F Study! | Tips & Tricks - Another Dominika

Study! | Tips & Tricks

Když tě přepadne depka ze školy (která ti btw ještě ani nezačala), napiš si článek o tom, proč studuješ, jak co nejlíp studovat a až se depka se skutečným začátkem školy ještě zvýší, přečti si ho.
D.



Ze školy jsem nikdy nebyla nijak nadšená, nikdy jsem se do ní netěšila a řekla bych, že k ní (jako k samotné budově) chovám už vrozený odpor. Což je blbý, když jsem v ní strávila drtivou většinu svého života a když všechno dobře půjde (co je to vlastně dobře?), tak mě další 4 roky ještě čekají. A pořád se nemůžu rozhodnout, jestli 4 roky je dlouhá, nebo krátká doba. Než na to přijdu, sepsala jsem první z článků "Back to School" (to brzo, já vím) s tipy na to, jak to přežít co nejlíp. Nečekejte nic převratného, přeci jenom, co originálního se dá ještě vymyslet, ale tak nějak bych byla ráda, kdyby někdo přesně tyhle rady mému mladšímu já řekl.

Nemusíte mít totiž školu rádi jako takovou, ale kvůli tomu nezanevřete na vzdělávání se.
Vzdělávejte se a učte se. Je to důležitý.


  • Nehroť to. Nejde o život a je úplně jedno, když se ti někdy něco nepovede.
  • Uč se přiměřeně a pravidelně. Celý skripta se za odpoledne nenaučíš (vyzkoušeno).
  • Uč se a zaměř se na to, co tě baví, ale nedostaň se do extrému, že se nebudeš učit nic.
  • Piš si svoje vlastní poznámky.
  • Radši si toho napiš míň a pořádně, než všechno a nečitelně.
  • Choď do školy.
  • Vnímej, co učitelé říkají (nesni neustále s otevřenýma očima).
  • Zapisuj si všechny úkoly, testy a termíny na odevzdání prací. Věř mi, nezapamatuješ si to.
  • Nedělní večery jsou zrádný a krátký, nenechávej všechno jen na ně.
  • Využívej sekundární zdroje - učebnice ti moc nepomůžou, googli.
  • Podtrhávej si poznámky, přepisuj si na jiný papír to nejdůležitější.
  • Nauč se kus látky a nech se dobrovolně vyzkoušet. Vím, nechce se ti, ale věř mi, nic lepšího udělat nemůžeš - už jsem vám říkala příběh o líné Domče, kterou vždycky vytáhli nejmíň připravenou a pravidelně dostávala pětky ze zkoušení z chemie (a občas i z bigoly)?
  • Nemusíš mít neustále samé jedničky. Většina výšek podle průměru stejně nebere - na spoustě vysokých tě čekají přijímačky, popř. SCIA.. 
  • Připravuj se pravidelně a nenechávej to na poslední chvíli.
  • Čti knížky z povinný četby.
  • Když něco nechápeš, zeptej se spolužáka, který tomu rozumí (pozor, hrozí riziko, že si budeš připadat ještě hloupější a nepochopíš vůbec nic, v tom případě řekni, že to chápeš a nech to být).
  • Nehroť to tolik.
  • A nezapomínej, učíš se kvůli sobě. Kvůli nikomu jinému. Jde o tebe. 
  • Nevzdávej to.
  • Dej do toho všechno, to nejlepší ze sebe a udělej to tak, jak nejlépe dovedeš.
  •  A nezapomeň, že učení není jen o tom, co tě učí ve škole, měj oči otevřené, uč se i sama od sebe, vzdělávej se online a přiuč se něčemu novému každý den.
  • Dodělej školu, ať máš záchytný bod.

 Všem moc držím palce!

CONVERSATION

40 komentářů:

  1. Kebyže to mám všetko dodržiavať, tak sa asi zbláznim, ale snažím sa :D Čaká ma bakalársky ročník, tak uvidíme, ako to dopadne :)
    World of Nicol | Back to school giveaway

    OdpovědětVymazat
  2. Posledný bod je jednoznačne najnutnejší. Škoda, že nie každý to tak vníma.

    www.thefashiontwiins.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně sepsané body, napsala bych to úplně stejně! Držím palce ať je co nejmenší depka :D

    OdpovědětVymazat
  4. Už to tu je :-/ Ja som dneska bola na zápise na VŠ, tieto tipy sa mi určite hodia :)

