F Koronavirus aneb co s nečekaným volnem - Another Dominika

Koronavirus aneb co s nečekaným volnem

Ohledně koronaviru jsem byla dlouhou dobu v úplném klidu. Nepodceňovala jsem jeho závažnost, ale věřila jsem, že základní hygienické návyky a rozumné chování nás všech zabrání v šíření paniky. 
A pak jsem se v neděli ráno probudila a celý den hlásili rozhlasem u nás na vesnici, že alespoň část příštího týdne zůstává poliklinika ve městě uzavřená kvůli koronaviru, jelikož se musí vydezinfikovat. K lékaři se nesmí jít osobně a máme se zdržovat výhradně doma. V tu chvíli jsem už měla třetí den zvýšenou teplotu, kašel, pálilo mě na plicích a já dostala reálně strach. Naštěstí mi je už aspoň o něco lépe, ale upřímně kdybych se mohla někde bez problémů otestovat, tak neváhám, i když vím, že pravděpodobnost, že bych koronavirus měla, je hodně malá a já jsem prostě jen nastydla v tu nejmíň vhodnou dobu. Přesto ve mně pořád převládá strach a nejistota a celá tahle situace je pro mě hodně náročná na psychiku.
Ale asi to nejlepší, co teď můžeme udělat, je přestat neustále sledovat zprávy a číst články o tom, co všechno teď můžeme a nemůžeme, kolik chybí roušek a jestli už jsou na cestě respirátory.
Obraťme se radši zpátky sami k sobě a dělejme přesně to, co jsme už dlouhou dobu chtěli, jen jsme neustále měli pocit, že na to nemáme čas.
Teď ho máme, tak s chutí do toho!

Your grandparents were called to war. You´re being called to sit on a couch.
You can do this.


Pokud ale stále nevíte, co s volným časem, tady je mých pár tipů.


1. Povinnosti do školy
Věřím, že nejsem jediná, komu vyučující zaslali seznam úkolů, které mám splnit. Nastudovat si přednášky, přečíst studijní texty, napsat seminárky, vyplnit testy, připravit si prezentaci.. Je toho víc než dost a věřte mi, že když se do toho pustíte, budete mít ze sebe dobrý pocit a až nás zase pustí do školy, budete vděční, že jste to nenechali na poslední chvíli.
Já už jsem dokonce zvládla dokončit jeden celý předmět a myslím, že v květnu budu hodně ráda, že už se s ním nemusím zabývat. Jen neustále odkládám psaní diplomky, jak mi není moc dobře, tak se nemůžu úplně soustředit, ale hned jakmile mi bude líp, pustím se do psaní, slibuju!

2. Jarní úklid
Asi už nebude lepší čas na jarní úklid. Udělejte si pořádek ve věcech, utřete prach i na té nejhornější poličce, vyluxujte i za tou krabicí pod postelí, protřiďte si kosmetiku oblečení a boty. Konečně se zbavte toho všeho, co už ve svém životě nepotřebujete.

3. Dožeňte všechny filmy, seriály a knížky
Taky máte seznam filmů a seriálů, na které se chcete podívat, až budete mít čas? Konečně si z něj můžete odškrtnout co nejvíc položek, kord, jestli jste podobně jako já nemocní, pro jistotu jste v domácí karanténě a každý jeden krok vás unavuje. Pokud nevíte, co si pustit, můžete kouknout na moje tipy na filmy, doufám, že si z nich nějaký vyberete.
A jestli nejste zrovna filmoví či seriálová nadšenci, tak teď je ten správný čas si přečíst tu knížku, která vám už od Vánoc leží na nočním stolku.
P.S. Já si v poslední době oblíbila dívat se na záznamy z koncertů. Už jsem stihla Avril Lavigne, Taylor Swift či Lorde, která je na "živo" naprosto skvělá.

4. Zacvičte si
Já jsem měla velice optimistický plán, že během tohoto volna budu každý den dělat jógu. Pak mi hned druhý den, co jsem dojela domů, začalo být zle, takže jsem necvičila zatím ani jednou. Pokud ale můžete, tak teď je ten nejlepší čas začít. Věřím, že tu půl hodinku v domácí karanténě si najde každý.

5. Naučte se něco nového
Můj nejoblíbenější tip. Je skvělé, že se všemi možnostmi, co máme, se toho i z domova můžeme naučit strašně moc.
Začít se učit cizí jazyk, uvařit ten recept, jehož printscreen máte v mobilu, naučte se s programem na úpravu fotek, co už máte tak dlouho nainstalovaný v počítači či v mobilu, zkuste si vyrobit domácí kosmetiku.. Je toho tolik, tak proč to nezkusit?


