F Klid - Another Dominika

Klid



Poslední měsíce v sobě cítím neklid. Nedaří se mi odpočívat, vypnout a jen tak být. Neustále cítím tlak - ať už ten, který já sama na sebe vytvářím, nebo ten, který na mě vytváří okolí.
Tlak, neklid, stres a strach mě pohlcuje.
Mám pocit, že neustále něco dělám a přitom výsledky za mnou nejsou vidět skoro žádné. Jako kdybych byla uvězněna v točícím se kruhu a čím víc se snažím, tím víc se kruh točí a tím víc je nemožné se z něj dostat, protože jediná možnost, jak z něho ven, je padnout na dno. A na dně už jsem párkrát byla a netoužím se na něj dostat znovu.
A tak jsem přijala stres jako součást svého života. Jen se mi můj #friendforlife zapomněl zmínit, že si s sebou vezme i další kamarády, kteří mi zkomplikujou život.
Když jsem byla v létě v Norsku, poprvé za dlouhou dobu jsem pocítila něco jiného. Vnitřní klid a pohodu. Byla jsem šťastná. Nic mě netrápilo. Byl to krásný pocit, očistná kúra, kterou jsem potřebovala. Tento pocit u mě přetrval ještě několik týdnů. A pak začala škola, stres a vnitřní nepohoda se vrátila do mého života a odráží se ve všem, co dělám. Mám problém se na něco soustředit, vydržet u něčeho delší dobu. Nejradši bych dělala tisíce věcí najednou a přitom nedělala vůbec nic. Neustále mám pocit, že něco nestíhám.
Zdroj

A pak mě jako každý podzim skolila nemoc, já vypadla ze svého stresujícího se kruhu a věnovala se tomu, co mě dělá šťastnou. 

Po několika měsících jsem vzala do ruky knížku a celou ji přečetla.

Otevřela jsem blogger, začala psát nové články, z jejichž myšlenek mám radost, dávají mi smysl  a těším se, až je dokončím a vydám.

Opět jsem protřídila věci, uklidila si, pár kousky oblečení udělala radost někomu jinému.

Ujasnila jsem si, že teď je mojí prioritou dokončit bakaláře. A to, že už teď někde nestoupám po kariérním žebříčku neznamená, že jsem špatná či horší než ostatní. 

Došlo mi, že tenhle klidovější režim si chci udržet co nejdýl. Protože ať už se stresujeme, nebo ne, stejně si určitými věcmi musíme projít a bez zbytečného stresování se jimi prochází mnohem líp. 

A co přináší klid vám?



CONVERSATION

46 komentářů:

  1. Pekne napísaný článok. Ja stále stresujem a cítim, ako ma ten stres zvnútra zožiera. A to všetko začalo so školou...Som však rada, keď môžem robiť nejaké aktivity (okrem učenia), ktoré mi prinášajú radosť, pretože viem, že pri nich vypnem.. :)

    Wear the Confidence

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Mrzí mě, že tě škola taky stresuje, ale přesně jak píšeš, je dobrý mít i nějaké jiné aktivity u kterých přijdeš na jiné myšlenky :)

      Vymazat
  2. Tak tenhle článek je přímo pro mě. Mám to totiž úplně stejně. Tělo občas potřebuju pauzu načerpat sílu a dát se do klidu. Momentálně mám taky tohle klidový období. Snažím se soustředit se na jednu věc a nedělat jich milion, dokonce jsem vypustila i nějakou práci co nebyla tak důležitá. Důležitá je totiž duševní pohoda :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že momentálně máš taky klidovější období a doufám, že ti vydrží co nejdýl :) Pro mě je soustředění se jen na jednu věc skoro nemožný, ale začínám se to pomalu učit :)

      Vymazat
  3. Bože, tak tohle je krásný, motivující článek!! <3 Úplně nezávisle na něm jsem zrovna nedávno přemýšlela nad tím, jak jsem poslední dobou vyklidněná a vnitřně spokojená jako snad nikdy v životě. Myslím si, že je to díky třem věcem, které jsem se za cca poslední rok naučila - že zavděčit všem se nejde, a tak jsem ze svého okolí co nejvíce vypustila lidi, co mě ,,vysávali'', naučila jsem se říkat ne a naprosto si teď užívám takové ty každodenní radosti, které jsem dříve přehlížela a brala jako samozřejmost :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec bych nečekala, že jsem někdo najde v článku něco motivujícího, ale jsem za to moc ráda :) Jsem strašně moc šťastná, že se zrovna nacházíš v tomto období, snad ti vydrží už napořád :)

