F Jak žít ekologičtěji (a ušetřit) - Another Dominika

Jak žít ekologičtěji (a ušetřit)

Poslední dobou si čím dál tím víc všímám toho, jak moc lidi pohltil konzum. Pomalu to vypadá, že mít toho co nejvíc, spotřebovávat toho co nejvíc a nestarat se o to, jak to ovlivňuje naši planetu, se stal jakýsi standart. Sice se o tom mluví a píše, ale vždyť přeci to, že já budu dělat něco jinak, neovlivní celkový dopad, tak proč se snažit.
Třeba proto, že každý jeden z nás tady na zemi žije už od 2. srpna na ekologický dluh. My tady v ČR dokonce již od 28. dubna. O jakém dluhu to mluvím? O tom, který každý z nás má vůči naší planetě. Spotřebováváme víc, než dokáže naše planeta za celý rok obnovit. Víc vody, víc půdy, víc stromů, víc čerstvého vzduchu, víc všeho. Když jsem si to poprvé přečetla, trošku mě z toho zamrazilo.
A i proto jsem se rozhodla sepsat tento článek s pár tipy na to, jak tento náš dluh zmenšovat. Protože každá jedna věc, kterou budete dělat jinak a líp, se počítá.


Jídlo & Potraviny
  • Zkuste aspoň trošku omezit konzumaci živočišných produktů. Nemusíte si hnedka nalepit nálepku vegetarián/vegan a hlásit osvětu do světa, ale doslova nikoho nezabije, pokud sem tam vynecháte maso k obědu či párek/salám k večeři. Nepopiratelným faktem je, že živočišná výroba (šílené spojení slov) má obrovský negativní dopad na životní prostředí.
  • Co se týká potravin celkově, tak zkuste do nákupů trošku více zapojovat hlavu. Co máte rádi, co se k sobě hodí, co máte doma a co potřebujete, abyste pak zbytečně jídlo nehromadili a následně nevyhazovali.
  • A opravdu si nepotřebujete dávat každé jablko do spešl igelitového sáčku. Když se to tak vezme, tak vlastně jablko ani igelitový sáček nepotřebuje.
Věci & Oblečení & Kosmetika
  • Nedávno jsem psala článek o tom, jak jsem všechny věci okolo sebe protřídila a jaký osvobozující pocit to je. Článek najdete tady.  Ale všechno začíná už u samotných nákupů. Základní pravidla: nenakupujte impulzivně a nákupy nevyřeší Vaše problémy. 
  • Nepotřebujete tisíce blbostí a šmejdů z Ali a jemu podobných asijských e-shopů. Já vždycky trnu hrůzou, když někdo řekne/napíše, že to přeci nevadí, že tady si to budu muset přilepit, z trička sice trčí nitě a ta barva je taky nějaká jiná, ale na doma to bude dobrý. Už ne, prosím.
  • Méně je více, ať žije kvalita nad kvantitou.
  • A k těm věcím, které nepotřebujete, patří i ta spousta kosmetiky, která se na Vás valí z blogů a youtubu. Já už vlastně ani tyto články a videa nesleduju, protože upřímně nechápu, co bych s tím vším dělala a k čemu je to vlastně dobré. Já se řídím pravidlem, že kosmetiku spotřebovávám a když mi něco dojde, tak si bezmyšlenkovitě nejdu koupit další balení, ale promyslím si, jestli to je něco, co opravdu potřebuju a většinou dojdu k závěru, že ne.
  • Zkuste někdy zabrouzdat mezi přírodní kosmetiku. A nebo alespoň mezi kosmetiku netestovanou na zvířatech. Její seznam najdete třeba tady.
  • A když už jsme u toho, co občas můžete zkusit, tak zajděte do sekáčů. Můžete tam najít skvělé kousky za super ceny a celý tento koncept je mnohem příznivnější k životnímu prostředí. Já už upřímně ani moc v běžných obchodech nenakupuju, děsí mě představa, v jakých podmínkách oblečení bylo vyrobeno jen kvůli tomu, abychom si mohli koupit ten skvělý trendy kousek, který nutně potřebujeme a který si nakonec vezmeme jednou, protože se vlastně ani k nám moc nehodí.
  • Třiďte, měňte & prodávejte, třeba na vinted.
  • A určitě nevycházejte z domu bez plátěnky. To už je takové moje pravidlo. I když nemám v plánu něco kupovat, tak plátěnka jde se mnou, protože co kdybych si náhodou vzpomněla, že na koleji nemám co k jídlu.. Její výhody? Je skladná, takže si ji bez problémů můžete dát do kabelky, vejde se toho do ní hodně, ušetříte za igelitky, zmenšíte svojí spotřebu plastů a jako bonus mají nádherné designy.

