F Jak být šťastnější - Another Dominika

Jak být šťastnější

Poslední dobou hodně přemýšlím nad tím, co je vlastně tím štěstím, co každý hledáme. Já jsem vždycky byla ta, co štěstí spojovala s něčím neurčitým v budoucnu. Zabývala jsem se minulostí, přemýšlela nad budoucností a mezi tím zapomínala na přítomnost. Ale čím dál tím víc si uvědomuju, že přítomnost je to jediné, co máme, že jsou to ty okamžiky, kdy skutečně můžeme být šťastní.
Minulost nezměníme a budoucnost vůbec přijít nemusí.
A ať je přítomnost jakákoliv, ať si procházíme sebehoršími zkušenostmi, na ničem z toho nezáleží víc, než na tom, abychom byli šťastní navzdory tomu všemu.
Můžeme se litovat, můžeme mít pocit, že se proti nám celý svět spiknul, že to není spravedlivý, ale absolutně ničemu tím nepomůžeme.
A vím, že to zní jako fráze, které jsou sice krásné na papíře, ale v realitě to tak nefunguje. Ale já sama cítím, že to jde. Že člověk tam uvnitř může být šťastný, i když si prochází peklem. Nebo možná právě proto, že si tím peklem prochází.
Jen to chce si ty šťastné okamžiky připustit. Vnímat svět trošku jinak, vnímat samu sebe, přítomný okamžik a předcházet tomu, abyste se do stresových situací dostávali.


Zdroj

Nic neodkládejte

Mým prvním tipem je, abyste neodkládali věci, co můžete udělat hned. Protože když je začnete odkládat, pořád je máte v hlavě, přemýšlíte nad nimi a zbytečně jich máte plnou hlavu. Je mnohem jednoduší jít a tu danou věc udělat. Uleví se vám a Vaše hlava bude lehčí.

Nesoustřeďtě se na to, co nemáte, ale na to, co už máte
Vždycky jsem byla expertka v tom, představovat si, co všechno bych chtěla, co by mi udělalo radost, bez čeho "nemůžu žít". Ale pravdou bylo, že jsem ty věci ve skutečnosti vůbec nepotřebovala, a tím, že jsem si představovala, že je chci, byla jsem smutná, že je nemám a neuvědomovala jsem si, kolik toho vlastně už mám. Nevnímala jsem věci jako něco, z čeho bych měla mít radost, protože je mám, ale spíš jsem se soustředila na tu radost ze samotného nákupu. Což není dobře.

Buďte vděční
Vděčnost je něco, co se poslední dobou  objevilo napříč online světem. Nejdřív mi to přišlo jako blbost, ale postupem času objevuju kouzlo vděčnosti. Je neskutečný, co kolem sebe máme, jak si žijeme. Je to úlet. A je to něco, co není samozřejmostí. A tak zkuste někdy, až budete zase nadávat na to, jak je tramvaj přecpaná a ještě k tomu nepřijela na čas, zamyslet se nad tím, jak je to vlastně neskutečný, že jedete v plechový krabici, co vás bez vašeho velkého úsilí doveze za chvilku tam, kam potřebujete.

Nic si nevyčítejte
Kvůli tomu, že jsem nemocná, tak nikdy úplně nevím, jak se budu cítit za hodinu, natož pak druhý den. A tak se mi často stává, že mám spoustu povinností a já místo toho jen ležím a dívám se na filmy. Dřív jsem si pokaždé vyčítala, že bych měla dělat místo toho to a to a že bych neměla jen tak ležet, že pak zas nebudu nic stíhat a tímhle vším jsem si vůbec neodpočinula a byla akorát ještě víc ve stresu.Takže moje rada zní, abyste si nic nevyčítali. Byli v tom přítomném okamžiku. Pokud opravdu cítíte, že potřebujete odpočinek, tak si ho dopřejte vědomě a nepřemýšlejte nad tím, jak pak nebude nic stíhat.

Udělejte si exkurzi do duše a zjistěte, co vás  nejvíce trápí
Všímám si toho, že často si na spoustu věcí stěžujeme, ale absolutně nic na nich nezměníme. Je důležitý prozkoumat svoji duši, naše přání, to, co nás trápí a zjistit, co bychom vlastně my sami chtěli. Sami před sebou se nemusíte za svoje přání stydět, i když budou sebešílenější.

