F Co je to vlastně ta sebeláska? - Another Dominika

Co je to vlastně ta sebeláska?

Sebeláska.
Poslední dobou jedno z nejčastěji skloňovaných slov. Články, videa, posty a hashtagy. Čím víc tohle slovo vídám, tím víc se nemůžu zbavit pocitu, že to je jen prázdný pojem.



Nejdřív jsem z této osvěty byla nadšená. Konečně někdo upozorňuje na to, že vyumělkovaná krása na Instagramu není realita. Že každá z nás je krásná svým vlastním způsobem. Že je to vlastně o té vnitřní kráse. Ta je ta nejdůležitější. Zároveň to ale neznamená, že bychom se sebou neměli nic dělat. Jestli nám pomůže, když si prodloužíme vlasy, tak si je prodlužme. Svoje tělo miluju, ale to neznamená, že nebudu každý den dřít v posilovně, abych byla ještě spokojenější. A nezapomeňte na inspirující příběhy lidí, které trápily širší boky, křivý nos. Akné. Kudrnaté vlasy. Malá prsa. Jako zázrakem to díky sebelásce překonali a teď jsou všichni šťastní.
Nevím, ale mě to nepomohlo absolutně v ničem. Naopak. Když jsem vídala ty naoko spokojené lidi, říkala jsem si, co je se mnou špatně, že se sebou nejsem stejně jako ony tak spokojená? Proč se taky tak moc nemám ráda? Nemělo by mě náhodou taky trápit, že mám akné? A jak se najednou začít mít tak moc ráda, abych nepoužívala hashtag sebeláska jen jako prázdné gesto?
Virtuální sebeláska může mít přesně opačný efekt, než jaký zamýšlí.
Já si myslím, že je naprosto normální o sobě zejména během dospívání pochybovat. Je to proces, díky kterému se utváříme. A tím, že tyhle teen holky vidí a slyší, jak by se sebou měly být spokojené, tak tím pro ně sebeláska může být zničující.
Chce tomu dát čas.
Proto většinou ty inspirující příběhy příchází od lidí, kteří si už něco odžili a svoje teen léta mají za sebou. Čím je člověk starší, tak tím začíná řešit jiné, horší a závažnější problémy. Sebeláska přichází postupně. Pomalu a vlastně i nevědomky se začne vkrádat do našeho života.
Pro mě sebeláska není o vzhledu. Vlastně ani o té vnitřní kráse. Ani o tom být sama sebou a už vůbec ne o tom hashtagu (asi jste si už všimli, že obzvlášť ten nemám ráda).
Pro mě je o tom mít se ráda. Tak akorát. Ochraňovat se. Myslet na sebe. Starat se o sebe. Dělat všechno pro to, abyste se nikdy nedostali do situace, kdy nebudete chtít dál žít. Neubližovat si psychicky ani fyzicky. Najít si každý den něco, na co se těšit. Z čeho mít radost. Co vám dává smysl.
Nic z tohohle nepřijde samo. Nepřijde to hned. Chce tomu dát čas. Moře času. A jednou to přijde. A ani tomu nebude potřeba dávat nálepku sebelásky.
Já bych si moc přála, aby jednou každý z nás k té nejčistší sebelásce došel, protože věřím, že potom ten náš život dostane zase úplně jiný rozměr. Ale asi by to neměl být ten náš největší cíl, za kterými se poženeme s nadějí, že pak budeme konečně šťastní.
Jsem ráda, že se o sebelásce mluví, že vznikají projekty na její podporu, že ji lidé vnímají a zamýšlí se nad ní, na druhou stranu se nemůžu zbavit pocitu, že to až do takové míry není správné a prospěšné. Pročtěte si tento návod, začněte se řídit těmito body, přečtěte si inspirativní příběhy a aleluja sebeláska je tady.
Je možný, že jsem to celý nepochopila. Jsem mimo cílovou skupinu. A taky je dost pravděpodobný, že mám úplně jiný starosti. A čím víc se toho na mě kupí, tím víc se mám ráda. Že to nikdy nevzdám a vždycky ve mně zůstává naděje, že to nakonec všechno dá smysl.
Vzpomínáte na to, jak jsem psala, že tomu chce dát čas? Absolutně žádný návod vám nepomůže.

A jak sebelásku vnímáte vy?

