F Ing. - Another Dominika

Ing.

 Druhého února byl ten den, kdy se před mým jménem místo Bc. objevilo Ing.
A já pořád nevím, jak se vlastně cítím. 
Je to pro mě neskutečný klid na duši, že školu mám definitivně za sebou. Úleva a radost je obrovská. 
Jen ve mně převládá pocit zvláštní prázdnoty. Přeci jen žákyní a studentkou jsem byla osmnáct a půl let a do jisté míry to určovalo to, kým jsem. Jsem student, chodím do školy, musím se učit, psát seminárky, testy a skládat zkoušky. A i když jsem se snažila, aby mě to nedefinovalo, byla to vlastně nálepka, za kterou jsem se mohla schovat. A najednou jsem o to přišla. Zvláštní pocit. Ve všem tom stresování a představování si katastrofických scénářů toho, co bude, když to neudělám, jsem se zapomněla připravit na to, co by mohlo být, kdybych to zvládla.

 

Já jsem totiž tomu vůbec nevěřila, maličko se to změnilo teprve poté, co jsem došla rozklepaná do školy. Téma mojí diplomové práce bylo hodně obsáhlé a komplikované, komunikace s vedoucím vázla a nezbylo mi nic jiného, než si práci napsat sama. Doteď považuju za zázrak, že jsem práci dala dohromady a napsala. Bohužel jsem to schytala v posudku od oponenta, kdy mi vyčítal převážně ty věci, na které mě měl upozornit vedoucí, kdyby práci četl. Zároveň mi vyčítal i věci, ve kterých jsem byla úplně nevinně. K mojí smůle posudek vedoucího nejspíš vycházel z posudku od oponenta a to už jsem byla spíš naštvaná než smutná. 

Teprve až při samotné obhajobě mi vedoucí oznámil, jakou měl představu o práci a dost jsem se zamotala i v jeho otázkách, kdy už jsem pak ani nevěděla, jak se vlastně jmenuju a o čem jsem psala. Naštěstí mě zbytek komise podržel a já to nějak ustála.
Bylo to zvláštní, ale snažila jsem se soustředit na to, že jsem tu práci sama poctivě napsala a že tohle je ten poslední krok, který musím a chci zvládnout. A že už jsem zvládla mnohem horší věci.
A tak to nakonec bylo úspěšně za mnou a je ze mě ta inženýrka. Jen se tak ani necítím. Nemám pocit, že už jsem tak stará, abych jí byla. Ale je to tak. A až mi připraví diplom k vyzvednutí, kapitola vysoké školy pro mě bude uzavřená. 

A zbývá vyřešit, co se zbytkem života.

Logické kroky mi jsou jasné, aktualizovat životopis, hledat si práci, zvládnout pohovory a doufat, že na konci této cesty ze mě bude zaměstnanec. 
Tak mi držte palce, ať i tento další životní krok zvládnu.

Zatím jsem si zařídila konečně Netflix (díky, Terez!) a začala objevovat jeho zákoutí. Což hádám, že takhle podobně začíná spoustu příběhů toho pravého dospěláckého života.

A co vy? Máte už za sebou studentská léta? Jaký byl pro Vás přechod do dospěláckého života?

CONVERSATION

58 komentářů:

  1. Teda, moc gratuluji! Dokážu si představit, co diplomka s podobným tématem musela obnášet (sama jsem taky dělala ekonomické komparace...). Jsi ohromně šikovná, že jsi to zvládla sama, i bez podpory vedoucího. Držím palce s pohovory!

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji! Mám a nemám, měla jsem něco podobného na Mgr. vedoucí práce nekomunikoval, ozval se těsně před tím, než jsem to musela odevzdat a to už na jeho rozsáhlé úpravy nebyl čas, nepustil mi to. Takže magistra nemám, ale on bude, časem :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Tak to mě moc mrzí, ale věřím, že to nakonec zvládneš! ♥

      Vymazat
  3. Jsi skvělá, moc ti gratuluji! Musel to být záhul, zvláště v této době - klobouk dolů! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Záhul to byl, jsem ráda, že to mám za sebou :)