      Vymazat
  4. Kľud cítim, keď mám hotovú všetkú prácu, ktorú musím urobiť. :) Dovtedy nie som schopná uvoľniť sa, čo býva často na škodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom podobně, bohužel snad nikdy se mi nepodaří udělat všechno to, co bych chtěla, pořád je co dělat..

      Vymazat
  5. Ach, tak toto je úplne krásny článok! úplne sa s ním stotožňujem, haha :)

    Hello, my name is Ev

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám teď v práci také trošku hektičtější období. Mě dokáže zklidnit to, že přijdu domů a tam mě za dveřmi vítá pes, který má radost z mého příchodu. A samozřejmě nějaký páteční sedánek s přáteli. Vím, že mám před sebou celý víkend a všichni mi můžou políbit ***** :-D a kniha také není špatná... zalézt si s ní pod peřinu a nechat se vtáhnout do děje...
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to věřím, že pejsek ti zlepší náladu :) Ten pocit, že mám před sebou celý víkend, naprosto miluju, jen kdyby víkendy byly ještě o chvilku delší :D

      Vymazat
  7. Super článek, poslední dobou jsem hodně neklidná a nic moc nezabírá, tak nevím :D i když bych potřebovala

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad si něco najdeš, co tě aspoň trošku uklidní, není to jednodnuchý, ale věřím, že něco objevíš :)

      Vymazat
  8. Moc hezky napsané :) Také bych nejradši dělala 1000x věcí a nic :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  9. Mám to v poslední době stejně. Pořád jsem nervozní ze školy a dokud nemám vše hotové, nedokážu se na nic pořádně soustředit. Čas obíhá jak zblázněný...
    Držím pěstí, ať toho bakaláře doděláš, ale určitě se ti to povede a pak zas zažiješ ten pocit štěstí a pohody :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej, já mimo klasické úkoly ještě dávám dohromady projekt ohledně bakalářky, což je jako never ending story, takže nikdy nemám všechno hotový a nervózní jsem nonstop.
      Moc děkuju, kéž by jsi měla pravdu :)

      Vymazat
  10. Super článok Domči :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. V našich životech je opravdu důležité najít vnitřní klid. Zvlášť v tom všedním shonu. Mně klid přináší psaní článků s čajem/kávou nebo výlet s přítelem. Mám ráda i horkou sprchu. Svíčky mi také dokážou přivodit klid :)

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen, co jsem si teď četla, co ti přináší klid, začala jsem se usmívat :)

      Vymazat
  12. Tlak, neklid, stres, strach tyhle body přesně znám... a mám je docela i teď, kvůli škole. Hodně se snažím udržet v klidu a přítel mi s tím pomáhá dost a snaží se, abych myslela na něco jiného :) a taky to nejvíc pomáhá. Ale taky mi nejvíc pomáhá udržet se v klidu teplá vana a písničky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš skvělého přítele :) Já bohužel jsem single, takže k tomu všemu na mě občas dolehne i smutek z toho, že jsem sama :(

      Vymazat
  13. Škola na mě vyvíjí obrovský tlak, ale neberu si to tak do sebe, protože jsou mnohem horší věci než třeba neudělat zkoušku :) životní zkušenosti hold člověka naučí :)
    Petra | www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že jsou mnohem horší věci než škola, ale občas to na člověka tak moc dolehne, že je těžký se z toho všeho vymotat..

      Vymazat
  14. Krásně napsaný článek! Mně uklidňuje čtení u svíčky s kakaem v ruce....
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  15. Mám rada keď som zabambušená v posteli s nejakým dobrým seriálom alebo knihou a vedľa z obývačky počujem ako rodičia alebo či už brat pozerá telku. Vždy ma to ukľudní. :) Proste pocit domova. <3

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  16. Beautiful! Have a great day doll!

