F Kniha, které mě inspirovala - Another Dominika

Kniha, které mě inspirovala

 Když jsem poprvé začala přemýšlet nad tím, která kniha mě inspirovala, v hlavě se mi jich vybavilo hned několik. Mám přečtených tisíce stránek a stovek knih a každý jeden příběh z nich mě inspiroval v něčem jiném. A tak jsem se o těch MÝCH knihách rozhodla napsat a zároveň se i tímto článkem soutěžím s překlady Presto.

Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho díky kterému vím, že co je důležité, je srdcím neviditelné, romány od Nicholase Sparkse a Jane Austen v tom, že pravá láska existuje a vyplatí se na ni počkat, Velké kouzlo od Elizabeth Gilbert díky kterému nikdy nepropadám panice, když mě opustí inspirace, Továrna na sny od Anie Songe v tom, že je v pořádku si hledat tu svojí cestu, kuchařky od My Cooking Diary k tomu, abych zkoušela stále nové recepty a nebo Miluj svůj život od Louise L. Hay na cestě k sobě samotné. 
Když jsem ale nad tím začala přemýšlet více, vybavovaly se mi jiné knihy. Dlouhá cesta dolů od Nicka Hornbyho, kterou naprosto miluju a která mi vždy připomene, že vždycky stojí za to zkusit vydržet ještě jeden den. Malé ženy od Louisi May Alcotte, které mi vštěpují správný pohled na život. Čekání na Godota od Samuela Beckette jako připomínka toho, abych neplýtvala slovy a časem. A Ten, kdo stojí v koutě od Stephena Chbosky, abych nezapomínala, že i jako pozorovatel jsem součástí toho všeho.

Ale nad těmito všemi knihami je jedna, která mému srdci přirostla nejvíc.

Romance pro křídlovku od Františka Hrubína. 



Inspirovala mě v mnoha směrech. 
V tom, že nemám dát na první dojem a že se vyplatí dávat věcem/lidem druhou šanci. Kdybych to totiž udělala s touto knížkou, nikdy bych se k ní znovu nevrátila a její kouzlo by mi zůstalo utajeno. 
V tom, že je fajn se do věcí ponořit více a věnovat jim čas. Je to první dílo, u kterého jsem si o něm nastudovala snad všechno. Dala jsem dílu svůj čas a to mě odměnilo magickým čtenářským zážitkem.
V tom, že i z chaosu se dá vytvořit příběh. Životní příběh.
A že zmatek se může vyjasnit.
A bez ohledu na to, v jaké časové rovině se nacházíme, láska, smrt, dospívání a stárnutí je něco, co v každé době bylo, je a bude stejné.



A jaká knížka je tou Vaší životní inspirací?


CONVERSATION

36 komentářů:

  1. Krásný článek, A je úžasné kolik máme společných knih! Luise Hay zbožňuji, a knížek od ní mám hned několik. Malý princ je má srdcovka a těším se až ji budu číst našemu miminku. Od Anie mám příběhy z vesmíru a taktéž doporučuji. Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za komentář ♥ Od Louise Hay jsem už koupila knížku mamce k Vánocům, tak se těším, až si ji i já přečtu :)

      Vymazat
  2. Páni, to je dlouhý seznam, ale je pravda, že inspirativních knížek může být strašně mnoho! :) Pěkný výběr, ne všechny znám, ale něco ano. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem ani nevypsala všechny, co mi proběhly hlavou :D

      Vymazat
  3. Hey dear i loved your blog!!!!
    i already followed and i want invite you to visit and follow mine back if you want <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. U několika knih jsme se potkaly, u mě je převýšila však Miluj svůj život. Díky ní si vždy říkám, že to za to stojí...(to myslím pracovat se sebou). :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pro mě to byli stejně jako u tebe kuchařky od MyCookingDiary, knížky Šlehačková oblaka a Karamelová džungle od Terky Salte a knížka Deset let se ségrou od Acupofstyle :)

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížky od Terky i knihu od holek z ACOS bych si ráda přečetla :)

      Vymazat
  6. Hi, it looks like a good book!
    Would you like to follow each other?
    fiftyshadesfashion.com

    OdpovědětVymazat
  7. No vidíš, díky za připomenutí té soutěže, taky jsem se vlastně chtěla zúčastnit, snad to ještě stihnu. :D
    Romanci pro křídlovku jsem nečetla, ale byla jsem na moc hezkém divadelním představení. Nicméně ty knihy v pozadí, to jsou také mé oblíbené kousky. <3

