F Oprawme se | Stanislav Skřička - Another Dominika

Oprawme se | Stanislav Skřička

Nikdy jsem moc neřešila, co jím. Jestli do svého těla dostávám správnou kombinaci toho, co lidské tělo doopravdy potřebuje. Pojmy jako bílkoviny, sacharidy, tuky a cukry byly pro mě španělskou vesnicí. A pak jsem se postupně dostala k tomu, že jsem začala přecházet na vegetariánství. A v průběhu procesu mi došlo, že by to nejspíš chtělo vědět, co se pod všemi těmi fancy názvy skrývá, co do svého těla dávám, čím nahradím bílkoviny z masa a co vlastně budu jíst.
A přesně uprostřed tohoto mého zmatku mi přišla nabídka, jestli bych nechtěla zrecenzovat knížku o zdravé stravě - Oprawme se od Stanislava Skřička.
Považuju to za znamení, že cesta, na kterou se vydávám, je správná.


Když se mi knížka dostala do ruky, tak se mi hned zalíbila. Je moc hezky zpracována do jednotlivých kapitol, které dohromady jako celek dávají smysl a do knížky patří. Ale tak nějak intuitivně jsem si říkala, že to nebude knížka, kterou bych přečetla od začátku až do konce, že to spíš je ten typ knížky, ze který si vybíráte jednotlivé kapitoly podle toho, co vás zrovna zajímá a o čem se chcete dozvědět víc.  Asi o moc víc jsem se splést nemohla. Knížku jsem přečetla od začátku až do konce.


Knížka je přehledně uspořádaná do kapitol, které se vzájemně prolínají a dávají dohromady smysl. Moc se mi líbilo, že knížka je pojata komplexně. Neomezuje se jen na výčet toho, co bychom měli jíst, ale vysvětluje nám co a proč bychom jíst neměli, jaké má strava dopady na naše tělo, zabývá se i bydlením, sportem či kosmetikou. Vše je napsáno čtivou, poutavou formou a srozumitelně tak, že tomu i naprostý lajk porozumý. Líbilo se mi, že autor nikomu nevnucuje, že jezení jen zeleniny, ovoce, ořechů a semínek je ta jediná správná cesta, ale všechno se nám snaží vysvětlit a jeho vysvětlení dává smysl.


Na druhou stranu ale kdybych měla dodržovat naprosto všechno z knížky, nejspíš bych se uprostřed všeho toho klíčení semínek a vytváření osmotické vody zbláznila. Myslím si, že podobné knížky se musí brát s lehkou nadsázkou a zdravým rozumem. Nejde ze dne na den veškerý naše návyky změnit a začít žít na bio raw stravě, kterou si sami vypěstujeme. Nebo alespoň u mě to tak nefunguje a jelikož se považuju za průměrného jedince, myslím si, že vy všichni jste na tom hodně podobně. Je dobré se zajímat o to, co do svého těla přijímáme, jaké existují jiné, lepší alternativy, co je pro naše tělo prospěšné, čemu bychom se měli vyhýbat a co naopak do jídelníčku zařadit. Ale myslím si, že by se z toho nemělo stát něco, co nás naprosto pohltí a ovládne. Chce tomu dát čas a kdo ví, třeba nakonec zjistíme, že ovoce, zelenina a semínka je to jediný, co i naše tělo potřebuje.


Celkově bych řekla, že je knížka zajímavá, užitečná a přínosná. Knížka mi zbořila spoustu mýtů, které jsem v průběhu mého života brala jako fakta a po přečtení jsem plná myšlenek a touhy dozvědět se víc.Skvělé je, že v knížce najdete i vzorové jídelníčky a recepty, které vám přecházení na živou stravu v mnohém ulehčí. Musím se přiznat, že jsem v průběhu čtení přemýšlela, jestli to je skutečně reálné a možné, aby se průměrný člověk stravoval pouze takto, a proto jsem byla moc ráda, když jsem na konci knížky našla zkušenosti a reference lidí, kteří se takto stravují a byla jsem v naprostém šoku, jaké pozitivní účinky na lidi enzymatická strava má a právě tyhle zkušenosti mě přesvědčily o tom, že bych živou stravu a enzymatické okénka chtěla do svého jídelníčku co nejvíc začleňovat i já.
Jsem zvědavá na výsledky.

Znáte knížku? Zaujala i Vás? Řešíte, co jíte?

- Knížku Oprawme se od Stanislava Skřička můžete zakoupit třeba na megaknihy. cz, MegaKnihám také děkuji za zaslání knížky k recenzování.

CONVERSATION

15 komentářů:

  1. O téhle knížce jsem už slyšela a vypadá prostě úžasně! Sice nejím úplně zdravě, ale postupně se v tom zlepšuji:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :) Taky nejím úplně super zdravě, ale postupně se snažím čokoládu a další nezdravé věci omezovat a doufám, že jednou to omezím úplně :)

      Vymazat
  2. Knizku nepoznam, obcas riesim co je, ale snazim sa to brat len tak okrajovo. Bez masa by som uz neprezila, hoci niekedy davno som mala tieto myslienky. Vacsinou riesim hlavne to, aby v jedle nebolo vela chemie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že není úplně dobrý řešit jen to, co člověk jí, ale je fajn se o to aspoň zajímat :)

      Vymazat
  3. Knížku neznám, ale vypadá moc pěkně. Pro mě by každopádně moc nebyla. Já si prostě jím to, co chci a co mi chutná. Nemám moc ráda škatulkování veganů,vegetariánů,paleo a všeho podobného. Každý je přece nějaký. Neurážejme ty, co nejí maso a nenadávejme těm, co ho naopak jí :) Recenze pěkná.

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom podobně, já úplně nesnáším škatulkování, dávání nálepek a tak podobně, já to beru tak, ať si každý jí, co chce a zároveň ať mi nikdo neříká, co jíst mám ;) Děkuju :)

      Vymazat
  4. Knihu nepoznám, ale určite ma zaujala! :) A je pravda, že to čo jem až tak veľmi nerieším avšak som chorá a mám takého silného tušáka, že mám oslabenú imunitu, takže asi s tým začnem niečo robiť :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na oslabenou imunitu by ti změna stravy mohla pomoc určitě :)

      Vymazat
  5. O knížce slyším poprvé, ale docela mě zaujala, protože musím nějakou dobu momentálně držet jeden tip diety a právě tam se řeší tuky a takové ty ostatní věci, které jsem dřív vůbec neřešila :)

    http://shardofdreams.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, tak to mě mrzí, že teď musíš držet dietu, ať ti pomůže! :)

      Vymazat
  6. Knížka vypadá zajímavě, ale nevím jestli bych po ní toužila. Ano řeším jídlo, ale ne vždy. Ráda jím zdravě, jsou takové dny, kdy se snažím, ale jsou také dny, kdy do sebe cpu pátý přes devátý, mám nervy a jsem ráda, že to sladký a tučný existuje. V čem mám problém a to vím, jsou bílkoviny. To je věčný boj.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, to chápu, knížka pro každého není :) Taky mám dny (hlavně, když jsem vystresovaná), kdy prostě sladký na nervy potřebuju, ale snažím se to už omezovat :)

      Vymazat
  7. Milukju tipy na knížky, ale tuhle bych si nekoupila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, knížka pro každého nebude, ale pro mě to byla fajn změna oproti knížkám, co obvykle čtu :)

      Vymazat
  8. Knížku jsem už někde zahlédla, ale nevěnovala jsem jí pozornost. Když to tak ale čtu, tak vypadá hodně zajímavě a ráda bych si jí přečetla. A to designové zpracování je taky perfektní :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat