F Books V. - Another Dominika

Books V.

K mému obrovskému překvapení patří minulý článek s tipy na knížky mezi vůbec ty nejčtenější články na blogu, a tak je čas na další knižní tipy!



Příliš mnoho Kateřin - John Green
Opět jsem dala šanci Johnu Greenovi a opět to pro mě bylo zklamáním. K tomuhle spisovateli si cestu asi nikdy nenajdu a upřímně nechápu, jak jeho knížky můžou být tak populární. Příliš mnoho Kateřin je asi tou nejhorší knížkou, co jsem od něj četla. Drtivou většinu knížky jsem přemýšlela, jaký knížka má smysl. Byla absolutně o ničem. Nějaký příběh bych tam sice našla, ale i tak bych knížku dokázala shrnout do dvou vět. Lehký smysl knížky jsem objevila na posledních stránkách, ale to je hodně málo. Jasně, pár hezkých myšlenek v doslova pár větách tam je, ale jestli je knížka bestsellerem kvůli pěti větám, tak je to smutný. Navíc mi už po prvních stránkách neuvěřitelně štvali všechny ty poznámky pod čarou. Moc nechápu, proč je tam autor dával, proč jich bylo tolik a pro koho byly určený. Cílové kategorii čtenářů většina z nich nemohla nic říkat a ti starší si ke knížce cestu nenajdou.
Od Greena si chci přečíst ještě Will Grayson, Will Grayson a pak mu dám nejspíš navždy sbohem.

 Stýskalo se mu po budoucnosti, jak si ji představoval.
...
Jak se člověk přestane bát, že ho všichni opustí, že bude navždycky sám a nebude nic znamenat?

Dash & Lily - Kniha přání Rachel Cohnová & David Levithan

Tuhle knížku jsem si naopak zamilovala ještě předtím, než jsem ji začala číst. A po prvních stránkách jsem si ji zamilovala ještě víc. Odehrává se v New Yorku v době Vánoc. Dash a Lily se seznámí skrz zápisník, píšou si, schovávají zápisník na nových a nových místech. Zamilovávají se do sebe a pak se potkají..
I když je knížka asi spíš pro mladší a v podstatě je na podobném principu jako knížky od Johna Greena, líbila a četla se mi mnohem lépe. Vlastně mi úplně vyrazila dech a nemohla jsem se od ní odtrhnout. A vůbec jsem nevěděla, jak vlastně skončí.



Musím mít mysl otevřenou tomu, co by se mohlo stát, a ne zanevřít na celý život jen proto, že něco, co jsem si přála, se nestalo. Protože místo toho by se mohlo stát něco jiného, ještě lepšího.

...
Nezáleží na osudu. Záleží jen na tobě.
...
 
Jo, můžeš až do smrti spřádat teorie o tom, jak by něco bývalo vyšlo, kdyby se to stalo někdy jindy nebo s někým jiným. Ale víš, jak to skončí?"
Budu po smrti?"

Přesně tak."


Svatba - Nicholas Sparks
Nicholase Sparkse mám ráda, moc se mi líbí, že knížky jsou psány z mužského pohledu a ukazuje mužskou psychiku zase trošku z jiného úhlu. Dává mi to naději, že kluci/chlapi/muži nejsou jen namyšlenými paky, ale že se také dokážou zamilovat. Mně se jednoduše líbí ta myšlenka, že i muži jsou citliví a můžou se bezmezně zamilovat.
Svatba je volným pokračováním Zápisníku jedné lásky, tentokrát se ale děj točí kolej jejich dcery - Jane a jejího manžela - Wilsona. Knížka je reflexí jejich manželství a zároveň týdne příprav na svatbu jejich dcery.
Je to přesně ten typ knížky, u který překvapující konec nečekáte. Nemůže nastat. Všechno se podařilo zorganizovat, byla svatba a já absolutně nevěřila tomu, co se stalo. Zírala jsem s otevřenou pusou neschopná číst dál. Nikdy by mě takovýhle konec nenapadnul..


Zjistil jsem, že často přeceňuji věci, které zvládnu za den, a naopak podceňuji to, co mi zabere rok.
...

Zvláštní. Taky jste si všiml toho, že to, co je nám blízké, často považujeme za samozřejmost? Jako by to tak muselo zůstat na věky.

P.S. Ještě než jsem článek stihla publikovat, přečetla jsem od Sparkse To nejlepší z nás a musím se s vámi o tuhle knížku podělit. Je skvělá, opět. Ale tentokrát to nebylo žádné nijak extra veselé čtení, neustále v knížce bylo napětí a hodně jsem se o hlavního hrdinu bála. Bohužel se ukázalo, že oprávněně. Na závěr jsem si hodně poplakala. Doporučuju!

Jedenáct minut - Paulo Coelho
Knížky od Paula Coelha jsem četla před pár lety. A teď jsem vycítila, že je ten správný čas na to, abych se do jejich čtení opět pustila a oživila si je v paměti.
Jedenáct minut jsem ještě nečetla, a tak mojí první volbou byla právě tahle knížka. Když napíšu, že je o prostitutce, budu mít na 100% pravdu a zároveň nebudu mít pravdu v ničem. Hlavní hrdinka je sice prostitutkou, ale my v knížce sledujeme spíše linii psychickou - proč se jí stala, jak to vnímá, její plány, touhy.. Je to zajímavá knížka, ale Paulo Coelho napsal i lepší.



Neměla jsem co ztratit a získala jsem všechno. Přestala jsem být sama sebou a zjistila, kdo jsem.


Než jsem tě poznala - Jojo Moyesová
Tuhle knížku asi nemusím dlouho představovat. V letošním létě tady u nás i díky filmu prožívá obrovský boom. Moc jsem si nebyla jistá, jestli si knížku přečtu, protože z filmu jsem byla celkem zklamaná, ale nakonec jsem si k ní cestu našla.
První půlka knížky pro mě byla stejným zklamáním jako film. Do příběhu jsem se moc nedokázala vžít a moc mě to nebavilo. Pak ale přišel zlom a do druhý půlky knížky jsem se naprosto ponořila a nemohla jsem přestat číst. Na konci jsem měla i slzy v očích a nakonec mě knížka dostala mnohem víc než film. S klidným svědomím můžu doporučit.

Na poslední chvíli jsem se rozhodla tuhle knížku zařadit už do tohohle článku, proto chybí na úvodní fotce a celkově světlo na této fotce je jiné.
Žij odvážně. Překonávej sama sebe. Nespokojuj se s málem.

Četli jste některou z knížek?
Co máte rozečteno právě teď vy?

CONVERSATION

41 komentářů:

  1. První knížka Johna Greena, kterou jsem si koupila, byla Hvězdy nám nepřály a to se mi hrozně líbilo. Pak jsem si koupila Papírová města a dala jsem mu navždy sbohem. S tou popularitou to taky nechápu. Ale po Knize přání se rozhodně podívám, miluju tyhle typy :3 I o Než jsem tě poznala jsem hodně přemýšlela, film se mi líbil celý, takže tomu dám asi také šanci. Super článek :)

    Cup Of Whatever

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som len Me before you a sklamanie... veľké. Knihe chýbalo také to niečo transcendentné, čo robí umenie umením. Pre mňa to bol len príbeh, nič viac. Príbeh bol síce fajn, veľmi motivujúci, ale autorský štýl - nič moc. Ostatné poznám, ale zatiaľ som nečítala. Chystám sa však na Greena a Coelha.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Přemýšlela jsem, jak to vyjádřit a ty jsi to zvládla úplně přesně.. Je to krásný příběh, ale chybělo tomu něco víc..

      Vymazat
  3. Než jsem tě poznala naprosto miluju. :) Do knihy jsem se zamilovala především z toho důvodu, že má i nemá šťastný konec. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  4. Ke knížce příliš mnoho kateřin mám docela odpor.. První jsem od Greena četla Hvězdy nám nepřály, pak Hledání Aljašky, pak Papírová města a to byla ta knížka, u které jsem si řekla, že je to vlastně pořád to samé a že mne to už nebaví. Hlavní hrdina Papírových měst mi byl i otravný svou posedlostí - naštěstí ta ve filmu nebyla tak patrná. Kateřiny jsem totiž ani nečetla a ani nikdy nechci. Stejně jako vše ostatní od Greena.
    Zrovna mám rozečteno Než jsem tě poznala, nemůžu si pomoci, ale líbí se mi to :) jen chyba, že jsem už viděla film, za to bych si dala do držky :D
    eLblog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Papírová města pro mě byla taky docela utrpením, nesmyslná posedlnost hlavního hrdiny byla fakt až moc na mě.. Jediný štěstí, že jsem knížku četla v angličtině, alespoň jsem si ji procvičila :D