Energie & další tipy
  • Co nepotřebuje být v zásuvce, to z ní vyjdejte. 
  • Petka není jen na jedno použití, nebojte se do ní vodu znovu nalít. 
  • Pořiďte si termohrnek. Mají krásné designy, můžete si do nich připravit jakýkoliv teplý nápoj, který máte rádi, ušetříte za každodenní kafíčka a jako bonus nebudete plýtvat plastovými/papírovými kelímky. Já sama mám střední verzi Keep Cupu a tu největší variantu Joco Cups a jsem nejspokojenější.
  • Kolo je taky dopravní prostředek a pěšky se taky dopravíte všude.
  • Nebojte se třídit odpad.
  • A hlavně se z toho všeho nezblázněte a když někdy něco nevyjde zrovna ekologicky, tak se svět taky nezboří.
    Máte nějaké vlastní tipy?


CONVERSATION

25 komentářů:

  1. Moc krásný článek, tohle je rozhodně téma, které by se řešit mělo:) více méně myslím, že dost bodů dodržuji, každopádně tu kosmetiku budu muset ještě trochu vypilovat:D. Každopádně bez plátěné tašky ani krok a termohrnky jsou prostě bezva:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych byla taky ráda, kdyby se tohle téma řešilo víc :) V kosmetice mám i já velký nedostatky, ale mám v plánu to změnit :)

      Vymazat
  2. Pěkný článek. Se spoustou bodů se ztotožňuji. nejvíce asi s tím, že jsem před několika lety přešla na vegetariánství a plátěnku nosím neustále v kabelce. Igelitky už jsou u mě pasé :-) přírodní kosmetika je moje srdcová záležitost, do drogerie už chodím jen pro tampony a vatové tyčinky. Odličovací tampony už mám jedině látkové a až jsou špinavé, jednoduše je v pracím pytlíku vyperu.
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Také uvažuju o koupi látkových odličovacích tamponků, už mám i pár výrobců vyhlídnutých :)

      Vymazat
  3. Super článek! Je dobře, že se o tomto tématu píše. Já používám kosmetiku netestovanou a převážně přírodní. Odpad třídím(papír,plast,sklo,tetra,kapsle z kávovaru Nespresso) a ze zásuvky všechno vytahuje přítel :D Není to náročné a spoustu věcí opravdu stejně nepotřebujeme. Do šatníku jsem si naposled pořídila spodní prádlo a nějaké basic trička, která jsem vyměnila za ty obnešené. Na vintedu mám spoustu věcí a už mají některé i své majitele (https://www.vinted.cz/uzivatele/272724-anneven).

    https://www.vinted.cz/uzivatele/272724-anneven

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Tak to je super, že jsi na Vinted taky aktivní :) Já mám z toho vždycky hrozně dobrý pocit, když nějakou věci předám dál :)

      Vymazat
  4. Skvělý článek. Fakt. A doufám, že si ho přečte co nejvíce lidí. A taky ho snad vytisknu vychovatelkám na intru, které po nás chtějí, abychom každý den měnili sáček v koši. A teď si představ to množství, takže ho jak blbka schovávám pod stůl. Přijde mi to zbytečný. Kór když tam je třeba kapesník, odličovací tampónky a obal od tyčinky.
    Jinak se snažím myslet ekologicky a skoro všechny body tady zvýšené dělám. Jen teda to nakupování u mě vázne. O:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc děkuju! :) Tak to moc tedy nechápu, proč musíte měnit sáček každý den, ale holt všude mají jiný pravidla a s tím asi nic moc nenaděláš, asi bych si ho na tvém místě taky schovávala :D

      Vymazat
  5. Pěkný článek. Já se teda musím přiznat, že jsem takový ekologista/ neekologista. Věci ze zásuvek se snažím vytahovat, ale spíš je tam zapomínám. Třídění odpadů půl na půl. Přírodní kosmetika i nepřírodní... Věci se snažím nakupovat v sekáčím, ale i z čínských eshopů, nicméně se řídím tím, že oblečení zbytečně nevyhazuji a když se mi něco nelíbí už, je mi malé/ velké snažím se to prodat, nebo darovat někomu komu to ještě bude. :)
    Líbí se mi, že celkem v dost organizacích, ale třeba i u nás ve škole se třídí i malá pomoc přírodě - dobrá pomoc. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá pomoc, dobrá pomoc :) Já si myslím, že být ekologista i jen půl na půl je skvělý :)

      Vymazat
  6. Moc pěkný a povedený článek. Je to bohužel téma, které je dokola omilane, ale stále problémové. Doufam, ze si z tvého článku někteří čtenáři alespoň něco odnesou. Já se snažím třídit, potravin kupovat tolik, abych je zbytečně nevyhazovala a obleceni si kupuji, ale místo deseti triček si koupím 2 poradna a další věci :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Taky bych byla moc ráda, kdyby se aspoň někdo něco z článku vzal :)

      Vymazat
  7. Skvělý článek! :) S tím jídlem to už dělám nějakou dobu, že fakt přemýšlím, co koupim, jestli to vůbec sním a tak :). Taky je pro mě důležitá kvalita! :). Igelitky se snažím omezit a hlavně si nekupovat novou a tak . A doma třídíme odpad, jak se dá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já jsem se ještě bohužel až tak moc ke kvalitě potravin nedostala, zatím to beru spíš intuitivně a hlavně je pro mě teď prioritou nakupovat co nejvíc vegansky :)

      Vymazat
  8. Skvělý článek :) termohrnky mám moc ráda, mám doma rovnou dva. Jinak z těch tipů nejčastěji využívám třídění, znovupoužívání petky, přírodní kosmetika a občas i ty sekáče :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Tak to je super, že toho využíváš tolik :)

      Vymazat
  9. Co se týče jídla - maso jsem tak nějak omezila už v létě, tělo si prostě řeklo, že ho tolik vůbec nepotřebuje a tak mu naslouchám a celkově se cítím líp. Stejně tak jsem hodně omezila pečivo. Ani to člověk k životu nepotřebuje. Vyhazování jídla? Od mala mne rodiče vedli k tomu, že tohle se prostě nedělá. Všechny zbytky jsem vždy musela dojíst, neexistovalo něco vyhodit. A tak jsem tomu naučená do teď. Když náhodou na nějaký jídlo zapomenu a ono se mi zkazí, tak skoro brečím, když ho musím vyhodit.
    Co se týká nakupování nových věcí, tak to je má největší slabina, protože prostě miluji nakupování. Musím to ale radikálně omezit a nekupovat nic nekvalitního a nebo něco ve slevě, jen protože je to ve slevě. Tímto začnu.
    Přes prázdniny jsem chodila na brigádu do jedné projekční kanceláře a jeden z šéfů byl úplně zblázněnej do třídění odpadu. U nás doma třídíme snad jen petky. Po tom, co jsem tam strávila 3 měsíce už je mi doma blbý vyhodit kelímek od jogurtu do normálního koše a to samé papír. Člověk si na to hodně rychle zvykne, jen to prostě chce začít.
    Jinak tvůj článek mne dovedl k zamyšlení se ohledně toho oblečení, myslím, že teď budu mít hodně nad čím přemýšlet.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za krásný komentář :) Moje tělo si taky řeklo, že maso už nechce, teď už bych nepolkla ani kousíček, bez masa se cítím mnohem líp :)
      Já jsem dřív bývala hrozný shopaholic, nebyl týden, abych si něco nekoupila.. Úplně nevím, kdy nastal ten zlom, ale asi v průběhu času, když jsem viděla, že mám narvanou skříň oblečeního, které nenosím a najednou mi přišlo naprosto zbytečný, abych za něj utrácela tak strašně moc peněz.. Teď už celkově, když vejdu do normálního obchodu, tak si nic nekoupím, odrazuje mě cena i kvalita :)

