F Bludištěm sociálních sítích - Another Dominika

Bludištěm sociálních sítích

Myšlenku tohoto článku nosím v hlavě už dlouho, ale teprve po shlédnutí videa od Weef a přečtení článku od Rozzlobené, jsem cítila, že teď je ta správná chvíle ho napsat.
Online svět a s ním spojené sociální sítě.
Upřímně si nedokážu představit, že by celý tento online svět neexistoval. Sociální sítě jsou skvělé.
Co ale nemám ráda je to, že z nich lidé dělají něco víc, než sociální sítě ve skutečnosti představují.
Ve mně poměrně často vyvolávají pocit, že nejsem dost dobrá. Že když nedělám tohle a tamto, tak přeci prostě nemůžu sdílet svoje myšlenky o tom, proč nejím maso. Že jenom to, že nejím maso, tak přeci tak úplně nebojuju za práva zvířat jako jiní.
Že i když neustále pořád všude s sebou tahám plátěnky, tak si v obchodě prostě ten igelitový sáček na pečivo vezmu, protože si nejsem schopná objednat ty látkové.
Že je mi úplně jedno, když by mi někde dali plastové brčko, což je v rámci sociálních sítích bráno pomalu jako smrtelný hřích.
A tak když vidím všechny ty vystailizovaný životy na sociálních sítích mívám pocit, že nejsem dost dobrá. Že toho nedělám dost, protože Anča z Horní dolní si koupila kovový brčko. Ale zároveň zavítala i do H&M a nakoupila si spoustu trendy kousků na podzim.
Dřív jsme měla pocit, že to nejde. Že Anča je hrozně povrchní. Že přeci nemůže zároveň propagovat zero waste a fast fashion.
Dřív mě podobní lidé rozčilovali. Samu sebe jsem přistihla, že vlastně sleduju lidi, kteří mi dávají akorát pocit, že můj život není perfektní. Vlastně jsem sledovala lidi, kteří mi byli nesympatičtí. Ale z nějakého zvláštního důvodu  jsem měla pocit, že jim nemůžu dát unfollow. A tak jsem to odkládala, až jsem to jednoho dne udělala a neskutečně se mi ulevilo.

Zdroj

Ale víte co? Každý si na svých sociálních sítích může propagovat co chce a je to tak v pořádku.
Já jsem přesvědčená o tom, že i kdyby člověk dělal jednu jedinou věc nějak jinak a líp, víc ekologicky, tak to stačí. A nemusí to ani dávat na sociální sítě. Nemůžeme soudit druhé podle toho,  co dávají na sítě. Protože ať už tam něco dávají nebo nedávají, tak úplně nejdůležitější je, jestli jsou šťastní, zdraví a spokojení v tom reálném světě.
Sociální sítě jsou kouzelný v tom, že si skutečně můžeme vybrat koho sledujeme a vlastně i kým chceme být sledováni.
Jsou skvělý v tom, že si na nich můžeme najít lidi, kteří nás motivují, inspirují a dávají naději, že se to dá zvládnout. Že i my ty svoje životy můžeme změnit a jít si za svými sny.
Je to krásný svět. Ten online. Dokud se v něm neztratíme.
A dokud mu nezačneme dávat větší váhu než realitě.
Sociální sítě jsou skvělý, dokud z nich neuděláme něco víc, než ve skutečnosti jsou. A dokud nepodlehneme iluzi, že nejsme dost dobří. Protože i když uděláte sebemenší změnu ve svém životě, tak to něco znamená. Možná právě to, že jste dost dobří. A nemá cenu se porovnávat s někým jehož život na Instagramu vypadá dokonale.
Protože všechny tyhle sociální sítě jsou jen iluzí toho, co se lidi rozhodli sdílet.

A jak sociální sítě vnímáte vy?

