F Niksen - Another Dominika

Niksen

Určitě Vás nemohla minout vlna dánského Hygge, ale co takové nizozemské Niksen?
Niksen = nicnedělání. 
Když jsem si poprvé o Niksen četla, snad každá buňka se mi v těle rozkmitala a já věděla, že to je něco pro mě. Jasně, nicnedělání není žádnou převratnou novinkou, ale kdo z nás skutečně umí zastavit a nic nedělat? Prostě si jen tak být, pomalu usrkávat čaj, pozorovat mraky a nechtít nic víc. Přijde mi, jako kdybychom se v současnosti spíše předháněli v tom, kdo toho zvládne udělat víc. Tahle doba je hodně zaměřená na výkon a je čím dál tím víc těžší se ve všech těch povinnostech neztratit. A tak, kdybychom někomu řekli, že jsme si dovolili celé odpoledne nedělat nic, nejspíš by se na nás díval divně a nechápavě. Když bychom ale řekli, že jsme se procvičovali v Niksen, znělo by to mnohem lépe a možná bychom se i dočkali obdivného souhlasu. 

Upřímně, já neumím nic nedělat. I když nic nedělám, tak mi neustále v hlavě víří myšlenky, a to má k Niksen hodně daleko. A k rozptýlení myšlenek a odpočinku ještě dál. Jelikož tu moji hlavu jen tak zastavit nejde, rozhodla jsem se na to jít po svém. A tak jsem nedávno půlku soboty strávila tím, že jsem si z časopisů vystřihávala inspirační obrázky a slova a z nich jsem si pak udělala novou nástěnku. Druhou půlu soboty jsem strávila skládáním puzzlí. Zajímavé je, že ani při jedné činnosti jsem nemyslela na nic jiného kromě toho, jak na mě ten obrázek působí a který dílek kam pasuje. Dlouho jsem ze sebe neměla lepší pocit a přitom to je taková blbost. Vlastně by se dalo říci, že jsem dělala samé zbytečnosti. A možná právě přes tyto zbytečné činnosit se můžeme dostat i k samotnému nicnedělání.


A takovéto nicnedělání může být pro nás vlastně i prospěšné. Na chvilku se zastavit, odložit mobily a jen odpočívat. Vědomě. Náš mozek i v průběhu dne potřebuje pauzu a regeneraci tak, aby  mohl zase vydávat 100% výkon. A takové nicnedělání může být prospěšné i pro nás samotné, pro naši duši. Během našeho nicnedělání můžou vzniknout ty nejlepší nápady a možná najdeme cestu i sami k sobě. Právě tyto nápady dostanou prostor k tomu, abychom jim začali věnovat pozornost.

Niksen pro začátečníky
I když se to nezdá, tak začít jen tak s Niksen není vůbec jednoduché.  Upřímně je těžký se najednou soustředit na nicnedělání a nechat se jen tak unášet naším bytím. Spoustu z nás má tendenci si něco najít jen, abychom se zabavili. Mně pomáhá dělat právě již zmíněné "zbytečné" činnosti, při kterých dokážu dokonale vypnout. Ať už skládám puzzle, vystřihuju srdíčka, lakuju si nehty či si vytvářím fotoalbum. Hodně mi pomáhá dělat něco rukama a mám takový tušení, že jednou skončím u vyrábění lapačů snů. Nicméně jsem tím chtěla říct, že nemusíte zrovna vydržet sedět hodinu bez hnutí v meditační pozici, abyste zažili to pravé nicnedělání. Na druhou stranu ale i při józe zažívám zklidnění - a když se zrovna nesnažím o nějaký cvik, které moje zkrácené tělo absolutně nedokáže pojmout, tak se alespoň v mojí mysl k nicnedělání blížím.

Já doufám, že Niksen se stane mým každodenním rituálem. Vědomě nic nedělat, odpočívat a být jen v přítomném okamžiku. Zní to jako samozřejmost, ale schválně si to sami zkuste.
Jak Vám to jde?

CONVERSATION

32 komentářů:

  1. Heh, tak tohle já absolutně nezvládám. Já to nedávám, ani když koukám na film, stejně u toho musím něco dělat. Možná by bylo fajn si to aspoň zkusit :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tom dost podobně :D ..proto se na většinu filmů dívám v angličtině s titulkami, protože jinak se na ně nedokážu plně soustředit :D

      Vymazat
  2. Nizozemsky jsem se nějakou dobu učila, ale "niksen" mi teda úplně uniklo! Tak děkuji za rozšíření obzorů. Mně teda koncepty myšlení jako hygge, lagom a teď i niksen přijdou srandovní, protože jsou mi tyto příjemné věci přirozené, aniž bych se je musela nějak učit nebo je snad dělala proto, že jsou zrovna v módě. Ať už jsem o muchlání se v dece s čajem v ruce, nebo naprosté nicnedělání, ve flákání se jsem profík. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně na jednu stranu tyto koncepty myšlení taky přijdou srandovní, ale na druhou stranu mají něco do sebe a dávají mi smysl :)

      Vymazat
  3. Naozaj pekný článok. Takéto vypnutie by bodlo určite každému z nás. Aj keď mám pocit, že ja som v tom už roky majster. :D Hlavne v lete vydržím veľmi dlho len tak sledovať farby na oblohe pri západe slnka alebo študovať v noci súhvezdia a hľadať svoje obľúbené. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je super, že ti tohle nicnedělání tak moc jde, tak ať jsi v tom dobrá i dál! :)

      Vymazat
  4. Tohle mi nejde :-D, nedokážu si pořádně odpočnou, mám problém i s relaxačním cvičením. :D Jinak nástěnka pěkná, dřív jsem si také hodně vystřihávala a dělala takové motivační nástěnky, či vlepovala do sešitu.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Relaxační cvičení jsou pro mě celkem za trest :D Skoro pokaždé, když jsme měli na začátku a na konci lekce jógy relaxaci, tak jsem trpěla a už třetí den mi lektorka řekla, že já bych určitě měla chodit někam na relaxaci.. Což nezní sice tak tragicky, ale když jsem na tom kurzu byla téměř nejmladší, tak mi to příjemný tak úplně nebylo..

      Vymazat
  5. To jde mimo mě. Já neumím vypnout u ničeho. Pořád musím něco dělat. Musím se to ještě naučit, někdy bych to potřebovala.

    Lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to taky tak úplně nejde, ale věřím, že to není nic, co by se člověk postupně nedokázal naučit :))

      Another Dominika

      Vymazat
  6. Já jsem nikdy nechápala pojem na nic nemyslete, jakmile mi to někdo řekl, tak mi v hlavě toho začalo běžet ještě víc :D já si hodně odpočinu u obrázků, kde si lepí kamínky podle čísel nebo i u knížky, ale 100% vypnout neumím, alespoň zatím ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom máš úplnou pravdu.. Jak jsem psala výš, třeba při takovém relaxačním cvičení, když se člověk má soustředit pouze na svoje tělo, tak mi myšlenky kolikrát tak moc lítaj, že bych tomu ani nevěřila :D Každopádně věřím tomu, že to je jen o cviku :)

      Vymazat
  7. Tak konečne niečo pre mňa :D Vďaka za skvelý článok :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám celkem problém jen tak ležet a nic nedělat, většinou už přemýšlím nad tím, co je třeba ... ale snažím se. Údajně k tomu hodně pomáhá jóga a meditace, tak uvidíme!:) Držím palce, ať se tvé niksen daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jóga je super, snažím se ji teď cvičit co nejčastěji :) Někdy se mi podaří myšlenky rozptýlit, jinde ne.. ale i o tom to je :)

      Vymazat
  9. Možná mám to štěstí, ale nicnedělání se mi daří téměř každý den aspoň chvíli :D Souhlasím, že je to důležité a člověk by měl umět vypnout :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je parádní ♥ O dánském Hygge jsem už slyšela a docela mě to zaujalo, ale myslím, že Niksen je asi něco pro mě. Dnes by každý potřeboval na chvíli zastavit a užívat si přítomný okamžik.

    OdpovědětVymazat
  11. Niksen zvládám jen po určitou dobu. Třeba když jsem na chatě - pijeme kávu, hrajeme karty, někdy jenom vylezu na skálu a koukám do okolí. Ale doma? Měla jsem jeden večer vlno a nervózně jsem koukala na hodiny co půl hoďky! Určitě by se mi hodilo Niksen procvičovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, že třeba právě na té chalupě jde nicnedělání mnohem snáž :)

      Vymazat
  12. Skvělej článek, já mam s nic neděláním dost problém, ale snažím se tak nějak vypnout u Jacobsonovi relaxace, kterou jsem našla na youtube. A nebo třeba u kreslení :)

    GrünHauz
    Š.

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem taky přesně taková, že pořád něco dělám a vlastně mně to i takhle vyhovuje. Jakmile nic nedělám, tak se cítím nesvá a mám pocit, že mi čas letí před očima, ale na druhou stranu, třeba dneska před noční jsem fakt celý den ležela v posteli a sledovala seriál a tohle si dopřávám opravdu jen málokdy (musím mít fakt náladu na nic nedělání :D). Já jsem ráda zaneprázdněná, ale na druhou stranu občas neuškodí zastavit a odpočívat, nic nedělat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, někdy je potřeba si udělat odpočinkový den :)

      Vymazat
  14. Ako to, že som o Niksen ešte vôbec nepočula? Vyzerá to veľmi zaujímavo; a je to niečo, na čom by i ja mala popracovať, lebo tiež neviem len tak sedieť a nič nerobiť :D ❤
    SIMPLY BERENICA // Facebook Page // READ ABOUT "DAILY SELF CARE"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsem Ti Niksen aspoň trošku přiblížila ♥

      Vymazat
  15. Tak o Niksen som nepočula ale keby že som nemala nič robiť tak by to u nás vyzeralo asi ako keby tu spadla bomba :D

    AKO SI NÁJSŤ SVOJ ŠTÝL?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky pravda :D ..ale aspoň na chvilku nicnedělat je fajn :)

      Vymazat
  16. Vůbec jsem netušila, že nedělání má i svůj vlastní spešl název :D Mě se to někdy daří. Také ráda odpočívám u vytváření albumu nebo i při hledání hub dokážu dobře vypnout.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to donedávna taky netušila, ale už jen to samotné slovo Niksen se mi moc líbí :D

      Vymazat