F Knížky, které by Vás tento rok neměly minout - Another Dominika

Knížky, které by Vás tento rok neměly minout

Předsevzetí si nedávám, ale kdyby ano, určitě by jedno z nich bylo, abych začala více číst. Čtení jsem vždycky milovala, ale mám pocit, že poslední roky to je se mnou čím dál tím horší a já místo přečtení si pár stránek raději projíždím Instagramem. Čím dál tím víc jsem cítila, že mi to chybí a že to je něco, co chci opět zařadit do mého života. Jsem ráda, že se mi to daří a že jsem díky tomu přečetla zajímavé knížky, které si myslím, že stojí za pozornost a že by vás tento rok neměly minout. 

Eko průvodce aneb Planetu B nemáme | Karolína Rathousová
Dewii sleduji už několik let a je to jedna z mých nejoblíbenějších "influencerek", už mám od ní její první knížku, mikinu i plátěnku. S jejími myšlenkami hodně souzním, a tak mi bylo jasné, že ani její nejnovější knížka mě nemine. Zároveň si myslím, že ke mně přišla v ten nejvhodnější čas, jelikož mám pocit, že za ty poslední měsíce jsem se celkem dost vzdálila od toho, čemu věřím a tomu, jaký život chci vést. Nejspíš pod tíhou všech těch událostí, co se staly, jsem u spousty věcí ztratila smysl a přišly mi zbytečné, ale to by bylo spíš na jiný článek, takže zpátky ke knížce.
Na knížce strašně moc oceňuji to, že to nejsou jen nějaké domněnky a myšlenky, ale že to, co Dewii píše, má podložené fakty, články či studiemi. Moc se mi líbí, že jednotlivé oblasti jsou podány věcně, že z knížky nemám pocit, že když to nedělám všechno úplně na 100 % správně, tak je to prostě špatně. Zároveň cením i to, že knížka není věnována jen ekologii jako takové, ale že se dotýká různých oblastí života (módě, sravě, kosmetice či zeleným alternativám) a dává podněty k tomu, abychom se nad svým způsobem života zamysleli.
I když už jsem spoustu věcí věděla, tak přesto jsem byla hodně nemile překvapená, co všechno se skrývá pod povrchem. Pořád mi přijde až neskutečné, kam jsme to nechali zajít. Tato knížka za přečtení určitě stojí a myslím si, že úplně každý z nás se může být ve svém životě více ohleduplný k naší planetě.


Miluj svůj život |  Louise L. Hay
Tato knížka si ke mně nacházela cestu postupně. Bála jsem se toho, že to bude taková ta sluníčkářská knížka, která bude kázat o sebelásce. Vůbec jsem ale z knížky takovýto pocit neměla. Myslím si, že tohle je skvělá knížka, pokud chcete začít se změnami uvnitř sebe. Já jsem vůbec nebyla připravená na to, že knížka na mě bude až tak moc sedět. Prvních zhruba sto stránek jsem cítila neuvěřitelný tlak v hlavě, protože všechny ty příklady a věty na mě tak moc seděly, že se moje hlava tomu nejspíš snažila zabránit, protože je vždycky jednoduší zůstat ve starých kolejích. Teď bych si nejradši knížku nosila neustále u sebe, abych se k ní kdykoliv mohla vrátit. Knížka sama o sobě určitě nezpůsobí revoluci ve vašem životě. Myslím si, že chce tomu dát čas, číst knížku hodně pomalu a vracet se k ní, protože teprve potom může mít vliv na váš život.
Co na knížce především oceňuji, je to, že skutečně vychází ze životního příběhu autorky. Zároveň mě i fascinovalo to, že knížku napsala už téměř před 40 lety a stále je knížka aktuální.


Vyhořet může každý |  R. Honzák, A. Cibulka, A. Pilátová
Tahle knížka je naopak nová - vyšla ke konci minulého roku. Jak už z názvu vyplývá, knížka se zabývá syndromem vyhoření. Skládá se z osobní zkušenosti 3 známých osobností (Aleše Cibulky, Dagmar Peckové a Olgy Šípkové), zároveň je ale doplněná i po odborné stránce psychiatrem Radkinem Honzákem.
Myslím si, že knížka je užitečná zejména pro ty, kteří si syndromem vyhoření neprošli. Může sloužit jako skvělá prevence, aby se vám vyhoření vyhnulo a zároveň může být užitečná i lidem, kteří někoho s tímto syndromem ve svém okolí mají, aby lépe pochopili jeho pocity. 
Teď ale na řadu přichází jedno velké ALE. Já sama mám s vyhořením osobní zkušenost (proto mi mamka tuto knížku koupila). Ta moje zkušenost je hodně specifická, a tak kdybych o tomto tématu knížku měla napsat já, pojalo bych ji jinak. Nejsem si jistá, jestli by kniha dokázala pomoc člověku, co syndrom vyhoření právě prožívá. Spíš je knížka zaměřená na prevenci, na to, abyste dokázali včas rozpoznat, že vás vyhoření může potkat a v tomto ohledu knížka může být hodně nápomocná.


