F Knížky k maturitě - Another Dominika

Knížky k maturitě

Maturitní četby jsem se celkem děsila. Ne proto, že bych musela přečíst tolik knížek, ale proto, že jsem nikdy nerozebrala žádnou ukázku. Nešlo mi to, nenecházela jsem tam žádný jazykový prostředky, nevěděla jsem, o čem bych měla mluvit. Dokázala jsem říct, jestli se mi to líbilo, nebo ne. Ale nedokázala jsem na základě jedné ukázky v čítance odvodit celý rozbor autorova díla, přišlo mi to naprosto zbytečný. 
Jen sám autor ví, co tím myslel a my nemáme právo cokoliv rozebírat a kritizovat, dokud sami knížku nenapíšeme.
Asi takovýhle byl můj přístup. V podstatě jsem byla smířená s tím, že řeknu, že text je členěný na odstavce (pokud to bude próza) a má bohatou interpunkci, ať bude jakákoliv, čárky, tečky a otazníky to jistí. 
A proto jsem se snažila vybírat knížky, o kterých dokážu říct alespoň něco. Takové, které nebudou příliš dlouhé a komplikované (doteď mám husinu z toho, co si jsou schopni někteří dobrovolně vybrat).

Dneska jsem se rozhodla se s vámi o moje tipy podělit. Pokud vás maturita teprve čeká, věřím, že vám tenhle článek pomůže, pokud máte maturitu za sebou (gratuluju!), můžete brát článek jako tipy na knížky, které si přečíst.

  • V každé škole je systém trošku jinačí, my třeba měli seznam knížek, ze kterých jsme si vybírali
  • Snažte si vybrat knížky, které jste už dříve četli, nebo o kterých alespoň něco víte
  • Nikdy nevybírejte knížku jen podle názvu
  • Vybírejte si krátké knížky
  • O autorovi budete muset mluvit, pokud je to možné, vyberte si od jednoho autora více knížek
  • Před výběrem knížky si ji najděte na internetu, ať víte, co vás čeká
  • Přemýšlejte nad tím, jestli knížka má pro vás alespoň trochu zajímavé téma a jestli o ní dokážete mluvit
  • Raději volte prózu než poezii
  • Raději próza než drama
  • Radši drama než poezie
+ Nedělejte si vlastní rozbory, je to ztráta času Najděte si rozbory na internetu, vytiskněte si je a dělejte si do nich vlastní poznámky.
  • Romeo a Julie - W. Shakespear
  • Hamlet - W. Shakespear
  • Stařec a moře - Ernest Hemingway
  • Vojákův návrat - Ernest Hemingway
  • 1984 - G. Orwell
  • Farma zvířat - G. Orwell
  • Petr a Lucie - Romain Rolland
  • Velký Gatsby - Francis Scott Fitzgerald
  • O myších a lidech - John Steinbeck
  • Márinka - K. H. Mácha
  • Romance pro křídlovku - F. Hrubín
  • Báječná léta pod psa - M. Viewegh
  • Revizor - N. V. Gogol
  • Křest sv. Vladimíra - K. H. Borovský
  • Kulička - Guy de Maupassant
  • Proměna - Franz Kafka
  • R.U.R. - Karel Čapek
  • Matka - Karel Čapek
  • Čekání na Godota - Samuel Beckett
  • Spalovač mrtvol - Ladislav Fuks
  • Žert - Milan Kundera
  • Utrpení mladého Werthera - Johann Wolfgang von Goethe
  • Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde
  • Ostře sledované vlaky - Bohumil Hrabal
  • Smrt krásných srnců - Ota Pavel

    Já si nakonec vytáhla Vojákův návrat, což bylo skvělý, protože to je krátká povídka, ale na druhou stranu jsem se pěkně zapotila, jelikož jsem nevěděla, jak se jmenovala jeho sestra a přísedící se mě na to zeptal, ještě než jsem si vůbec sedla na potítko. Nic moc pocit.  Nebyl to zrovna nejlepší výkon, ale hlavní je neustále mluvit a klidně něco zopakovat několikrát, hlavně nemlčet.

    A jaké knížky si plánujete vybrat vy? Nebo kterou knížky jste si vytáhli? 