CONVERSATION

40 komentářů:

  1. Já se sebelásce učím :D mám to jako plán na tenhle rok, tak uvidím

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  2. Ja sa tiež len učím a veru nie je to jednoduché aspoň pre mňa :/ Inak skvelý článok ;)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Myslím, že to pro nikoho není jednoduché, ale stojí to za to :)

      Vymazat
  3. Napsala jsi to fakt skvěle...vnímám to naprosto stejně:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  4. Pekné slová! A súhlasím. Sebaláska prichádza s vekom. Ale priznám sa že mne veľmi pomohlo aj to že som obklopená ľudmi ktorých mam rada a veľká vďaka patrí tancu, ktorý ma naučil sa uvoľniť a aspoň keď tancujem mi nevadí že nemám postavu ako insagramGirl. Hah

    Pozývam teba a tvoje čitateľky na GIVEAWAY
    na mojom blogu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak to je skvělé :) Je pravda, že správní lidé okolo nás k sebelásce také hodně pomáhají :)

      Vymazat
  5. Až teď díky tvému článku jsem asi vlastně pochopila, že ty nekonečně inspirující a motivační příběhy na mě mají taky spíš opačný efekt. Když jsem slyšela první, druhý příběh, docela mě to nakoplo, ale teď je jich fakt spoustu a vlastně zjišťuju, že všichni už to štěstí nějak našli, jenom já tak nějak nic. Úplně s tebou souhlasím, že to chce čas. Je pravda, že už pomalu zjišťuju, co na mě pomáhá a co mi naopak škodí.
    Taky bych si moc přála, abychom všichni jednou tu čistou lásku pocítili. :)
    nekonecnaknihovnicka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář! :) Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo to takto vnímá.. Při každém čtení dalšího příběhu jsem si říkala, co je se mnou špatně a přitom si stačilo jen toto uvedomit :)

      Vymazat
  6. Pěkně si to napsala. Taky se tomu učím. Je to nejdůležitější. Nejdřív člověk musí mít rád sám sebe, aby mohl mít rád ostatní a aby ho ostatní přijímali takového jaký je :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pre mňa je sebeláska niečo podobné ako aj pre teba. A tiež sa mi nepáči, že to všade dávajú a počuť to z každej strany. Je to proces, na ktorom sa pracuje celý život. A najmä v tých ťažkých a nie moc príjemných situáciách si to treba uvedomiť a mať sebelásku stále na pamäti. Nepríde to hneď, ani po prečítaní hociakého motivačného článku. Ja sama s tým často bojujem, ale už som si uvedomila, že tie veci, ktoré sa mi na sebe nepáčia, už väčšinou nezmením, zmierila som sa s nimi, lebo tvoria mňa. Bez nich by som to už nebola JA. A tp by si mal každý uvedomiť, že nemôžem byť dokonalý ako si to v hlave častokrát premietame. Lebo to neexistuje. :)

    ORLLING

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádherný komentář, s kterým naprosto souhlasím :) Děkuju za něj ♥

      Vymazat
  8. Hello dear your Blog is very nice and that's why I became your fixed reader!(#318) Do you want to return the subscription? the gfc bar, on my blog, is on the RIGHT scrolling the page of the Blog very much I look forward to you with confidence http://casaninnamamma.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  9. Mně se ohledně sebelásky líbí projekt na Instagramu "Za normální holky", občas když koukám na ty fotky a čtu příběhy ostatních slečen, která třeba vůbec neznám, tak z toho vnímám tu realitu a o to méně mě trápí, jaká jsem. Pro mě sebeláska znamená přijmout se taková, jaká jsem a snažit se pro sebe dělat to, co mě činí šťastnou. Ať už je to v rozporu se zájmy většiny nebo ne a to je to, co se stále učím a je to pro mě hrozně těžké. Občas mám chvíle, kdy jsem sama se sebou spokojená celkově, ale jindy mám chuť si vymlátit mozek za to, že jsem introvert, trpím různými úzkostmi a nejsem jako ostatní a spousta lidí mě odsuzuje a myslí si o mně věci, které nejsou pravda. Pořád doufám, že se jednoho dne opravdu přijmu taková, jaká jsem a nebude mě trápit to, že nejsem otevřený extrovert a nebudu řešit, co o mně lidé říkají.