    OdpovědětVymazat
  5. jaj, asi jsem opravdu špatný student :D moc bodů z těch, co jsi uvedla nedodržuju. A snít s otevřenýma očima je u mě priorita :D Zítra mě čekají přijímačky, takže jestli se dostanu, měla bych si tvůj článek vytisknout a nechat si z něj udělat i potah na peřinu :)
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď jsi mě pobavila :D :D Každopádně jsem za tebe moc šťastná, že se ti přijímačky povedly! ♥

      Vymazat
  6. Super článek, se všemi body naprosto souhlasím... Hlavně s tím pravidelným učením a nic nenecháváním na poslední chvíli :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem v posledním ročníku na střední a můžu říct, že se fakt těším že z téhle školy už vypadnu (doufám). Škola není nic příjemného asi pro nikoho, ale to co tady předvádějí opravdu hrůza. Bojím se, že letos neodmaturuju :D Pak bych asi také chtěla jít na vysokou nebo to minimálně zkusit. Kam přesně ale ještě nevím. Mám pocit, že letos je toho nějak moc, maturita, ples, výběr vysoké a přitom zatím nikdo nic neví, paráda :D Byla jsem naštvaná už v prvních dnech co jsem se tam vrátila. Tipy jsou to ale určitě užitečné a pravdivé. :) Mám problém se do věcí dokopat, ale nechávat vše na poslední chvíli se vážně nevyplácí. Je lepší se nechat vyzkoušet a nabrat si nějaké lepší známky, aby se s tím pak člověk nemusel tolik stresovat. Což mi připomíná, že bych rozhodně neměla podcenit povinnou četbu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti moc držím palce, aby nakonec všechno dobře dopadlo a všechno jsi zvládla :)

      Vymazat
  8. Vôbec sa mi nechce ísť do školy. Inak niektoré tipy používam aj ja a veľmi sa mi osvedčili

    OdpovědětVymazat
  9. 4 roky moc dloho není, uteče to jako voda;) já už mám za sebou 3 roky vysoký a ještě dva mě čekají a přijde mi, že to strááášně letí. Jinak hezky sepsané, většina platí jak na střední tak na vejšku, ale co jsem se naučila za vejšku je, mít to na háku, těm, co to moc nehrotí to jde nejlíp, stresem se akorát vše po.... :D ale zase v přiměřené míře, nelze se na vše vykašlat:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, na to jsem taky po tom roce přišla, že ti, co to moc nehrotí, jsou na tom mnohem líp, proto bych na tom chtěla zapracovat, vždycky se se vším stresuju až moc a podle toho to pak dopadá :/

      Vymazat
  10. Ja som do školy chodila rada so spolužiakmi bola vždy sranda a s učiteľmi som problemy nemavala ako moj brat:)) rada som písava poznamky no pre mna bolo strašne sa to učiť vyšklbala by som si pri tom aj vlasy niekedy:)) našťastie to už mam za sebou 5rokov /bože ako to ušlo/,,

    OdpovědětVymazat
  11. tak pro mě je nejdulezitejsi - chod do skoly - dodelej skolu -
    s ucením problém nemám, poud nejde o "počítací" předměty. Ekonomii zvladam dokud neprijdou vypočty. No ale u mě je problem do školy chodit, bejt tam a jsem desne lina se učit. Nechavam vsechno na posledni chvile a vim že to zvladnu :D o to horsi to se mnou je, že mužu mít klid a ne všechno dopisovat naposlední týdny před zkouškama abych ke zkouškám mohla :D stačí mi si to přečíst parktrát a umim to vsechno :D občas když posloucham tak ani nemusim číst.Ale toho přemlouvání tam jít :/

    OdpovědětVymazat
  12. Super článok s užitočnými radami. Tento rok idem prvý krát na vysokú, takže je to pre mňa veľká výzva :)

    OdpovědětVymazat
  13. Skvělé tipy :)Mně nejvíc pomáhá si zápisky znovu přepisovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky, ale bohužel to vždycky zabírá spoustu času :(

      Vymazat
  14. Super tipy! :)

    http://marketafrank.com/

    OdpovědětVymazat
  15. Super nápad na článek. To se vždy hodí :) Souhlas, makat, ale nehrotit to. Já osobně se nemůžu učit doma, tam se nikdy nesoustředím, buď jsem chodívala do knihovny v Klementinu nebo prostě zalezla do nějakého nepřeplněného Starbucksu minimálně na půl dne :)

    Personal Concepts

    OdpovědětVymazat
  16. Pěkné body, už jsem těchto článků četla tolik a myslím, že do školy budu naladěná a vybavená až až :D.