Dělejte radost
Dělání si radostí je důležitý. Nemusí to být nic velkýho, ani drahýho. Úplně postačí, když si koupíte něco dobrýho k jídlu, projdete se v parku, podíváte se na seriál, zapálíte si svíčku, přečtete si kapitolu v knížce.. Je toho tolik, čím si každý den můžete udělat radost! Tak si to dovolte.
Poslední dobou si i všímám toho, že když udělám radost někomu druhému, mám z toho radost dvojnásobnou a usmívám se jen tak pro sebe. Jsem šťastnější.

Věřte svým pocitům
Věřte jim a nebojte se, pocity ví, kam směřujete.

Žijte vědomě
Vědomé žití je něco, co se prolíná celým tímto článkem. Podle mě je nesmírně důležité být v přítomném okamžiku, vnímat ho a žít ho. Vědomě se na něj soustředit. Prožívat ho. Vypustit z hlavy myšlenky na to, co jste v minulosti mohli udělat jinak, protože se tím zbytečně jen trápíte a nesoustředit se na budoucnost, protože ta se mění každým okamžikem.
Žití teď a tady, být v přítomnosti, mít radost z toho, že právě teď jste s kamarádkou na kafi, že jste se začetli do knížky, na kterou jste se tak těšili, je úžasný, tak si to prosím nekažte myšlenkami na to, že byste právě teď měli dělat prezetanci na Veřejné finance.

Je normální dělat chyby, zkoušet věci, které nevyjdou, měnit názory, dělat věci, které nikdo jiný nechápe, lišit se. 

Štěstí není o tom, čekat, až si Vás najde samo.
Protože ono samo nepřijde.
A dokud si nenajde kousek štěstí tam uvnitř Vás, těžko si ho najdete kdekoliv jinde.

 
A jak štěstí vnímáte vy? Existuje na něj návod?

CONVERSATION

9 komentářů:

  1. Krásný článek, se kterým souhlasím :)) Člověk nesmí přemýšlet nad tím, co bylo nebo co bude ale soustředit se hlavně na sebe v přítomném čase a užívat života..

    OdpovědětVymazat
  2. Krásny, príspevok aj ja mám problém s tým, že myslím len na budúcnosť a ľutujem niektoré momenty z minulosti a nevšímam a neužívam si prítomnosť :/
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat
  3. To je úžasný článek. Plno z těch bodů mám naprosto stejně a líp bych to neřekla. I když s tím sem tam bojuju, znám je a vždycky se z nich snažím učit. Opravdu úžasné.

    OdpovědětVymazat
  4. Takéto články mám veľmi rada :) A súhlasím s tým čo píšeš, je to na jednej strane ťažké všetko spĺňať a žiť podľa toho ale pocit šťastia sa takto určite dá dosiahnuť :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé tipy, já šťastná jsem a teď to nepíšu jen tak, ale fakt jsem šťastná. Jasný, jsou tu věci, ze kterých bych byla ještě více šťastná, ale ty všechny přijdou časem :)

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  6. Ten poslední bod je pro mě momentálně asi nejdůležitější. Těším se na strašnou spoustu věcí a pořád řeším, co bude, kdy kam pojedu a pak zapomínám prožívat přítomnost. Všechno tak rychle utíká a pak si vyčítám, že jsem si nic pořádně neužila. Vděčnost je pro mě také zásadní. Zažila jsem si chvíle, kdy jsem byla vážně na dně a od té doby si vážím opravdu každé maličkosti. Nic, co je pro nás samozřejmé, samozřejmým není a je důležité si to občas připomenout. Podle mě univerzální návod na štěstí neexistuje, každý vnímá věci jinak. Někdy se cítím šťastná, jindy zase méně. Celkově jsem ale spokojená. :)

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. S tím vyčítáním si to tak mám taky. Neumím odpočívat, dokud nemám vše hotové, ale přitom pořád jen prokrastinuji. Takový začarovaný kruh..
    Fuuu, kdybych měla návod na to, jak být šťastná, tak jsem.
    Nádherný článek, donutil mě se nad sebou zamyslet ♥

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný článek a se všema radama souhlasím, i když spoustu z nich nedělám, ale pomalu na tom pracuju a uvědomuju si, že některýma mýma rozhodnutíma a činama jsem méně šťastná..

    OdpovědětVymazat
  9. Vlastně tu budoucnost si tvoříme z přítomnosti. Já jsem toho názoru, že by si člověk měl plnit své sny a neohlížet se na to co říkají druzí. Být svobodná, rozdávat dobro, nestresovat se a neobviňovat druhé z vlastního neštěstí. Ke štěstí pak člověk velice snadno přijde.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat