžu zapomenout ani na Vinted, což je "online sekáč", kde vy sami můžete prodávat a zároveň i nakupovat oblečení.

Máte tipy ještě na nějaké jiné second handy? Podělte se v komentářích.
V jakých second handech nejraději nakupujete vy?



CONVERSATION

28 komentářů:

  1. Tohle je super článek. Ani jsem nevěděla, že je tolik typů. U nás je Textile house, kde se raz za čas zajdu podívat.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já se také občas zajdu do Textile housu :)

      Vymazat
  2. Já chodím do sekáče, teď jsem dlouho nebyla, ale v týdnu mám v plánu zajít. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet palce, aby jsi v něm nějaký super kousek našla :)

      Vymazat
  3. Tvoje články mne snad přesvědčí, abych po letech dala nějakému sekáči šanci... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Second handy mám moc ráda, chodím do textile house a také používám Vinted. Už jsem takhle našla spoustu úžasných kousků a za hodně dobrou cenu. :)
    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkné shrnutí! Mám ráda retro módu a tak občas zajdu do nějakého z vintage obchodů. Nevadí mi dát za zboží stejně jako v konfekci, když je kvalitní, nadčasové a originální. Spíše než po oblečení ale pasu po retro doplňcích. Na Fleru v sekci "vintage" jsem třeba sehnala za pár korun hedvábné ručně lemované šátky jedné dražší francouzské značky a na Vintedu občas koukám na značky, které se u nás špatně shání. Z druhé ruky jsem koupila třeba botky Irregular Choice, které bych si za plnou cenu (+ poštovné z UK) nekoupila.

    Hrabáky a výprodeje v Textile house beru na milost, když si šiji kostýmy na festivaly a potřebuji levné látky k přešití. Na to jsou úplně boží. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já na hrabák nikdy nenarazila a také nevím, jestli bych tam vešla, ale něco jiného je to pak opravdu zažít. :) Každopádně jsem před nedávnem i v našem secondhandu dokázala najít naprosto skvělé poklady, což bych nikdy nečekala. U nás máme opravdu ty typické second-handy, které mám asi nejraději.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jn, ten prvotní zážitek je celkem šok, ale stojí to za to :)

      Vymazat
  7. Za mě parádní článek! :) potřebovala bych takové tipy i v Brně, jelikož chodím akorát do Genesisu, kde ty věci ale vážně nejsou nikdy moc pěkné a podařilo se mi akorát párkrát narazit na něco super. Hrabárny jsou za mě parádní věc, škoda, že žádné v okolí nemám .. já snad budu muset někdy vyrazit do tý Ostravy do sekáčů od Anetky :D vždycky obdivuji, kolik tam toho našla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je pravda, že v Brně taky většinou chodím jen do Genesisu nebo do Textile housu, ale ráda bych konečně objevila i nějaké další :) ..a do sekáče do Ostravy či Opavy bych ráda vyrazila i já :D

      Vymazat
  8. Skvelý článok! Ja sa k second-handom stále iba dostávam (pretože iba nedávno som konečne dosiahla bod, kedy som zo skrine vyhádzala všetko, čo nepotrebujem, a len pomaličky vo mne vzrastá potreba "obnoviť" niektoré kúsky), takže tento článok prišiel presne vhod ❤

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "WHAT I'VE BEEN UP TO"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tvůj přístup se mi strašně moc líbí :) Já si skříň třídím průběžně a zároveň i průběžně do ní nakupuji nové kousky právě ze second handů :)

      Vymazat
  9. Páni, nikdy ma nenapadlo sa zamýšľať nad tým koľko rôznych second handov existuje. :) Vždy som to brala ako jeden obchod. :) Vďaka za rozšírenie mojich obzorov a aj za super tipy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuju :) Jsem ráda, že článek byl ku prospěchu :)

      Vymazat
  10. Zo všetkých tvojich typov poznám len Textile house, keďže ostatné na Slovensku nemáme. Avšak veľmi ma zaujala Hrabárna. Podobný druh sme totiž mali aj v Prešove, no bohužiaľ ho len prednedávnom zrušili. Skvelý článok a myslím, že sa pri cestovaní a objavovaní ČR bude hodiť :)
    Brinora.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věřím, že určitě alespoň některé na Slovensku jsou, jen to chce je najít :) Děkuju :)

      Vymazat
  11. Textil house je opravdu nejlehčí přechod k sekáčům a pro je mě to už hodně luxusní sekáč. Ale teď jsem tam 2x zavírala - pro zimní bundu za 420kč (za kterou bych jinak platila minimálně 1500kč) a pro šaty na státnice za 210kč, na které jsem právě vychytala ještě happy hour :D Jinak miluju Genesis v Brně za 59kč. Tam jsem našla spoustu super kousků. U nás ve městě je ještě Belitex a ten má také super kousky. Ceny jsou podle kategorií - šaty 59, svetry 35 a tak :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem si přečetla tvůj komentář, tak mi vlastně došlo, že i pro mě Textil house už luxusní sekáč :D Ale taky se do nich občas zajdu podívat, i když tam zrovna nemají slevy - nedávno jsem si tam zkoušela šaty od Calvina Kleina, ale bohužel mi neseděly tak, jak bych si představovala :)

      Vymazat
  12. Už by som do nejakého sekáča mohla skočiť aj ja.. vďaka za inšpiráciu :)
    xoxo | https://lipstickverse.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě znám Belitex, dle internetu je to také síť, ale ne po celé republice, pouze na některých místech. Každý oblečení stojí jinak, ale zároveň je zaměřený hlavně na Zaru, HM, TopShop a podobně... :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, děkuju za tip! :) Už si hledám, jestli nemám někde poblíž jejich prodejnu :D

      Vymazat
  14. Dominika, super článok! Tiež by ma nenapadlo o tom písať. Keďže mám rada staré pekné veci či už bazárky kde predávajú všeličo do domu, tak tiež najčastejšie zabrúsim do blízkeho mestečka do Textil housu. Už mám odtiaľ úžasné originálne kúsky, ako zimný kabát - už niekoľko rokov je bez chybičky - ako nový a zaujímavý, nejaké šaty, tiež detské oblečenie. Tento obchod sa mi veľmi páči svojou čistotou a prehľadnosťou a keď je tam pekný kúsok, nevadí mi zaň dať aj viac peňazí. Blízko máme tiež tri sekáče v inom meste, ale to sú s prepáčením také pajzle, hory vecí až to na vás padá a všetko nanič povedala by som. A ešte oprsklá predavačka, ktorá vás vyprevádza s protivnými poznámkami, ako je to možné, že má všetko za 1 € a ja som si dovolila nič si nevybrať...:-) Ale je super, keď veciam dáme druhú šancu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Také dávám věcím ráda druhou šanci a i proto píšu podobné články, aby jim lidi začali dávat šanci :)
      Jsem ráda, že sis Textile House oblíbila a že jsi v něm našla plno super kousků :)

      Vymazat