F Exillium (Strážce ztracených měst 2) | Shannon Messenger - Another Dominika

Exillium (Strážce ztracených měst 2) | Shannon Messenger

Pokračování knižní série Strážce ztracených měst jsem se nemohla dočkat. Už před více než rokem jsem vydala článek o první dílu, který najdete tady. Až na pár detailů jsem z knížky byla nadšená a toužila jsem vědět, jak se celý příběh bude vyvíjet dál. Nedávno mi přišel e-mail od e-shopu megaknihy.cz, jestli bych neměla zájem zrecenzovat knižní novinku Exillium (Strážce ztracených měst 2) od Shannon Messenger, kterou jako novinku vydalo nakladatelství Ocelot


Sophie se postupně sžívá s elfím světem, do kterého přišla ze světa lidí. Po zdárném dokončení prvního roku studia na Foxfireské akademii a po zotavení z únosu, při kterém s Dexem téměř zemřeli, si naplno užívá prázdnin. Všechno se konečně zdá být v pořádku a Sophie dále rozvíjí své schopnosti při výcviku jediné samičky křídlorožce, Silveny. Ovšem její únosci jsou stále na svobodě. Sophie nachází nové stopy vedoucí k záhadné skupině Černá labuť, které ji vedou k vysvětlení mnoha nezodpovězených otázek. Je Sophie vytvořená za nějakým účelem? Jak je to se smrtí Jolie, dcery Gradyho a Edaline? A kdo jsou ve skutečnosti ti zlí? Aby našla odpověď na dlouho střežená tajemství a zachránila ty, na kterých jí nejvíce záleží, musí se znovu podrobit riziku. Proto je nutné, aby podnikla nebezpečnou cestu do nejtemnějších koutů světa, do Exillia (zdroj).


Do kouzelného světa elfů jsem se zamilovala již v prvním dílu. I když je kniha určena spíše mladším čtenářům, než jsem já, příběh Sophie se mi dostal pod kůži. 
Příběh se skvěle čte, celou knihu jsem přečetla jedním dechem, několikrát jsem nahlas vykřikla "Cože?!" a jednoduše jsem se nemohla od knížky odtrhnout. Neustále v knížce bylo něco, co mě překvapovalo a nutilo číst dál. Čekala jsem, že knížka bude pokračovat v liniích z prvního dílu, a tak jsem byla dost překvapená, že autorka stále přicházela s novými zápletkami a liniemi.


Při čtení jsem ale přeci  jen měla chvilkami pocit, že se toho zas až tak moc neděje. Přeci jen po únosu z konce prvního dílu jsem nejspíš čekala větší akci. Ale zároveň se toho v knížce vlastně stalo hrozně moc a jednotlivé události na sebe navazovaly. Líbilo se mi, že i když se jedná o fantasy knihu, řešilo se v ní mnoho témat z běžného života, například jak se vyrovnat se ztrátou blízkého člověka. Jak jít dál. Opět se mi ale moc nelíbilo propojení s magickými zvířaty a ocenila bych více školní výuky. 


Celkově se mi tento druhý díl líbil více jak ten první. Nad tím jaký komplexní fantasy svět dokázala autorka vytvořit, mi zůstává rozum stát. A nemůžu se dočkat, jak příběh bude pokračovat. Už teď je vydaných osm dalších knih z této série plus jedna doplňující. Těším se, až všechny knihy budou dostupné v češtině. 


Pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji koupit právě na e-shopu Megaknihy v sekci Romány, povídky a novely.

Zaujala Vás tato knižní série? Máte rád fantasy? Jakou knížku si během podzimu plánujete přečíst vy?

CONVERSATION

18 komentářů:

  1. Kniha vypadá velmi zajímavě, není to úplně žánr, který vyhledávám, ale zní to dobře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to není žánr, který běžně čtu, ale tyto sérii jsem si zamilovala :)

      Vymazat
  2. Tak tuto knížku bych si klidně přečetla. :D Některé fantasy mám moc ráda a právě elfí říše patří mezi ně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda :) Doufám, že se ke knížce dostaneš, určitě se ti bude líbit :)

      Vymazat
  3. Já jsem podobný typ knížek četla, když jsem je kupovala synovi. Později už jsem se k tomuto žádnru nevrátila - momentálně čtu nejraději thrillery a detektivky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se k i já k thrillerům a detektivkám dostanu :)

      Vymazat
  4. Na fantasy knihy moc nejsem, ale věřím, že můžou být krásné. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky na ně moc nejsem, ale z této série jsem příjemně překvapená :)

      Vymazat
  5. Také nejsem fanoušek těchto žánrů, ale sama vím, že výjimka někdy potvrzuje pravidlo a věřím, že knížka může být zajímavá na čtení. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Fantasy mám ráda, když jsem byla menší četla jsem Letopisy Narnie a ty zbožňuji. Momentálně čtu spíše seberozvojové knížky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Recenze (vesměs pozitivní) jsem zaznamenala už na více blozích/sociálních sítích. Jelikož se však jedná o druhý díl, nemůžu říct, že si knihu brzy přečtu. Ale první díl třeba ano. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Tuto sérii vůbec neznám :) Ale fantasy čtu moc ráda. Teď upřímně nemám doma žádnou nepřečtenou knížku a zatím nevím, co budu číst dál. Během školy to stejně většinou nestíhám, tak to teď ani neřeším :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mívám to stejně :) Ale snažím se si na knížku vždycky aspoň nějaký čas najít :)

      Vymazat