      Vymazat
  4. Loved the post cutie! <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Úplne sa vidím v tvojich slovách, nemyslím to, že už by som mala za sebou štátnice, tento rok len píšem bakalárku (hoci aj to je stresujúce, ale je mi jasné, že menej ako štátnice), ale myslím ten pocit prázdnoty, keď niečo ukončím a podarí sa mi to. A je to hrozne smutne a práve som si vravela ako to musím zmeniť! Je to úžasné, že si urobila Ing., gratulujem ti a mala by si sa čo najviac tešiť a oslavovať!! Držím ti palce pri prechode do práce ale nezabudni sa tešiť z tohto naozaj veľkého, raz za život, úspechu! 🤍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! ♥ A držím palce, aby se ti podařilo bakalářku napsat :)

      Vymazat
  6. Ahojky,
    tak předně bych ti chtěla poblahopřát:-) Já jsem se s diplomkou hodně nadřela, psala jsem ji na didaktice dějepisu, kde to nikdo od roku 1989 nedělal, takže to nebylo snadné. Vybrala jsem si sice krásné téma, ale bylo k němu strašně málo odborné literatury. Dneska bych asi postupovala trochu jinak. Diplomku jsem nakonec zkrátila na pouhých 100 stran čistého textu, měla být mnohem delší. Když jsem ji psala tak jsem už na plný úvazek učila na dvou školách v různých městech, rekonstruovala jsem byt a měla dvě další vedlejší práce, abych vše utáhla. Vůbec si nedovedu představit, jak jsem to tenkrát vše zvládala... Každopádně díky tomu, že jsem začala učit už v posledním ročníku, tak pro mě přechod do pracovního módu nebyl nijak náročný:-)
    Přeji hodně štěstí do budoucna!
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Páni, tak to máš můj velký obdiv, že jsi to všechno zvládla ♥ Ono když člověk musí, tak zatne zuby a zvládne nepředstavitelné :)

      Vymazat
  7. Dominiko, připojuji se do řady gratulantů. A přeju, ať najdeš nějakou fajn práci, která tě bude bavit. Přechod do dospěláckého života ... - to už je tak dávno... Nevyšla mi domluvená práce, takže jsem nakonec vzala zavděk jinou, kterou bych si asi za jiných okolností nevybrala. No a nakonec jsem u ní už vydržela tolik let, že to ani nepřiznám (a opouštět ji zatím nehodlám).
    Tak hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ A jsem ráda, že se ti nakonec v tvojí "provizorní" práci líbí :)

      Vymazat
  8. Moc moc gratuluji! :) Je mi líto, jak to bylo s tou diplomkou, ale hlavně, že to máš! :) Neboj, určitě najdeš nějakou skvělou práci, určitě dávej průběžně vědět :). Já snad a doufám, že ukončím svá studentská léta letos v červnu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Budu ti držet palce, aby tomu tak bylo :)

      Vymazat
  9. Gratuluji! Jsi opravdu šikovná, že jsi to všechno zvládla. Jako laik se upřímně ztrácím v samotném názvu práce. :D :D V létě jsem si hledala svoji první práci a bylo to děsné. Tam, kde bydlím není tolik volných pracovních míst a už vůbec ne v oboru sociální práce. Našla jsem si práci mimo obor a ještě zkusila výšku kombinovaně. Průběžně ale hledám, tak snad se brzy dostanu k něčemu, co mě bude opravdu bavit. Tobě přeji to samé! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Moc doufám, že se ti podaří najít práci, která tě bude bavit :)

      Vymazat
  10. To je úžasná zpráva! :-) Gratuluji! A hlavně ať se daří při hledání práce. Mně stačilo přečíst téma tvé práce a jen: ,,WWTF?" :-D A když si řeknu 18,5 let školy, to je prostě masakr! :-) Máš to už za sebou, musel ti padnout kámen ze srdce. Já když si vzpomenu jak přítel dělal ING, fuu, to byly nervy :-D

    OdpovědětVymazat
  11. MOOOOOOC gratuluju!!A přeju vše nej do dalšího života!Zdena

    OdpovědětVymazat
  12. Také se přidávám ke gratulacím a věřím, že s další částí života budeš spokojenější ♥

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  13. Obrovská gratulace, Domi! Sama si ve 22 letech dodělávám teprve maturitu, ale rovnou se připravuju na dalších 5 studentských let a ani na chvilku mě nenapadlo, že bych nepokračovala. Studium zároveň miluju i nesnáším, hlavně pro ten stres a neustálý nedostatek času! :D

