F Já ve 24 letech. - Another Dominika

Já ve 24 letech.

Nedávno jsem měla narozeniny. Dvacáté čtvrté. Šílenost. Bude to znít jako klišé, ale čím jsem starší, tím to všechno letí mnohem rychleji. Před pár měsíci jsem viděla video od Monici Říhové, které je jednoduše skvělé (video) a po jejím vzoru jsem se rozhodla sepsat tento článek. 
Já ve 24.
Už vím, jaké to je si šáhnout na úplné dno. A vím, jaké to je, když se to dno propadne a zpřetrhá poslední nitky toho, co vás drželo při životě. Vím, jaké to je se modlit, abyste umřeli jen, aby ta bolest skončila. Tohle je podle mě to nejúplnější dno a upřímně doufám, že se nikdo z Vás nedostane tak nízko. 
 Zároveň vím i to, jaké to je ztratit samu sebe a nevědět, kdo vlastně jste.
Zažívám to, co doufám, že nikdo z Vás neprožije za celý život. 
Tu bolest. Bezmoc. Strach. Beznaděj. Temnotu. Samotu. Ten pocit, že už nemůžete dál. Že už se nikdy nepodíváte ven. To, že léky nezabírají. Vidět ve všech očích to, že by Vám chtěli pomoc, ale neví jak.
Doufám, že se už nikdy nedostanu do bodu, kdy už nebudu chtít žít. 
Nikdy by mě nenapadlo, že ve 24 budu brát 4 různé léky denně (+  páté, které mám pro případ, že ostatní nezabírají a mně je zle). Když mi nedávno přibyly ty čtvrté, psychicky mě to srazilo zas o něco níž. Ale konečně to vypadá (ťuk, ťuk, ťuk), že by to mohly být ty léky, které mi konečně zabírají.
Ale zároveň je to skvělý odrazový můstek. Když už jste jednou tak nízko, nakonec Vám nezbyde nic jiného, než se postupně škrábat nahoru.
A vím, že mě tohle všechno změnilo. Zformovalo. Už mě jen tak něco nerozhází. Nebojím se říct si o pomoc. Nepotřebuju si nic dokazovat. Nebojím si přiznat, že je něco nad moje síly a já to nezvládnu.


I přes to všechno jsem šťastná. Jsem šťastná, že mám kolem sebe úžasné lidi. Konečně mi došlo, že nezáleží na tom, kolik jich je, ale jak je to přátelství pevné. Jsem štastná, že jsem přestala jíst maso, že mě nepohltil konzum a že ty životní hodnoty mám celkem dost dobře srovnaný. Jsem šťastná, že jsem dokázala vytvořit takovouhle krásnou komunitu na mém blogu. Miluju to. 
Jsem vděčná za každý nový den. Klišé, ale potom, co jsem napsala výše, je víc než pravdivé. Jsem vděčná za všechny ty zážitky, co mám. Jsem vděčná, že se teď cítím fajn. Je spousta věcí, na kterých musím ještě zapracovat, ale věřím, že bude líp.
Snažím se žít v symbióze sama se sebou a se svým okolím. 
Jsem ta zvláštní holka, co nosí "obnošený hadry" ze sekáče, je vegetariánkou, sní o tetování a o tom, že se odstěhuje do Norska, nepije alkohol, miluje tofu a i přes odpor k chemii do sebe každý den cpe prášky, protože je nemocná. 

A doufám, že moje pětadvacetileté já je šťastné. Doufám, že ses nenechala ničím odradit a šla si cestu do Santiago de Compostela. Taky doufám, že ses konečně pustila do učení norštiny a došla si dál než jen do druhé lekce. Věřím, že jsi to konečně přestala odkládat a tvé tělo ti už zdobí nějaké to tetování. A taky, že ti zas nehráblo, nenechala sis ostříhat vlasy a konečně sis nechala narůst dlouhé delší vlasy. Doufám, že tě ten týdenní kurz jógy nakopnul a ty ses začala pravidelně hýbat. A taky by bylo fajn, abys už konečně začala psát tu knížku, jejíchž námět už máš v hlavě. Ale ze všeho nejvíc doufám, že ti ubyly nějaké léky, že ses mohla v pohodě vrátit do školy, začít psát diplomku, že jsi šťastná, máš milujícího přítele a v rámci možností jsi zdravá.
Jsi na dobré cestě, tak to nevzdávej.