      Vymazat
  5. Príliš mnoho Katherín som čítala ako prvú a aj poslednú knihu od Johna Greena. Prostredie nezvyčajné a zaujímavé, niektoré pasáže celkom pekné, ale inak nič moc. Takže tohto spisovateľa veľmi neuznávam, no to bude asi len tým, že má pre mňa príliš jednoduché myšlienky, som totiž na niečo zložitejšie.
    A práve to zložitejšie mi Paulo Coelho môže dať. Jeho knihy sú zvláštne, také metaforické, viac o myslení ako o deji ako takom. Tiež by som to nemohla čítať knižku po knižke, lebo toho by potom už bolo veľa a ešte by som aj ja upadla do nejakej depresie, ale raz za čas je to ideálne. :)
    DominicaLand

    OdpovědětVymazat
  6. Příliš mnoho Kateřin jsem četla a taky se mi nelíbila.. :/

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu "Než jsem tě poznala" mohu taktéž jen a jen doporučit! Naprosto skvělý příběh:)

    OdpovědětVymazat
  8. Knihu Dash & Lily si chcem už veľmi dlho prečítať a po tvojom pozitívnom ohodnotení ešte viac.
    Od Johna Greena sa mi asi najviac páčila kniha Paper Towns, ale súhlasím s tebou, že tiež niekedy nechápem ako môžu byť tak slávne a ospevované.
    Kniha Jedenásť minút je skvelá.

    http://lamodaeanarchia.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  9. Kniha přání mě fakt zaujala, takže děkuju za tip:))
    EVA HEARTS LIFE

    OdpovědětVymazat
  10. Od J. Greena ma bavila kniha Na Vine Sú Hviezdy a potom ešte Nech sneží. Papierové mestá bol podľa mňa menším sklamaním a kniha o Poučke Katerín bol prepadák.. Will Grayson takisto chcem prečítať a dúfam, že to bude aspoň o trochu lepšie ako to predchádzajúce.. skvelý článok :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sněží, sněží se mi taky moc líbilo, ale možná to bylo tím, že to byly kratší příběhy od více autorů :D

      Vymazat
  11. Od Greena som čítala Na vine sú hviezdy, to sa mi veľmi páčilo. Rozmýšľala som aj nad tou Katarin knížkou no obsah ma vôbec nezaujal a tak som ju radšej nekupovala. Inak pekný a zaujímavý článok.

    NINAVE

    OdpovědětVymazat
  12. PRedtým ako som ťa spoznala milujem a akurát čítam ďalšiu knihu od tejto autorky a Knihu prianí som tiež čítala, je skvelá :)

    OdpovědětVymazat
  13. Jéé, Příliš mnoho Kateřin jsem taky četla :)))

    OdpovědětVymazat
  14. Příliš mnoho Kateřin se mi taky nelíbilo, ale jinak mám jeho knihy ráda.
    Vážně si budu muset přečíst nějakou knihu od Sparkse.
    Co se týče Coelha, tak to přemýšlím nad Alchymistou - jako povinnou maturit. četbu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alchymistu jsem četla a můžu jedině doporučit! :) Jen bych se u maturity bála, že bych se zamotala do té psychologické složky :)

      Vymazat
  15. Jojo John Green aka spisovatel basic white bitches a edgy teen romantizující rakovinu :D TFIOS bylo super, Will Grayson a Will Grayson tak na stejný úrovni. Ostatní jsou děsná sračka a radši spálit. Radši číst pořádnou literaturu hahah :D

    OdpovědětVymazat
  16. Juuj publikacie nepoznam.. Poslednu knizku som citala asi pred rokom, trocha sa mi za nimi cnie :) zaujala ma od Sparkse - to nejlepsi z nas.. Kuknem po nej :)