    In the moment with Ejmina | Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ A moc ti držím palce, aby jsi i ty svoje studium dotáhla do úspěšného konce :)

      Vymazat
  14. Já jsem dokončila školu a získala Ing. včera a to prázdno taky začínám pociťovat. Zatím mu tedy nedávám tolik prostoru, neboť jsem se ještě nezastavila pořádně, ale ten dospělácký život mě trochu děsí.
    Gratuluji ti ještě jednou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ A tobě taky ještě jednou gratuluju ♥ Musíme zvládnout i ten dospělácký život ;)

      Vymazat
  15. Prvně - moc gratuluju k úspěšnému absolutoriu! Je to velký úspěch, obzvlášť pokud se na tebe vedoucí vyflákl. Ale hlavně - moc ti přeju, aby to, co přijde teď, bylo podle tvých představ. Ať se ti tu novou prázdnotu podaří zaplnit něčím, co bude přinejmenším tak dobré jako to, co tam bylo doteď! :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Gratulujem! Ja mám za sebou zatiaľ iba bakalársku prácu, ale aj to boh záťah! ❤

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ To věřím, ale jsi skvělá, že jsi to zvládla :)

      Vymazat
  17. Super práce, moc gratuluji! Snad i v této šílené době půjde hledání práce a celkově vstup do ``dospěláckého`` života jako kdyby bylo vše v normálu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Doufám, snad dříve nebo později něco najdu :)

      Vymazat
  18. Páni, moc gratuluji! Bc. už má dneska kdekdo, ale Ing. jen ti nejlepší. Takže super, že jsi to zvládla.
    Třeba místo zaměstnance z tebe bude podnikatel. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥
      To asi ne :D Nebo určitě ne v následujících měsících/letech :D

      Vymazat
  19. Tak to je super, že jsi to takto zvládla. Gratuluji.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  20. Veliká gratulace, že jsi to zvládla, šikulka ♥ Jé teď v létě dostala titul Bc., ještě jsem se nevzpamatovala ze státnic a příští rok tu jsou znovu :D Až na ten začátek (shánění práce), to teď bude mnohem snažší, když člověk nebude muset řešit věci do školy :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ To úplně chápu, to navazující studium uteklo bleskovou rychlostí.. ale věřím, že to zvládneš :)

      Vymazat
  21. moooc gratulujem :) končene si zaslúžiš odpočinok a iba relax pri netflixe :) po všetkých tých nervoch atd

    OdpovědětVymazat
  22. Moc gratuluji, fandila jsem ti :) Jinak můj přechod byl rovnou k ukončení brigády a registraci na pracák :D a odsezení tří měsíců bez koruny tam.. nic moc, ale pak jsem tam byla jako zaměstnanec :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  23. Gratulujuuu :) a snad to s prací půjde dobře!
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  24. Moc gratuluju! Chápu, že to musí být zvláštní pocit. Sama mám za sebou teprve první semestr a i to mi přijde neuvěřitelný. :D Posílám kupu síly do toho "dospěláckého života", pořádně si odpočni a pak se vrhni na své další sny! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ A gratuluju k prvnímu úspěšnému semestru :)

      Vymazat
  25. Obrovská gratulace, jsi šikulka! :)
    Já jsem v 1. ročníku na VŠ (Učitelství pro 1. stupeň), takže na vysněný titul si ještě nějaký čas počkám :D
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥
      Držím palce, ať se svého vysněného titulu dočkáš :)

      Vymazat
  26. Velká gratulace! Držím palce ať si najdeš práci, která tě bude bavit. Pro mně byl přechod do dospěláckého života těžký, protože jsem byla zvyklá na ten rodičovskej komfort nebo jak to nazvat, ale nakonec jsem do toho skočila po hlavě a teď mám super práci a své místo, kam utíkám před realitou :) Takže taky určitě vše zvládneš, užívej chvilky u Netflixu a hezký den! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥
      To jsem moc ráda, že se ti skočit po hlavě do dospěláckého života vyplatilo :)

      Vymazat
  27. Obrovská gratulace! Snad to s prací vyjde:)

    OdpovědětVymazat