F Jaký to je začít znovu - Another Dominika

Jaký to je začít znovu

Kolikrát Vás už napadlo, že byste chtěli začít někde znovu?
A kdo z Vás do toho skutečně šel?
Já.
Teda.. nezabalila jsem si krosnu a neodjela jsem na druhý konec světa, jen na druhý konec Česka.
Kdo můj blog nečtete pravidelněji, tak snad jen napíšu, že jsem se rozhodla studovat magisterské studium na univerzitě v Brně, ve městě, kde jsem nikdy předtím nebyla a nikoho jsem tam neznala.
Když se zpětně ohlídnu, tak vůbec nechápu, jak jsem ty začátky mohla zvládnout. Není jednoduchý jen tak vkročit do místnosti, kde se už víceméně všichni znají z bakalářského studia. Najednou se ocitnou někde, kde je pro Vás naprosto všechno cizí a nemáte kam uniknout. V kombinaci s tím, že jsem introvert a seznamování s novými lidmi není mojí nejoblíbenější činností, nebylo to úplně jednoduchý. Nové město, nová škola, nový školní systém, noví lidé, být tak daleko od domova, od všeho známého.. je to šílený.
A přišly krize.
Chtěla jsem to tam zabalit.
Pořád mám pocit, že jsem se tak trošku zbláznila.
Když někomu řeknu, odkud jsem, rovnou automaticky můžu začít plynule odpovídat na otázku, proč Brno. A já bych si hrozně přála, aby ta odpověď byla jednoduchá. Jednoznačná. Těch důvodů je ale tolik, že se mi ani o nich nechce mluvit. A nejspíš o nich ani nikdy nenapíšu.
Ale do Brna mě to prostě táhlo.
Cítila jsem, že to je to místo, kde bych měla být. Kde bych chtěla být.
A jsem neskutečně šťastná, že jsem poslechla ten vnitřní hlas. Že jsem se nepoddala strachu a nevzdala to předem. Že jsem do toho šla i přes to, že to mohl být jeden velkej průser.
Jsem na sebe neskutečně pyšná.
Jasně, není to ideální a napadají mě myšlenky co by kdyby. Kdybych zůstala na předchozí vysoké, kdybych šla někam jinam, když bych už nestudovala.. Ale vždycky při těchto mých úvahách dojdu k tomu, že bych nikde jinde nechtěla být.
Jsem tam uvnitř hrozně šťastná. Ještě před pár měsíci by mě nikdy nenapadlo, že to všechno zvládnu změnit a posunout můj život úplně jiným směrem.
Vím, že jiní lidé zvládají mnohem šílenější věci a že vždycky můžu sednout na vlak a za šest hodin být doma, ale i tohle je pro mě vykročením z komfortní zóny.
Naučila jsem se díky tomu spoléhat sama na sebe. Všechno si vyřizovat a řešit sama, zkoušet nový věci. Hodně mě to posílilo a zocelilo. Mám tak nějak pocit, že jsem dospěla. Že už se příště dalšího vykročení z komfortní zóny tak moc nezaleknu. Že budu svůj vnitřní hlas poslouchat častěji. A tak nějak cítím, že jednou si tu krosnu sbalím a odjedu.
Nevím, co bude zítra, natož za měsíc. Naučila jsem si nedělat dlouhodobý plány. Ale ať už se stane cokoliv, tak jsem neskutečně šťastná, že jsem to aspoň zkusila.


Svoboda

Nový rok je spojený s novýma začátkama. Spoustu z nás do něj vstupuje s pocitem, že všechno změní a že si konečně začne plnit sny. A já bych každému z Vás přála, aby to tentokrát nebyly jen prázdná slova, vy jste začali o trošku víc poslouchat svůj vnitřní hlas a nebáli se vykročit ze svojí komfortní zóny.
Věřte mi, stojí to za to.
A vůbec nezáleží na tom, že nemáte odvahu.
Já ji taky nemám.
A přesto jsem to zvládla.
Nebojte se tento rok být o něco odvážnější než v tom roce minulém.
Ono to vždycky nějak dopadne.

CONVERSATION

25 komentářů:

  1. Jsi úžasná, že jsi to zvládla! Úplně si dokážu představit, jak moc jednoduchý to nebylo. Držím pěsti, ať se ti tam líbí i nadále! :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle začátky na novém místě nikdy nebývají lehké a je super, že jsi to zvládla. Každý by to určitě nedal. Krásný nový rok.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  3. Pamatuji si na tvé články před tím, než jsi udělala toto rozhodnutí. Obdivuji tě, že jsi to dokázala a jdeš si za svými sny. Klobouk dolů! :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Já když si občas ty svoje minulé články přečtu, tak se divím, proč jsem tam zůstávala tak dlouho..