    Beauty shopaholik Tili

    OdpovědětVymazat
  17. Od Johna Greena vlastním dvě knížky. A to Papírová města a právě Příliš mnoho Kateřin. Hrozně se mi líbil příběh Hvězdy nám nepřály a chtěla jsem znát víc z jeho tvorby. Na knihu Příliš mnoho Kateřin mám stejný názor. Když jsem jí zahlédla na knižním veletrhu, s nadšením jsem si pro ní běžela, a teď lituji. Sem tam jsem se zasmála, ale jinak mi kniha nic neřekla. A Papírová města čtu už od Vánoc :( Dash & Lily - Kniha přání vypadá super a určitě se po ní podívám :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  18. Great collection! I read Jojo Moyes and Paulo Coelho
    www.recklessdiary.ru

    OdpovědětVymazat
  19. Přesně takové články mám poslední dobou nejraději :-), i když pak místo oblečení a kosmetiky nakupuji právě knížky :-D.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej :D Včera jsem se byla podívat po obchodech s oblečením a jediný, co jsem se koupila, byla knížka, klasika :D :D

      Vymazat
  20. Amazing post, dear! :) Do you want to follow each other? If yes, please follow me with GFC, write a comment and I follow you back :)
    http://vesnamar.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
  21. Johna Greena mám docela ráda, ALE taky nechápu, proč je kolem jeho knih takové halo. Třeba nějaké knížky se mi skoro vůbec nelíbily a někteří jsou z nich unešení až do aleluja.
    Dash & Lily - Kniha přání je kniha, kterou mám na seznamu a chci si ji pořídit právě na Vánoce:)
    Než jsem tě poznala - tu mám taky na seznamu a chci si přečíst nejdřív knihu a pak teprve pustit film, tak jsem zvědavá:)

    A momentálně mám rozečteného Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel.
    Hezký článek!
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stoletého staříka jsme taky četla, ale moc se mi nelíbil, přišlo mi, že už tam toho bylo až moc, nebo lépe řečeno, nedokázala jsem se ponořit do příběhu, přišlo mi šíleně nereálný, aby se to všechno stalo jednomu jedinému člověku během jednoho života..

      Vymazat
  22. Ahoj, moc krásný příspěvek a knížky taky. Knihu Příliš mnoho Kateřin jsem si chtěla pořídit, ale naštěstí mě od toho odradila kamarádka, které se taky knížka nelíbila. Jinak spisovatele Johna Greena mám moc ráda. Hledání Aljašky je opravdu knížka, která stojí za ty peníze. To stejné i Hvězdy nám nepřály. Ale pak je tu kniha Papírová města, která mě taky výrazně zklamala a šáhněme si na srdce - taky ty knížky nejsou nejlevnější. Nedávno jsem dočetla knížku Než jsem tě poznala a je naprosto boží. Jak film, tak i kniha. Děkuju za hezké návrhy! :)
    https://prosty-cajovnik.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  23. Knihy od Johna Greena ma najprv bavili. Na vine sú hviezdy a Kam zmizla Aljaška sa mi celkom páčili, no táto bola rozhodne najhoršia. Vôbec ani jedna strana ma nebavila a vôbec neviem ako niekto môže zaraďovať túto knihu k jedným z najlpších. Paulo Coelho má skvelé knihy a túto si tiež chcem od neho prečítať, tak ma dúfam nesklame! a Predtým ako som ťa spoznala, tak som videla len film a ten sa mne veľmi páčil, ale knihu si už zrejme neprečítam :)

    OdpovědětVymazat
  24. Po dlhom čase mám zas dobré tipy na knižky. Jednoznačne ma najviac zaujala posledná keďže do filmu som sa zamilovala. :)

    www.thefashiontwiins.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  25. Po dlhom čase mám zas dobré tipy na knižky. Jednoznačne ma najviac zaujala posledná keďže do filmu som sa zamilovala. :)

    www.thefashiontwiins.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  26. máme asi veľmi podobný vkus, lebo tiež Greena veľmi nemusím a nechápem, prečo ho všetci tak žerú... čítala som od neho Fault in our stars, ale po tomto prepadáku už nemám chuť viac jeho knihy brať do ruky :D inak si ma navnadila na Dash & Lily, to by sa mi asi páčilo :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  27. Green je pre mňa jedna veľká záhada, prečo je tak populárny. Žiadny z jeho nápadov ma nezaujal. K Me before you sa neviem nejako prehrýzť, proste nemám momentálne náladu na smutné príehy