    New follower! Follow back? ;)
    MARY MARÍA STYLE

    OdpovědětVymazat
  17. Přeju Ti Domi, aby ten klid u Tebe přetrval. Já si po dokončení studia neskutečně oddychla a cítím se konečně volně a báječně, prostě bez stresu, jsem moc spokojená. Ten poslední rok na VŠ mě doslova ubíjel a čekala jsem na konec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc děkuju :) Jsem strašně moc ráda, že se teď takto cítíš a doufám, že se budu cítit podobně :)

      Vymazat
  18. Mluvíš mi z duše, s tou školou a vším... já to vnímám dost podobně. Akorát místo nemoci si odpočnu teď při praxi. Konečně vypnu, budu více méně doma a vyspím se. Uklidím a tak podobně.
    Jinak prioritu máme asi teď stejnou a myslím, že to zvládneme!

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  19. Takové pocity máme myslím občas každý, na štěstí netrvají dlouho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak kdy, bohužel u mě někdy trvají mnohem déle, než bych chtěla..

      Vymazat
  20. v živote, bohužiaľ, prídu aj tie nepríjemné chvíle a ver mi, nepokoj som v sebe cítila tiež veľmi dlho... no viem, že každé zlé obdobie prejde a pomáha v tom hlavne orientácia na všetko, čo ťa robí šťastnou ;) držím palce!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Vždycky se snažím najít si aspoň chvilku na věci, co mě dělají šťastnou, vždycky mi to zlepší náladu :)

      Vymazat
  21. Já bych taky potřebovala občas vypnout a nic neřešit, neustále mám pocit, že jsem v jednom kole. Škola mě hodně baví, ale pořád ještě nemám dodělanou autoškolu, musím řešit i další věci a nemůžu se věnovat blogu natolik, jak bych chtěla. Proto se vždycky moc těším na víkendy s přítelem, kdy si večer pustíme nějaký hezký film, ležíme v teple a já aspoň na moment nic neřeším :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autoškolu určitě už brzy zvládneš :) Je super, že tě škola baví, to se člověku pak hned studuje mnohem líp :)

      Vymazat
  22. Nádherný článok, plný úprimnosti a pocitov! Úplne ťa chápem. Ako mne začala v septembri škola, nezastavila som sa. Maturita na mňa kričí zo všetkých strán a mám pocit, akoby som nerobila nič iné, len som bola zatvorená v izbe a učila sa niečo, čo si ani nepamätám. Pokojná chvíľka prišla, keď som bola teraz týždeň doma, no škola sa znova vracia a ja viem, že príde stres zas. Dúfam, že to obe zvládneme a bude už len lepšie! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) To bohužel znám taky, taky mám pocit, že na mě neustále odevšud křičí bakalářka, státnice, budoucnost a i když se snažím všechně nějak vyřešit, tak se mi stále nedaří přijít na žádný plán, jak to všechno zvládnout.. Ale doufám, že za pár měsíců to budeme mít všechno úspěšně za sebou :)

      Vymazat
  23. Moc hezky sepsaný článek. Já jsem tohle také měla a ještě to tak trochu mám. Je toho teď tolik, co musím vyřešit, udělat a člověk ve stresu je. Myslím, že je to také kvůli tomu ošklivému počasí. I lidé v okolí jsou ve stresu a ta nálada klesá. Já se snažím pracovat na blogu, rozepisovat cíle a o víkendu se odreagovat a odpočinout si. Ale co mi vždycky pomůže a opravdu vypnu, tak to, že s přítelem jezdíme na víkendové pobyty a hodíme tak všechno za hlavu. Za týden mě čeká wellness pobyt a strašně se na něj těším :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  24. To je krásný článek! Úplně mi mluvíš z duše, akorát já bohužel mám pocit, že nemám ani chvilku čas, si jen tak sednout a přečíst pár stránek knížky, napsat článek nebo i třeba číst blogy, teď jsem se k tomu dostala po několika týdnech a moc mě mrzí, že neumím jednoduše vypnout a jediné co, tak se nechávat pohlcovat stresem...

    OdpovědětVymazat