F Šest rudých jeřábů | Elizabeth Lim - Another Dominika

Šest rudých jeřábů | Elizabeth Lim

Po novince od nakladatelství Ocelot s názvem Šest rudých jeřábů bych sama nešáhla. Anotaci na stránkách Megaknih jsem si četla několikrát. Zprvu jsem si říkala, že příběh je na mě příliš překombinovaný a že mytologické fantasy není nic pro mě. Čím víc jsem ale nad knížkou přemýšlela, tím víc mě lákala. V něčem mi připomínala fantasy sérii Strážce ztracených měst, kterou jsem si naprosto zamilovala, a proto jsem si chtěla i knížku od Elizabeth Lim přečíst.


Anotace: 
Shiori, jediná princezna Kiaty, má tajemství. V jejích žilách koluje zakázaná magie. Obvykle se jí daří ji skrývat, ale ráno v den zásnubního obřadu nad ní Shiori ztratí kontrolu. Její chyba se zprvu zdá být šťastným nedopatřením, kterým předejde nechtěné svatbě, ale také upoutá pozornost Raikamy, její nevlastní matky. Raikama, ukrývající vlastní temnou magii, mladou princeznu vyžene a její bratry promění v jeřáby. Zároveň varuje Shiori, že to nesmí nikomu prozradit, protože s každým slovem, jež jí unikne ze rtů, jeden z jejích bratrů zemře. Sama, bez peněz a hlasu, Shiori pátrá po svých bratrech a po cestě odhalí spiknutí, jehož cílem je ovládnout trůn. Jedině Shiori může dát království do pořádku, ale aby to dokázala, musí důvěřovat jednomu papírovému ptáčkovi, náladovému drakovi a právě tomu chlapci, za něhož se tak vehementě odmítala vdát. Musí také přijmout magii, kterou se celý život učila potlačovat - a to bez ohledu na to, co ji to bude stát.




Od knížky jsem neměla žádná zvláštní očekávání. O to větší překvapení bylo, jak moc si mě knížka získala. Přesto, že spadá pod Young Adult fantasy, řekla bych, že je vhodná pro všechny milovníky tohoto žánru. Elizabeth se totiž podařilo vytvořit kompatibilní svět plný magie, odvahy, zvratů, démonů a lásky. Zároveň připravit někoho o život jí nedělalo žádný problém.
Mně se nejvíc líbil vývoj hlavní hrdinky Shiori, s každou další stránkou jsem si ji zamilovávala čím dál víc. To, jak si postupně nacházela cestu k Takkanovi mě hřálo u srdce, stejně tak to, jakou on k ní choval už od dětství lásku a úctu. Nejvíc si mě ale získala Kiki, papírový jeřáb, kterému Shiori díky svým magickým schopnostem vdechla život. Bez ní by příběh nebyl tak kouzelný.
Za mě byl jen trošku uspěchaný konec, který mi na jednu stranu vyrazil dech, na druhou stranu si ale určitě zasloužil větší rozepsání. Maličko mi přišlo, jako kdyby autorce došel dech.


Musím se přiznat, že některé věci mi unikaly a moc jsem jim nerozuměla. Ale tipuji (a doufám), že budou rozvedeny v dalším díle. Co jsem se dívala, tak The Dragon's Promise je už dostupný v angličtině. Snad se ho dočkáme i v češtině, otevřený konec Šesti rudých jeřábů mi trhá nervy.

Pokud se do tohoto tajemného pohádkového příběhu chcete začíst i vy, můžete si ho koupit na stránkách e-shopu Megaknih tady. Zkuste i vy dát šanci žánru, který třeba obvykle nečtete. Nebudete litovat.


Znáte tuto knížku? Láká vás dobrodružství plné odvahy, lásky a magie?

P.S. Díky tomu, že Shiori v knížce často skládá papírové jeřáby, naučila jsem se to dle návodu i já. Skvělý relax na vypnutí hlavy.



CONVERSATION

20 komentářů:

  1. Já na fantasy nejsem (a kromě toho tu mám dost slušnou hromádku knih k přečtení), ale pro její milovníky to může být fajn čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje hromádka na čtení se mi taky pořád zvětšuje :D

      Vymazat
  2. Dominiko, děkuji za recenzi. Fantasy knihu jsem myslím žádnou nečetla, ale proč ne.
    Přeji hezké dny a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. tohle mi nedělej :D minulý týden jsem si objednávala na Megaknihach... přece nebudu dělat další objednávku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že bys pár knížek do další objednávky našla snadno :D

      Vymazat
  4. O knize jsem už slyšela. Vypadá velmi zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  5. Já fantasy kdysi milovala, teď mě baví jiné žánry :).

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Domčo, četla jsem a dneska u mě vyšla recenze. Ten otevřený konec mi taky nedá spát, knížka byla geniální a mě naopak zaujala na první dobrou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recenzi si ráda přečtu :) Ten otevřený konec je zlo..

      Vymazat
  7. Tyjo, nezní to úplně špatně :-) Není to vyloženě můj žánr a čtení, ale fakt to nezní vůbec špatně i tvé hodnocení je hezké :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to není vyloženě můj žánr, ale občas je fajn dát šanci i něčemu mimo naši komfortní zónu :)

      Vymazat
  8. Tuhle knihu zrovna čtu a zatím mě příběh moc baví. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ten papírový jeřáb se ti opravdu povedl! K čemu všemu knížky mohou inspirovat :) Knížka nezní špatně, i když teď dávám přednost letním románům s dobrým koncem :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Letní romány s dobrým koncem na mě taky čekají :)

      Vymazat
  10. Já jsem si tuhle nabídku nechala ujít, protože mě anotace moc nezaujala :)

    OdpovědětVymazat