F Velmi osobní kniha o zdraví | Margit Slimáková - Another Dominika

Velmi osobní kniha o zdraví | Margit Slimáková

V rámci dlouhodobé spolupráce s e-shopem megakniky.cz jsem měla možnost si opět vybrat nějakou zajímavou knížku.
Ještě, než Vám ji představím, napsala bych ráda něco málo o samotném e-shopu. Já osobně knížky už nekupuju přímo v knihkupectví. Je pro mě mnohem pohodlnější objednat si je z internetu a vždycky si je objednávám právě z tohoto e-shopu (jedinou výjimku jsem udělala před pár týdny, kdy jsem si kupovala knížku od Pavla Callty a jako správná fanynka jsem ji potřebovala mít ještě z předprodeje). A jelikož jsem s Megaknihami měla vždycky jen tu nejlepší zkušenost, jsem ráda, že jsme už před pár lety navázali spolupráci. Navíc je i super, že u některých knížek je poštovné zdarma, čehož já poměrně často využívám, protože díky takovéto knížce nemusím platit poštovné ani u těch ostatních knížek, co mám v košíku.



Ale teď už k samotné knížce.
Když jsem přemýšlela, jak knihu popsat, první slovo, co se mi vybavilo, je lidskost. Přijde mi, že knihy s podobnou tematikou se většinou zaměřují jen na jedno téma a pohled daného autora bývá dost striktní. Když se daný autor trefí do Vašeho rozpoložení, je super, že Vás utvrdí v tom, čemu věříte, ale myslím si, že je mnohem důležitější mít všeobecný přehled a informace podložené články, studiemi, knihami, ale i osobními zkušenostmi.
A přesně toto v sobě knížka propojuje.
Autorka má skutečně široký přehled (nejen) o různých výživových směrech i o výživě jako takové. Oceňuji, že nikomu nevnucuje, že tento jeden konkrétní směr je ten nejlepší, ale že je otevřená všem možnostem.


Velmi osobní kniha o zdraví je rozdělena do osmi hlavních kapitol, které se týkají zdraví člověka v komplexní rovině. Nejobsáhlejší kapitolou je kapitola o jídle, kterou následují kapitoly o nápojích, pohybu, prostředí, práci, prevenci, terapii a kráse.
Už jen z názvů kapitol je zřejmé, že autorka Margit Slimáková knížku pojala ze všech možných pohledů a faktorů, které mají vliv na naše zdraví a zahrnula do ní široký přehled poznatků, názorů a studií, které se týkají současných výživových, životních a dietářských trendů. Kapitoly na sebe nenavazují, což je za mě velká výhoda, jelikož si vždycky můžu najít to, co mě v tu danou chvíli zajímá. Zároveň je i velkým plusem to, že vzhledem ke struktuře knihy se k ní můžete kdykoliv vrátit, listovat si v ní, nebo ji naopak zavřít a dopřát si čas na vstřebání všech názorů a myšlenek.


Samotné zpracování knížky je naprosto perfektní. Vše je přehledně a logicky uspořádáno a označeno. Pro mě to je úplné pohlazení po duši. Líbí se mi, že knížka není tvořena jen souvislými texty, ale že jsou na stránkách zvýrazněny stěžejní věty, jednotlivé doporučení, výhody či nevýhody jsou přehledně uspořádány do seznamů a oceňuji, že je text prokládán životnímu zkušenostmi samotné autorky, což z knížky opravdu dělá velmi osobní knihu o zdraví.


Nenapadlo by mě, že by mě knížka týkající se primárně výživy a zdravotního stylu mohla až tak moc chytnout. Je napsána srozumitelně, přehledně a nenapadají mě lepší slova než mile a lidsky. Zároveň se mi moc líbí, že se knížka dívá na zdraví ze všech možných úhlů, respektive nedočteme se v ní, že když budeme jíst tohle a tamto, tak budeme zdraví, ale pozornost věnuje i našemu životu jako takovému. Moc se mi líbí například kapitola o prevenci, která se mimo jiné zabývá smyslem života jako prevencí nemocí, spánkem, alkoholem a kouřením či zvyky spokojených lidí.
Podle mě je to přesně ta knížka, kterou by si měl každý přečíst, aby nepodléhal dietám, výživovým trendům a vlastně všudypřítomnému nátlaku být ve všem perfektní.

Znáte tuto knížku? Co na ni říkáte? Objednáváte knížky z internetu, nebo si pro ni radši zajdete do knihkupectví?

CONVERSATION

16 komentářů:

  1. Wow, ta kniha je už podle tvých fotek velmi zajímavě zpracovaná! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já knížky kupuju většinou v knihkupectví - ráda si listuju ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky ráda listuju, ale asi mám radši knížky z e-shopů právě proto, že nejsou tak "ošahané" :)

      Vymazat
  3. Knihu sice nepoznám, ale taky na tomto e-shopu ráda objednávám.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  4. O knihe som zatiaľ ešte nepočula, ale veľmi ma zaujala! Určite na ňu pozriem ❤

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "MOVING, FIGHTING SADNESS AND STARTING OVER"

    OdpovědětVymazat
  5. Tato kniha není pro mě, i když úplně špatně nezní. :-) Já knihy nakupuji v knihkupectví, ale někdy také online. I když teď tedy spíš nekupuji vůbec a snažím se číst v pdf formě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pdf forma je taky fajn, ale přesto mám radši, když knížku můžu držet v ruce :)

      Vymazat
  6. Knihu neznám, ale řekla bych, že vypadá poměrně poutavě a to nejen tím, že je autorka otevřená všem možným náhledům a nikomu nic nevnucuje, ale celkově i uspořádáním textu, barevností. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku neznám, ale zaujala jsi mě. Ono je dneska fakt hrozné vyznat se v tom, co dělat, jak být lepší, ideálně nejlepší, žejo. Dokonalost se stala něčím, čeho sice "nemáme chtít dosáhnout, ale podívejte se, jak je támhleten hubený a támhleten úspěšný a támhleten talentovaný". Můžeme si za to sami, že jsme tak nespokojení, i když vlastně máme všechny předpoklady pro to být šťastní, ale zároveň nám to nic moc neulehčuje. Protože i když dají holky na instagram fotku bez makeupu, dají si záležet, aby tam vypadaly skvěle. :D

    Jak říkám, zajímavý tip na knihu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu.. bohužel. V něčem mi ta dnešní doba fakt přijde úplně padlá na hlavu :/

      Vymazat
  8. Grafické zpracování je nádherné a obsahově by mě nejspíš taky zaujala.
    Já taky raději objednávám knihy přes internet a zrovna pár dní zpátky jsem dělala velkou objednávku na megaknihách, kde jsem vyřešila i dárky pro rodinu na Vánoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :)) Já tam tento týden také objednávala dárky k Vánocům :)

      Vymazat