Poprvé můžeš zachránit lidstvo ležením u telky.
Tak to neposer.

A tak prosím nepanikařte, buďte v klidu doma, soustřeďte se na sebe a věnujte sami sobě a svým blízkým čas. Konečně se pusťte do plnění svých snů a cílů. Až tohle pomine, a ono to pomine, budete rádi, že jste začali.

Jak trávíte tyto dny vy?

CONVERSATION

34 komentářů:

  1. Ja sa tiež snažím vymyslieť si nejakú aktivitu. Ja si teraz rada zahrám na ukulele, alebo pozerám H2O stačí pridať vodu. :D Znovu som si ho musela pustiť. Taktiež mám domáce úlohy od profesorov takže si ich chcem robiť. Mám len smolu že skoro všetky knihy a zošity mi zostali v skrinke a nechce sa mi zasa celý deň čumieť do počítača a prepisovať poznámky. No ale budem to musieť zvládnuť.

    Veľmi sa mi páči ako si napísala to, že ležaním pri telke môžme po prvýkrát zachrániť ľudstvo. :D ♥ Veľmi výstižné. ;)

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, celé to bylo tak narychlo, že i mně samotné chyby doma nějaké knihy, ale věřím, že si s tím poradíme :)

      Vymazat
  2. Také jsem dříve koronavirus neřešila. Nechtěla jsem se zbytečně strašit a tak jsem nesledovala žádné zprávy ani internet. Každým dnem se to ale řešilo více, takže už jsme se tomu nevyhnula a viděla to všude na Instagramu a Facebooku. Také jsme dostala strach. Teď už to nečtu ani na seznamu, protože je to opravdu náročné na psychiku. Snad už je ti lépe! 🍀 Já doma uklízím, věnuji se více sobě a mému pejskovi, přítelovi a ještě se chystám na úklid šatníku 🙂❤️
    Michaela Cheetah

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si jen ráno a večer přečtu zprávy na seznamu a úplně mi to stačí.. to podstatné si k nám tak jako tak cestu najde :)
      Děkuju, bohužel mám ode dneška antibiotika a není to úplně moc dobré :/

      Vymazat
  3. Brzy se uzdrav. Taky se snažím doma nějak zabavit. Nejraději čtu knihy, dívám se na telku, vybarvuji omalovánky...
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) To je super, držím palce, ať si najdeš co nejvíc činností :)

      Vymazat
  4. Mě neodkladné úkoly a zastupování nutí zatím chodit do práce, byť jsem počítala s home office a plánovala si, že tím ušetřím skoro dvě hodiny denně, které trávím v MHD, a využiju je právě na probrání šatníku a knihovny. Zatím tedy nic, spíš jsem byla v práci déle než klasických 8 hodin a po příchodu domů trochu pofackuju domácnost a pak už jen prokrastinuji na PC :).
    Ať jsi brzo v pořádku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí. Snad to nějak všechno zvládneš, drž se :)

      Vymazat
  5. Samostudium si celkem vychaluji, protože toho doma kupodivu zvládnu víc, než ve škole. Možná je to ale tím, že ve škole si ty dvě hodiny fyziky týdně odsedět prostě musím. Doma všechny tyto (pro mě nepotřebné předměty) vymažu ze světa a jedu si jen ty své maturitní, které mě baví. Překvapilo mě i pár učitelů, kteří nám (nematurantům z daného předmětu) rovnou uzavřeli známky se slovy, abychom se opatrovali a věnovali čas učení k maturitě.

    Zbytek volného času jsem konečně zase začala investovat do blogu, do jógy, rodiny a do knížek. Myslím si, že tahle situace pro nás je jedním velkým vykřičníkem a ponaučením. Konečně máme všichni (pokud nejsme zdarvotníci, řidiči kamionů a podobně) čas se na chvíli zastavit a třeba věnovat trošku toho času sami sobě a nejbližším okolo.

    Také se musím přiznat, že karanténu skoro denně porušuji a chodím na procházky nebo si zaběhat. Pokaždé ale s sebou mám nákrčník nebo roušku, kdybych někoho potkala. Vycházím většinou v poledne, kdy nikde nikdo není a mířím rovnou za město do polí, abych zbytečně neprovokovala ostatní. Ale máš pravdu v tom, že se s každým kolemjdoucím měříme očima, nenápadně kontrolujeme roušky a zdravotní stav. Je to pro mě fakt nezvyk. Nikdy jsem nešla ven s tím, že bych se bála koho potkám a co všechno můžu chytit... Snad tohle všechno bude brzy za námi!

