F Co se stane, když to prostě (na chvilku) vzdáte. - Another Dominika

Co se stane, když to prostě (na chvilku) vzdáte.

Tak nějak jsem vlastně i čekala, že potom, co napíšu článek o klidu, přijde neklid. A to neklid pořádnej, uplakanej a smutnej. Je to zvláštní, že člověk se drží, je v pohodě a pak jako lusknutím prstu to přejde, ani nestihne najít kapesník a už pláče.
Nevím proč. Asi to je tím, že nad vším až moc přemýšlím. Neumím vypnout a žít přítomností. Neustále přemýšlím nad tím, co bude a jelikož to nevím, tak se objeví neklid, strach a stres. Ale vím, že to zas přejde. Stačí počkat. A tak jsem se v neděli probudila s rezignací a myšlenkou na to, že si udělám volný týden, což jsem za roky mého studia během školního roku nezažila snad ani jednou. 

Svetr ze second handu za 200 a knížka Eleanor & Park z Levných knih za stovku.

Místo mojí pondělí klasiky od půl osmý ráno do čtyř jsem strávila ve škole zhruba dvě hoďky (prosím, ať je už každé pondělí jen takto krátké!). Psala jsem test z práva. Snad ještě nikdy jsem se neučila na test míň, tak nějak jsem věřila, že odpovědi na otázky najdu v zákoníku. Díky zákoníkům jsem objevila mnohem víc otázek než odpovědí. Děkovala jsem sama sobě, že jsem nad učením nestrávila víc času.  Odpoledne jsem vyrazila do obchoďáku nakoupit vánoční dárky, nekoupila jsem ani jeden, ale aspoň při kupování vína po mě nechtěli občanku, připadala jsem si jako největší dospělák.
V úterý jsem do školy nevkročila vůbec, nechtěla jsem si kazit den. Místo toho jsem vyrazila na veletrh magisterských oborů, který mi vlastně nedal vůbec nic, ale aspoň jsme si se spolubydlící udělaly procházku po Praze a daly si pizzu, takže za mě nejlepší úterý semestru. Večer jsme vypily koupené víno.
Středeční ráno a dopoledne jsem překvapivě byla ve škole. Odpoledne jsem zasvětila objevování pražských sekáčů (chtěli byste v budoucnu o nich článek?). Koupila jsem si nejpříjemnější, nejteplejší a nejkrásnější svetr ever za dvě stovky a knížku Eleanor & Park v angličtině v Levných knihách. Celkově Levný knihy můžu doporučit i právě na cizojazyčný knížky, třeba teď jsem si všimla, že tam měli spoustu knížek v angličtině od Jo Nesba za směšné ceny oproti klasickým knihkupectvím. 
Ve čtvrtek jsem už klasicky školu bez výčitek taky vynechala. A překvapivě jsem se konečně přemluvila, sebrala odvahu a poslala část svojí bakalářky mojí vedoucí, držte mi palce, ať mě s mým návrhem nevyhodí. 

A co jsem s tímhle článkem chtěla vlastně říct? 
Že je úplně v pořádku, když si někdy uděláte volno, hodíte všechny starosti se školou/prací na vaše budoucí já a prostě si užijete den/týden/měsíc podle sebe. Nakonec zjistíte, že se vůbec nic nestane a veřte mi, ten dobrý pocit z toho, že jste si užili čas podle sebe, ve vás ještě dlouho zůstane.

Děláte si taky volné dny/týdny?

CONVERSATION

41 komentářů:

  1. Úplne to chápem! Tiež nad všetkým veľmi premýšľam hoc by som nemala.

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Občas se taky takhle snažím vypnout, ale do školy zatím chodím ráda :) udělala jsem to tedy hned druhý týden na té mnou špatně vybrané škole, prostě jsem tam nešla a byl to osvobozující pocit :D přeju hodně štěstí s bakalářkou, určitě vše vyjde tak, jak má :)


    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líp bych to asi nenazvala, taky to byl pro mě osvobozující pocit :D Děkuju ♥

      Vymazat
  3. Občas je potřeba vypnout a udělat si čas jen sám na sebe, však ono se to nezblázní, když se člověk jede den neukáže ve škole, že jo? :-) Jen si to uvědomit a zbytečně se nestresovat nad věcma, který možná v tom životě zase tak moc důležitý nejsou..

    Lucienne

    OdpovědětVymazat
  4. Ono někdy ani nejde o všem tak moc nepřemýšlet, takže to chápu. To volno si poslední dobou dělám asi až moc často, ale máš úplnou pravdu, někdy je toho prostě moc a my potřebujeme pauzu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, já si teď to volno budu dělat asi taky častěji :D

      Vymazat
  5. Pro mě je strašně důležité čas od času prostě vypnout a dát si pauzu. Ne sice přímo od chození do školy, ale to učení omezuji docela často:D. Jako vždy moc krásný článek!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Já jsem si poslední dobou pauzy moc nedělala a chybělo mi to, takže si je budu dělat určitě častějš :)

      Vymazat
  6. Já si volno dělám celkem často, občas to mozek prostě potřebuje. Spíš to volno potom využiju na dodělávání restů ze školy - psaní různých úkolů atd. :) Článek o sekáčích by mě zajímal!

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Mně naopak teď spíš čeká dodělání restů :D Jéé, tak super, pokusím se ho dát časem dohromady :)

      Vymazat
  7. Krásny článok! Asi som niečo takéto potrebovala počuť, pretože poslednou dobou sa toho na mňa valí z každej strany. Posledný maturitný ročník som si predstavovala pokojnejší, no ako vidím, prácu a školu skĺbim len veľmi ťažko. Práve preto som si povedala, že budúci týždeň musím aspoň trochu spomaliť! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, jsem ráda (a zároveň mi to je i líto), že jsem se tak strefila do tvojí nálady... Držím palce, ať ten maturitní ročník zvládneš :)

      Vymazat
  8. Presne viem o čom hovoríš. Ja som momentálne v štádiu uvažovania o vysokej škole, kam sa mám vydať, čo chcem robiť a čo by som teda mala robiť. Poviem pravdu, že je veľmi ťažké nájsť odpoveď lebo všetko vždy rozpitvem do detailov a nič sa mi potom nepáči. A najhoršie je, ako píšeš uvažovanie do veeľmi ďalekej budúcnosti, pričom mám fakt strach. Takže nie si sama!
    A s bakalárkou teda držím prsty!:)

    LILY OF THE VALLEY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pitvání všeho do detailů bohužel znám až moc dobře, občas to je vážně zlo, každopádně držím palce, ať si vybereš tu správnou výšku pro sebe :)

      Vymazat
  9. Dřív jsem se taky hodně šrotila, ale řekla bych, že mi to teď do té hlavy leze nějak samo a snáž :) Když jsem se na učení oproti kamarádkám vykašlala a nakonec jsem získala ze všech nejvíc bodů, byla jsem neskutečně ráda, že jsem se na to učení vykašlala :D Volné dny si většinou vytvořím prokrastinací :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel znám až moc dobře, že ti, co se na učení vykašlou, dopadnou v testu mnohem líp než ti, co se učili, vždycky jsem to neměla ráda :D

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Já jsem ji kdysi četla v češtině a moc se mi líbila, a tak, když jsem ji objevila v Levných knihách, nemohla jsem ji tam nechat :)

      Vymazat
  11. Je v pořádku na chvíli polevit, každý má svá ups and downs a je přirozené si někdy chtít odpočinout. Doufám, že se už cítíš lépe. ❤️
    PS: Moc bych ten článek o pražských sekáčích uvítala, nemůžu najít žádný slušný!

    AESTHETICxKAT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lépe se cítím, akorát teď jsem začala lehce dohánět resty a úkoly a cítím, že bych nějaké volno zas potřebovala :D

      Vymazat
  12. Rozhodně nejsi sama, kdo se takhle cítí! Přijde mi, že poslední dobou taky jenom přemýšlím nad tím, co bude a nežiju vůbec přítomností a to mě pořádně štve. Chtěla bych to nějak napravit, ale vůbec to nejde. A ty chvilky pro sebe, tak ty si dělám :) bez nich bych byla už úplně v háji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak koukám, že takových je nás víc, budem se muset nějak naučit žít víc v přítomnosti a věřím, že nám chvilky klidu jen pro nás pomůžou :)

      Vymazat
  13. Souhlasím s tebou! Já mám občas fakt problém vypnout, jsem v neustálém stresu ze školy, ale občas je fakt potřeba přestat na chvilku myslet! :)
    Petra | www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem v neustálém stresu ze školy, je to fakt nekonečný koloběh.. Tak snad to nějak zvládneme :)

