F Jsem nemocná. - Another Dominika

Jsem nemocná.

Občas přemýšlím nad tím, jak asi vypadám v očích druhých.
Překvapivě se vždycky dostanu k tomu, že můj život musí vypadat perfektně.
Jsem přeci chytrá, šikovná, všechno zvládám, nemusím chodit na brigádu, protože za mě rodiče všechno platí, nemusím se o nic starat, cestuju... Perfektní život. Až na to, že teď cestovat nedokážu. Ani na tu brigádu jít nemůžu. A že teď vlastně spoustu věcí nedokážu.
Dlouhou dobu jsem se necítila dobře. Nešla jsem k doktoru, protože jsem nechtěla vypadat jako hypochondr. A tak jsem to odkládala. Nic mi přeci není. Až si po státnicích odpočinu, bude to lepší. Nebylo. A tak jsem konečně došla k doktoru a dostala tu svoji diagnózu. A začala jsem googlit, co že mi to vlastně je.

 Lana Hudina - Málo

Dostala jsem léky, které alespoň ze začátku představují jedinou možnost léčby. Bylo mi po nich příšerně zle, ale věděla jsem, že musím vydržet a pak mi bude líp. Nebylo. Při první kontrole mi byla zvýšená dávka a jako bonus jsem dostala ještě další léky.
A teprve v tu chvíli mě to psychicky zlomilo.
Že jsem fakt nemocná. Že nemám žádnou jistotu, že se vyléčím. A i kdybych se vyléčila, tak už nikdy nebudu zdravá. Nikdy nebudu vědět kdy a v jaké podobě se to celé vrátí. Občas pochybuju, že se to dá vůbec přežít.
A věřte mi, že je to šílená bezmoc a beznaděj.
A je vám zle i bez té bezmoci a beznaděje.
Mám pocit, že každý den samu sebe ztrácím zas o kousek víc.
Že jsem uvězněná ve svém vlastním těle.
Že jsem rozbitá tak nějak na dvakrát.
A občas si jen přeju, aby to všechno skončilo.
Bylo by šíleně jednoduchý to vzdát. Až mě to děsí, jak by to bylo jednoduchý. Prostě si ty prášky nevzít, vzdát to a přestat žít.
A tak bojuju. Každý jeden den.
Jsou dny, kdy mi je skvěle. Kdy se cítím jako naprosto zdravá. Miluju tyhle dny, ale zároveň mě i děsí, protože vím, že po nich zase přijdou dny, kdy mi bude zle. Kdy mě bude fyzicky i psychicky bolet celé tělo a já se nedokážu ani zvednout z postele.
Je to peklo s nejistým koncem.
A tak pokračuju v tom boji. Snažím se žít tak, jako bych byla zdravá. Nechci, aby lidi v mém okolí věděli, že mi něco je. Sice by to byla asi úleva o tom mluvit, ale zároveň vím, že by se změnil jejich pohled na mě a to by mi moc nepomohlo. Na to být nemocná se totiž necítím. A pořád bojuji s tím, abych přijala, že nejsem zdravá.
Teď mám za sebou sérii těch horších dnů. A vždycky, když mi nejhůř, mám potřebu se z toho vypsat. A tohle svoje tajemství o nemoci v sobě držím dlouho a potřebovala jsem to dostat ze sebe ven.
Víte, já bych strašně moc chtěla cestovat, inspirovat lidi, najít si práci/brigádu, žít normální život, ale nevím, jestli toho někdy budu schopná. Chtěla bych sdílet svůj příběh, protože by to třeba někomu pomohlo podobně, jako příběhy ostatních pomáhají mně, ale necítím se na to dost silná.
Mám totiž šílený strach. Bojím se, že nakonec budu muset ukončit studium. Bojím se, že skončím v nemocnici. Bojím se, že mi ani ty troje prášky, co momentálně beru, nepomůžou. Bojím se. Šíleně moc. Ale pořád se chytám posledních zbytků toho, co ještě zvládám. Toho, co dokážu. Sním o tom, až tohle pomine a já se budu moc zase volně nadechnout. Sním o tom, že se budu moc vydat znovu do Norska. Sním o tom, že nebudu usínat s obavou toho, jak mi bude druhý den. Sním o tom, že pokaždé, když vyjdu ven, se nebudu bát toho, že někde zkolabuju. Upřímně si už ani nepamatuju, jaký to bylo, než jsem se do tohohle všeho dostala. A do jisté míry se bojím i toho, jaký to bude, až se vyléčím. Jestli se vyléčím.
Ale nakonec člověku stejně nezbyde nic jiného, než tohle všechno vypustit z hlavy a prostě nějak žít.
A tak snad jen buďte vděční za to všechno, co máte. Buďtě vděční, za ty šance. Buďte vděční za to, že jste zdraví. Nikdy nevíte, kdy to všechno může zmizet.
A věřte, že nikdy nevíte, co se ukrývá za těmi na první pohled perfektními životy.

