F Než jsme se odcizili | Renée Carlino - Another Dominika

Než jsme se odcizili | Renée Carlino

 Nedovedu si představit lepší typ knihy do tohoto období, než je právě nějaký román, do kterého se začtete a na všechno zapomenete. Stalo se mi to právě u čtení nového románu od nakladatelství Ocelot s názvem Než jsme se odcizili od Renée Carlino. 


V knize se prolínají dvě časové roviny a dva úhly pohledu vyprávění - Grace a Matte. Jedna část příběhu se odehrává před patnácti lety, ta druhá v současnosti. V té jsou Grace i Matte od sebe, opuštění, ztracení a zaseknutí v minulosti. Dílem náhody Matte uvidí Grace v metru, jen na okamžik, než mu zmizela v černé tmě tunelu. Ale i ten okamžik stačil, aby se mu vybavily všechny vzpomínky a opět se v něm rozhořela touha zjistit, co se vlastně tenkrát stalo a proč tak najednou zmizela. 
Vracíme se do doby před patnácti lety, Matte se právě odstěhoval do New Yorku, aby zde dokončil své vysokoškolské studium a Grace je první, s kým se pro něj v neznámém městě seznámí. Stanou se nerozlučnými přáteli a postupně jsme vtahování do toho, jaké to je být zamilovaný a jak obtížné může být překlenout přátelství v něco víc. 


Jelikož mám podobný typ knížek ráda, i tato si získala moje srdce. Stylem, jakým je napsaná a mužským úhlem pohledu, mi kniha připomínala romány od Nicholase Sparkse. Ale možná díky tomuto srovnání jsem se nemohla ubránit pocitu, že aby se kniha ještě více přiblížila románům od Sparkse, něco maličkého navíc jí ještě chybělo. Moc se mi líbil děj, který se odehrával před lety, po přenesení zpět do současnosti jsem byla trošku rozpačitá. Děj mi přišel zhuštěný a podle mně by si konec zasloužil více prostoru. Ale i přes tyto mé lehké rozpaky jsem se od knížky nemohla odtrhnout a Grace i Matteho jsem si zamilovala. Dokonce tak moc, že jsem knihu dočítala v noci a usnula jsem ještě s rozsvíceným světlem. 

Přítomnost patří nám. Přítomná vteřina, teď a tady, okamžik předcházející tomu dalšímu je náš, abychom ho využili. Je to jediný dárek, který nám vesmír nabízí zdarma. Minulost už nám nepatří a budoucnost je jen naše představa, nic ji nezaručuje. Ale přítomnost je naše a my jsme jejími vlastníky. Jediný způsob, jak můžeme uskutečnit své představy, spočívá v tom, že si vychutnáme přítomnost.

(s. 183)


Pokud se chcete aspoň na chvilku odpoutat od každodenních starostí, tak tato knížka bude přesně pro vás. Pokud vás kniha zaujala, seženete ji tady v sekci románů, povídek a novel
A já moc děkuji e-shopu Megaknihy za její zaslání. 

A jakou knížku byste mi do těchto dní doporučili vy?

CONVERSATION

32 komentářů:

  1. Možná jsem to tu už někdy psala, ale knihy nečtu.. každopádně pokud je to fakt nějaká krásná romanťárna! Tak to já můžu ,🥰🎀

    OdpovědětVymazat
  2. Seems such a good book!! Thanks for sharing!

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem začala (do výzvy na Databázi knih) číst Pět neděl v balóńu a musím přiznat, že mě to dost chytlo a i když je to šílený překlad (z roku 1923) a i když mě tam štve spousta věcí (třeba lov divokých zvířat nebo rasismus - tyhle věci se holt musí vztáhnout na dobu, kdy byla kniha napsaná), je to neskutečně příjemná a oddechová knížka.
    Čtu taky Pána prstenů a Malé ženy, to se čte docela pomalu, ale vychutnávám si to. :-)

    Měj se krásně! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malé ženy jsem četla na jaře a hrozně moc se mi kniha líbila :) A děkuji za tip na knihu Pět neděl v balónu :)

      Vymazat
  4. To vypadá na bezva oddechový román :) Od autora jsem ještě nic nečetla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já před tím také ne, ale tahle knížka se autorovi moc povedla :)

      Vymazat
  5. Já jsem dneska taky psala článek na knihu. Jen nevím, jestli to bude tvůj žánr. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku jsem už obdivovala na jiném blogu a moc se mi líbí, asi si udělám sama sobě radost k Vánocům. :D :))

    OdpovědětVymazat
  7. Já čtu sérii thrilerů Šelma, Hračkář atd (teď čtu právě hračkáře, tak si nepamatuju další názvy :D) a musím říct, že mě knížky moc baví! Detektivky mi k podzimu úplně sedí :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, jen já jsem detektivkám ještě nepřišla na chuť ;)

      Vymazat
  8. Já jsem víc na detektivky, než na romantické příběhy (i když taky občas nepohrdnu). A teď jsem dočetla knížku Lišák od Forsytha z prostředí tajných služeb. Nebyla špatná.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ta zní vážně zajímavě! :) Myslím, že by mě bavila mám ráda takové romantiky :).

    OdpovědětVymazat
  10. Romantika to je moje i tato kniha mě neskutečně chytla. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  11. To je super inspirace, líbí se mi ten rozpolcený děj do přítomnosti a minulosti :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tiež sa mi súčasné obdobie spája s čítaním kníh, aj keď ja skôr vyhľadávam trilery, horory a podobne :D Knižka vyzerá zaujímavo, ale mám momentálne rozčítaných niekoľko kníh, tak som si zakázala kupovať nové, kým ich nedočítam :D :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobný zákaz jsem si dala také, ale v posledních dnech jsem ho stihla porušit, knihy miluju :)

      Vymazat
  13. zajímavá do toho bych možná šla :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám přesně takovéto knihy moc ráda, takže jsem ji hned zapsala na svůj seznam knih. Děkuji :-) Už se na ni těším! :-)

    OdpovědětVymazat