      Vymazat
  14. neumim si ani za boha udelat volno. jedu porad naplno a jeste si pridavam a vetsinou to blbe dopadne. takze pak zvolnim vetsinou v nemocnici no a po navratu domu... klasika :-D eleanor a park je super knizka cetla jsem teda v cj ale bozi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, je to fakt šílený, ale snad bude líp :) Knížku jsem taky četla v češtině a moc se mi líbila, proto jsem ráda, že jsem ji teď sehnala i v angličtině :)

      Vymazat
  15. já jsem v tomhle hrozná, že když už jednou vypnu a například ošulím školu, mám chuť to dělat furt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně :D + mám ještě výčitky, že tam nejsem :D

      Vymazat
  16. Souhlasím, že je dobré občas vypnout. Nicméně musím říct, že jsou i dny, kdy bych chtěla strašně vypnout, nebýt ničím rušena, ale bohužel se mi to nedaří.
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takové dny znám bohužel taky až moc dobře, vlastně takových je většina mých dnů..

      Vymazat
  17. Tohle moc dobře znám, ale ten odpočinek je prostě potřeba, jinak to nejde :) to by jsi se uhnala a to přeci nikdo nechce, kdo by potom psal tak super články? :D

    OdpovědětVymazat
  18. Chápu tě a když to jde, tak si dělám volno pro sebe, i když ho stejně věnuji více méně blogu, ale snažím se i udělat si úplně volný čas a nic nedělat. S nákupem vánočních dárků to máme stejné. Šla jsem do obchodu a stejně jsem odcházela s pár věcmi určenými pro mě místo pro ostatní. Ale článek je super, mám takové ráda :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak věnování blogu je skvělá odpočinková aktivita, ne? :) Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo všechny ty dárky ještě nakoupená nemá :D Děkuju :)

      Vymazat
  19. Naprosto s tím souhlasím! Občas je to prostě nutnost, aby se člověk z toho všeho shonu okolo nezbláznil. :) Já to tak dělám taky a podle mě je to lepší než se užírat v té škole/práci a stejně 99% času ani moc nevnímat. :)
    Jinak za mě rozhodně ano, co se článku o sekáčích týče, sice nejsem z Prahy, ale občas tam zajedu a bylo by fajn vědět kam stojí za to jít a kam ne, protože co si budem povídat, jelikož od tama nejsem, tak se tolik nevyznám a akorát bych tím hledáním ztratila čas. :)
    A Levné knihy jsou naprosto úžasný obchod! Já knihy nakupuji hlavně tam! Vždycky tam totiž najdu něco, po čem už se delší dobou koukám a ještě za směšnou cenu, což se o normálních knihkupectví říct nedá. Tam chodím jen když je ta kniha opravdu nějaká pecka a já ji potřebuji okamžitě. :)

    EnthusiasTer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, taky to tak vnímám, že občas je prostě lepší tam nebýt, než být a duchem být nepřítomná..
      Článek o sekáčích určitě udělám, ale nejdřív je musím ještě o trošku víc prozkoumat :)
      Děkuju za komentář :)

      Vymazat
  20. No to víš, že jo!! Takové dny jsou potřeba jako sůl! Prostě jen ležet a nic nedělat!!

    Článek o sekáčích uvítám ;) Sama do nich chodím, tak se ráda nechám inspirovat :)

    A.

    OdpovědětVymazat
  21. Mám problém jako ty, strašně analyzuju a přemýšlím snad nad vším. I na dostatními lidmi, až je to otravné...Já tedy, na rozdíl od tebe, jsem teprve v prváku, takže se do víru vysoké teprve dostávám, ale občas mám fakt pocit, že to není to, co jsem chtěla a jak jsem si to představivala a chci jen zůstat zahrabaná v peřínách a spát. Takže s tebou úplně souhlasím, že čas od času je fajn "vypnout" a dát si na pár dnů volno. Vychodit to, vypít se z toho, vyjíst a hlavně vykecat.

    OdpovědětVymazat
  22. Zrovna asi před čtrnácti dny na mě po škole padla taková divno nálada, že jsem zrušila všechnny plány, v práci se vymluvila na nemoc a vyrazila se spolubydlící kupovat vánoční stromek. Lepší nápad jsem už dlouho neměla <3

    OdpovědětVymazat