CONVERSATION

46 komentářů:

  1. Zvládneš to, jsi silná! Myslím na tebe ♥

    S láskou,
    ELIS MINAROVÁ

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě to zvládneš, pořád v tvém článku cítím nějakou naději a tu je nutné si udržet, přes to všechno sic e přijmout nemoc, ale ne se s ní smířit, věřit, že to bude lepší. Rozhodně ti fandím, dokážu chápat, že je to těžké, ale s podporou se to dá zvládnout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, přesně takový přístup se snažím mít, ale občas je to vážně těžký..
      Moc děkuji ♥

      Vymazat
  3. Silné čtení. Po pravdě nevím, co napsat. Litování určitě nikomu nepomůže, tak ti chci jen popřát hodně sil do budoucna a hlavně naději, protože se vše určitě zlepší. :)

    OdpovědětVymazat
  4. to je mi teda moc lito. presne to jsou ty momenty, kdyz jsem nemocna, najednou mam pocit, ze se zastavi cas, a ja si uvedomim, jak je zivot krehky, jak semuze z minuty vse zmenit, clovek by si to mel uvedomit kdykoiv se stresuje kvuli skole, nebo praci nebo vztahu, ze nikdy nevime co nam osud nadelil, a kdykoliv resim blbosti, nebo zjistim jak jsou na tom jini, zastavim se, profackuju a reknu si, sakra holka, ted jsi mlada, pekna, celkem zdrava, nic moc te netrapi, uzivej si to co je ted a tady a neres kraviny. a proste jen zij.
    drzim palce, aby jsi se z toho dostala, doufam ze se z tohgo dostat muzes a zit zase plnohodnotny zivot.... drz se:)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si taky říkám, jaký někdy řeším věci, které v porovnáním s tím, s čím bojuju, jsou úplně malicherný... Ale na druhou stranu zas nemám ráda, když někdo nad starostmi druhých mává rukou s tím, že to jsou blbosti :)
      Děkuju ♥

      Vymazat
  5. Zvládneš to, musíš pořád věřit :) držím ti palce :)

    OdpovědětVymazat
  6. To co píšeš mi přesně slovo od slova připomíná moji kamarádku, která chodila na různá vyšetření než přišly na to co ji je.. ví to jen její přítel, rodina a já. Bála se, že nedostuduje a bojí se toho, co přijde, protože žít se s tím dá, ale vyléčit zatím ne... není si jistá jak zvládne práci a jak dlouho skrze její nemoc v ní vydrží, má přesně to co píšeš, horší a lepší dny a když to zjistila držela jsem ji nad vodou, skrze ot, že jsem na půl zdravotnický obor a mám pojem o nemocích, jsem ji dodala sebevědomí, skrze příběhy o kterých jsme slyšeli, které jsme viděli... Je důležité ať je ti cokoliv i přesto hrozné se snažit myslet pozittivně a na to nejlepší, dost to ulehčí, i když je to sakra těžký :) Já se dozvěděla jednu věc někdy na jaře a byla jsem z toho dost nešťastná a snažím se být také pozitivní, není to tak zlý, ale... :)