    OdpovědětVymazat
  28. Já zase naopak co jsem četla od Johna Greena, tak se mi líbilo. Třeba Hledání Aljašky jsem přečetla za jeden den, jak jsem se od toho nemohla odtrhnout. Vážně skvělá knížka. Ovšem Příliš mnoho Kateřin mě z popisu zase až tolik nezaujalo, takže jsem ji zatím nečetla. Na filmu Než jsem tě poznala jsem byla v kině s přítelem a celkem se mi i líbil, knížku jsem schválně raději předem nečetla, ale věřím, že je skvělá. Zaujala mě ta druhá o které píšeš, jelikož ta musí mít už hezkou atmosféru sama o sobě. :) A co se týče Zápisníku jedné lásky, tak ten jsem četla, knížka nebyla špatná, ale o tom volném pokračování jsem ani netušila. Určitě se na to mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  29. Johna Greena planujem uz dlho ale teraz som sa konecne pustila do zemeplochy (pratchett) a som na knihe 5 z 39 takze na konci roka sa snad k tomu dostanem
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  30. Like it ^^
    Love Nicholas Sparks!
    So Amazing books <3

    Following on GFC, hope you can follow me back
    Thanks]

    xoxo, Debi
    www.deborabrazil.com.br

    OdpovědětVymazat
  31. Po pravdě, od Greena jsem nečetla nic, a ani mě to neláká. Co se týče ostatních knih v článku, tak ty jsou důkazem, že dalších knížek není nikdy dost. Od Moyesové jsem četla Než jsem tě poznala a Jeden plus jedna, obě byly úžasný, ale Jeden plus jedna měl navrch, ani nevím proč, ale ta knížka mi přirostla k srdci. Zkoušela jsem od ní i Dívka jež jsi tu zanechal a po pár stranách jsem já zanechala knihu v šupleti, protože mě absolutně nezaujala (pro mě nudné téma), jinak Moyesová píše pěkně.

    OdpovědětVymazat
  32. Příliš mnoho Kateřin tu mám jak v češtině tak v angličtině a zatim jsem přečetla jen pár stránek a nějak mě to nenadchlo. Tak uvidím až dočtu _)

    OdpovědětVymazat
  33. Od Sparkse jsem četla jen Milý Johne a Zápisník jedné lásky a jinak koukala spíš na filmy. Ale po té Svatbě se určo půjdu podívat, protože příběh Allie a Noaha je můj nejoblíbenější:) Jinak já jsem pěkná ostuda a Než jsem tě poznala jsem ještě pořád nečetla. I když jsme byla naopak z filmu hrozně nadšená a viděla jsem ho už několikrát:)

    OdpovědětVymazat
  34. Od Greena jsem přečetla dvě knížky. Moc mě nezaujaly, takže jeho knížky už nevyhledávám. Ale je pravda, že jeho knížky mají pěkné obaly. A moc se mi líbí jeho citáty :) Dash & Lily jsem si chtěla přečíst minulé Vánoce, ale nějak se ke mně nedostala, tak to odkládám až na ty letošní.
    Od P. Coelha jsem si nedávno koupila Alchymistu, už se těším až se do něj začtu. Snad mě ta knížka nezklame. Než jsem tě poznala je pro mě ta nejlepší knížka za tento rok. Strašně mě bavila a nenechala mě jen tak. ♥
    Jinak já mám poslední tři měsíce nějaké čtecí blok... Jindy jsem přečetla za měsíc tři knížky a teď to není ani jedna. Možná to je protože nechodím do knihovny. Možná to je, protože všechny dobré knížky mám už přečtené a je strašně těžké najít nějakou další dobrou.
    Ale aby se neřeklo už tři měsíce mám rozečtenou Zlodějku knih.

    Maybelline | The Rocket Volum' Express

    OdpovědětVymazat
  35. Opět jsem ani jednu z knížek zatím bohužel nečetla, ale jak už jsem psala určitě dříve na Johna Greena se chystám, i když tahle knížka mě moc nezaujala. Zato ta druhá v pořadí vypadá docela parádně! :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat