F Klid s šálkem kávy v ruce - Another Dominika

Klid s šálkem kávy v ruce

Úplně přesně nevím, čím to je, ale tento rok tmu, zimu a plískanice moc nezvládám. Nejvíc ubíjející je pro mě brzké stmívání, vždycky mám pocit, že jakmile se setmí, je den u konce a já už vůbec nic nestihnu. A to je přitom třeba teprve pět hodin odpoledne. Což je mimochodem právě i teď, když začínám psát tento článek. Ležím zachumlaná  pod peřinou, v uších mi už asi posté hraje písnička Umbrella upravená pro Quick Step (aneb když Stardance objevíte až při desáté sérii a reálně uvažujete, jestli někdy zvládnete zatančit quickstep právě na tuto písničku) a přemýšlím, kolikáté kafe už dneska budu pít a jestli to je ještě ok. Taky býváte přes podzim a zimu unavenější?


Myslím, že nebyla příhodnější doba, kdy mi mohla přijít nabídka na spolupráci právě s e-shopem Gourmetkava, který se specializuje na prodej kávy a všeho možného příslušenství, které s kávou souvisí. 
Já i když kávu piju téměř denně už několik let, nejsem žádnou velkou gurmánkou. Nejspíš to souvisí i s tím, že se u nás doma káva začala pít zhruba ve stejnou dobu, kdy jsem ji začala pít já, což znamená, že u nás doma nemá pití kávy žádnou dlouhou historií, jsem nenáročná a v kavárnách jsem si vždycky vystačila s kapučínem. 
Myslím si ale, že čím je člověk starší, tím víc ocení dobrou a kvalitní kávu. Pití kávy už není symbolem dospěláckého života, ale symbolem těch pár vzácných minut, které si pro sebe ráno či v průběhu dne najdeme. Pořád mám pití kávy spojené s pauzou, k zastavení a snad i zklidnění.

Proto jsem ráda, že díky mému novému french pressu dostalo pití kávy zas trošku jiný rozměr. Když jsem tohoto pomocníka začala vídat na Instagramu, úplně jsem moc nechápala, co na tom ty lidi vidí. Ale je to boží, jednoduchý a chuť kávy z něj se nedá srovnávat s chutí těch instantních, co jsem až do nedávna pila. Nemůžu si pomoc, ale při přípravě kávy si připadám tak nějak dospěleji.




Navíc je super, že french press je univerzálním pomocníkem, a tak můžete vyzkoušet kávy ze všech možných koutů zeměkoule. Moje první volba padla na Guatemalskou kávu Trés Maria, jejíž chuť by měla být dokonale vyvážená, příjemně sladká a doplněná chutí zralého tropického ovoce. 


A jak jste na tom s pitím kávy vy? Dopřáváte si rádi kvalitnější kávu?

P.S. Článek vznikl díky barterové spolupráci s e-shopem Gourmetkava.

CONVERSATION

30 komentářů:

  1. Já nepiju kafe vůbec - jsem jednoznačně a 100% čajová. Ale ten french press se mi líbí, je takový elegantní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :) Při psaní článku jsem se snažila najít to správné slovo a elegantní ho dokonale vystihuje :)

      Vymazat
  2. Já potom, co jsem začala pít zrnkovou kávu v práci potom, co jsme dostali jako kolektivní dárek kávovar jsem nechtěla už moc pít ty rozpustné ve sklenicích. Doma jsem více přešla na kapsle Dolce gusto, které byly pro mě více přijatelné než ty rozpustné ve sklenicích a pak jsem si i domů pořídila kávovar na mletou kávu a mlýnek na zrna, abych si mohla namlít čerstvou kávu do kávovaru :) Dolce Gusto používám stále, ale už více na ochucené kávy a čokolády :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že to člověku úplně změní pohled na kávu? :D Tak trošku se bojím, abych i já neměla podobnou cestu jako ty :)

      Vymazat
  3. ja som unavena stale :D ale tiez neznasam to, ze sa v zime stmieva skoro a je aj rano dlho tma. potom mam vzdy chut zaliezt do postele uz o siestej vecer, lebo ved uz je tma.
    kave sa vsak snazim vyhybat. maximalne sa tak asi dvakrat do mesiaca trochu opustim v Starbuckse a dam si nejaku ich sezonnu kavoidnu vec. ovela radsej mam caje, takto pocas sychravych jesennych dni skoro nic ine ani nepijem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! :) Já bych taky zalezla hned do postele.. a přitom mám ještě skoro půlku dne před sebou ;)
      Já taky miluju čaje, ale bez kávy si už nedovedu představit svůj den :)

