F Co jsem přečetla | leden - únor 2021 - Another Dominika

Co jsem přečetla | leden - únor 2021

Z mého blogu určitě víte, že ráda čtu, ale já sama nemám žádný přehled o tom, kolik knížek během roku vlastně přečtu. A proto jsem se rozhodla zkusit začít psát články o knihách, které jsem za nějaké období přečetla. Jsem zvědavá, jestli se mi podaří články vydávat po celý rok a pokud ano, tak k jakému číslu se na konci roku dostanu. 

Všechny malé zázraky Jennifer Nivenová
Jsem si jistá, že většině z Vás neunikl stejnojmenný film z minulého roku, který najdete na Netflixu. Já jsem film viděla už několikrát a dokonce jsem před několika lety četla i knihu. Tu jsem si už nepomatovala, a proto jsem si ji sama sobě nadělila k Vánocům. 
Knížka je skvělá. Čte se jedním dechem a dokud ji nedočtete, nezavřete ji. Jediné, co mi vadilo, bylo, že se knížka a film v mnohém lišil. Něco bylo lepší v knížce, něco ve filmu, ale po celou dobu jsem se nepřenesla přes rozdíl popisu vzhledu Finche.


Jsme všichni sněhové vločky? Holly Bourne
Kniha, kterou jsem viděla na IG Doroty Noon a dle jejího popisu jsem okamžitě věděla, že i mně se kniha bude líbit. Hlavní hrdinka Olive cítí, že je toho na ni moc, že ty svoje stavy přestává zvládat, a proto souhlasí s pobytem na táboře Reset, kde se ji v průběhu jednoho měsíce pokoušejí "dát dohromady". Potíž je ale v tom, že Olive má pocit, že si nejlíp pomůže ona sama a že je na cestě k objevení něčeho Velkého.
Pro mě to byla zajímavá kniha, která Vám dá zas trošku jiný pohled na duševní nemoci. Bylo fascinující dostat se do hlavy Olive, stejně tak ale byla pozoruhodná i cesta ostatních účastníků tábora k uzdravení.


Cesta ven ze šíleného světa | Jan Menděl
Knížka o seberozvoji tak trochu jinak. Co se mi na knížce neskutečně líbilo, bylo, že se zabývá širokou paletou situací a emocí, kterými si během života musíme projít. Mně samotné otevřela v mnohém oči a většina myšlenek toho, jak se na věci dívat jinak, mi pomohla. 
Co se mi ale už tak nelíbilo, bylo až takové dogmatické pojetí Boha, což mě samotné ani tak nevadilo, ale spíš jsem měla pocit, že by to v podobné knížce s tímto pojetím takto být nemělo. Stejně tak myšlenky s cestováním duší, reinkarnací apod., což je opět něco, co mi zas až tak nevadilo, ale nejsem si úplně jistá, že by to všem mohlo sedět. 


Nejlepší lži | Sarah Lyu
Knížka, která se mi dostala do ruky díky výhře v soutěži u All about Candy´s Life, za což Mai ještě jednou děkuji. 

Knížka byla úplně jiná, než jsem čekala. Remyina nejlepší kamarádka Elise zastřelila Jacka, přítele Remy. To je fakt, který se dozvídáme hned na začátku knihy. Všechno ostatní je ale záhadou, kterou v průběhu knihy rozplétáme. 
Prvních pár kapitol, než jsem se zorientovala v knize, byly pro mě nezáživným čtením, které jsem jen tak tak přelouskala. Jak se ale děj rozbíhal, hltala jsem knihu jedním dechem. Líbilo se mi, jak Remy postupně otevírala oči a začala si všímat detailů, které si původně vysvětlila jinak. Pro mě měla kniha i překvapivý závěr, jen škoda, že už nebylo uvedeno, jak to nakonec dopadlo s Elise.


Dívka ve vlaku Paula Hawkins
Dívka ve vlaku je takový hit, že jsem si jistá, že jste ať už o knížce nebo o filmu už slyšeli. Já už před pár lety viděla film, který se mi líbil, ale ke knížce jsem se dostala teprve nyní a naprosto jsem jí propadla. Je čtivě napsaná, nechybí překvapivé zvraty a nebudete se moc od ní odtrhnout.


Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Martin Selner
Čtivá knížka plná příběhů o tom, jaké to je pracovat s dětmi s autismem. Knížka vám s celkem vtipnou a humornou formou ukáže, jaké to je starat se o děti, které jsou trošku jinačí. Vzhledem k tomu, že jednotlivé příběhy jsou krátké, knížku budete mít přečtenou během jednoho večera. Zaručuju Vám, že ten večer bude cokoliv, jen ne nudný.


