F Za co jsem vděčná mojí nemoci - Another Dominika

Za co jsem vděčná mojí nemoci

Je neděle večer.
Zítra mám zkoušku, na kterou bych se právě teď měla učit.
Jen mi to moc nejde.
Necítím se moc dobře. Jsem unavená. Vyčerpaná. Neklidná. Tento týden byl jeden z nejhorších za poslední dobu. Nějak to na mě padlo a už se mi dlouho nestalo, abych v jednom týdnu tolik brečela ze strachu a z bezmoci. Zas a znovu cítím, že už nemůžu a ptám se sama sebe, jestli mi to za to stojí. Jestli má vůbec cenu se ještě snažit. Jestli mám v sobě ještě dost síly na to, abych to zvládla. Jak bojovat proti něčemu, co nebojuje čestně. Je to nerovný boj, který zatím prohrávám.
Je mi do pláče. Tak strašně moc bych si přála být zdravá. A tak strašně moc nevím, co pro to ještě udělat.
Vždycky, když mě podobné myšlenky ovládnou, snažím se soustředit na to dobré. Na to, co jsem se díky mojí nemoci naučila. A vím, že to bude znít zvláštně, ale vlastně jsem jí za spoustu věcí vděčná. Protože jedno vím jistě, kdyby jí nebylo, asi nikdy bych nesebrala tu odvahu a neseděla teď na koleji v Brně. Když už nemáte moc co víc ztratit, tak se najednou ty těžká rozhodnutí dělají snadněji.


Sebeláska
Upřímně si myslím, že tohle celé je tou největší lekcí sebelásky jakou si dovedete představit.  Vědět, že vaše tělo je rozbité. Zas a znovu si sahat na dno. Je strašně jednoduchý být na sebe naštvaní. Nenávidět svoje tělo, že nefunguje tak, jak má. Ale já díky tomu samu sebe mám mnohásobně radši než před tím. Když si v hlavě promítám, čím vším jsem si už prošla, co jsem zvládla, tak je to neskutečný. A nedovedu si představit, že bych samu sebe po tom všem neměla ráda.

Žít v přítomnosti

Dřív jsem bývala přesně ten typ člověka, který neustále přemýšlí nad minulostí a budoucností. Pořád jsem přemýšlela nad tím, co jsem kdysi mohla udělat jinak a líp. Děsila jsem se budoucnosti. A mezi tím vším jsem zapomínala žít v přítomnosti - a přitom to jsou ty jediné okamžiky, na kterých opravdu záleží. Minulost nezměníme a budoucnost se každým okamžikem mění.

Trpělivost

I dřív jsem bývala poměrně dost trpělivá, ale bylo to nic oproti dnešku. Protože to, co zažívám, je opravdu obrovskou lekcí trpělivosti. Trpělivě polykat jeden prášek za druhým a doufat, že třeba už při té příští kontrole to bude lepší. Když se z týdnů stanou měsíce, je fakt těžký zůstat trpělivý. Nepodlednout tomu, že jste prostě v háji a nikdy to nemusí být už lepší.

Nic si nevyčítat
Dřív jsem si ani neuvědomovala, co všechno si sama sobě vyčítám. Každou prokrastinaci, každý selhání, každý zaváhání, každou neznalost.. Byly toho mraky. Vím ale, že to k ničemu nevede. Poslední měsíce bývám hodně unavená, bolí mě celé tělo, jsem bez energie a tak se mi poměrně často stává, že celý den jen proležím, protože mě každý krok stojí tolik energie jako kdybych uběhla maraton. Dřív bych si takovýhle dny vyčítala jako že jsem je úplně promrhala. Teď je beru tak, že v tu chvíli jsem to tak prostě cítila a mělo to tak být. A tohle aplikuju na vše, co dělám.

