F TOP reakce, když se někdo dozví, že nejím maso - Another Dominika

TOP reakce, když se někdo dozví, že nejím maso

Jsem vegetariánka. A setkávám se s nejrůznějšími reakcemi. Tyhle jsou za mě ty TOP z těch všech.

 


"Tak proto si tak hubená!"
- Moje nejoblíbenější reakce ever. To, jestli jsem, nebo nejsem hubená vůbec nesouvisí s tím, že nejím maso. Samozřejmě, pokud jste byli zvyklý jíst fláky masa porochňaná v omasku, tak s největší pravděpodobností dojde k váhovému úbytku, to ale nebyl můj případ. Vegetariánstí/veganství nerovná se zdravá strava. 

"A co teda jíš?"
- Nejčastější otázka, která následuje hned poté, co někomu řeknu, že nejím maso, uzeniny a drtivou většinu mléčných výrobků. Pravdou je, že jím pořád něco. Určitě jím víc teď, než když jsem vegetariánkou nebyla. Takže ne, neumírám hlady.

"A to ti to maso vůbec nechybí? Nemáš na něj někdy chuť?"
- Nechybí. Nemám. Na druhou stranu jsem jenom člověk a občas se mi stane, že vidím v obchodě nějaké pečivo nebo pizzu se salámem a dostanu na tu chuť. Většinou to bývá tehdy, když jdu ze školy, mám hlad a jsem líná si něco chystat. Na druhou stranu vím, že i kdybych si to koupila, nebyla bych schopná to spolknout. Přijde mi to tak moc nereálný, že vím, že už si nic podobného nikdy nekoupím.
Jediné, co mi začíná dost chybět, je jahodový jogurt. Já jogurty z mléka nejím už přes dva roky. Občas si kupuju sójovou variantu, ale ještě jsem nenašla dobrý jahodový. Nejvíc mi z veganských jogurtů chutná borůvkový z Lidlu a já se modlím, aby rozšířili sortiment a mohla bych si kupovat můj milovaný jahodový jogurt.

"To bych nemohl/a."
- Myslel si dřív každý vegetarián/vegan.

"A co si dáváš na chleba?"
- Jako kdyby na chleba patřil jen kus salámu nebo sýra. Zkuste někdy rostlinné pomazánky, jsou výborný a levnější než kus salámu.

"To musí být drahý."
- Ano i ne. Pokud si budete chtít kupovat neutále rostlinné náhražky salámů, párku a sýrů, kupovat si Alpra mlíka apod., tak se asi nedoplatíte. Pokud to vezmete rozumně, tak ještě ušetříte.
Na druhou stranu mi přijde šílené, že je "levnější" to všechno násilí, které je pácháno na zvířatech než vypěstovat a zpracovat rostlinnou alternativu.

"Já proti vegetariánům a veganům nic nemám."
- Další z mých oblíbených reakcí. Doteď mi nikdo nedokázal vysvětlit, co by proti nám vlastně měl mít. Chápu, že takoví ti radikální vegani, kteří to cpou všem na potkání, jsou moc i na mě, ale na druhou stranu jen když řeknu, že nejím maso a dostane se mi odpovědi, že proti vegetariánům či veganům nic nemám, tak mám vždycky chuť odpověď, že proti masožravcům taky nic nemám.
Skutečně bych si přála, aby se kolem toho všeho přestala dělat taková věda. Já si myslím, že by si každý měl jíst, co on sám chce, jen by měl mít alespoň nějaké povědomí o tom, jak se ten kus masa dostal na jeho talíř.

A jaká je Vaše nejčastější reakce?

