F Nepotřebujeme pár lidí, kteří dělají zero waste perfektně, ale miliony lidí, kteří to dělají neperfektně - Another Dominika

Nepotřebujeme pár lidí, kteří dělají zero waste perfektně, ale miliony lidí, kteří to dělají neperfektně

Nedávno jsem slyšela větu, že "nepotřebujeme pár lidí, kteří dělají zero waste perfektně, ale miliony lidí, kteří to dělají neperfektně". 
Tahle věta mi otevřela oči a pomohla mi pochopit všechny ty myšlenky, co mám v hlavě. 


 
Já jsem člověk, co se snaží žít ekologicky.
Jsem vegetariánka, nepodporuju fast fashion a nakupuju v sekáčích, všude s sebou nosím plátěnky, mám svoje skleněné lahve na pití, kelímky na kafe a látkové sáčky na zeleninu a ovoce, třídím odpad a v podobném duchu bych mohla pokračovat dál. 
Ale. 
Téměř každý týden si kupuju velkou petku minerálky, nepřišla jsem na chuť znovupoužitelným sáčkům na pečivo, není mi příjemný koncept bezobalových obchodů a občas to kafe z automatu prostě potřebuju. Nemyslím si, že smyslem života je nevyprodukovávat žádný odpad a hejtovat supermarket jen kvůli tomu, že balí okurku do plastu.
A díky tomu neskutečnému tlaku ze sociálních sítích mám pocit, že toho prostě nedělám dost. 
Ale o tom to přeci není. 
A úplně každá snaha se počítá. 
Není to o tom být perfektní, hnát všechno do extrémů jen kvůli tomu, abychom byli perfektními na sociálních sítích a nedělali jsme náhodou něco špatně.
Myslím si, že je mnohem lepší najít si to něco, v čem se najdete a co Vám bude dávat smysl, než se nutit do něčeho, co Vám tak úplně nesedí, protože pak to podle mě postrádá úplně svůj smysl. Zároveň si i myslím, že je strašně fajn, že se o téhle problematice mluví, ale nikdy by nikdo neměl něco dělat jen kvůli tomu, že je to zrovna trendy a bát se reakce ostatních, když jste se zrovna tak úplně ve veganství nenašli. 
Nedávno o tomhle dávala Kamča Lindová post na Instagram, se kterým se naprosto ztotožňuju. To, že něco neděláme podle imaginárních pravidel, neznamená, že se máme cítit jako špatný člověk. A vůbec nikomu se nemusíme ospravedlňovat za to, že v něčem nejsme dobří.
Když tohle všechno vztáhnu na sebe, tak už jen taková pitomost, jako když chci do článku s mými Oblíbenostmi,radůstkami a novinkami dát rtěnku od značky, která testuje na zvířatech, mi poskytne prostor k dlouhým hodinám úvah. Vím, že o nic nejde, ale měla jsem pocit, jako kdybych si hrála na něco, co nejsem. Že na jednu stranu jsem vegetariánka, vadí mi všechno to utrpení, které se páchá na zvířatech a zároveň si s klidným svědomím koupím rtěnku od Maybellinu a ještě to přiznám na blogu. 
A vím, že takhle se cítit nechci.
Teď jsem se trošku odchýlila od samotného zero waste, ale přijde mi, že je celé tohle téma hodně propojený a všechno se vším souvisí.

A jak to vnímáte vy?

CONVERSATION

15 komentářů:

  1. Podľa mňa si to veľmi pekne napísala. Tiež sa snažím aspoň nejako obmedzovať plastový odpad ktorý využívam. Musím sa priznať, že ani mne to niekedy nevychádza podľa predstáv. Ako si napísala, že aj snaha sa počíta ale je dobré v šetrení našej planéty od zbytočného odpadu najďalej pokračovať. ;) :)

