F Rok 2019 - Another Dominika

Rok 2019

Rok 2019.
Vstupovala jsem do něj s naprostým klidem. Víte, jak ke konci roku na FB nebo IG jsou obrázky s náhodně rozmístěnými písmenky a podle toho, jaká tři slova najdete jako první, tak takový bude Váš rok?
Já jsem si tam nemohla najít lepší tři slova.
LOVE. HEAL. HAPPINESS.
O půlnoci jsem usínala s naprostým klidem.
Jen jsem si toho klidu během roku moc neužila.


Skoro celý tento rok mám pod takovou šedivou mlhou. Vybavují se mi všechna ta období, kdy jsem byla na dně a všechna ta období, kdy se to dno propadla a já se ocitla ještě níž. Mám pocit, že mám za sebou hodně divoký rok. Ne ve smyslu propařených nocích, ale ve smyslu kolotoče pocitů uvnitř mě. Já si strašně nerada stěžuji, ale byl to sakra náročný rok, a to nejen pro mě. 



Upřímně během podzimu jsem se bála už jen pomyslet na to, že už je toho opravdu dost a teď už bude jen líp. Že musí být líp. Jednou jsem to napsala kamarádce do chatu a přesně po odeslání zprávy za mnou přišla mamka, že je děda na pohotovosti. 
A když už babička byla pár dní po operaci na JIPce a pomaličku jsme plánovali, jak to bude, až ji pustí domů, přišla zpráva, že babička má rakovinu. A to jsme ještě nevěděli, co nás čeká dál. Ani to nedokážu napsat, ale babička je v nemocnici, bohužel pro ni doktoři mohou udělat jen to, že jí dávají léky proti bolesti a všichni víme, že už tu s námi moc dlouho nebude.

Během podzimu jsem i měla pocit, jako kdybych zažila dva šílený rozchody hnedka za sebou. Paradoxně jsem ani jedním z nich nechodila. V té době vznikl i tento článek a následně i tento článek. Byla jsem z toho všechno hodně rozházená a rozhozená. Už dlouho jsem kvůli nějakému klukovi tak moc nebrečela. Ale doufám, že už je to všechno za mnou.

A přišly Vánoce, které byly nejhoršími Vánocemi mého života, na které nebudu vzpomínat vůbec v dobrém a které jsem z velké části probrečela. Upřímně se mi ulevilo, když skončily. Ne vždycky je všechno tak ideální, jak se na sociálních sítích může zdát. Ne všichni tráví Vánoce v klidu v kruhu rodinném. Mně se třeba stalo, že 25. prosince jsem zůstala úplně sama a bylo to pro mě docela těžký to nějak vstřebat, ale takový je holt život a ne vždycky je všechno tak, jak byste si přáli.

Zároveň ale tento rok byl i krásný.
Vdala se mi jedna z mých nejlepších kamarádek (které jsem šla i za svědkyni, děkuju!).
Jedné z mých nejlepších kamarádek se narodila holčička, a tak jsem se stala skoro tetou. 
Jedna moje sestřenice se vdala a jiné sestřenici se narodil syn, takže jsem vlastně dvojnásobná skoro teta.
Byla jsem na koncertě Eda Sheerana, což byl splněný sen. Zároveň jsem byla i na životním koncertě Pavla Callty, na který jsem se těšila celý rok a byl to jeho nejlepší koncert, na kterém jsem kdy byla. Jen škoda, že se mi v polovině udělalo špatně.
Koupila jsem si nový foťák. A splnila si tím tak můj dlouholetý sen.
Co asi nevíte je, že jsem začala dělat korektury článků, které buď míří na web, nebo dokonce do tištěného časopisu, co vydává můj strejda. I když jsem z toho lehce nervózní, abych tam nenechala nějakou chybu, tak se nemůžu dočkat, až časopis budu držet v ruce a uvidím tam svoje jméno.
Ale ze všeho nejdůležitější jsou ty změny, co se odehrávají ve mně. Vím, že mám před sebou ještě hodně dlouhou cestu, ale věřím, že to zvládnu. Snažím se naučit dávat samu sebe na první místo, být na sebe mírnější a milejší. Ne vždy se mi to daří, ale pevně věřím, že jsem na správné cestě.