CONVERSATION

40 komentářů:

  1. Tak toto je svým způsobem fakt dojemný článek. Po jeho přečtení ti k narozeninám popřeji jen to zdraví, protože to ostatní už přijde, když budeš mít pořádně chuť do života! ♥

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Zdraví je nejdůležitější, ostatní se už nějak poddá :)

      Vymazat
  2. K narozeninám ti přeji jenom to nejlepší! Mě bude v říjnu 25 a přijdu si šíleně stará :D Hrozně to letí, pamatuji si, když jsem slavila 18. narozeniny a je to jako včera :) Tak ať se ti splní vše, co si přeješ! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jn, když si člověk řekne tu číslovku, tak je to celkem děsivý :D Zrovna nedávno jsem se o tom bavila s kamarádkou, že příští rok bude fajn, protože se nám bude dobře počítat, kolik nám je (narodily jsme se v roce 1995) a pak nám došlo, že už nám vlastně bude 25 :D

      Vymazat
  3. Moc krásné čtění. Já své 24 narozeniny slavila před měsícem. Přeji ti vše nejlepší a ať už je jen lépe a lépe :)

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to ti dodatečně přeju všechno nejlepší :)

      Vymazat
  4. Ať se tvém pětadvacetiletému já splní všechno, co si to čtyřiadvacetileté přeje. Hodně štěstí a hlavně zdraví
    P.S. Taky mi všechno utíká tím rychleji, čím jsem starší. A protože jsem starší i fakticky, tak musím bohužel říci - lepší to nebude, bude to utíkat čím dál rychleji. A je proto třeba žít každý den a nečekat na to, že někdy ... Ony ty dny umí rychle proklouznout mezi prsty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥
      Tak to jsi mě teď moc nepotěšila, ale máš pravdu, že by si člověk měl užívat každý den :)

      Vymazat
  5. Krásny príspevok, prajem ti do života len to najlepšie :) nech sa ti darí aj v článkoch a nech píšeš také krásne články ešte dlllllhooo
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, krásný a dojemný článek na který skoro nevím, jak reagovat. Moc tě obdivuju za to, jak jsi silná a přes ty všechny (asi nejen) zdravotní problémy se škrábeš dál nahoru z toho odrazového můstku! Moc ti držím do budoucna palce a věřím, že jóga i norština ti půjdou skvěle! <3

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Asi bych neřekla, že jsem vyloženě silná, spíš se snažím brát věci tak, jak jsou :)

      Vymazat
  7. Přeji všechno nejlepší, hlavně to zdraví a ať se ti splní vše, co si přeješ. Moc krásný článek. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  8. Kdysi jsem také udělala něco podobného. Napsala jsem si dopis k 18tým narozeninám, ale otevřela ho až někdy u 20. Byla jsem překvapená, jak se můj život změnil, a že jsem skutečně byla šťastná, zamilovaná a měla hafo splněných snů. Tobě přeji všechno nejkrásnější, hodně zdraví, lásky a spokojenosti. Méně starostí a více radosti! :-) Je mi líto, že musíš brát tolika léků, pořád říkám, že psychika je zlo a je až neuvěřitelný, jak dokáže (ne)fungovat. :( Já doufám, že si své sny splníš, jen do toho! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Strašně moc ráda jsem si přečetla, že se tvůj život vyvinul ještě líp, než sis vysnila :)

      Vymazat
  9. Krásný článek, fakt!:) Občas je důežité si život trochu zrekapitulovat a snažit se být na sebe hrdý a pyšný:) Doufám, že budeš jen a jen spokojená a hlavně v rámci možností zdravá!:)

    OdpovědětVymazat
  10. Toto je tak krásny a dojemný článok! Držím ti palce vo všetkom a najmä v zdraví, lebo to je to najdôležitejšie, čo človek má.
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  11. Držím ti palce holka. Je na prd, když člověka omezují zdravotní problémy. Nebudu psát, že je mi tě líto, to by ti bylo k ničemu. Posílám hodně sil a užij si léto💪!