Nestěžovat si
Dřív jsem mívala potřebu si stěžovat na celý svět, jak je hrozně nespravedlivý a jak je to všechno těžký. Teď si ale všímám toho, že nezálěží na tom, jak špatně se cítím, stejně si nestěžuju. Protože vím, že to k ničemu nevede a každý si svádí ty svoje boje.
Tam uvnitř sebe.
I ty navenek.
A nikdy nevíme, co zrovna ten druhý prožívá.
Jaký boj svádí.

Pokora
Ke všemu a ke všem.
K životu.

Sebedůvěra
Ne že bych nějak oplívala sebevědomím, ale věřím sama sobě. Věřím tomu, že to všechno zvládnu. Věřím, že se to dá. Nebojím se tolik nových věcí, nebojím se vybočit z řady. Sice pořád nevím, co chci a kam směřuju, ale tak nějak mě to už netrápí. Pořád je tady sice spoustu věcí, na které si jednoduše netroufnu, protože pořád ve mě převládá ten pocit, že nejsem dost dobrá, ale tenhle hlásek, co mi tohle našeptává, je čím dál tím slabší.



CONVERSATION

46 komentářů:

  1. Moc pěkný, optimistický článek. Věřím, že bude lépe a lépe a tomuhle přístupu fandím :). Na všem špatném je i něco dobré!

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Sanžím se si tento přístup udržet, ale je to boj :)

      Vymazat
  2. Verím, že skúšku máš napriek tomu v kapse a ver mi, že nikdy sa neoplatí vzdávať. Stále je niekto, kto sa trápi omnoho horšie a nosí úsmev na tvári, buď aj ty tým človekom a ono sa ti to 100x vráti späť. Minimálne k všetkým, ktorí si to zaslúžia :) Držím ti palce a netráp sa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušku jsme bohužel neudělala :(
      Děkuju :) Vím, že lidi si prochází vším možným a občas je až neskutečný, čím vším si člověk musí projít a co všechno zvládne :)

      Vymazat
  3. To, co jsi musela zvládnout díky nemoci se ti bude určitě hodit - ono většinou platí "co tě nezabije, to tě posílí". A dokud dokážeš na všem najít pozitivum, jsi silná. Držím palce, ať je líp

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já doufám, že celou tuhle zkušenost zvládnu a že mě posílí :)

      Vymazat
  4. Máš k tomu ten nejlepší postoj, jsi velmi silná :) zase bude dobře.

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s holkama, všechno zvládneš. :)
    A máš pravdu, když už člověk nemá moc co ztratit, zdá se všechno jednodušší. :)
    Tak přeji lepší a lepší dny, plné energie, pozitiva a zdraví. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jé hezké že i přes nemoc máš v sobě dost síly na to, být takto optimistická i co se článků týče :) Vím moc dobře, že když tělo nefunguje jak má, člověk má chuť se na všechno vy.. Jsi ale silná a všechno zvládneš!

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, ale taky tak optimistická nejsem pořád.. Děkuju, doufám, že to zvládnu :)

      Vymazat
  7. Nádherný článok ktorý prinúti ľudí zamyslieť sa.


    <3

    OdpovědětVymazat
  8. Domi, také se musím přidat s tím, že souhlasím s holkami, článek je optimistický a připadá mi, že jsi to přijala a učíš se s tím žít a vyrovnávat se, myslím, že je to správný způsob a hlavně se nevzdávat v životě. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  9. Všechno zlé je k něčemu dobré, to vždy říkám aje to pravda!:) Tohle je přesný důkaz toho, jsi skvělá!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, i když je to občas hodně těžký, tak věřím, že ve všem zlém se dá najít něco dobrého :)

      Vymazat
  10. Tak veľmi ti držím palce, pretože si jedno úžasné dievča, ktoré sa len tak ľahko nevzdáva! Sila, ktorú v sebe máš sa často nevidí a pre mnohých si veľkou inšpiráciou. <3 Všetko zvládneš a ja verím, že ti bude lepšie a lepšie <3
    NORALIC