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, tak to je skvělý přístup od některých učitelů, kéž by takových bylo co nejvíce! :)
      Já si myslím, že je fajn aspoň na chvilku vyjít někam ven - nejlíp právě do přírody, kde člověk moc lidí nepotká ;) Kdybych sama mohla, taky bych se šla aspoň na pár minut vyvětrat ven :)

      Vymazat
  6. Já stále chodím do práce, takže v podstatě se pro mě nic nemění. Je to strašné co se děje...a už chci aby bylo po všem.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som doma už niečo cez týždeň a pár dní to bolo super, ale už mi veľmi chýba ľudský kontakt, jarné kávička a všetky tie drobnosti čo tak milujem. Ale snažím sa neklesať na duchu. Konečne mám čas písať, variť, len tak ležať bez zlého pocitu a hlavne som si konečne pratala skriňu :D Pekný článok, tipov na to čo robiť nie je nikdy dosť. Hlavné je aby sme teraz boli všetci zodpovední nech tá pliaga rýchlo skončí.
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem doma dneska přesně týden a taky už mi to trošku leze na mozek :D Na druhou stranu v tomhle stavu, co mi je, tak bych se ven ani neodvážila jít.. ale snad bude brzy zas všechno v normálu :)

      Vymazat
  8. Ja som toho tiež dosť postíhala, vypratal skrinu, vytriedila kozmetiku atd :)
    Sydney Sleek blog

    OdpovědětVymazat
  9. Mám to štěstí, že můžu pracovat z domu. Bohužel mi kvůli koronaviru nenastoupila výpomoc, tak mám práce za dva lidi, jedu každý den přesčasy a na "nudění se" mi čas nezbývá. Normálně bych asi byla nazlobená a snažila se to řešit, ale teď jsem za to paradoxně ráda. Raději řešit pracovní trable než koronavirus.

    Hodně mi chybí pohyb na čerstvém vzduchu (bohužel bydlíme v husté zástavbě bez možnosti vyběhnout do přírody) a sociální interakce, které telefon a Skype plnohodnotně nenahradí. Snažím se doma aspoň každý den cvičit a zdokonalovat se ve vaření a pečení, ale hrozně moc doufám, že se to co nejdříve přežene.

    Brzy se uzdrav, Domi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to úplně chápu. V této situace je mít pořád co na práci asi to nejlepší.
      Taky moc doufám, že to bude brzy za námi. I mně chybí sociální interakce, na druhou stranu mi je pořád tak špatně, že bych jí ani za normálních okolností nebyla schopná... Ale snad bude brzy lépe :)

      Vymazat
  10. Presne tak, netreba 24 hodín denne sledovať správy. Je ok sadnúť si večer k televíznym novinám alebo mať zapnuté notifikácie napr. z DenníkN na mobile, aby nám neuniklo niečo veľmi dôležité v týchto dňoch .. no už som po niekoľkých dňoch prestala sledovať priebežné udalosti na spravodajských portáloch, Facebook sa snažím neotvárať a často už ani nescrollujem Instagram - nepridávalo mi to na nálade, tak sa od všetkých tých info o koronavíruse držím ďalej. A je mi tak nejako lepšie:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu úplně rozumím. Já si sice titulky článků projíždím i během dne, ale čím dál tím víc mi přijde, že se jedná jen o samé dohady a odhady.. Instagram mi také nedělá moc dobře, vidět všechny na fotkách s rouškou na náladě opravdu nepřidá :/

      Vymazat
  11. Plán před koronavirem byla bakalářka a to se nezměnilo ani teď. Upřímně se ale přiznám, že v posledních dnech už ty počty nakažených tak nesleduji a ten čas doma se snažím využívat co nejefektivněji a když už nepíšu BP, tak uklizím, třídím oblečení nebo začínám sázet do sadbovačů. Navíc u nás bylo v posledních dnech tak krásně, že i to sluníčko člověka nabije optimismem a to je to, co všichni teď potřebujeme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že sluníčko bylo takové povzbudivé, jen u nás dneska napadl sníh :D Mně až bude lépe, tak plánuju psaní diplomky, trošku hodně jsem s ní pozadu, tak snad to nějak stihnu :)

