F Strážce ztracených měst | Shannon Messenger - Another Dominika

Strážce ztracených měst | Shannon Messenger

Jsem moc ráda, že se mi díky pokračující spolupráci s e-shopem megaknihy.cz rozšiřují mé čtenářské obzory. Fantasy nepatří mezi žánry, které bych vyhledávala. Když mi ale přišla nabídka zrecenzovat knižní novinku Strážce ztracených měst od Shannon Messenger, kterou jako novinku vydalo nakladatelství Ocelot, řekla jsem si, proč nezkusit něco nového.


Sophie je dvanáctiletá dívka, která vyniká chytrostí. Ve škole ale nemá moc kamarádů, spolužáci ji považují za šprtku a podivínku. Vše se však brzy změní, když potká Fitze, záhadného kluka, který jediný rozumí jejím problémům. Fitz jí ukáže místo, kam doopravdy patří a odhalí jí její zvláštní schopnost, o které jen tušila. Sophie je telepatka, dokáže slyšet a číst myšlenky ostatních. Ale aby mohla naplno rozvinout své schopnosti, musí opustit svou rodinu a svět, ve kterém dosud žila. Vztahy mezi lidmi a elfy jsou totiž zakázané. Sophie posléze nastoupí na Foxfire, slavnou akademii pro nadané elfy, kde se pere s předměty, popírajícími všechny pozemské zákonitosti, o nichž se doposud učila. Kromě probírané látky se také potýká s novými schopnosti, které musí ovládnout, a se svou záhadnou myslí. Postupně také zjišťuje, že i mezi elfy je poměrně neobyčejná. A to nejen kvůli svým hnědým očím. Ke konci roku však musí obstát ve zkoušce mnohem těžší, než je jakýkoliv akademický předmět. Sophie má totiž nevědomky klíč k něčemu, pro co by ostatní zabíjeli. A zjišťuje, že i mírumilovný svět elfů má svá temná zákoutí.zdroj


Z popisu je celkem jasné, že knížka je určena především pro mladistvé. Ale do magického světa, který autorka vytvořila, jsem se zamilovala i já. Kouzelný svět elfů je prostě úžasný - ani se mi ho nechtělo opouštět. Líbily se mi náznaky toho, co jako lidstvo děláme špatně. Až mě trošku zamrzelo, že my nemáme žádné elfy, kteří by nás aspoň na dálku chránili.
Strážce ztracených měst je přesně ta knížka, od které se nebudete moc odtrhnout. Strašně moc jsem chtěla vědět, jak se jednotlivé střípky do sebe propojí. Samozřejmě knížka měla úplně jiný konec, než jsem čekala.


Akorát mi přišla škoda, že nás celý příběh připravuje na nějaké velké vyústění, které mi ale přišlo hodně zkrácené. Mám pocit, že by si jednotlivé události zasloužily větší prostor, i když chápu, že pak by knížka byla nejspíš už příliš dlouhá (což by mi ale vůbec nevadilo). Ale co mi vadilo, byla celá rezervace zvířat rodiny, u které Sophie žila. Chápu, že všechny ty neuvěřitelné zážitky se zvířaty, které v našem světě neexistují, musejí být úžasné pro mladší čtenáře, ale mě zrovna neoslnily.

Celkově bych knížku doporučila všem - ať už těm, kteří fantasy milují, tak i tem, kteří jsou podobně jako já fantasy začátečníci. Četla jsem dokonce i názory, že je knížka podobná světu Harryho Pottera. A to je poklona, díky které stojí za to, si knížku přečíst.

Zaujala Vás tato knížka? Máte rádi fantasy?

CONVERSATION

24 komentářů:

  1. Tohle asi úplně není žánr pro mě, já raději drama a kriminálky :D Každopádně znám spousty lidí, které tohle baví :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky myslela, že tento žánr není pro mě, ale byla jsem překvapená, jak moc mi knížka sedla :)

      Vymazat
  2. Z tvojho opisu ma tá kniha veľmi zaujala. ;) Rada čítam romantické knihy ale keď sa prepojí fantasy a romantika je to úplná bomba! :D Harryho Pottera milujem takže táto kniha vyzerá, že by mohla byť podľa môjho gusta. :D Ďakujem za typ. ♥

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem ráda! :) Snad se ti knížka bude líbit :) Já jsem teď začala přemýšlet, že bych možná Harrymu Potterovi dala šanci, mám docela náladu pokračovat v toulkách v jiných světech :)

      Vymazat
  3. Já tenhle žánr nevyhledávám (i když HP a Artemise Fowla jsem přečetla celé), takže po této knížce bych asi nesáhla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :) I když já jsem třeba HP nikdy nečetla - vždycky jsem si myslela, že pro mě fantasy není, ale tahle knížka mi ukázala, že jsem se asi spletla :)

      Vymazat
  4. HP jsem zhltla jedním dechem a fantasy mám v rámci určitých hranic ráda, možná by mě kniha i bavila, z tvého popisu vypadá zajímavě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si myslím, že by se ti tato knížka mohla líbit :))

      Vymazat
  5. Já fantasy ráda nemám vůbec, takže mě tato kniha neláká :/

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před touto knížkou jsem si taky myslela, že fantasy nemám vůbec ráda, ale tahle knížka mi ukázala, že jsem se celý život asi mýlila :D

      Vymazat
  6. Já fantasy ráda nemám, ale kniha vypadá zajímavě. Více mě baví knihy podle skutečných příběhů.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu vidět, že každá čteme ráda něco jiného :) Já třeba upřímně knížky podle skutečných událostí nevyhledávám, radši mám smyšlené příběhy :)

      Vymazat
  7. Tak to já mám fantasy moc ráda. Baví mě se ztrácet v naprosto smyšlených světech. O této knize jsem však neslyšela, třeba po ní taky jednoho dne šáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě díky této knížce taky začalo bavit ztrácet se ve smyšlených světech :) Myslím si, že tato knížka by se ti určitě líbila :)

      Vymazat
  8. Když jsem byla mladší, tak jsem žánr sci-fi i fantasy četla velmi ráda. Postupem času jsem se ale propracovala k jinému typu literatury. Nicméně knížka vypadá velmi zajímavě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :) Já když jsem byla mladší, tak jsem nejradši četla takové ty klasické dívčí romány a vypadá to, že jsem se k fantasy dopracovala až teď :)

      Vymazat
  9. Já jsem bohužel na úplně jiný typ knížek.. :( Fantasy vůbec nevyhledávám.

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho až doteď taky nevyhledávala, ale bylo skvělý uniknout do smyšleného světa :)

      Vymazat
  10. Fantasy taky vůbec nevyhledávám. Nějak mě toto odvětí neokouzlilo. Kdyby mi někdo knihu dal, asi bych ji přečetla, ale sama od sebe bych si ji nikdy nepořídila :)

    OdpovědětVymazat
  11. Může to být fajn a příjemná oddychovka. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  12. Kdyby to bylo obyčejné fantasy, asi by se mi do toho nechtělo. Ale jestli to někdo přirovnává k HP, probouzí to mou zvědavost. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve mně to taky probouzelo zvědavost! :) ..hlavně jsem těch názorů, že je knížka podobná HP, četla více :)

      Vymazat