    OdpovědětVymazat
  8. To je zajímavé, já asi nikdy nepřemýšlela, jestli mě nějaká kniha inspirovala nebo ovlivnila. Hlavně já čtu úplně jiné žánry. Baví mě takové ty s erotickým nádechem. :D Ale i tam se dá něco naučit, si vlastně uvědomuji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každého baví něco jiného :) Já nad tím taky nikdy moc nepřemýšlela, ale jakmile jsem začla, napadalo mi jich hned několik :)

      Vymazat
  9. Kniha vypadá moc zajímavě, možná po ní také kouknu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Veľmi rada čítam takýto druh článkov a knižka vyzerá veľmi zaujímavo, ešte som o nej nepočula :) Ja asi úplne nemám knižku, ktorá by bola mojou životnou inšpiráciou, ale mám veľa takých, ktoré ma svojím spôsobom veľmi ovplyvnili, napríklad Keď muži plačú celú noc :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že v každé životní etapě je pro jiná kniha životní inspirací :) A děkuju za tip na knížku :)

      Vymazat
  11. Tge book seems amazing!! Thanks for sharing!!

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  12. Upřímně mě nenapadá jediná kniha, o které bych mohla říct, že je mou životní inspirací. Knihy většinou čtu spíše pro oddych, než abych v nich hledala nějaký větší smysl pro můj život. Každopádně ty zmiňované Malé ženy už si musím fakt konečně přečíst. Viděla jsem film a ten mě tedy naprosto dostal. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A viděla jsi ten nejnovější film, nebo ten z devadesátých let? :) Ale ať už ten nebo ten, tak knížka mi přišla mnohem lepší :)

      Vymazat
  13. Malý princ, ano. Ta je také má zamilovaná. A jinak krásný výběr - plno z toho neznám, ale beru to jako inspiraci. :) Děkuji!

    A za mě - za mě přímo citáty od Exupéryho, a potom taková malá knížka jménem "Chovejte se jako kočka". Je tam spousty pravd na pár stránkách. A jako milovnice koček jsem ji zkrátka nemohla vynechat.

    Listy snů I Listy pohybu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za komentář :)
      Chovejte se jako kočka (jedničku i dvojku) jsem dávala kamarádce, moc se jí knížky líbily, tak si je od ní asi půjčím :)

      Vymazat
  14. Malý princ je opravdu nádherná knížka, která dokáže otevřít oči, ale člověk k ní musí jaksi dospět. Ostatní tvé tipy jsem nečetla, ale vypadají zajímavě a věřím, že ti toho hodně předaly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, přijde mi, že při každém čtení si v ní najdu něco jiného :)

      Vymazat
  15. Ty jo, z tvých knížek znám vlastně jen Malého Prince, Továrnu na sny a kuchařku od Kačí :D
    heh, které mě inspirovaly? Neřeknu ti teď přesný název.. ale hodně velkou inspirací jsou pro mě knížky, které vyprácí o tom, jak někdo vybudoval něco úspěšného :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou hodně inspirující knížky, ale já k nim asi ještě úplně nedospěla :)

      Vymazat
  16. O Hrubínovi som zatiaľ ešte nepočula, ale podľa tvojho popisu vyzerá veľmi zaujímavo! Ten kdo stojí v koutě som naposledy čítala pred rokmi a vtedy sa mi kniha veľmi páčila, bola to jedna z úplne prvých kníh, ktorú som čítala v angličtine, a teraz by som sa k nej rada niekedy vrátila a videla, či je môj pohľad na ňu stále rovnaký alebo sa niečo zmenilo 😊

    SIMPLYBERENICAFacebook PageREAD ABOUT "ONE YEAR LATER"

    OdpovědětVymazat
  17. To já teda toho nemám tolik načteného a upřímně netuším. Ale je fakt, že Malý princ je dokonalá knížka. Poprvé jsem ji četla už jako malá a při každém dalším čtení mi dá zase o něco víc.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  18. Skvělý článek! Moc se mi líbí jeho forma - "knihy, které mě inspirovaly". Šel by z toho udělat i seriál typu "knihy, které mě rozbrečely", "knihy, které se mi nelíbily, ale něco mi daly" nebo tak. :) Romanci pro křídlovku jsem ještě stále nečetla, ale myslím, že to budu muset brzo napravit. Děkuji za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To je skvělý nápad na takový "seriál", popřemýšlím nad tím :)

      Vymazat