CONVERSATION

31 komentářů:

  1. Trafila si klinec po hlavičke. ,,Na druhou stranu mi přijde šílené, že je "levnější" to všechno násilí, které je pácháno na zvířatech než vypěstovat a zpracovat rostlinnou alternativu." Toto je veru svätá pravda.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že někdo má podobný názor jako já. Upřímně jsem to moc ze začátku nechápala, jak to může být "levnější", ale když si člověk trošku pozjišťuje, co za tím stojí, tak je mi z toho až úzko.. a vím, že tenhle průmysl chci "podporovat" co nejméně, nejlépe jednou vůbec :)

      Vymazat
  2. A co teda jíš mě fakt dostalo.. :D já nejsem vegetariánka, ale maso nejím úplně každý den a klidně bych si bez něj svůj život dokázala představit :)
    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :) Jsem ráda, že tu je taky někdo přikloněný k rostlinné stravě :)

      Vymazat
  3. Tak já jsem typický mazožravec, takže tyhle reakce rozhodně nemůžou směřovat na mne :-D. Ale na druhou stranu je nikomu neříkám, snad s výjimkou dotazu "co jíš", protože mi to fakt zajímá (třeba luštěninové pomazánky jsem pro sebe objevila díky nějaké vege diskusi, kam jsem náhodně zabrousila, což je super, protože to je téměř jediná forma, ve které jsem schopná konzumovat luštěniny).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. super a pravdivé hlášky, ja som s mäskom na tom tak že asi viac nejem ako jem, proste mi nechutí tak moc, neviem si predstaviť ho jesť každy deň :D

    OdpovědětVymazat
  5. Vegetarián ani vegan přímo nejsem. Ale naopak mě zaráží vegetariány, kterých jsme mimochodem měli na brigádě plno, kteří jí ryby, protože ryba "není maso". :D To mi nejde do hlavy. Nebo mořské plody. Proč?
    Nicméně tyto reakce znám od jiných lidí, protože se bavím s vegany a vegetariány, a když jsem s nimi, občas se najde někdo, kdo se na to ptá. A pak hned se obrátí na mě, jestli jsem taky. :D Nicméně tu poslední narážku chápu. Logicky, proč proboha by vůbec někdo měl kvůli tomu něco mít. :D Ale myslím si, že existuje mnoho případu lidí, kteří to říkají především proto, že znají komentáře lidí s narážkami na to, že vegani žerou kameny a jestli je vzrušuje sekání trávy. A chtějí hned ze začátku zamezit tomu, aby si o nich tohle někdo myslel. Alespoň tak to od těch lidí cítím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně mi taky nejde do hlavy, jak někdo, kdo jí ryby, může o sobě říkat, že je vegetarián. Rybičky jsou zvířata jako každá jiná a nevidím rozdíl v tom, když někdo jí maso z ryby nebo třeba z prasátka. Na druhou stranu jsem vlastně ráda, že tito lidé maso omezili alespoň takto, jen ať o sobě neříkají, že jsou vegetariáni - pak v tom všem akorát dělají zmatky :D

      Vymazat
  6. To znám, lidé to v dnešní době kupodivu stále nechápou. :D Sama vegan ani vegetarián nejsem, ale snažím se maso omezovat a jíst především to, které máme z domácího chovu od strejdy, kde vím, jak bylo se zvířaty zacházeno.. Ale i jako masožravec musím říct, že na maso chutě skoro vůbec nemám.

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě překvapuje, že lidi se pořád nad tím pozastavují a nechápou :D Ale holt to chce čas :)

      Vymazat
  7. Super článek, pobavila jsem se :D Já třeba jím všechno, ale furt mě všichni považují za vegetariána či vegana. Myslím, že je to taky tím, že jsem relativně štíhlá, tak si to prostě o mě myslí xDD

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Tak trošku to byl i účel, aby článek pobavil :D

      Vymazat
  8. Já si myslím, že když někdo řekne "Já proti veganům/vegetariánům nemám" tak nechce vypadat jako zarytej masožravec, co to zhejtí. Já to taky občas řeknu, abych tím naznačila, že mi to nevadí, že se nebudu hádat a ráda si o tom pokecám🙂.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že lidi tuhle větu můžou myslet i takto, ale spíš se setkávám s tím, jako kdyby tuhle větu používali jako obranu a chránili s ní sami sebe, protože oni to maso jí.. Nebo jako kdyby rovnou očekávali, že začnu na ně "útočit" a přesvědčovat je, že maso prostě jíst nebudou. Snad jsem to napsala srozumitelně :D