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný článek a skvělý přístup! Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  12. Neboj bude dobre ♥ sama si prechádzam niečím podobným, aj ked je ťažké vyjadrovať sa k tomu, lebo sú rôzne druhy chorôb a neviem akou si momentálne prechádzaš ty. Verím však, že trpezlivosť je v týchto časoch veľmi dôležitá a preto verím že si silný človek a prejdeš cez to :)

    ORLLING

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju ♥ Taky Ti držím palce, ať to zvládneš :)

      Vymazat
  13. Jsi skvělá! Obdivuhodné, když člověk dokáže z toho špatného vytěžit dobré! Přeji ti hodně sil a štěstí! :))

    OdpovědětVymazat
  14. krásne napísané. Si silná ženská! a z tohto pohľadu by sme si mali brať riadnu inšpiráciu, pretože mnoho ľudí je zlých, ufrflaných nespokojných aj bez dôvodu ,.. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Vždycky jsou to právě ti lidé, kteří zakouší největší muka, co nakonec pomáhají druhým, rozdávají sílu a optimismus, protože si uvědomili spoustu věcí, kteří ostatní nevidí přes své jednoduché cesty, kam si sami házejí klacky pod nohy svým mračením a stěžováním si.
    Držím ti palce, ať tě tento optimističtější přístup nese dál dopředu. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ♥
      Naprosto s tebou souhlasím, sama si všímám toho, že mě moje nemoc změnila, tak nějak ten svět vnímám jinak.. a přijde mi úplně šílený, na co všechno si jsou lidi schopní stěžovat..

      Vymazat
  16. Je zvláštní, jak náš nemoci posilují. Vidím to i ve svém okolí. Máš můj obdiv a přeji ti, ať už je jenom lépe ♥

    OdpovědětVymazat
  17. Bezvadný přístup, jen tak dál. držím palečky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  18. Nerada čtu o tvé nemoci a bezmoci.. Ale je vidět, že s tím bojuješ, hledáš v tom to dobré..
    Držím palce :)

    OdpovědětVymazat
  19. Veľmi ma mrzí čím si prechádzaš. Síce sa práve tiež nenachádzam v nejlepsom stave čo sa týka psychiky, ale isto som na tom lepšie. Ďakujem za takéto články ktoré nám zdravým umožňujú myslieť na to ze naše problémy nie sú najhoršie na svete.

    OdpovědětVymazat
  20. Nádherný článok Domi. ❤️ Prajem ti veľa veľa preveľa zdravia. ❤️
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  21. Krásný článek, obdivuji každého s tímto přístuoem! Jen tak dál, je super, když tě i něco jako nemoc posune dál. :)
    www.terainchester.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  22. Domčo, já si "obdobíčko" prodělala 2 roky zpět a nějaké ty komplikace mám pořád... Když už jsem si říkala, že to bude dobré, onemocněla moje maminka a jsme ve fázy kdy čekáme na výsledky, zda léčba zabrala, nebo ne... Chci říct, že život není jen o tom dobrém, ale jak říkáš ty, některé situace nás donutí přemýlet jinak a změní nás jako takové...

    OdpovědětVymazat
  23. Krásný článek plný naděje. Musím říct, že asi chápu jak se cítíš... Nejhorší je, že se pak většinou pořád přimotává něco dalšího a dalšího...

    OdpovědětVymazat
  24. Máš můj velký obdiv, taky mám nějaké vnitřní boje a do téhle fáze jsem se ještě nedostala. Je krásný, jak jsi z těch kyselých citrónů vymačkala něco, co alespoň trochu připomíná dobrou limonádu! Držím palce v dalších dnech!:)

    OdpovědětVymazat
  25. Je to otřepané, ale všechno zlé je k něčemu dobré :))
    Jsem moc ráda, že tě to nezdolalo, naopak sis dokázala odnést ta pozitiva :)

    OdpovědětVymazat