    OdpovědětVymazat
  17. Od té doby, co jsem se začala řídit tím první bodem, jsem mnohem klidnější, méně se stresuju a vše mi líp jde. Byly doby, kdy jsem skoro zvracela ze stredu před písemkou, ale teď jsem úplně v pohodě, když se to nepovede, nic se nezhroutí.. :) super tipy!
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsi dokázala svůj přístup změnit :) Já se o něco podobného snažím a snad i úspěšně :)

      Vymazat
  18. Jsem rada, ze školu uz mam za sebou. Nasruhou stranu zjišťuji ze to bylo jeste v pohodě oproti praci :) léta školy jsou krásne 😂

    OdpovědětVymazat
  19. mňa čaká externé štúdium, a som nesmierne rada, to ďalšie denné by som už nedala :D poznám tie body veľmi dobre, aj keď..úprimne, systematicky som sa nevedela nikdy učiť, skôr zvládnem to skripto za poobedie ako za dva mesiace :D a že sa učím pre seba je tiež pekné ale u mňa malinko polopravdivé, časom som zistila, že to robím najmä pre rodičov :D chcem ich šťastnými :) a samozrejme pre mňa je to aj motivujúce :D :) prajem ti úspešný štart v škole :)

    OdpovědětVymazat
  20. Také tipy by sa mi zišli pred niekoľkými rokmi. Ja som mala zo začiatku na výške tiež dosť ťažké chvíle a chcela som sa na to vybodnúť. Nakoniec som sa nevybodla a teraz sa teším, lebo vďaka škole robím prácu, ktorú milujem :)

    OdpovědětVymazat
  21. i tobě hodně štěstí! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Skvelé tipy a triky na učenie! Určite ich už čoskoro využijem :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  23. Ja práve naopak, do školy chodím rada a aj samotné učenie a vzdelávanie ma baví (avšak, nie každý predmet). No potrebujem tiež prázdniny a každý piatok si poviem "konečne piatok". Napriek tomu teda, že školu mám rada a zatiaľ som nikdy nemala nejaké väčšie problémy, som strašný stressman. Teda, niekedy som bola a teraz sa snažím zlepšovať a nebrať všetko tak vážne. Tvoje tipy sú naozaj super. Najviac sa mi páčia tie o tom, že nejde o všetko, pretože myslím, že na to mnoho študentov práve zabúda. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
  24. Domči skvelý článok! Naozaj! ďakujem za rady! Tie sa mi zídu keďže výška bude tento rok moja premiéra a celkom mám z toho stres. :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  25. Super rady, každý by si z toho měl něco odnést :)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  26. Super rady, každý by si z toho měl něco odnést :)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  27. Vďaka za skvelé tipy. Som v maturitnom ročníku tak dúfam. že mi to pomôže.
    Budem rada ak navštíviš môj blog www.everydaywithlola.blogspot.sk
    Teším sa na návštevu a na tvoj ďalší článok. :)
    *Lola

    OdpovědětVymazat
  28. Skvelý článok :) ja som zase ten typ zapáleného študenta ( a ak máš záujem, vydala som o tom aj článok :) ) do skoly chodím rada a rada sa aj učím, až na niektoré predmety, ale keď musím, tak sa naucím :) pre tých čo však skolu v láske nemajú je to ťazšie

    OdpovědětVymazat
  29. Velice hezký a motivující článek, který budu potřebovat ... co budu, potřebuju! jako sůl. První týden ve škole, co jsme se učili a já už mám nervy z maturity, ale co se dá dělat hlavní je makat na sobě a snad všechno dobře dopadne :)

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  30. Díky za tipy, uvidím za jak dlouho se z VŠ sesypu!:D

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Páni!!!
    Koukám, že prázdniny byly letos vážně dlouhé a za mou letní pauzičku se toho tady stalo. No nestačím se divit. Vypadá to tu skvěle!
    Ale k článku. O bože, jak je to aktualní. V pondělí nastupuji na VŠ a jsem z toho už teď nervově labilní. Kéž bych se dokázala donutit a plnit tyto body. Hlavně ten: nehrotit!
    Nezbývá než tobě i sobě popřát, ať to přežijeme ve zdraví a s nějakými kredity v kapse. :)

    OdpovědětVymazat