Když ale nad tím tak přemýšlím, tak tři slova z úvodu na můj rok vlastně pasují. Sice ne tak přímočaře, jak jsem čekala, ale rokem 2019 se prolínají.

LOVE
Doufala jsem, že toto slovíčka bude znamenat, že si konečně najdu přítele. Až postupem času mi ale dochází, že znamená lásku k sobě samé. Love yourself first. A já jsem na začátku roku samu sebe nenáviděla. Ne, že bych to teď láskou sama k sobě nějak přeháněla, ale mám se ráda neporovnatelně víc než ještě před pár měsíci.

HEAL
Slovíčko, které jsem si také vyložila jinak. Doufala jsem, že se v průběhu roku uzdravím a na jeho konci budu v pořádku a bez léků. V mém případě jde ale spíše o samotný proces uzdravování. Některé nemoci potřebují svůj čas. Ta moje potřebuje moře času a trpělivost. Ale opět, na začátku roku bych si netroufla říct, že jsem v procesu uzdravování, spíš jsem díky lékům přežívala. Teď ale s klidným svědomím můžu říct, že se u mě proces uzdravování děje. Sice pomalými krůčky a někdy spíše couvám zpět, ale snažím se, jak nejvíc můžu.

HAPPINESS 
Fakt mi přijde, že jsem na začátku roku byla hodně naivní, když jsem si myslela, že na jeho konci budu zamilovaná, zdravá a šťastná. Asi jsem si samu představovala jako nějakou vyzenovanou jogínku. Neřekla bych, že jsem teď šťastná, ale v průběhu roku jsem zažila mnoho okamžiků, kdy jsem šťastná byla. A to se počítá.

Ale i přes to všechno krásné mám pocit, že rok 2019 byl pro mě tím nejhorším rokem v mém životě. Upřímně jsem šťastná, že skončil a strašně moc doufám, že ten nový rok a zároveň i nová dekáda bude (nejen) pro mě lepší.

A jaký jste měli rok vy?

CONVERSATION

16 komentářů:

  1. Dominiko, přeji, ať tvůj r. 2020 má více těch šťastných chvil, ať se ti splní aspoň některá přání (kdyby se plnila všechna, tak bychom si myslím těch splněných dost nevážili) a ať na své cestě k uzdravování a ke spokojenosti dojdeš co nejdál

    OdpovědětVymazat
  2. Prajem Ti, aby 2020 bol krásnym! Veľa šťastia v uzdravovaní. Mrzí ma, to ohľadom tvojej babičky, veľmi dôverne poznám aká zlá je rakovina. Držím palce, nech je všetko čo najlepšie.

    BarsVee

    OdpovědětVymazat
  3. Tieto slová vo mne vyvolali hroznú chuť ťa objať (a to nemám zrovna rada fyzický kontakt :D). Život je ťažký a fakt má niekedy ,,úžasné" načasovanie, ale čo sa dá robiť, že jo. Nech sú pre teba nadchádzajúce mesiace len a len pekné.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Naozaj ma mrzí to čím si si prešla ale ty si stále tu a je to dar. Život je dar. Za tvoju babku sa určite budem modliť. Neviem si predstaviť byť v tvojej koži ale viem, že všetko bude dobré. ♥

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Jak to děláš, že do svých článků vždycky dáš tolik ze sebe, v podstatě duši, a já se v nich pak svým způsobem vidím? Jsem strašně ráda za všechny splněné sny a moc mě mrzí všechno, co ti nevyšlo. S těmi úmrtími a narozeními je to takové... těžké. Prostě jsme ve věku, kdy už to setsakra vnímáme, a nebudu lhát, děsí mě to, strašně.
    Měj se krásně a doufám, že i pokud se rok 2020 nestane "rokem života", budeš na něj nakonec moc mít také nějaké krásné vzpomínky!

    OdpovědětVymazat
  6. Ať se ti v roce 2020 splní všechna přání, přeji ti jen to nejlepší! :))

    OdpovědětVymazat
  7. To bol naozaj náročný rok, ale ďakujem, že si to aj napriek tomu napísala. Pre mňa samú tiež neboli Vianoce také, ako vyzerajú na sociálnych sieťach, tiež som si aj poplakala. S Tvojou babičkou ma to veľmi mrzí, bohužiaľ je rakovina v poslednej dobe v mojom okolí veľmi často skloňovaným slovom. Dva dni pred Vianocami som bola na pohrebe kamarátkinmu ockovi, po tej skúsenosti ma vianočná nálada obchádzala... Preto obdivujem, že si napísala aj to menej pekné, človeku, ktorý sa cíti sám naozaj neprospieva, keď sa každý na sociálnych sieťach tvári dokonalo a ospevuje Vianoce...
    Napriek tomu, že u nás v rodine zdravie akosi tiež začalo ku koncu roku chýbať, ja sama som mala veľmi prelomový rok a pri sumarizácii som sa zamerala hlavne na to dobré. Vždy verím, že veci sú tak, ako byť majú, hoci niekedy sa nám zdajú nefér...
    Želám Ti krásny rok 2020, nech je omnoho lepší, než ten predošlý! <3

    OdpovědětVymazat
  8. Fuuu, toto vypadá jako mega těžký rok :( Měj se už jen líp a líp! ♥
    Můj rok 2019 byl najednu stranu strašně krásný - potkala jsem přítele a odstátnicovala jsem, ale na druhou stranu dost na houby - najednou jsem nevěděla, co chci v životě dělat a škola mě ani trochu nebavila...

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  9. Přeju ti, aby tento rok byl lepší ve všech směrech :) A děkuju, že se nebojíš sdílet i intimní věci!

    OdpovědětVymazat
  10. No .. když jsem četla začátek článku tak jsem si říkala, jak byl tvůj rok smutný a celé mě to mrzelo, proto jsem ráda, že si nakonec zvládla najít hned několik pozitivních věcí a obrátit tak celý článek a vlastně i ten svůj rok 2019 ve víceméně pozitivní :) doufám, že ti to vydrží i v roce 2020 a bude už jenom líp! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moje práce je zaměřená převážně na staré lidi, hodně se setkávám s nemocnými s ne moc dobrou diagnosou a tak vím, že slova nepomohou, ale v této chvíli ti chci napsat, že to s tou babičkou mě moc mrzí!.
    Jinak já na svůj blog a vlastně všude přidala jen to pozitivní, snažila jsem se skrze to nějak přes to negativní dostat. ale pravdou je, že vlastně ani Vánoce u nás nebyl extra happy tak jako rok předtím. :)
    Jinak toho Edíka ti závidím a k foťáku jsem ti už myslím i psala. Domi každopádně ti držím ve všem palce. Ať rok 2020 je lepší :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  12. Skvelý článok! Je mi ľúto, že tento rok nebol podľa tvojich predstáv, ale pevne verím, že nový rok a nová dekáda bude pre teba znamenať aj nový, lepší začiatok :) Tiež som na svoj blog písala o zhodnotení predošlého roka a bohužiaľ to tiež nebolo veľmi pozitívne, ale tak každý máme svoje zlé chvíle..hlavné je neprestať veriť, že dobré veci opäť prídu :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  13. Tvá schopnost hledat v těžkých chvílích pozitiva je obdivuhodná. Moc bych ti přála, aby ti to vydrželo, ale hlavně aby v tomto roce chvíle štěstí významně převažovaly nad smutnými okamžiky.

    Rakovina je mrcha. Také jsme si tím doma prošli...

    OdpovědětVymazat
  14. Krásné zážitky! Ale doufám, že ti brzy bude lépe. Musím říct, že jsem se po dlouhé době podívala na tvůj blog a kooukám, jak krásné máš články! :)) Jen tak dál. <3

    OdpovědětVymazat