      Vymazat
  4. Obdivuju tě, že jsi do toho šla. Tvé starší články na toto téma si pamatuju :). Já jsem v Praze a celkově ve Středočeským kraji spokojená a neměnila bych. Každopádně občas nějaké ty chutě na změnu mám.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Praha je krásná, ale tím, že jsem nebyla spokojená ve škole, tak se pak ty negativní emoce přenesly i na Prahu.. Takže jsem ráda, že jsem změnila prostředí i kvůli tomuhle a teď se do Prahy zase moc ráda vracím :)

      Vymazat
  5. Je veľmi podstatné, aby si vo svojom živote robila len to, čo naozaj chceš. Život prináša množstvo výziev a je len na nás ako sa im postavíme. Či im budeme čeliť, alebo sa skryjeme do kúta. Chápem, že máš strach a obavy. Tiež chcem ísť totiž študovať do Brna. Možno sa tam nakoniec aj uvidíme :)
    NORALIC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to by bylo super, kdybychom se tu potkaly :) Držím palce, ať si v životě jdeš taky za tím, co chceš :)

      Vymazat
  6. Jsi skvělá, člověk musí jen sebrat odvahu a ty ji máš! Do nového roku ti přeji jenom to nejlepší, hlavně zdraví! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně nevím, jestli mám odvahu, ale když jde do tuhýho, tak ji dokážu sebrat :)

      Vymazat
  7. Začátky jsou vždy nejhorsi.. a moc tě obdivuji, že jsi to takhle zvládla. Jsi odvážná ♥️ přeji ti mnoho usoechu v tomto novém roce! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. ♥ ♥ Stejně tak jsem se rozhodla hecnout erasmus, protože já na rozdíl od tebe jsem extrovert, mám ráda lidi a komunikaci... a tak pro mě vyjít z komfortní zóny už je jen jedině - opustit na delší dobu své blízké a poznat novou zemi. Tak uvidíme.
    Ale jak tebe se někdo ptá "proč Brno", mě zase "proč Pardubice a ne Brno", když už jsem z Jižní Moravy... :D Ale ono je to ve výsledku jedno, člověk si všude najde to své. A já ti přeji, ať jsi nadále šťastná nejen hluboko uvnitř, ale naplno. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) A tobě přeju, ať ti Erasmus vyjde podle tvých představ a ať se ti tam moc líbí! :)

      Vymazat
  9. Krásný článek a je dobře, že jsi si to splnila a zkusila. Za sebe tedy mohu říct, že začít někde znovu nebo tak jsem nikdy nechtěla, jsem spokojená tam kde sem, neměnila bych a i přes bolest bych nechtěla být nikde jinde, ale mám zase jiné věci, kvůli kterým musím vykračovat ze svého bezpečného kruhu, ale vždy je to super :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem moc ráda, že jsi spokojená tam, kde jsi :) Před tou bolestí člověk stejně neuteče a všechno si člověk nese s sebou..

      Vymazat
  10. Líbí se mi, že jsi šla za svými sny! Každý by to měl udělat :)
    Já bych třeba do Brna jít studovat nechtěla. Nějak mě to město nechytlo a zůstávám věrná Praze :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já jsem si dřív taky nedovedla představit studovat někde jinde než v Praze a najednou jsem tu a vím, že bych už jinam na školu nešla :)

      Vymazat
  11. V Brne mám sestru a pritom sme z východného Slovenska, aj ona mala podobné začiatky a obdivujem za to aj teba :)

    OdpovědětVymazat
  12. Měnila jsem obor při přechodu mezi Bc. studiem a NMgr. a i to mě stálo plno přemáhání - nikoho jsem na novém oboru neznala, bála jsem se, zda znalosti z Bc. budou dostačující. Dobrá volba to nakonec byla, NMgr. jsem si užila a konečně jsme našla ve studiu smysl. Tím chci říct, že moc obdivuji všechny, kteří se vypraví na navazující studium na jinou univerzitu. Řešit ještě jiný IS, systém absencí, neznat vyučující, to chce hodně odvahy. A zatímco v prváku jsou všichni hození do stejné vody, u navazujícího už se s neznalými nováčky nepočítá. U nás byla slečna z Prahy a kluk z Varů. Ta otázka, co tě vedlo zrovna do Brna, se docela nabízí, zvlášť, pokud nikde nefiguruje partner nebo rodina. Ony jsou to většinou zajímavé příběhy. Držím palce, ať se ti v Brně líbí i nadále! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popsala jsi úplně přesně všechno to, s čím jsem bojovala.. Ale tak nějak chce všechno čas :)
      Zajímavý příběh to je, ale ještě ten příběh ještě není ukončený a nevím jak dopadne, tak se mi o tom všem těžko píše.. ale kdo ví, třeba ho jednou napíšu :)

      Vymazat