    P.S. Mám pokračovat v sérii článků o maturitě? (Jak se na ní připravit, kdy se začít učit, jak a z čeho se učit atd.) Co tak sleduju, tak je to tak půl na půl mezi těmi, co mají maturitu za sebou a mezi těmi, co ji mají teprve před sebou, tak mi dejte vědět, jestli byste o podobné články stáli, moc děkuju! ♥

CONVERSATION

40 komentářů:

  1. Abych pravdu řekla, tak většinu rozborů jsem si dělala sama a absolutně nejvíce mi to pomohlo a nejen mně :). V podstatě jsem se k této části maturity vůbec neučila, jen jsem si jednou pročetla své "výtvory" a vše bez problémů. Navíc i když jsem byla na gymplu, tak toho po nás chtěli celkem málo :D. Nebo mně to tak aspoň přišlo. A nesouhlasím tedy s bodem "Raději próza než drama".. Pro mě drama nejvíc, nic se mi nečetlo líp, ale to už je asi na každém z nás :D. Jinak moc pěkné tipy a doporučení, některé knihy jsem měla na maturitu i já :). Nejvíce jsem si chtěla vytáhnout Zolu, protože je to můj oblíbený autor, ale nakonec na mě čekala Němá barikáda.

    http://es-veronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně spíš nešlo o to, jestli se drama čte líp než próza, ale o to, že o próze se dá lépe mluvit a v mém případě se mi i lépe čte :)

      Vymazat
  2. Letos maturuji, takže by se mi taková série moc líbila. Většinu tvých doporučených knížek mám ve vybrané četbě, takže doufám, že jsem zvolila správně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle článek jsem si musela uložit, děkuju za tipy na knížky - ty si někdy v klidu projdu a uvidím, jestli si nějakou přiberu do seznamu, ještě furt nemám přečtené všechny a moc už nevím, co vybírat, takže tohle se mi hodí :) Letos jsem v maturitním ročníku, takže já bych nějaké další články k maturitě rozhodně ocenila :)
    My máme v seznamu i Pána prstenů, takže za to jsem ráda. Zatím mám vybrané povídky od Poea, Kytici od Erbena, Na větrné hůrce, jelikož to je moje oblíbená knížka, no, zatím jich mám asi 10, takže dalších 10 mi zbývá. Navíc musím mít určitý počet z určitého období a potom podle druhu - drama, próza, poezie. Hlavně ty rozbory si ještě zpracovat - taky mi nejde to určování prostředků a všeho, takže dávám dohromady různé rozbory, co najdu na internetu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem moc ráda, že tenhle článek měl nějaký smysl ♥
      Ve svým výběru mám právě knížky z různých období a i různých druhů, tak snad si vybereš ty správné, držím palce! :)

      Vymazat
  4. Ja som maturovala najmä z poznámok ,ktoré som si nahromadila počas 4 rokov, ale je pravda, že je lepšie mať nejakú tú knihu, kde je proste všetko to najdôležitejšie a lepšie asa v tom človek aspoň orientuje :)

    OdpovědětVymazat
  5. Fajn knížky. Mě tohle čeká příští rok a s knížkami nějak nespěchám:D Vím, že to stihnu přečíst. Nechávám si na to příští léto. Ale několik jsem jich už přečetla :)) Každopádně díky za tip. Jen tedy ještě... nění úplně dobré si vybírat úplné krátké knížky, hlavně ty, které jsou přečtené za hodinu. O tom se pak 10 minut mluvit nedá. Jinak moc fajn článek, já bych takového typu určitě ocenila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemyslela úplně ty nejkratší knížky, ale spíš jsem to myslela tak, že mi přijde zbytečné číst knížky, co mají víc jak 250/300 stránek :) A z vlastní zkušenosti vím, že se o tom deset minut mluvit dá - já sama si vytáhla povídku, co jsem měla za pět minut přečtenou ;) Ono jak člověk mluví celkově o knížce (v mém případě o povídce), o období, o autorovi, o ukázkách - než člověk obě rozebere, tak ten čas uteče strašně rychle ať má sebekratší, nebo sebedelší knížku :)

      Vymazat
  6. Většinu knížek k maturitě jsem přečetla o hodinách ve škole. Štvalo mě, že nemůžu číst jiné knížky, které jsem v té době chtěla číst, ale knihy, které jsem si k maturitě vybrala mě bavily. Ale protože jsem chtěla číst jiné, četla jsem je hodně rychle, ráda bych si je někdy v budoucnu přečetla znova, některé. A vytáhla jsem si Pána prstenů, myslela jsem na to, že si ho chci vytáhnout celou dobu, než jsem šla na řadu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tyhle články jsou super, mě inspirují a v mnohém mi pomáhají :) Mě maturita čeká příští rok, a už teď jsem z toho dost nervózní. Nemohla jsem si totiž vybrat nějaké jednodušší předměty, to bych nebyla já, abych si jako další nevybrala biologii a chemii. Rozbory děl mi také vždycky přišly jako hrozná ztráta času. My je ale vytisknuté mít nesmíme, naše profesorka je informovaná o tom, jak ty na internetu vypadají a pokud jsou stejné, máme 5 :D Určitě uvítám i další podobný článek! ♥