      Vymazat
  9. Já jsem párkrát zkoušela nadhodit, že nebudu jíst maso, ale doma na mě koukali dost divně. A vlastně mám maso fakt ráda. Ale zároveň vím, že je to neekologické, neetické a tak. Ve velké míře. Ale nemám výčitky, když si dvakrát třikrát týdně dám něco s masem. Každý den rozhodně ne, ale když už vařím, tak jo.
    Nicméně znám spoustu lidí, kteří jsou vegetariáni, vegani a každý má pro to různý důvod. A jejich životní styl se mi líbí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem byla mladší a nadhodila jsem doma, že nechci jíst maso, tak jsem se setkala s podobnými reakcemi.. A nakonec jsem vždycky podlehla a maso opět začala jíst. Ale pak se to ve mně zlomilo a já věděla, že si maso už nikdy nedám a nikdo mě nedonutí ho sníst :D

      Vymazat
  10. Jsem masožravec, ale díky mé nejlepší kamarádce, která je vegan jsem pár let zpátky objevila spoustu výborných rostlinných produktů a taky jsem se na to naučila dívat i z jejího úhlu pohledu. Každý ať má takový životní styl, který mu vyhovuje :)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělý článek :) Já maso jím, ale snažím se neplýtvat. Nemusím mít ráno salám a pak maso i k obědu a k večeři :) Snažím se vařit bezmasá jídla, ale úplně ho z jídelníčku nevylučuju :) Ale deptají mě podmínky v jakých zvířata v chovech žijí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥
      Ty podmínky, ve kterých zvířata svůj život prožijí, jsou opravdu šílené.. Než jsem si o tom začala něco zjišťovat,tak by mě nikdy nenapadlo, že ty podmínky jsou až takto příšerné.. Ne nadarmo se říká, že kdyby jatka (velkochovy) měly skleněné zdi, byli bychom všichni vegani :)

      Vymazat
  12. U vegetariánů asi nijak nereaguji, prostě to beru jako fakt a myslím na to při výběru restaurace třeba. Navíc sama maso nepotřebuji každý den. Ale u veganů opravdu reaguji, že bych na to neměla. Absolutně miluji sýry, vajíčka a med. O:)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já u sebe pořád přemýšlím nad tím, jestli bych měla na to být vegan. Já nemám problém ze svého jídelníčku vyřadit sýry a jiné mléčné výrobky, vajíčka atd., ale na druhou stranu nechci zkoumat složení každého kousku pečiva a jiných potravin. Uvidím, co budoucnost přinese :)

      Vymazat
  13. Ty reakce jsou až fascinující. Jako by do toho někomu něco bylo. :) Maso jím málo, ale mám ráda ryby a občas si zajdu na kvalitní steak nebo burger. Během pobytu v zahraničí, kde bylo maso fakt drahé, jsem jej půl roku prakticky nejedla, takže vím, že by mi vegetariánství nedělalo problém. O to více ale miluju mléčné výrobky, vajíčka a med. Snažím se kupovat kvalitní farmářské výrobky a s živočišnými ingrediencemi šetřit, ale veganství bych nedala.

    OdpovědětVymazat
  14. S "co si dáváš na chleba" jsem se dlouhou dobu paradoxně setkávala i já jakožto všežravec. Chleba jsem v podstatě začala jíst až v Německu, české pečivo mi postě nechutná a tak jsem se obešla bez něj... Jinak některé otázky mě opravdu pobavily :D

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
  15. Je to sice blbý, ale já mám asi občas taky někdy takové řekněmě hloupé poznámky, nemyslím to špatně, ale jak je něco jinak, člověk se prostě tomu nevyhne :) To neznamená, že by mě něco vadilo, ať si každý jí co chce :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Mě vlastně ve výsledku podobné poznámky taky moc nevadí, spíš mi přijde úsměvné, jak se neustále opakují :D

      Vymazat
  16. Taky nejím maso, jen občas si dám rybu, takže nejsem zase takový puritán, ale maso jako takové jsme neměla už asi 6 let a vůbec mi to nechybí :-) a ty otázky typu nejsi unavená, budou ti chybět bílkoviny, umřeš, mě už nechávají chladnou :-D kolikrát mi přijde, že je víc receptů na vaření bez masa než pořád dokola to samé s masem...

    OdpovědětVymazat