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Dominko, vnímám to nějak podobně - všechno, co člověk udělá, se počítá.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem člověk, který by se mohl chlubit tím, že žije ekologicky. Ale pokouším se omezovat odpad co produkuji a přemýšlím o tom. A souhlasím, že potřeujeme mnoho lidí, kteří to budou dělat nedokonale :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  4. Jako by jsi mi mluvila z duše. Jsem také vegetarián, tašky jedině plátěné, používám eko "jar" i prací prostředky, bambusové kartáčky na zuby, látkové odličovací tampony, menstruační kalíšek, kompostovatelné pytlíky na potraviny i psí bobky, no je toho fakt hodně :-) jo a jogurty už jen ve skle...
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný článek! Mám to podobně, naučila jsem se třídit, nenakupuji do plastů a znovu využívám nějaký ten sáček :) ale taky to občas není dokonalé. podle mě to už lidi přehání tím že kritizují např. zero waste člověka co si jednou vezme plastové brčko, spíš by si měli zamést před svým prahem :) zkrátka je důležité nějak začít a něco málo dělat :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  6. Milý článek, se kterým nelze než souhlasit. Mnoho věcí dělám zcela automaticky, nad některými musím přemýšlet a některé nedělám, protože se s nimi neztotožňuji. Je důležité netvořit si násilí a stres tam, kde je to vlastně celkem zbytečné. Perfektní nejsme nikdo a přesně jak píšeš, každá drobnost má váhu, pokud ji vykonávají davy.

    OdpovědětVymazat
  7. Perfektný článok, s ktorým súhlasím!
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  8. Článek se ti doopravdy moc povedl a souhlasím s tebou. U mě to nikdy nebude zero waste, prostě to vím :) Ale i ty maličkosti jako nošení plátěných tašek, skleněných lahví apod. se počítá a jsou důležité.

    OdpovědětVymazat
  9. Napísala si to krásne <3 Malými krôčikmi sa dostaneme ďalej. Je dôležité začať, aj keď budeme robiť malinké zmeny :)
    NORALIC

    OdpovědětVymazat
  10. krásny článok úplne s tebou súhlasím keby každý jeden človek robil aspoň niečo zero waste naša planéta by vyzerala inak :)
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat
  11. Osobne si myslím, že ten pocit "nátlaku" od okolia je naozaj iba pocit – a zdrojom je práve to, že v okolí, na sociálnych sieťach, blogoch a podobne vidíme rôzne tipy ako zredukovať odpad alebo znížiť spotrebu plastov, ktorá môže vyvolávať dojem, že keď niečo robí jeden, mali by sme robiť všetci. Na jednu stranu to je pravda, pretože ak by sme všetci prestali používať zbytočné plastové sáčky, množstvo odpadu by sa značne zredukovalo, ale neznamená to, že keď to niekto nerobí, je "horší". A toto myslenie nie je ani nikde propagované; aspoň ja osobne som sa nestretla ešte s tým, že by niekto vyslovene odsudzoval tých, ktorí naďalej kupujú potraviny v bežnom supermarkete alebo kozmetiku zabalenú v plaste. Takže ak máš taký pocit, vyhoď ho z hlavy! Je to presne tak, ako hovorí citát – každý krok, každá zmena sa počíta. Aj jedna slamka, jedna taška či jedna ušetrená plastová fľaša spraví rozdiel ❤
    BEE A CHANGE // Facebook Page // READ ABOUT "HOW TO SUPPORT SLOW FASHION"

    OdpovědětVymazat
  12. Úvodní věta je fakt skvěle napsaná!! Já si myslím, že každý krok k ZW se počítá :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  13. Souhlasím, že aspoň pokus o to "dělat to dobře" se počítá. Nikdo není 100% a nikdy nebude, takže by se člověk neměl stresovat a dělat to, co dokáže🙂.

    Verča ze Ztracena v Praze I Papír X elektronický inkoust? SOUBOJ ČTEČKY A KNIHY

    OdpovědětVymazat
  14. Presne tak. úplne s tebou súhlasím aj ja rada nakupujem v sekáčoch a tak ale tiež to nehrotím.


    NAKUPOVANIE CEZ ESHOP S OBLEČENÍM JE PEKLO !!!

    OdpovědětVymazat