F 10 důvodů proč nakupovat v second handu - Another Dominika

10 důvodů proč nakupovat v second handu

Když jsem nedávno vydala článek s mými sekáčovými úlovky, z nějakého důvodu jsem měla pocit, že podobných článků je už na mém blogu spousta. Pak jsem je začala hledat a musela jsem jít hodně do historie, abych jich nakonec našla přesně pět.
Čtyři s mými úlovky (I., II., III., IV.) a jeden s tipy, jak v nich nakupovat.
A tak jsem se rozhodla o second handech psát víc, protože nakupování v sekáčích je něco, co mi dává smysl a myslím si, že spoustu lidí má ohledně nich spoustu předsudků.
A dnešní článek bude s pár důvody, proč právě v nich nakupovat.



1. Cena
Cena je důvod, proč jsem před lety v second handech začala nakupovat já. Když pominu výběrové a vintage second handy (kde je cena vyšší), tak cena je asi tím hlavním lákadlem, proč v nich lidé nakupují. V sekáčích seženete oblečení několikanásobně levněji, než v klasických řetězcích.

2. Originalita
Co se mi na sekáčích líbí je to, že jen tak někoho v tom stejném kousku na ulici nepotkáte. V sekáčích máte víc než kde jinde šanci na to, že naleznete originální kousky, které se zamilujete.

3. Kvalita
S kvalitou je to diskutabilní, určitě si aspoň někdo z Vás teď vybavil haldy vytahaného a žmolkovatého oblečení, ale když se tímto proberete a najdete si nějaký ten perfektní kousek pro sebe, můžete být mile překvapení. Už několikrát se mi stalo, že jsem si koupila nějaký kousek ze second handu a ten stejný od stejné značky z normálního obchodu, a ten ze sekáče je i po několikaletém nošení a praní bez známek nošení, ten z klasického řetězce je už dávno vyhozený. Tohle sice není žádným pravidlem, ale mě se to už několikrát stalo. A proč tomu tak je? Věci v second handech bývají ze zahraničí, kde kvalita oblečení bývá vyšší, než v českých řetězcích.

4. Značkové oblečení
A s kvalitou do jisté míry souvisí i to, že v sekáčích můžete najít spoustu značkového oblečení, značkové se sice nerovná kvalitní, ale vždycky mám velikou radost, když značkový kousek za pár korun objevím. Plus díky second handům můžete objevit spoustu značek, o kterých jste doteď neměli ani tušení.

5. Tvar
Další výhodou je, že u věcí ze sekáče máte velkou šanci, že už se Vám nejspíš neseperou. Tím, že už s největší pravděpodobností byly prané, získaly si už tvar, a tak víte, že Vám ta daná věc bude sedět a po vyprání nezmění tvar.

6. Chemikálie
Zdraví škodlivé chemikálie v oblečení je něco, co by mě nikdy nenapadlo řešit. Ale nedávno veronikablablahubka sdílela na svém IG příspěvky, které se týkají právě přítomnosti zdraví škodlivých chemikáliích v našem oblečení, takže pokud se o této tematice chtěli dozvědět víc, určitě její profil sledujte, každopádně praním se chemikálie z oblečení vymývají, z toho vyplívá, že oblečení ze sekáčů je pro nás zdravější než to z klasických řetězců. Jste překvapení?

7. Životní prostředí
Co se týká dopadů textilní výroby na životní prostředí, opět bych doporučila IG Veroniky, ale kdybych to měla vzít ze svýho úhlu pohledu, tak už jenom na tom, že obchodní řetězce vyrábějí mnohem víc oblečení, než jsou schopni prodat, a tak jim tuny materiálu leží na skladech, není něco v pořádku. Textilní průmysl potřebuje na výrobu stále více materiálů, oblečení cestuje z jednoho konce světa na druhý, chemikálie z praní se dostávají do vody, zplodiny ze spalovaného neprodaného oblečení se dostávají do ovzduší, a tak bych mohla pokračovat dále...Textilní průmysl zatěžuje životní prostředí mnohem více, než by bylo třeba.
Nákupem v sekáči dáváme kouskům druhou šanci, a kdyby jim tu šanci dávalo více lidí, dopad textilní výroby na životní prostředí by se zmenšil.

8. Ušetříte na něco jiného
Tento bod souvisí s tím prvním. Tím, že je oblečení v second handech levnější, ušetříte spoustu peněz, které můžete použít na něco jiného. Třeba na nějaký dražší značkový kousek, po kterém už dlouho toužíte, na boty, které vám vydrží déle než jen jednu sezónu, nebo na cokoliv, na co jen zrovna šetříte. 

9. Radost
Poslední dobou se celkem často skloňuje to, že lidé nemají radost z té samotné věci, kterou si koupí, ale ze samotného nakupování a tahle radost vyprchá asi někdy v tom okamžiku, kdy se vrátíte s nákupem domů. Něco podobného jsem zažívala i já. Ale nic podobného se mi při nakupování v sekáčích ještě nestalo. Mám nejen radost ze samotného nakupování, ale i z toho, že si daný kousek odnesu domů a asi největší radost mám z jeho nošení.

10. Koho vlastně podporujeme
Nemusít to být pravidlem, ale většinou second handy vlastní živnostníci, kteří si prodejem věcí z druhé ruky vydělávají na svoji živnost a tím, že si v second handu něco koupíme, podpoříme je v jejich podnikání, v tom, aby měli z čeho žít. Zatímco při koupi věci z běžného řetězce nepodporujeme prodavačky, návrháře, dokonce ani toho člověka, co danou věc ušil, ale povětšinou to budou právě akcionáři či vlastníci, kterým koupí dáváme signál, že to celý dělají vlastně dobře.

A proč v second handu nakupujete vy?



CONVERSATION

54 komentářů:

  1. V second handu nakupuji občas, hlavně kvůli ceně a originalitě. :) Souhlasím s tím, že se spousta lidem vybaví žmolkovaté a vytahané hadry, ale nějaké ty hezké kousky se v těch hromadách najdou. :D

    L e n k a

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Chce to jen trošku trpělivosti a člověk ty hezké kousky objeví :)

      Vymazat
  2. V second hande som bola možno tak raz, ale stále nechápem, ako sa niekomu podarí nájsť tam pekné a niekedy aj značkové veci, presne ako hovoríš ty :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to je vždycky o náhodě :) Někdy si odnesu víc nádherných kousků, jindy ani jeden, ale to k tomu patří, chce to jen nevzdat po prvním neúspěchu :)

      Vymazat
  3. Já miluji se prohrabovat oblečením a nacházet nové a nové kousky. V sekáči o tohle prohrabování není nouze a teď se mi hodněkrát za sebou stalo, že jsem tam objevila super kousek a ještě k tomu s visačkou! Další důvod, proč mám sekáče ráda a taky do nich dost často chodím, je cena, ale to asi nikoho nepřekvapí :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že se ti daří nacházet v sekáčích skvělé kousky :)

      Vymazat
  4. Ja milujem sekáče, nakupujem tam všetko okrem spodného prádla, topánok a nohavíc (mám svoj obľúbený strih, ktorý mi sedí). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem ráda, že je tu další milovník sekáčů :)

      Vymazat
  5. Second handy miluji, dva roky jsem nakupovala jenom tam. Vždy se tam dají najít úžasné kousky

    OdpovědětVymazat
  6. Dobře sepsané, tohle už přesvědčilo i mě :)

    FIT MADDIE
    BLOGEREM

    OdpovědětVymazat
  7. Když jdu kolem sekáče, velmi ráda tam vždy nahlídnu. Jen se mi ještě nepodařilo natrefit na nic značkového, což by mi taky udělalo radost.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to jen trpělivost a určitě i nějaký značkový kousek objevíš :)

      Vymazat
  8. V sekáčích jako klasických kamenných obchodech tak často nenakupuju, ale chtěla bych. Mám ale taky hodně věcí z druhé ruky přes známé, které něco prodávají a tak, takže občas jsou tam taky pěkné věci, třeba taky značkové za příjemnou cenu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super :) Nikdy není pozdě začít chodit víc do sekáčů :)

      Vymazat
  9. Tímto článkem jsi mi připomněla, že jsem v sekáči už dlouho nebyla slídit po nějakých kouscích (ale vlastně ani v "normálním" obchodě:)). Ceny jsou občas za krásný hadřík opravdu směšné, a navíc jak píšeš, jsou často kvalitní.

    Written by M*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se do sekáčů brzy vydáš slídit :)

      Vymazat
  10. Sekáče jsou super, ale já v nich nikdy nic hezkého neobjevím, tak tam už nechodím :)
    MyGoldenMind | Soutěž

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je škoda, ono to chce trošku trpělivosti a určitě bs dřív nebo později nějaký super kousek našla :)

      Vymazat
  11. Já tedy upřímně proti sekáčům vůbec nic nemám, myslím, že každý člověk si může nakupovat kde se mu zlíbí a hlavně tam, kde mu to vyhovuje. Takže ať už je to sekáč, nebo luxusní značka, nesoudím dle toho nikoho. Já osobně ale jsem tam byla asi dvakrát a to kdysi dávno a asi to úplně nebude pro mě. V tomhle nemám ráda, že už nějaký člověk tu danou věc měl přede mnou - mám to takhle třeba i u knih či učebnic, kupuji si raději vlastní. :D Ovšem s nějakými body v článku souhlasím - fajnové ceny, ušetření peněz i podpora jiných lidí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, taky si myslím, že by každý měl nakupovat tam, kde mu to je příjemný :) Určitě jsem tímto článkem nechtěla nikoho nutit, aby nakupoval právě v second handu :) To, že nemáš ráda, když už někdo měl tu věc před tebou, to mám úplně stejně u knih, ale u olbečení mi to nevadí, přeci jen i v kamenných obchodech nikdy nevíš, kolik lidí si ten kousek vyzkoušelo před tebou :)

      Vymazat
  12. Skvelé tipy! U nás v meste som nenašla ešte dobrý second hand, ale budem hľadať ďalej! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  13. Super tipy :) já do sekáčů chodím moc ráda a vždycky mám ohromnou radost z toho, když tam najdu něco pěkného, co mi sedí a je to za dobrou cenu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, taky vždycky mám z toho radost, když nějaký super kousek najdu :)

      Vymazat
  14. Já do sekáčů a nechodím a možná jsem tam ani nikdy nebyla...třeba tam někdy zavítám a najdu kousek, který bude jedinečný a za pár korun :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já v sekáči byla jen párkrát a teda nějak tam nenakupuji:O Ale věřím, že kolikrát tam člověk najde fakt pěkné věci a ještě ušetří!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolikrát člověk musí hodně hledat, ale pěkné věci se tam dají objevit vždycky, určitě od nich zkus někdy zajít :)

      Vymazat
  16. Ja v sekáčoch veľmi nenakupujem, lebo v našom mestečku ma skoro nikdy nič nedokáže osloviť. Ale určite sa chcem niekedy poobzerať po sekáčoch v Brne. :) Inak veľmi podarený článok. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Do sekáčů v Brně se taky plánuju podívat :)

      Vymazat
  17. Super článku :-) Domčo, se vším, co ve článku uvádíš ohledně sekáčích, tak s tebou souhlasím :-) sama v nich ráda nakupuji.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  18. Do sekáčů chodím ráda, jenom to v poslední době nějak zanedbávám. A můj největší úlovek byl rozhodně krémový trenčkot značky Hugo Boss za 110 Kč :D To bylo radosti!
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
  19. V second handu nakupuji asi nejvíce z těhcto důvodů. 1.: věci jsou levněšjí než v běžných řetězcích;
    2.: kvalita, tu poznám u věci hned, už skrze to, že byla většinou nošená, praná, nebo někdě převalovaná;
    3. značky, také si ráda koupím něco hodně značkového a mám z toho radost, že ušetřím, kolikrát najdu takové věci, které bych si běžně nemohla dovolit, nebo jsou značky nedostupné.
    4. Věci se tolik nehromadí, sama třídím a prodávám oblečení, vnímám to také trochu jako second hand a tímto způsobem to dělají i jiní. :)
    5. Prostě mě to baví :D
    Možná bych toho vymyslela víc, ale tak asi stačí :-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  20. Nevím proč, ale většinou, když do sekáče zavítám, tak si nic nevyberu. Naopak přítel jen vlezl a hned si vybral dvě věci. Ale nedávno jsem tam narazila na obyčejné teplákové šaty za 60kč, a musela je mít! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to je vždycky o náhodě a o štěstí :) Třeba příště do sekáče vlezeš ty a najdeš tam spoustu skvělých kousků :)

      Vymazat
  21. Tento článek se mi právě hodí! Protože po výplatě mám jeden, prý skvělej, navštívit. A docela se těším. Děkuji za tyto důvody. ♥ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti článek líbil :) Doufám, že se ti v sekáči něco zalíbí :)

      Vymazat
  22. veľmi pekne spracovaný článok a súhlasím so všetkým , čo je v ňom napísané, pretože sama nakupujem v secondhandoch presne pre tieto dôvody! ♥.

    THE WORLD BY KEJMY | @LADY_KEJMY.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem ráda, že naše důvody jsou podobné :)

      Vymazat
  23. Jelikož mám ostravský Megasekáč hned za barákem, míří tam mé kroky skoro pravidelně :) Jsem z něj úplně nadšená ♥

    S láskou,
    ELIS MINAROVÁ

    OdpovědětVymazat
  24. O těch chemikáliích jsem vůbec nevěděla, to je hrůza! Jinak já na sekáčích miluju přívětivé ceny, jak jsi sama psala, tak víš, co se stane s daným kouskem po vyprání a taky, že nikoho jiného v tom nepotkáš nebo je na to malinkatá šance :) A s tím značkovým oblečením máš pravdu! Často tam nacházím značky od New Yorkeru či H&M.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chemikálie mě taky hodně překvapily, nenapadlo by mě, že by to v textilním průmyslu mohl být až tak velký problém.. Tyhle značky taky v second handech potkávám často, ještě bych k nim určitě přiřadila i Primark :)

      Vymazat
  25. Hezký článek ! V sekáčích lovím spíše oblečení na tématické večírky, naposledy třeba skvělé společenské lurexové šaty a la 30. léta, které jsem nakonec vynosila i na klasické plesy. Na běžné oblečení jsem už ale lenošná, to raději zavítám do vintage obchodů, kde už je oblečení protříděné na opravdu luxusní kousky, nebo podpořím místní návrháře a švadlenky. Vintage oblečení mám moc ráda, nicméně obecně bývám mnohem úspěšnější ve skříních babiček a mamky než v sekáčích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že v sekáčích se dají super tématické věci :) Vůbec nevadí, že v sekáčích nic moc na běžné nošení nemůžeš najít, je ale super, že je vidět, že nad oblečením přemýšlíš :)

      Vymazat
  26. Skvělý článek, myslím, že shrnuje opravdu vše, co je na secondhandech super.
    Ráda tam nakupuji, mám radost z těch kousků za pár korun, ušetření a pomoci životnímu prostředí alespoň o minimum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jsem ráda, že se ti second handy taky líbí :)

      Vymazat
  27. Já v second handech nakupuji ráda. Je super, že člověk sežene pěkné oblečení za pár korun. Čas od času si něco koupím, abych si obměnila trochu šatník. O víkendu se chystám na úklid skříně, abych přebrala oblečení, které už nenosíme. Hlavně u syna ve skříni potřebuji oblečení přebrat, protože už z něčeho určitě vyrostl. Oblečení, které už nenosíme, posílám do second handu https://www.onlinesekac.cz/ , abych se ho rychle zbavila a měla místo na další úlovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super :)) Taky vytřízené oblečení posílám dál :)

      Vymazat