Znáte některou z těchto knížek? Zaujaly Vás?

CONVERSATION

24 komentářů:

  1. Neznám ani jednu ze zmíněných knížek, ale ta o syndromu vyhoření mě zaujala dost, možná po ní někde mrknu :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě mrkni a pak dej vědět, jak se líbila tobě :)

      Vymazat
  2. Zajímavé knihy. Nepoznám ani jednu, ale nejvíce mě zaujala ta poslední Vyhořet může každý.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ti dala tipy na knížky, co jsi neznala :)

      Vymazat
  3. Super tipy ani jednu neznám. Já mám teď spadeno na knihy od Julie Caplin (Kavárna v Kodani a další dvě).
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip na autorku :) O Kavárně v Kodani jsem už slyšela a určitě bych si ji ráda přečetla :)

      Vymazat
  4. Nečetla jsem ani jednu, ale tu od Dewii jsem viděla už víckrát a i známí mi ji doporučují.

    www.az-budu-velka.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ze zmíněných knih sice ani jednu neznám, ale líbí se mi náměty, podobné knížky stojí určitě za přečtení a rozšíření obzorů. Já velmi ráda čtu, ale jak píšeš, kolikrát se přistihnu, že trávím hodiny na internetu místo toho, abych se začetla... Musím s tím taky něco udělat, chybí mi to. :-)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, také mám ráda podobné knížky právě i kvůli rozšiřování obzorů :)

      Vymazat
  6. Na knihu o vyhoření jsem koukala, když jsem vybírala nějakou přítelovi k narozeninám, nakonec jsem ale vybrala jinou. Každopádně mě zaujala.
    Neznám pořádně ale ani jednu knihu :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka je zajímavá, tak třeba si k ní cestu třeba ještě najdeš :)

      Vymazat
  7. Zaujaly mě první dvě, hlavně u té první jsem zvědavá, jestli se dovím něco nového :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byla u té první zvědavá, jestli se dozvím ještě něco nového a sama jsem byla v šoku, kolik jsem se toho dozvěděla, je opravdu skvěle zpracovaná :)

      Vymazat
  8. Zaujímavý výber kníh! Ja som si dala na tento rok predsavzatie prečítať tri rozčítané knižky, ktoré už od decembra ležia na poličke. Tak snáď ich tento rok zdolám! :)

    IVANNA MALIK / prečítaj si: MÔJ AKTUÁLNY PLAYLIST / sleduj ma na IG: @ivannamalik_

    OdpovědětVymazat
  9. Líbí se mi tvůj výběr, samá podpůrná literatura. Nejvíc mě zaujala první a poslední knížka, jsou to velmi aktuální témata!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu :) Bylo by jedině dobře, kdyby si tyhle knížky přečetlo co nejvíc lidí :)

      Vymazat
  10. Och, ja tak milujem knižné články. :) Zaujala ma hlavne posledná.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Taky se ráda nechávám inspirovat, co si přečíst :)

      Vymazat
  11. Upřimně jsem spíše na jiné žánry, ale jsi už u mě četla na blogu. :) Syndrom vyhoření mě zajímá, ale četla jsem skrze bakalářku tolik knížek, že bych si další asi momentálně nepřečetla :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  12. Knížky Eko průvodce od Dewii znám a už dlouho přemýšlím nad tím, že si ji koupím, protože bych Dewii moc ráda podpořila a zároveň se pokusila trošku odlehčit planetě. <3

    A knížku Miluj svůj život nedávno doporučovala Marketa Frank v některém ze svých videí, takže se moc těším, až budu mít po maturitě a půjčím si ji od kamarádky, abych si ji mohla přečíst. :)
    Super tipy!

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli nad koupí přemýšlíš, tak neváhej a kup si jí, nebudeš litovat :) Navíc je super, že podpoříš i samotnou Dewii :)

      Vymazat