Láska, sex a lajky Marek Cabák
Knížka, kterou jsem dostala od Terez, kterou kniha moc nezaujala. Mě upřímně ten začátek také moc nezaujal, pak mi ale přišlo, že knížka dostala jiný spád, než jsem očekávala, a za jedno odpoledne jsem knihu přečetla. Co se mi ale nelíbilo a přes co jsem se moc nedokázala přenést, byl mužský pohled na vztahy a pohrdavý pohled na svět influencerů a youtuberů. Přišlo mi, že autor toho o tomto světě moc neví. Na knížce se mi ale líbily některé zábavné historky a to, že se jedná o klasickou oddechovku, kterou máte za chvilku přečtenou.


A co jste během prvních měsíců tohoto roku přečetli vy? Znáte některou z těchto knížek?

CONVERSATION

49 komentářů:

  1. Super nápad, já sama si takové články píšu, abych měla lepší přehled o tom, co jsem za dané období přečetla. :) Jinak z těchto knih jsem přečetla jen Dívku ve vlaku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, myslím, že tyto články dají člověku hezký přehled o tom, co přečetl :)

      Vymazat
  2. Hodně zajímavé knížky. Znám jen Dívku ve vlaku, ale ani tu jsem nečetla. Jsem rada, ze jsem díky tvému blogu mohla objevit zase něco úplně jiného, než čtu já a mnou sledování blogeri. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že tě některá knížka zaujala natolik, že si ji třeba i přečteš :)

      Vymazat
  3. Z tvého seznamu jsem četla jen Dívku ve vlaku, kterou jsem kdysi ještě před filmem dostala k Vánocům, musím říct, že se četla dobře a zápletka byla super. Film se podle mě až tolik nepovedl...
    Jinak závidím tolik přečtených knih, já to prostě nějak nestíhám, a to jsem chtěla letos více číst, ach jo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná po té, co jsem přečetla knihu, bych i já film hodnotila hůře :) Ale mám v plánu si film znovu pustit a porovnat :)

      Vymazat
  4. Znám akorát Dívku ve vlaku, jina jsou pro mě všechno novinky :) Ale moc se mi líbí JSme všichni sněhové vločky? Já zrovna dnes ráno dočetla poslední díl od A. Mayne (Temný vzorec) a z knihovny jsem si vybrala Temnou hmotu od B. Crouch. Nějak teď nemám náladu číst romatiku :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  5. Stejně jako Míša znám také jen Dívku ve vlaku, kterou jsem ještě neviděla ani nečetla, tak snad se k tomu po takové pozitivní recenzi dostanu. A wau, ty jsi čtenář! Já čtu (už asi počtvrté:D) momentálně knížku od Michala Josefa Totha – "Co nám výživoví poradci neříkají (protože to nevědí)" a musím říct, že pokud tě zajímá výživa, tak tohle je určitě něco, co se vyplatí si pořídit. <3 Dále jsem četla Alchymistu a chystám se na Kavárnu v Kodani. :)

    Tereza z blogu Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív jsem četla ještě mnohem více, ale jsem ráda, že za první dva měsíce se mi podařilo přečíst tolik knížek :) Kavárnu v Kodani bych si také ráda přečetla :)

      Vymazat
  6. Upřímně obdivuji lidi, kteří čtou. Já na to nikdy nějak nebyla :D A ty si jich přečetla opravdu spousty. Všechny malé zázraky jsem viděla jako film a líbil se mi. A to, že se film liší s knížkou mi přijde, že je skoro pokaždé no. :) bohužel... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak vždycky čtení milovala, jen poslední roky jsem na to neměla tolik času :)

      Vymazat
  7. Wow, ty jsi toho přečetla 🙈. Já než se ke čtení vůbec dokopu a než knížku přelouskám celou tak je to někdy pěkná doba 😅🙈. Přiznám se, že z Tvého seznamu je mi povědomá jen Dívka ve vlaku, ostatní mi nic neříká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mívám taky trošku problém se ke čtení dokopat, ale když už se tak stane, tak se většinou od knížky nemůžu odtrhnout :)

      Vymazat
  8. Dívku ve vlaku bych si taky chtěla přečíst, ale asi si ji půjčím v knihovně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, také jsem si knížku půjčovala od kamarádky, ale myslím, že to je jedna z knížek, kterou bych ráda měla i doma :)

      Vymazat
  9. Na Autismus a Chardonnay se chystám :) Dívku ve vlaku jsem četla před pár lety a líbila se mi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, věřím, že se ti knížka bude líbit :)

      Vymazat
  10. Četla jsem Dívku ve vlaku a super! Všechny malé zázraky jsem viděla na Netflixu! Jinak jsme o žádné z knížek zatím neslyšela.