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, do rozborů v hodině je určitě lepší vytvořit nějaký vlastní rozbor, my je ale nedělali, tak rozbory z různých stránek na internetu byly záchranou :) Ať tak či onak, vždycky by se měly všechny knížky přečíst :)

      Vymazat
  8. Skvělý nápad na článek :) já už o maturitě taky napsala článe, vlastně všechny mé tipy v jednom článku..:) Já si vytáhla Ostře sledované vlaky a tvrdila jsem panu Kosovi, že jí hlavní hrdina potiskal zadnici a že kdyby se bývali na válku všichni vyprdli, nemuseli by trpět neviní lidé. Dodnes nezapomenu jak se Kos s Rysovou smáli, když jsem u maturity mluvila jako dlaždič...:DDD
    eLblog

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě více takových článků. Letos maturuje přítel a já o rok později, takže všechny články na toto téma se hodí a určitě si je do budoucna uložím :)

    OdpovědětVymazat
  10. Úplně souhlasím! Taky jsem si vybírala co nejkratší knížky a několik knížek, které doporučuješ, jsem taky četla a dělala jejich rozbor k maturitě :) Nejkrásnější je stejně Romeo a Julie nebo Stařec a moře :) Mi se osudným stal Ota Pavel a jeho Smrt krásných srnců - vůbec jsem si nestěžovala! :D :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já četla naposledy Revizora a bavilo mě to :))

    OdpovědětVymazat
  12. Popravde, si na povinnu cetbu zo strednej velmi nepamätam :S ostal mi v hlave Starec a more a R.U.R. :)
    Inak ma tieto maturitne a skolske clanky moc neberu :S zalezi, ake chces mat publikum :)

    Beauty shopaholik Tili

    OdpovědětVymazat
  13. Já si vytáhla Obraz Doriana Graye - moje oblíbená kniha, takže jsem měla velkou radost a na potítku mi to šlo jedna báseň, když jsem měla pořád o čem mluvit. Dále jsem chtěla Saturnina - další moje oblíbená kniha, i film je dost dobrý - pro ty, kteří neradi čtou - a pak ještě Revizora. Pak jsem se modlila, abych si nevytáhla R.U.R., ve kterým jsem měla chvílemi docela zmatek, nebo Petra a Lucii, protože mě ta kniha vůbec nebavila, tudíž jsem si toho nezapamatovala tolik, jako z těch tří vysněných. :)

    OdpovědětVymazat
  14. I followed your blog, xoxo
    please check mine, www.prettyinpinkmc.blogspot.pt

    OdpovědětVymazat
  15. Já si vytáhla Revizora a docela to šlo:) Jinak jsem knížky vybírala podle délky, podle toho o čem to bylo a ještě jsem si na netu našla vždy ukázku z knížky jestli se to dobře čte. A přečetla jsem jich všech 20;)

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  16. dobrý výber si spravila, osobne by som škrtla Godota, na tu absurdnú drámu mám trošku alergiu, ale sto ludí sto chutí :) sú to všetko také svetové "klasiky"..ja si už ani nepamätám čo som si vytiahla na maturite :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Godot moc lidem nesedne, ale já ho naprosto miluju a byla to zrovna jedna z těch knížek, co jsem si chtěla vytáhnout :D Ale jinak absurdní drama taky moc nemusím, tahle knížka je spíše výjimkou :)

      Vymazat
  17. Já jsem češtinu vůbec nehrotila a bylo to nejvíc v pohodě, protože češtinářka nás na maturitu opravdu skvěle připravovala už od prváku :) Navíc v době výběru knížek jsme už měli všechny probrané, takže jsme věděli, do čeho jdem. Nakonec jsem si vytáhla Rozmarné léto a bylo to fajn. Ale nechápu lidi, co jdou k maturitě vybaveni jenom informacemi z internetu, já bych se asi šíleně bála a pochybuju, že bych si vybavila něco, na co bych se sama nijak extra nesoustředila a nečetla to.