      Vymazat
  12. Já od středy šiju roušky pro rodinu. Do toho se přítelem zabydlujeme, takže jsme stavěli skříň. Snažím se ale také psát bakalářku a v blízké době bych ráda začla s učením do školy, tak snad se mi to podaří :) A také bych ráda začala pravidelněji cvičit, což mi v poslední době moc nejde :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, že ses pustila do šití roušek, také to s mamkou plánujeme :)
      Máme podobné plány, taky bych ráda začala s učením a vlastně i s psaním diplomky :)

      Vymazat
  13. Já jsem zrovna tu středu, co se zavřeli školy měla dělat zkoušku k uzavření ročníku :D Takže kdo ví, jak to teď bude, protože jsem měla mít 2 zkoušky hotové do 15. května, abych mohla jít v červnu k závěrečkám. Dělám školu dálkově, takže chodím z každého předmětu jen 2x ročně na zkoušku a z toho jakou mám známku, tak mám pak na vysvědčení. Takže vůbec nevím jak mě v této situaci budou hodnotit, pokud školy skutečně zůstanou zavřené až do léta.
    Jinak jarní úklid už jsem zvládla hned první dny a možná se pustím do jarní výzdoby ještě, ale už mi strašně chybí pocit být venku a dělat běžné věci i přesto, že jsem ráda bez lidí, tak už to začíná být i na mě už dost

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí, že se ti to takhle zkomplikovalo... sama jsem zvědavá, jak se to bude řešit, mám z toho strach
      Ale jsme na tom dost podobně, taky mi nevadí trávit čas sama doma, ale taky začínám cítit, že už mi to chybí

      Vymazat
  14. Jelikož nám ještě firmu asi jako jedinou tohodle typu nezavřeli, chodím přes týden do práce. O víkendech když mám volno koukám na všechny možné seriály či filmy na které přes týden nemám čas nebo čtu knížku. Upřímně k jarnímu úklidu už se dokopávám asi týden, ale jelikož přes týden chodím do práce nechám to nejspíš konečně na příští víkend. Upřímně když se tu koronavirus objevil taky jsem to ze začátku neřešila a nečekala jsem že to bude mít takový rychlý postup, ikdyž nošení roušek je nepříjemné hlavně v práci tak si myslím že to spíš je o základní hygieně nás všech než o nošení roušek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, i mě samotnou překvapilo, jak rychlý to mělo spád.. a vůbec by mě nenapadlo, k čemu všemu to povede. Ale asi je dobře, že můžeš chodit normálně do práce, přeci jen je fajn, že ten život je jakž takž stejný :)

      Vymazat
  15. Přesně tyto věci jsou u mě na denním pořádku. Člověk musí něco dělat, aby se z toho nezbláznil a konečně nejsou výmluvy pro domácí cvičení! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím :) ..jen já jednu "výmluvu" stále mám - ještě pořád mě trápí kašel, takže si cvičení radši ještě nechávám na později ;)

      Vymazat
  16. Mně to celé nenechávalo v klidu, spíš jsem se tak trochu nad tím šílenstvím smála, dokud jsem nebyla na dovolené a kamarádky rodiče začali panikařit a můj táta, který to bral předtím také s úsměvem, mi napsal ať po příletu rozhodně nespíme v Praze, že je to tady v háji a šílené. :) Ačkoliv místo, kde jsem byla nebylo mezi rizikovými zeměmi, sedím už 14 dní doma... a už se kopu do zadku. Na jednu stranu jsem ráda, že mě paní doktorka nechala doma, bojuji se slabou imunitou, na druhou stranu vše, to co tu dáváš za tipy jsem dělala už nejmíň padesátkrát :D těším se až vylezu alespoň s košem a s rouškou... Každopádně jsem pro takové tipy a články, stále někoho může napadnout něco navíc a člověk má alespoň co číst a zabavit se. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, že jste se v pořádku vrátily domů :) A úplně tě chápu, kvůli nemoci jsem už přes dva týdny zavřená doma a jediné moje "výlety" ven byly na testování a k doktorce, ale i tak jsem byla ráda, že jsem na chviličku změnila prostředí :)

      Vymazat
  17. spoustu lidí se doma nudí a stve je to ale neuvedomuji si jednak jake maji stesti ze mohou byt doma, a jednak ze to muzou vyuzit ve vlastni prospech, at uz maji vic casu na sebe nebo na deti. muzou se sebevzdelavat venovat se konickum nebo rodine navzajem. ne kazdy muze byt doma, spousta lidi musi proste byt v práci at chteji nebo ne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu a můžu s tebou jen souhlasit :)

      Vymazat