CONVERSATION

34 komentářů:

  1. Sociální sítě bychom všichni měli vidět s nadhledem. Plně si uvědomit, že na nich lidé sdílejí jen to, co chtějí, aby bylo vidět. Nemít z toho hlavně deprese. Člověk si totiž tyto dokonalé fotky rozhodně nefotí ve chvíli, kdy se zrovna rozešel s přítelem. Nepíše pozitivní posty ve chvíli, kdy má totální den blbec a nic se mu nedaří. Akorát, když nejsi sama ve své kůži, tak si tohle těžko vštěpuješ a jen si říkáš, jak se ta Anča z Horní Dolní má vlastně dobře, zatímco ty brečíš do postele.. Toto je největší problém sociálních sití podle mě :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně s tebou souhlasím.. Ale i když si já tohle všechno uvědomuju, tak je stejně těžký se občas podobným pocitům ubránit :)

      Vymazat
  2. Osobně na sociálních sdílím to, co mám chuť sdílet, občas mám touhu ukázat víc ze svého života, ale zaznamenávat každý okamžik, každého člověka z mého života není úplně nejlepší. Sleduji lidi, co si odporují, například jak píšeš, podporuje zero waste a naopak pak jde nakoupit do HM, ale podporuji lidi i ty, co mají vyhrazený styl, na instagramu dost často sleduji lidi, které jsou kamárádi, moji známé, blogery/ youtubery i když jejich profil není dokonalý, protože jsou mi něčím blízký, ale sleduji i ty dokonalé profily, i když vím, že ten člověk dokonalý není, na fotky se pěkně dívá a taková dokonalá fotka mi dokáže zpříjemnit den, například jak jsem četla někde o blogerce s lupením v posteli... ano nereálné, běžně lupeny si nedáváme do postele, ale fotka na mě budí příjemným dojmem a mám z ní dobrý pocit. :)
    Jinak já sama jsem jeden velký protiklad, je mi líto přírody a občas doma něco dělám, ale pak mi nevadí koupit něco z čínských e-shopů, i když to spousta lidí odsuzuje a planetě to neprospěje, každý má své důvody k tomu, co podporuje a co dělá a buď se nám líbí člověk i s tím, nebo ne. :)
    Jinak jsem ráda za článek a ráda si počtu, jen promiň za takový odstavec :D
    Jo a ještě něco, Weef je super.
    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se neomlouvej, já jsem naopak ráda, za tak krásný komentář :)
      Já sleduju podobný miš maš lidí jako ty, líbí se mi, že se to tak vyvažuje :) Důležitý je si tak nějak udržet ten nadhled :) Třeba jak píšeš o té fotce blogerky s lupením, taky se mi ta fotka líbila a když si někdo chce dát lupení do postele, aby měl hezkou fotku, tak proč ne.. úplně jsem moc nepochopila tu "aféru" kolem toho :)

      Vymazat
  3. Sociální sítě jsou dobrá věc, vůbec nic proti nim v zásadě nemám. Ale vadí mi, když nás to ovládá. Jako dneska - byli jsme na rodinné oslavě, bratrancovi je 13, takže je ve velmi zranitelném věku a místo toho, aby se nějak zapojil do konverzace (jako chápu, že když se dospělí baví o práci, tak to není nic moc), tak projížděl celou dobu instagram a ani hlavu od toho nezvedl. Přemýšlela jsem, co mu koupit k narozeninám, no nakonec jsem došla k tomu, že ho zajímá jenom počítač a mobil, takže jsem mu koupila čokoládu, ale to jsem odbočila...
    Na sociálních sítích sleduju lidi, který mám ráda - ať už blogery, zpěváky, herce, přátele nebo rodinu. Nejdůležitější je si myslím držet si odstup a nedělat z toho vědu, prostě to na chvíli omezit, na půl dne, na jeden nebo na celý týden a uvidíš, co s tebou detox udělá, mezitím si najít jinou zábavu a prostě si zanechat ten odstup. Nakonec ty populární lidi (youtubery apod.) a jejich kauzy osobně neznám a nevím, proč bych si tím měla zatěžovat hlavu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem upřímně ráda, že sociální sítě nebyly v době, kdy jsem vyrůstala, vím, jak na mě působí teď a to už jsem dospělá a mám z toho rozum..
      Přesně stejný přístup mám i já :) Mě třeba úplně všechny ty kauzy míjí, nějak nevím, proč by mě vůbec měly zajímat :D Detox mám poměrně pravidelně, hlavně tedy od Instagramu, jelikož na koleji nemám wifi a všímám si toho, že i když na wifi jsem, tak už na IG trávím několikanásobně míň času, nějak jsem si úplně odvykla :)

      Vymazat
  4. Sociální sítě mi nevadí, vnímám je spíš pozitivně, ale musí mít člověk hranice, brát to s nadhledem atd. Dle mého je to hlavně o lidech, nesleduji ty u kterých mám negativní emoce, vím, že to není tak, jak se zdá, chce to nadhled a ne brát to jak je to servírováno

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlas s tím, že na sociálních sítích vidíme jen to, co se dotyčný rozhodl sdílet. Takže soudit ho podle toho je hodně zavádějící. A měli bychom myslet na to, že důležitější jsou živí lidé a reálný život.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak.. bohužel mi přijde, že se ten reálný život víc a víc přesouvá do toho online světa :/

      Vymazat
  6. Sociální sítě, především Instagram, jsou jakási maska před skutečným světem. Lidé na své profily strkají věci a fotky, co chtějí, aby lidé viděli. Zajímalo by mě, jak by to vypadalo, kdyby tam strkali i ty věci "ze zákulisí". Lidem, kteří mají tucty a tucty follows by pak krutě kleslo jejich počet sledujících.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba já, kdyby tam začali dávat věci ze zákulisí, bych je začala sledovat :D Mě třeba věci "ze zákulisí" baví mnohem víc jak ty vyumělkované profily :)

      Vymazat
  7. Už si neumím představit život bez sociálních sítí. Čerpám tam inspiraci, zjišťuji novinky, baví mě tam přidávat příspěvky a podobně. Jen je to někdy těžké, aby člověk nezklouznul ke závisti či aby si nepřipadal méněcenný, že nemůže to, co ostatní

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě.. občas ta hranice mezi inspirací a závistí je hodně tenká..

      Vymazat
  8. Myslím si, že problém je v tom, že lidé sdílejí na sociálních sítích většinou vyumělkované fotky, které můžou působit dojmem "dokonalého života". Většina dospělých lidí to asi pochopí, ale co mládež? Mladé holky, které vidí pouze dokonalá těla, bezchybnou pleť, drahou kosmetiku, drahé designerské kousky...? Naprosto s tebou souhlasím, když píšeš, že se člověk může cítit méněcenný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě no.. já jsem strašně šťastná, že jsem nevyrůstala v době sociálních sítích.. Vím, že i teď mám občas problém s tím, abych nepropadla méněcennosti..

      Vymazat
  9. Na sociálních sítích sleduju lidi, kteří mě nějakým způsobem zajímají a hlavně moc nemusím takové ty extra vyladěné feedy. Mám ráda hezké fotky a když to spolu i ladí, tak je to fajn. Ale někdy je to tak strojené, že to vůbec nepůsobí opravdově. Sdílím hezké momenty ze svého života. Když se cítím špatně, nic nepřidávám. Vnímám to tak i u ostatních, takže mě optimistické profily nijak nevysávají, protože je mi jasné, že i oni to špatné jen nepouští ven. :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vyladěné feedy moc nemusím tak celkově.. nějak nemůžu pochopit, jak někdo může trávit tolika časi tím, aby vyfotil fotku, která mu bude ladit do feedu..

      Vymazat
  10. Sociální sítě jsou super,však na nich také jsem - ale možná by nebylo od věci zavést do škol nějakou výchovu ohledně života na síti. Bezpečí atd. a přidala bych tam právě takové to upozornění, že ne vše na Instagramu je každodenní život. Může to způsobit asi dost velké problémy, obzvlášť třeba u začínajících uživatelů...:-)
    Na jednu stranu ale nevím, jestli ten život bez nich (ale to celkově elektroniky) nebejval přece jenom o něco zajímavější a "barevnější"... Myslím si, že se tímhle směrem zase začneme ubírat, jen pro naši generaci to je novinka a boom... Ty další už takové třeba nebudou a pro ně bude trendy být offline...:-)

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by bylo fajn, kdyby se něco podobného do škol zavedlo.. jen se bojím, že sami učitelé tomu nerozumí a nemuselo by to být požadovaný efekt.. Bylo by hrozně fajn, kdyby být offline bylo novým trendem :)

      Vymazat
  11. Máš pravdu, že člověku celkem sráží sebevědomí :) Vždycky si říkám, kde sakra na to ty holky berou čas?! Ale není všechno zlato co se třpytí, takže asi tak :) Já sama sdílím s online světem jenom to, co chci. Což vlastně dělá většina lidí, takže vím, že nejsou jenom ty hezké chvíle, které se tak na sítím ukazují :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si říkám taky :D Vůbec si nedokážu představit, kolik času trávím tím, aby vyfotily fotku, co jim bude ladit do feedu..

      Vymazat
  12. Já jsem se nedávno rozepsala o influencer marketingu..každopádně Instagram a YTB mám ráda. Naopak FB mě pěkně štve a mám ho jen kvůli messengeru.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  13. Nedávno přítelův táta tohle téma řešil a to sám nemá žádnou sociální sít. Ale musím uznat, že měl pravdu. Na co sdílet skoro každou věc, kterou děláte? Proč to vlastně sdílíte? Protože chcete, nebo aby ostatní například záviděli??.. Já sama mám občas potřebu sdílet však snad každou kravinu, ale to jen na instagramu, facebook mi už připadá takový, ne že zastaralý, ale sít na které už nemůžeš sdílet kde co. S instagramem už se ale taky krotím a z části si uvědomuji, že nemusím sdílet vše, co bych vlastně chtěla.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to s přítelovým taťkou taky souhlasím.. Taky moc nechápu, proč bych měla sdílet všechno, co dělám.. Přijde mi to takový hrozně zvláštní, třeba já když něco dělám, tak chci být v tom přítomném okamžiku a ne myslet na to, že si to musím vyfotit..

      Vymazat
  14. Asi mám podobný názor ako ty. Sociálne siete sú fajn ale netreba im prepadnúť viac, než je to zdravé. V online svete môže každý pôsobiť ináč než v realite, pretože ukazuje len to čo chce. V realite si proste nevyberáš, riešiš čo príde, nech to vyzerá ako to vyzerá. Treba si aj vyberať koho online sleduješ, pretože ten pocit menejcennosti je zbytočný a jediný, koho tým trápiš, si ty sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně.. Je úplně zbytečný se trápit kvůli fotkám na Instagramu.. ale asi to chce si na to přijít sám :)

      Vymazat
  15. Krásny a pravdivý článok. Je pravda, že sociálne siete sa stali úplne takou každodennou rutinou a každý je doslova na nich závislý. Na niečo sú však, ale aj dobré a je to jednoducho taká dvojsečná zbraň :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, ale občas je ta hranice mezi "dobrým" a "zlým" hrozně tenká..

      Vymazat
  16. Skvělá myšlenka článku.
    Já sociální sítě omezuji. Nepotřebuji se každou minutu dívat, kdo co dal nového na stories a tak. Taky jsem přestala sledovat lidi, kteří mě už zkrátka rozčilovali. Třeba si projížděli fotky ve photoshopu a ve skutečnosti vypadají úplně jinak. Mám raději skutečný lidi, ale nikdo třeba nechce sdílet ošklivé okamžiky ze života, tak možná proto vše vypadá, tak sluníčkově.

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Já jsem sociální sítě v poslední době hodně omezila a právě takhle zpětně vnímám, že jsem na nich trávila moc času a fotky, co jsem třeba na IG viděla, jsem si brala až moc k srdci.. proto vznikl i tento článek :)

      Vymazat
  17. Sociální sítě jsou skvělá věc, ale člověk by je neměl brát zas tak vážně. Mají v dnešní době obrovský vliv a tady je spíš otázka, jestli to je dobře, zvlášť pro malé děti, které si různé věci nemusí uvědomovat :)

    http://s-hejvi.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tohle vnímám jako problém.. my starší si už uvědomujeme, že to, co na sociálních sítích vidéme není realita, ale pro děti a dospoívající může být těžké rozlišit mezi online světem a realitou..

      Vymazat