    Snad ti každý komentář i ten můj trochu pomůže :) A držím palce.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s tvojí kamarádkou mě moc mrzí, ale doufám, že se jí daří alespoň v rámci možností dobře a že bude líp :)
      Moc děkuji ♥

      Vymazat
  7. Nevím, co napsat, snad jen hodně sil a nevzdávej to. Někdy hodně pomůže se takto svěřit. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥ Ulevilo se mi, že jsem se z toho mohla alespoň z části vypsat :)

      Vymazat
  8. Prajem ti neskutočne veľa síl na to, aby si to zvládla a verím, že to dáš. Držím ti palce!
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  9. Prajem všetko dobré! A hlavne sa prosím nevzdávaj ♥

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že začátek úspěchu je se uzdravit a to ty určitě chceš, takže já se o tebe nebojím ♥ Buď silná, ty to zvládneš :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  11. Ať si brzy zdravá! Bohužel teď je období nemocí, taky jsem byla dost nastydlá - rýma je zlo!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Podzimní chřipku už mám snad za sebou :)

      Vymazat
  12. Držím ti palce, ať je ti co nejlíp! Musíš věřit, že to časem třeba bude lepší :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  13. Moc mě to mrzí, myslím na tebe, zvládneš to!

    OdpovědětVymazat
  14. Veľmi ti držím prsty. Kedykoľvek to budeš potrebovať proste sa vypíš a my tu budeme pre teba. Stojíme pri tebe.

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle je opravdu silně napsané. Mrzí me, co se ti děje... Držím ti palce, všechno bude v pořádku! Do Norska se znovu vydas, na to nezapomeň :)

    LITTLE THINGS FOR EM

    OdpovědětVymazat
  16. Velmi silné čtení. To šlo od srdíčka :) Ale já věřím, že v něm ještě máš nějakou naději tak se jí pevně drž a nepouštěj. Dokud ty krásné dny jsou, tak je naděje na splnění všech snů :) Určitě bude líp :) Každopádně držím palce a přeji hodně sil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ♥ Jsem ráda, že pořád ještě nějaké lepší dny jsou :)

      Vymazat
  17. Přeju ti, ať máš co nejvíc síly bojovat, všechno to zvládneš :) Určitě se podíváš na místa, která by sis přála vidět :)

    OdpovědětVymazat
  18. Určite to bude lepšie :) Musíš sa na to zamerať a uvidíš, že sa ti splní to, čo si praješ :)

    www.frenchstyle.eu

    OdpovědětVymazat
  19. Psychika je mocná. Já si něčím podobným prošla v srpnu, souvisejíc taktéž se zdravím. Držím ti palce a silného ducha ! :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  20. Drž se, nejlepším lékem je pozitivní myšlení a víra, že bude vše v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ♥ Pozitivní myšlení mi teď moc nejde, ale každý den se o něj snažím :)

      Vymazat
  21. Vhání mi to slzy do očí.. Řádek od řádku, slovo od slova, věta od věty... Jsem úplně přesně já. Léčím se s epilepsií a nemůžu se s ní smířit dva roky, ne-li déle...
    Vím jak se cítíš a přeji ti hodně štěstí, určitě to zvládneš♥!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ♥ Moc mě mrzí, že nejsi zdravá, musí to být těžké, ale přeju ti dost síly na to, abys to zvládla ♥ Vím, že to je těžký, ale je nás hodně, co s těmi svými nemocemi bojujeme každý den, nejsi sama :)

      Vymazat
  22. V podobných situáciách ani nevieme, čo poriadne napísať... Ja ti len prajem pevnú vôľu a maj na pamätaj, že všetko sa dá do poriadku. Musíš tomu veriť! Sme tu pre teba <3
    NORALIC

    OdpovědětVymazat