    Verča ze Ztracena v Praze I KNIŽNÍ SÉRIE NEŽ JSEM TĚ POZNALA I RECENZE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! ♥ Máš pravdu, že litování je k ničemu a ani nechci, aby někdo litoval mě, ničemu to nepomůže :)

      Vymazat
  12. I já Ti vyjádřím podporu ♥ Posílám mnoho lásky, ať se vše zlé k lepšímu obrátí ♥ Drž se ♥ Ale pokus máš skvělé přátele a milující rodinu a přítele, tak to bude hračka ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! ♥ Přítele bohužel nemám, ale je to takové mé přání někoho potkat :)

      Vymazat
  13. Domi, moc bych ti přála, aby už bylo jenom dobře. A ta tvá nemoc, pokud se nedá aktivně léčit, tak ať aspoň nebolí... Jsi nesmírně statečná holka.

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím si, že tenhle článek mi v hlavě zůstane pěkně dlouho. Vidím v něm hlavně hodně síly, ale zároveň i pokory a statečnosti. Domi, přeji ti, aby jsi byla už jen šťastná ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělý koncept článku! Držím tvému pětadvacetiletému já ze všech sil palce, aby bylo šťastné. Ne vždycky je důvod k úsměvům, ale o to širší může úsměv být, když si navzdory všemu negativnímu nějaký důvod najdeš sama. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak tedy zpětně všechno nejlepší :) Tohle je hodně silný článek po všech stránkách.
    Norština je nádherný jazyk, sama jsem se ji kdysi pokoušela učit. Ale tak jak píšeš, taky jsem se nedostala dál než do druhé lekce. Tetování plánuju už taky hodně dlouho, ale pořád jej tak nějak odkládám. A co se psaní knihy týče, tak tě můžu jenom podpořit. Před dvěma měsíci jsem sama začala psát svou první knihu. Teď už mám vytisknutou první verzi knihy a v hlavě koncepty na další příběhy. A je to neskutečný pocit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Tak to jsme se v něčem podobné, držím palce, aby třeba to tetování ještě letos vyšlo :) Je super, že ses pustila do psaní knihy, snad se já konečně taky dokopu :)

      Vymazat
  17. Uf, naozaj som nevedela, že máš nejaké zdravotné problémy. To je presne to - nikdy nevieme, čím si človek prechádza. Držím ti veľmi palce, nech sa cítiš lepšie a splníš si všetko, po čom túžiš. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, nikdy člověk neví, co se odehrává v tom druhém.. možná i proto jsem napsala tento článek :) To, že s nějakou nemocí bojoju, neříkám lidem na potkání, nějak asi nechci, aby to bylo něco, co mě identifikuje :) A moc děkuju ♥

      Vymazat
  18. Já jsem vždycky měla hrozné stresy z věku. Vždycky jsem si říkala, že bych chtěla zůstat tak v 17. No už mi je 26 a nějak jsem to přestala řešit 😂
    Zdraví je nejdůležitější, tak přeji k narozeninám hlavně to. Ostatní se už vyvíjí od toho jak se cítíme 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že poslední roky už ani nestíhám sledovat, kolik mi vlastně je :D
      Děkuju ♥

      Vymazat
  19. Jsi hrozně silný člověk a přeji ti, ať ti ta síla vydrží i nadále :)
    Taky mi přijde že to hrozně letí, čím je člověk starší :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  20. veľmi silný článok! Prajem Ti veľa zdravíčka a síl! Vidím že si na správnej ceste v tomto boji a moc držím palce :*

    OdpovědětVymazat