      Vymazat
  10. Petka, ve které si koupíš vodu/limču/džus na jedno použití ale je. Resp. ano, dá se znovu naplnit, ale o kvalitě té vody poté, co lahev celý den člověk nosí s sebou, bych valné mínění neměla. Doporučuji koupit nějakou lahev pro tento účel, a úplně nejvíc pak skleněnou ReTap. Jinak díky za ten článek ♥ Že se v blogovém světě vůbec někdo takový najde je hrozně fajn. Sama jsem teď začala sérii článků, vpodstatě něco jako ten tvůj, akorát u mě to bude obsáhlejší a na víc částí :D Jednou z těch částí by měly být i rozhovory s lidmi, kteří žijí šetřněji k přírodě. A tak bych se ráda zeptala, zda bys neměla chuť mi na pár otázek odpovědět, předat nějakou myšlenku, pokusit se inspirovat i skrz jiný než vlastní blog? :) Pokud ano, budu ráda když se ozveš na e-mail Elisa.P@seznam.cz (případně fb stránku Malá a zrzavá)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že speciální lahev je lepší, ale brala jsem to spíš z toho pohledu, že drtivá většina lidí si speciální lahev pořizovat nebude a zhlediska spotřeby plasty si myslím, že je lepší si znovu lahev naplnit :)
      Já moc děkuju tobě za krásný komentář :) Na tvoje články se moc těším :) Asi si nechám chvilku na rozmyšlení, úplně si nejsem jistá, jestli jsem ten nejvhodnější člověk, kdyžtak se ti ozvu :)

      Vymazat
  11. Se spoustu věcí souhlasím! Já třeba nenávidím vyhazování jídla, to fakt nesnesu. Odpad se třídit snažím. Co mě teď dělá ale problém, tak je nakupování zbytečností :D Vždy jsem bydlela v malém městě a teď jsem v Pce kde jsou úplně jiné možnosti a stále mě nejde se tohoto nového zlozvyku zbavit. Dřív jsem si věci moc nekupovala,a teď si radost dělám pořád..

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám :D Taky když jsem nastoupila na vysokou do Prahy, byla jsem ze všech těch obchodů naprsoto paf a nakoupila si spoustu zbytečností :D Ale po čase to ztratí kouzlo a vyhnout se obchodům bude snažší :)

      Vymazat
  12. Domči super článok, naozaj by sme sa mali viac starať o našu zem máme ju len jednu a recyklovať :) Hádam si čo najviac ľudí niečo zoberie z tvojho článku! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  13. Životní prostředí teď probíráme na dánštině a já se nestačím divit, jak jsem dřív plácala topením a vodou. Vážně. Přestala jsem kupovat brčka a snažím se recyklovat :)

    Lenny v Dánsku

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, skvělý článek! Pravdou je, že spoustu věcí ekologicky nedělám - tak třeba vždycky "zavírám dveře" za protivnou myšlenkou, že jsem vytvořila další zbytečný plastový odpad, když si objednám do práce meníčko s dovozem v krabičce :( Ale aspoň jindy se snažím to nějak vykompenzovat - tak třeba když vyrazím do obchoďáku na nákupy a prodavačka mi chce tričko nacpat do igelitky (navíc tak malé, že se stejně v budoucnu nedá na nic jiného použít), tak jí zrovna řeknu, že tašku nepotřebuju a tričko si dám do té, co jsem dostala v předchozím obchodě...

    Kristýna z blogu Style over trends

    OdpovědětVymazat