    OdpovědětVymazat
  11. určite by som si chcela prečítať dievča vo vlaku tá ma najviac oslovila :)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělé tipy na knížky! Mimo Dívku ve vlaku jsem zatím nic z toho nečetla, ale některé mě velmi zaujaly. Mimochodem právě Dívka ve vlaku byla mojí velkou závislostí, nemohla jsem se odlepit od děje. :D :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dívku ve vlaku som čítala pred dvoma rokmi na dovolenke a prečítala som ju za dva dni, lebo som veľmi chcela vedieť, ako skončí 😅 Jsme všichni sněhové vločky vyzerá veľmi zaujímavo, určite na ňu mrknem 😊

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Sdílené knihovny a jejich místo v minimalismu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Dívkou ve vlaku jsem to měla úplně stejně, skvělá kniha :)

      Vymazat
  14. No páni, tys toho teda přečetla! :O To já jsem ráda za jednu knížku za měsíc a ani to někdy ne :D. Nad knížkou od Jana Menděla jsem také už uvažovala :) Hezké tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mívám takové měsíce :) Ale tento rok bych chtěla více číst, tak uvidím, jak mi to půjde :) Děkuju :)

      Vymazat
  15. Fúú tak ty si toho teda stihla prečítať. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Miluju si zaznamenávat, co jsem přečetla! Dělala jsem to pravidelně, no poslední rok a půl docela pokulhávám :D Měla bych zase začít! I když teď je moje četba víceméně složena z maturitních otázek :D
    Jinak super výběr! Četla jsem Dívku ve vlaku, dokonce i v angličtině.. je to taková moje srdcovka, úplně první thriller, který jsem přečetla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maturitní otázky jsou teď důležitější, držím palce, ať už to s tou maturitou bude letos jakkoliv, abys jí zvládla :)

      Vymazat
  17. Tedy, Dominiko, klobouk dolů, co jsi toho přečetla ! Opravdu. Je to prima nápad, napsat pár řádek o tom, jak se Ti která knížka četla a líbila.Já jsemz knih co uvádíš četla jen Dívku ve vlaku, viděla jsem i film. A to srovnání knížka - film u mě většinou vyjde tak, že vítězí knížka. Čtu taky ráda, ale tolik jako Ty ne. A někdy mám období, že mi to nejde vůbec. Teď jsem dočetla Veselí od Radky Třeštíkové a Raději zešílet v divočině od Aleše Palána. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Období, kdy čtu hodně a kdy naopak téměř vůbec, se u mě také střídají, zrovna teď mám bohužel období, kdy mi to čtení moc nejde.. Ale věřím tomu, že se to zas obrátí :)

      Vymazat
  18. Pěkné knihy. Tu Dívku ve vlaku mám taky, ale ještě jsem ji nečetla. Tak snad se mi bude též líbit.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  19. Dívku ve vlaku mám na seznamu, zbytek neznám. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  20. Knihy jsem nečetla a znám jen tu Dívku, tu jsem viděla jako film. U malých zázraků si nejsem jistá, jestli jsem na Netflixu viděla :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud jsi je neviděla, tak si film určitě pusť :)

      Vymazat
  21. Ty jsi dobrá, tolik knížek! Já tento rok přečetla zatím jen jednu a dost se stydím. Nemám na to vůbec čas, tak snad se to zlepší :) Jinak z knížek z nám jen Dívka ve vlaku, ale ani tu jsem nečetla, takže jsem ráda za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I jedna je úspěch :) Tak třeba si i některou z těchto přečteš :)

      Vymazat
  22. Líbí se mi tvůj výběr knížek, určitě se mrknu po té povídkové ;) Oddech na večer potřebuju!

    OdpovědětVymazat
  23. Všechny malé zázraky jsem zatím viděla jen jako film, ale byl moc milej <3 Na knížku se taky chystám!
    A jinak z tvého výběru znám jen Dívku ve vlaku, kterou jsem taky viděla jako film - byl super a knížka už na mě čeká v knihovně, ale s tím, kolik knížek v ní na mě čeká si asi ještě počká :D :/

    Jsem Michaela

    OdpovědětVymazat