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, že ti projekt něco dává a pomáhá ti :) Mě dřív taky hodně trápilo, že nejsem extrovert, že jsem tichá, ale naštěstí tohle období mám za sebou a teď jsem za to svoje introverství ráda :) Chce tomu dát čas, ne všichni můžeme být extroverti a být introvertem není nic špatného :)

      Vymazat
  10. Na sebelásku nemůže existovat návod. Každý jsme jiný a každý si na sobě všímá jiných věcí. Přesně jak píšeš. Každý si ten svůj návod psaný jen a jen na sebe musí dát dohromady sám a pak až to může fungovat. Ale ten kdo tím projde a svůj návod si najde, by ho pak neměl posílat dál, protože prostě na ostatní lidi stejně fungovat nebude a akorát budou zklamaní, že jim se to nedaří.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuju za krásný komentář, napsala jsi to naprosto skvěle a výstižně :) Děkuju ♥

      Vymazat
  11. Great post. :) Do you want to follow each other? Follow me and let me know on my blog so I can follow you back. ♥

    The Fashion Spell | VLOG: Christmas in Romania
    Winter Double Spell INTERNATIONAL GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  12. Świetny post <3 bardzo mi się podoba :* oraz super blog :) obserwuję i zostaję tu na dłużej :D zapraszam http://mysterious-natalia.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  13. Hi! I see that you a fantastic blog!
    I really like your design and that's how you write😊
    I like to be in touch with so great and inspirational blogs. That why i wanted ask
    follow for follow? My Blog<3

    OdpovědětVymazat
  14. Hi! Great post and i love your blog!
    I just discovered your blog and I keep following it, would you follow me back?
    http://serendipia-aazul.blogspot.com.es/

    Have a nice day!

    OdpovědětVymazat
  15. Nice post and nice lettering!

    I am following your blog via GFC, follow back? :)
    Walking Freckle

    OdpovědětVymazat
  16. Pro mě je sebeláska hlavně o tom, být spokojený sám se sebou a být šťastný. A je docela jedno, jestli někoho dělá šťástným nestarat se o svůj vzhled a někoho podívat se ráno spokojeně do zrcadla a říct si, že ta makačka v posilovně stála za to. Já osobně bych chtěla docílit stavu, kdy budu spokojená hlavně se svou osobností a tím, co dělám (což je aktuálně hlavně snaha žít trochu "ekologičtěji"), jak žiju svůj život. A jestli mám nějaké ty pupínky, protože jsem měla nedávno stresové období (a to se u mě vždy projeví spíš fyzicky než psychicky), to absolutně nemá vliv na to, jestli se mám ráda. Pokud se mi nelíbí, budu se shánět po produktech na pleť, jestli mi nevadí, kašlu na ně a třeba je jen někdy trochu schovám pod make-up. Ale proč by to proboha mělo ovlivnit, jestli mám ráda sebe, to fakt netuším.. Asi jsem to celé taky nepochopila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za krásný komentář! :) Souhlasím s tebou, že být spokojená se svojí osobností a s tím, co děláme, je hodně důležité a se sebeláskou to hodně souvisí :)

      Vymazat
  17. Uplne s tebou suhlasim sama som si tymi vecami prešla na zakladnej škole rozmyšlala som nad somarinami že na čo som tu.. proste teraz už viem čo je v živote dôležite a v to aby bol so sebou človek spokojny sa da postupne vypracovať nikdy som nebola spokojnejšia ako teraz:)

    OdpovědětVymazat
  18. Taky mi občas přijde, že jsou to jen prázdné verše. Projekt #zanormalniholky je zatím jediný, který mě tak úplně neštve. Je to možná právě tím, že ta holka už má něco za sebou. Já už mám taky něco za sebou. Najednou je pro mě přednější, abychom měli s přítelem co jíst, než to, abych si koupila řasenku, která mi zvýrazní oči. Ty mám hezké i tak. Říká to můj přítel a říkám si to já. Komu jinému se mám líbit? :) Moc hezký článek!

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Úplně s tebou souhlasím! Také si říkám, jak se najednou tak hezky přijmuly? Proč mě to nejde? Myslím, že jak píšeš, to prostě přichází s věkem, zkušenostmi a s tím, co nám život přinese :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat