F Míň věcí, víc zážitků. - Another Dominika

Míň věcí, víc zážitků.

Vždycky jsem patřila mezi ty lidi, kteří hromadí věci. Jednoduchá rovnice, čím víc věcí budu mít, tím budu bohatší, tím budu šťastnější. Dělalo mi problém se věcí zbavovat. Když už jsem je nechtěla mít ve svém pokoji, jednoduše jsem je dala do krabice a položila kamkoliv, kde bylo zrovna místo. A tak se moje věci ocitly v obýváku, u bráchy v pokoji, na chodbě, v ložnici, v komoře, v garáži a na půdě. Bohužel si nedělám srandu.
Horší to bylo s oblečením. Přeci jenom nechat ho v krabici v obýváku bylo moc i na mě. A tak jsem si dělala různé kopičky. Kopička nenosím to, ale na vyhození je to ještě moc hezký, do toho zhubnu, to si nechám na doma, to bych mohla prodat, to by se mi mohlo hodit na výlet do vesmíru, to si ještě nechám a uvidím, jestli si to vezmu na sebe a když ne, tak to příště už určitě vyřadím. Těch kopiček byla spousta a drtivá většina z nich se vrátila zpátky do skříně. Nakonec jsem skončila s narvanou skříní, ze které jsem nosila jen pár kousků a zbytek tvořily jen věci. Zbytečné hromady věcí. Z nějakého zvláštního důvodu bylo těžké se jich zbavit. Asi mě děsila to představa definitivnosti.

Ano, tohle je veškerý můj šatník na jaro, léto a podzim.

Postupem času ve mě narůstala panika. A není zbytečný mít paniku z takovýhle blbosti? Je. A tak nastal velký úklid. Ve skříni, v šuplících, pod postelí, v sobě samotné. Pořád v něm pokračuju, ale teď už jsem konečně v bodu, že když se kolem sebe rozhlédnu, jsem spokojená.
Výsledek? Uklizená skříň s oblíbenými kousky, které opravdu nosím a ozvěna v pokoji. Ticho a klid. Není jednoduchý dát věci pryč. Investovaly jste do nich čas, energii a peníze. Jsou Vaše. Nebo jste Vy v jejich vlastnictví? Asi to není úplně jednoduchá otázka, ale stojí za to se nad ní zamyslet.
A jak na takový úklid? Hlavně musíte chtít a ne se do toho nutit, protože je to zrovna teď trendy či co. Pokud jste ve fázi, že vám nakupování věcí dělá dobře, tak s chutí do toho. Pokud naopak těch věcí už máte plný zuby, je na čase se pustit do úklidu.
Na internetu najdete spoustu návodů na to, jak správně uklízet, jak probrat věci, jak si protřídit šatník. Řiďtě se ale hlavně svým instinktem. Pokud třeba už ani nevíte, že tu věc máte, je nejvyšší čas ji vyhodit. Pokud daný kousek z nějakého důvodu (a klidně i bezdůvodně) nenosíte, znovu byste si ho už nekoupili, pryč s ním.
Když se do toho už jednou pustíte, překonáte prvních pár vyhozených věcí, půjde to pak už samo. A jako bonus každý další úklid bude lehčí a lehčí. Není nad to, když každá věc má svoje místo.

 Zdroj

Co vy a úklid? Hromadíte věci?

P.S. Ode dneška má blog svojí vlastní doménu - www.anotherdominika.cz. Doufám, že všechno funguje a pokud by náhodou někde něco nešlo, dejte mi prosím vědět. Děkuju! ♥

CONVERSATION

41 komentářů:

  1. Moje veci boli tiež jedná veľka kopa, keď som sa presťahovala, vytriedila som viac ako polovicu šatníka. :D

    Rebelliouslily GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  2. V první řadě jsem moc ráda, že jsem ti pomohla zařídit si vlastní doménu :) v té druhé, já naopak uklízím a zbavuji se starých věcí celkem často, beru to jako takovou očistu :D přiznám se, že jsem chvíli koukala na tu fotku a přemýšlela, zda je černobílá a nebo máš jen samé černé věci :D

    LADY LENNA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě jednou moc děkuju! ♥
      Haha, tak teď jsi mě pobavila :D Je pravda, že většina mých věcí je černých, ale zas tak špatně na tom nejsem, mám i pár lehce barevnějších kousků :)

      Vymazat
  3. Nedávno jsem si tento velký úklid také udělala a je to rozhodně jedna z nejvíc osvobozujících věcí :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatuju si, že jsem ten tvůj článek četla a i on mě nakopnul v tom mém úklidu :)

      Vymazat
  4. Snažím se obklopovat věcmi, které jsou skutečně potřebné a smysluplné. Proto třeba nemám rád různé ozdobičky v poličkách, nadměrný počet dekorací a přecpané skříně nebo šuplíky. V této oblasti se řídím pravidlem "v jednoduchosti je krása". Cítím pak prostor kolem sebe a připadám si svobodnější.

    Jsem rád, že jsem narazil na Tvůj blog díky mému článku o INFJ. Tvé články jsou důkazem toho, že máš podobné smýšlení. Líbí se mi Tvůj seznam snů a odhodlání, inspiruje mě to. Takže děkuji a přeji hodně zdaru! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Minulý týden jsem si také protřídila skříň s oblečením a konečně vím, že tam mám jen to, co budu doopravdy nosit:)
    Moc hezký článek!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím s tebou. Když jsem ještě bydlela u rodičů, tak jsem měla v pokoji a různě po baráku spoustu harampádí. Teď bydlíme vy bytě, vystačím si s málem a jsem spokojenější. Mám ve svých věcech řád a pořádek a tak to má být. Všechno mám na očích a když něco hledám, hned to najdu :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  7. Tos mi připomněla, že bych se měla dát do úklidu. Bydlíme s přítelem na kolejích, takže spousta věcí na malém prostoru dělá svoje. :) Určitě se něčeho zbavím!

    OdpovědětVymazat
  8. U mňa je to skôr tak, že väčšina veci je mi ľúto vyhodiť aj keď som si polku skrine možno nekupila ja nahromadili sa mi tam zo sekača alebo od tety ktorá pravidelne skrine triedi ale kedže je to pekne je mi to ľúto vyhadzovať. Mam stým tiež problém ale našťastie všetko mám zatial v skrini. Sem tam sa mi niečo podarí vyhodiť ale to je už fakt staré alebo roztrhané či vyšedivené. Som naučená tak že veci si vážim proste a na nakupy veľmi nechodím sem tam sa mi stane že si kúpim dve trička vo výpredaji ale nosím ich. A šanujem si veci lebo sú pekné. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na nákupy taky už skoro nechodím, ale dřív jsem bývala shopaholičkou a z té doby mám spoustu zbytečných věcí, které nepotřebuju, a tak se jich postupem zbavuju a naštěstí už nemám problém dát ty věci pryč :)

      Vymazat
  9. Jak tak vidím, máme stejný vkus na barvy :D :D

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  10. Zrovna jsem si třídila šatník a vyhazovala jsem nepotřebné věci. Někdy je mi to líto a říkám si, to budu jednou potřebovat atd atd, ale nakonec to stejně nikdy nepoužiji, takže jsem udělala opravdu velký úklid a ještě ho budu muset udělat jednou, protože u některých věcí jsem váhala :D. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  11. Oblečenia mám tiež veľmi veľa, ale už zopár týždňov ho postupne triedim a snažím sa čo-to predať, prípadne rozdať kamoškam. Je to popravde veľmi oslobodzujúci pocit :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to jsi šikula, že máš takový pro mě malý poměr oblečení, ale mě v šatníku chybí barvy.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v šatníku skoro žádné barvy nemám no, v podstatě v něm nacházím jen černou, bílou, šedou, tmavě modrou a burgundy :) Dřív jsem mívala tendeci do šatníku barvy doplnit, ale už jsem si koupila cokoliv barevnějšího, nenosila jsem to a byly to zbytečně vyhozené peníze..

      Vymazat
  13. Jak vypadá můj úklid? Docela zajímavá otázka. Uklízím, když je to nezbytně nutné. Jelikož nemám tolik oblečení, nemusím se tím zaobírat, nicméně oblečení z dob, kdy jsem byl malý mi v současné bude asi k ničemu, a tak jej dávám na půdu. Může se v budoucnu hodit. Až budu mít vlastní děti nebo pokud se můj brácha rozhodne být otcem. Pokud vůbec. :D sice bude jiná móda, jiné styly oblékání, ale ne každé malé dítě musí být IN.

    Co se týče ostatních věcí, snažím se, abych měl všude pořádek. Vyhazuji věci, které nepotřebuji a jelikož se dělím o pokoj s bráchou, rázem je půlka pokoje jako vyměněná.

    OdpovědětVymazat
  14. Ja som už triedila, ale aj tak toho mám moc :D

    OdpovědětVymazat
  15. To je náhoda, zrovna dneska jsem uklízila a protřizovala šatník :)

    OdpovědětVymazat
  16. Zastávam rovnaký názor ako ty. Menej vecí - minimalizmus, ktorý pomáha cítiť sa lepšie, lepšie dýchať v priestore a mať viac zážitkov! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  17. Skvelý článok. :) Aj v mojej skrini by sa hodilo urobiť poriadok. :)

    OdpovědětVymazat
  18. ja mam tiez veci plno a stale sa ich snazim zbavit najma tych zo skrine :/ snazila som sa co to predat ale uplne to nejde :/ no prave teraz som tak v polovici velkeho vypratavania vsetkeho co sa doma nachadza a vytriedenia absolutne vsetkeho nepotrebneho!
    Ivana xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky ty pěknější kousky snažím prodávat, občas to jde líp, občas hůř a někdy vůbec :D
      Tak ať ti to třídění jde! :)

      Vymazat
  19. Každý mesiac sa pozriem do svojho šatníka a snažím sa ho redukovať, predávať a vymieňať veci na vinted. :D

    OdpovědětVymazat
  20. Já takový uklid udělala na začátku prázdnin, ale chtělo by to udělat druhé kolo a vyházet další hromadu věcí :D

    www.double-claire.blogspot.cz | GIVEAWAY o nálepky na notebook

    OdpovědětVymazat
  21. No páni ty máš toho opravdu jen trošičku proti mě a to jsem čistku už také dělala, vytřídila jsem obrovský pytel a stále mi skříň praská ve švech a nejlepší je, že ten pytel leží v pokoji a zabírá místo :-D snažím se něco podarovat a něco prodat, ale moc se mi nedaří.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ten svůj šatník třídila několikrát, abych se dostala "jen" k tolika věcem :D Taky pár svých věcí prodávám, občas to jde, občas moc ne, ale vždycky mám radsot, když se mi něco prodat podaří :)

      Vymazat
  22. Ja som tiež dosť hromadila veci a straaaasne vela nakupovala, skryne mam plne, ale casto nemam co na seba. Teda uz je to lepsie, kopu som toho aj preriedila, ale aj tak je toho celkom dost, co by sa este vyhodit dalo, len je to dost tazke a zatial na to nemam srdce.

    OdpovědětVymazat
  23. Boží. Tenhle styl života se snažím praktikovat už několik let a nic nebylo tak skvělý rozhodnutí jako právě tohle :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  24. Je super, že ses do toho tak vrhla! :)
    Ono se právě spíš říká, čím míň toho máš, tím šťastnější, volnější... člověka věci jednoduše svazují. Ale sama jsem taková, že vyhodit věci, které nenosím, mi líto není, naopak, potřebuji místo pro nové. Ale u ostatních serepetiček už je to horší. :D

    OdpovědětVymazat
  25. Stěhování. Stěhování do menšího. Naprosto nejefektivnější metoda, nedávno vyzkoušeno :D

    OdpovědětVymazat
  26. Super článok! Sama sa v poslednej dobe zaoberám minimalismom a vyhadzovaním vecí, ktoré ma oberajú o energiu :)

    LEUSLIFESTYLE

    OdpovědětVymazat
  27. Já se nedávno stěhovala do menšího bytu s přítelem, kde sdílíme jednu skříň a takový ten trendy věšák na oblečení z Ikey :D, takže třídění bylo na místě a zbavila jsem se spousty věcí. Některé jsem už dokonce prodala. Je ale fakt, že by to chtělo protřídit znovu, protože to zkrátka nenosím.

    thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Říká se, že když si člověk uklidí v prostředí, ve kterém žije, uklidí si tím i v duši. A z tvého článku to vypadá tak, že na tom trochu pravdy je:) Určitě jsi udělala dobře, že ses do toho pustila a připomněla mi tím, že bych něco podobného měla udělat i u sebe :)

    Lucienne_ReadLoveEat

    OdpovědětVymazat
  29. Mám opačný problém a to že naopak se všeho zbavuji a pak mám pocit, že pořád dokola nosím to samé. K tomu věčnému třídění mě donutilo to, že od té doby, co nebydlím u rodičů se tak dvakrát ročně stěhuji :D.

    OdpovědětVymazat
  30. To je pravda. Ze začátku je to těžké, ale pak to jde krásně :) Je potřeba takovou čistku udělat často. Zrovna jsem v její půlce :)
    Ejnets na cestě | instagram: EJNETS

    OdpovědětVymazat
  31. Během letošního roku jsem udělala čistku hned několikrát. Byly to věci, které:

    1) Mám, ale už neodpovídají mému stylu
    2) Mám, ale už je nejde nosit, protože jsou staré, seprané, velké, částečně zničené

    Proto jsem udělala několik hromádek. Část, která neodpovídala mému stylu, padla do tašky a našla domov u kamarádky, která je vynosí na jevišti, (je zpěvačka a ten styl unosí). To, co by se jí nelíbilo a šlo to nosit šlo na charitu a do kontejnerů s oblečením, včetně doplňků, jako byly náušnice, náramky a přívěsky. No...a tu poslední hromadu jsem hodila do popelnice.

    Zbavila jsem se tak asi 10-15 kg oblečení a mám v plánu brzy pokračovat a obměnit jednotlivé segmenty ve skříni tak, aby to nějak fungovalo. :)

    OdpovědětVymazat