      Vymazat
  4. Na tomhle období nejvíce bojuju s ranní nechutí vstávat do zimy, když je pod peřinou teplo. Jinak kafe piju výjimečně, ale přesně jako ty se snažím o tu chvilku nicnedělání, když ji piju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom dost podobně.. já ranní vstávání vůbec nedávám, jsem ráda, že tento semestr nemívám školu hned od brzkého rána :)

      Vymazat
  5. Podzimně-zimní únavu známe asi všichni. Člověk by se nejraději vykašlal na veškeré aktivity a zavrtal do peřin. Pomáhá mi brát si na začátku zimy delší dovolenou, to mě vždycky nabije energií na týdny dopředu, ale na nic jiného jsem ještě nepřišla.

    Já jsem čajová a kávu doma vůbec nevedu, piju ho jen přes týden v práci, kde máme kávovar. O french pressu ale už delší dobu uvažuji, protože občas na kafe dostanu chuť i o víkendu a rozpustné ani turek mi nechutnají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně na podzimně-zimní únavu pomáhá snad jen spánek, i když ani ráno po probuzení se necítím zrovna úplně fresh.
      Tak to by pro tebe french press mohl být ideální :)

      Vymazat
  6. Tohle vypadá skvěle. Taky mám kávu spojenou s chvilkou oddychu. Já piju jen instantní kávy a většinou si do nich musím přidat mléko. Samotné mi moc nechutnají.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem moc fanynkou samotné kávy, ale snažím se jí na chuť přijít :)

      Vymazat
  7. Káva je u mě každodenní nezbytností! Bez ní bych nebyla asi schopná fungovat, ale je pravda, že mi stačí nějaká průměrná káva a na ty drahé si moc nepotrpím :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem se bála, že jsem jediná, kdo kávu pije každý den :D

      Vymazat
  8. Já vůbec kávu nepiju, ale miluji její vůni, třeba v kosmetice nebo když si ji někdo v blízkosti uvaří, tak nasávám plnými doušky :-) jsem spíš tým čaj :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já třeba v kosmetice vůni kávy moc nemusím, měla jsem kávový peeling od Purity Vision a upřímně jsem se fakt těšila, až mi dojde :D

      Vymazat
  9. Já jsem kávu nikdy moc nemusela - když už, tak právě to kapučíno nebo latéčko, jenže to pak zase leze dost do kalorií. Ale v kavárnách si to vychutnávám. Doma, když je nejhůř, dělám instantní Nescafé napůl s mlékem. Ale na uklidněnou stejně radši piju čaj. Nicméně rodiče si domů před pár lety koupili takový překapávač na kávu. :D

    Měj se krásně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V kavárnách si to taky moc užívám :)) Ale místo do kalorií mi to dost leze do peněz :D

      Vymazat
  10. Presne! Tiež mám pocit, že akonáhle je vonku tma, deň sa chýli ku koncu... :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  11. French press je super věc, máme ho doma taky. Zároveň je to ale pěknej zabiják, protože si to ani neuvědomíš a celý obsah konvice máš v sobě :D

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu :D Ale kord ty poslední dny mám pocit, že kávy není nikdy dost :D

      Vymazat
  12. Taky tento rok moc nedávám tu brzkou tmu. Jsem pořád bez energie a nemůžu se k ničemu přinutit. U nás pijí doma jen turka, takže taky nejsem nějaká velká gurmánka, ale tento článek mě trochu navnadil jí být! :D

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  13. Viac než skorá tma (tá mi až tak nevadí, skôr vo mne prebúdza zimnú a vianočnú atmosféru), mi vadia tmavé rána.. Je pre mňa takmer nemožné vstať o šiestej, keď je vonku ešte tma alebo šero. A fakt, že tie rána v poslednej dobe naozaj nemám rada. :D
    Ja inak kávu nepijem, maximálne v škole vanilkové kapučíno z automatu, ale ten french press sa aj mne veľmi páči. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky pravda :/ ..ale naštěstí já až takhle brzo ráno vstávat nemusím :)

      Vymazat
  14. Já během podzimu také přidávám víc kávy, jak je člověk unavený, pěkně to nakopne. Nebo alespoň mám z toho takový pocit.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že v tom nejsem sama :) Já mám pocit, že kávy kord v tomhle období není nikdy dost ;)

      Vymazat