    OdpovědětVymazat
  18. Mňa čaká maturita tento rok, ale iba zo slovenského jazyka a literatúry takže sa mi tvoje tipy na knižky budú určite hodiť! :)

    https://thefashiontwiins.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  19. Sice už mám maturitu dávno za sebou, ale ještě teď si pamatuji jak na mě šli mdloby:D
    My tedy ještě maturovali postaru, takže jsme si vytáhli určité téma a o knížkách se bavilo okrajově. I když si pamatuju, jak se ze mě učitelka snažila vymámit knížku Němé barikády a mluvila o tom, jestli vím, které barikády to vlastně nemluví:D

    OdpovědětVymazat
  20. No ještě, že už mám maturitu dávno za sebou a celá školní léta, ty stresy mě dost ubíjely!

    Můj blog: Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  21. Máte zaujímavý zoznam kníh :) A nečakala som, že sa povinná literatúra bude v Čechách až tak líšiť od tej našej (samozrejme, myslím svetovú literatúru) Ja som si potiahla drámu po 45. a nebola som príliš nadšená, pretože to bola jediná vec, z ktorej som mala z písomky za 2, lebo som na tom chýbala, ale na mature to bolo za 1 :3 :D
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  22. Ano! Víc takových článků. Super nápad! :)
    Já jsem teda pár knih, co jsi tu vypsala, četla, ale spoustu knih taky v seznamu nemáme.
    Jinak přístup máme stejný! :D

    OdpovědětVymazat
  23. Hmm, keďže chodím na päťročnú školu (jediná stredná v našom meste, ktorá je o rok dlhšie a vyberiem si práve tú! :D) takže ešte si rok počkám, ale už by som sa pomaly do toho mala pozerať aj ja.. Skvelé tipy, určite využijem :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  24. Já jsem si nakonec vytáhla myslím Deník Anny Frankové, za co jsem byla fakt ráda, dobře se o knížce mluví. Vzpomínám si, jak nás učitelé maturitou z čj nejvíc strašili a bylo to nejvíc v pohodě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My bohužel Deník Anny Frankové na výběr neměli, jinak by to byla také jasná volba :)

      Vymazat
  25. Jako první věc - tento rok jsem v posledním ročníku na střední, takže mě maturita teprve čeká. Já bych takové články tedy ocenila. :)
    Zrovna teď tak nějak dávám do kupy seznam četby. Úplně oficiální totiž ještě nemáme, ale doufám, že už brzy bude, jelikož jsem z toho na nervy, že to nemohu vše stihnout. :D Momentálně jsem začala číst Velkého Gatsbyho, protože tuto knížku jsem si stejně už chtěla dlouho přečíst a i mě baví. Zato na Hamleta, který mě pak čeká se moc netěším. Z toho seznamu knížek co tu máš, mám asi 6 stejných. Každopádně jsem si tvůj článek a tipy ráda přečetla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti moc držím palce! :) Stihnout přečíst se to určitě dá, toho se neboj :)

      Vymazat
  26. my si vybíraly také ze seznamu, ale pokud měl někdo typ navíc, tak musel k sobě sehnat ještě dva spolužáky aby knížka byla schválená a přibyla tak do výběr. Jinak pro mě bylo jednoznačně nejlepší drama, protože ty knížky byly nejkratší a mě se nechtělo číst:D jinak jsem četla samozřejmně i krátké prózy a pamatuji si, že jsem zvolila dvě poezie. A u maturity jsem si vybrala hned číslo 1, což byla knížka: Romeo a Jůlie. :-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  27. Super článek :) já jdu k maturitě letos, takže se mi to určitě hodí, seznam k maturitě už mám skoro hotový, ale s těmi jazykovými prostředky atd. jsem na tom dost podobně, předpokládám že informace o knize, autorovi apod. se naučím, ale horší bude ten rozbor ukázky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho jsem se bála úplně šíleně, ale nakonec se to celkem dalo :) Chce to fakt hledat úplně cokoliv - i kdyby jsi měla rozebírat tečky a čárky, hlavně mluvit :) Držím palce! :)

      Vymazat
  28. Neuveríš, ale presne dnes som si bola pre zoznam knižiek, ktoré mám mať ku maturite, práve preto ma tvoj článok zaujal. Avšak my máme taký systém, že musíme mať všetky knihy prečítané a nemôžeme si vybrať len jednu.:(

    Lily of the valley

    OdpovědětVymazat
  29. Síce som bola pred piatimi rokmi v maturitnom ročníku, ale aj tak. Tú povinnú literatúru u nás som nikdy veľmi nemusela. Keby som však mala vrátiť čas tak by som si to určite viacej vychutnala. Vtedy som to čítanie skôr flákala :/

    accessoriesforbeauty.com

    OdpovědětVymazat