F O minimalismus - Another Dominika

O minimalismus

Tento rok jsem se rozhodla pojmout trošku jinak. V duchu minimalismu.
Poslední měsíce jsem měla pocit, jako kdyby na mě všechny moje věci padaly. Viděla jsem je, věděla jsem, že je mám, ale absolutně jsem je nepotřebovala a neměla jsem k nim žádný vztah.
A tak jsem se rozhodla tento rok zbytečně nenakupovat. Omezit hromadění věcí, přestat nakupovat oblečení, které si na sebe vezmu maximálně jednou a kosmetiku, která ze mě krásku z mola stejně neudělá.
Teď máme za sebou skoro tři měsíce tohoto roku. A já jsem šťastná, že můžu říct, že se mi to daří.
Třídím šatník, místo nakupování nové kosmetiky, spotřebovávám tu, co už mám a úspěšně se vyhýbám všem Tigerům a podobným obchodům se zbytečnými nezbytnostmi. Je to úžasný pocit nebýt ovládána věcmi a pocity, že nutně potřebuju něco nového, protože... (doplňte dle libosti).





 Co tím chci ale říct je, že se nechci cítit divně, když řeknu, že nic nového nepotřebuju, že když jsem si s tím oblečením vystačila doteď, že si s ním v pohodě vystačím i dál, že si nemusím něco koupit jen abych měla něco na sebe a že schvaluju, že od příštího roku budeme za igelitky v obchodech platit. Místo toho, aby mi v hlavě blikalo varovný tlačítko, že si všechny ty nové věci nebudu mít v čem domu odnést, jsem nadšená a doufám, že snad aspoň trošku omezíme množství spotřebovávaného plastu.

Je fajn a jsem všemi deseti pro to, abyste si dělali hmotné radosti, jen to nepřehánět a znát tu rozumnou míru. Během roku se tady objeví pár článků právě o tom, jak se mi tohle moje předsevzetí daří dodržovat, tak abyste o něm vůbec věděli.
A abych na něj nezapomněla ani já.

Co vy a hromadění věcí?


CONVERSATION

30 komentářů:

  1. Za to tě obdivuju, já se alespoň omezuju v nakupování opravdu zbytečných věcí. Prostě se pořádně sama sebe zeptám, jestli to opravdu potřebuju a využiju. A s igelitkami také souhlasím, většinou mi ji automaticky dají, přitom by to šlo bez ní, a pak se akorát vyhazují.. :)

    Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa to celkom darí a oblečením, ale niektoré drobnosti si proste neodpustím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se těším na všechny další články. Za prvé mě zajímá, jak ti to půjde a za druhé je to docela dost inspirativní! Já si tedy myslím, že s tím zase tak velký problém nemám, už jen proto, že mě strašně baví probírat a třídit věci, dokonce i vyhazovat je. :D Taky jsem si minimalismus strašně oblíbila. :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Probírání, třídění a vyhazování věcí je teď jedna z mých nejoblíbenějších činností :D Děkuju za povzbuzení :)

      Vymazat
  4. Vlnu minimalismu jsem zaznamenala, ale zatím mě nedostihla na tolik, abych tomu úplně propadla.
    Každopádně věřím, že by to mohla být zajímavá zkušenost.:)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem se letos rozhodla trošku zminimalizovat svůj život. Zapojila jsem se do challenge s názvem "Simplify Your Life", možná jsi ji už na mém blogu viděla. Super článek! :)

    By Chanel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle challenge vůbec neznám, určitě se na ni podívám :)

      Vymazat
  6. Super článek, Domi :) Já sama si v obchodě říkám, jestli to potřebuji a nebude se to válet ve skříni, jako dalších x kousků oblečení. Spíš se chci zaměřit na méně věcí, ale kvalitních, trochu dražších. S to kosmetikou, líbí se mi ta myšlenka, ono tunu make-upu ke kráse nepotřebujeme, naopak, s minimem make-upu jsme kolirkát krásnější. Já si už tolik kosmetiku nekupuju, líčím se s tím co mám a ráda, baví mě to :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám také plno věcí, které jsou mi k ničemu, ale hlavně z doby před 3 lety.. Ve čtvrťáku a na vysoké škole už mnohem víc přemýšlím, jestli danou věc potřebuju, než si ji koupím.
    A k těm igelitkám, nedávno jsem potřebovala nové zimní boty, vybrala jsem si je v Deichmannu a paní za pultem se nás zeptala, jestli tu igelitovou tašku fakt potřebujeme. Odpověď byla jasné ne, kdo by potřeboval igelitku na cestu do auta? Odnesla jsem si tedy boty spokojeně jen v krabici..

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  8. Tak konečně článek v pozitivnějším duchu. :)

    OdpovědětVymazat
  9. To je tak strašně prima! Já hromadím právě ty "zbytečné nezbytnosti", spíš než oblečení a už vůbec ne kosmetiku, ale třeba při úklidu si vždycky říkám, že je hrozné, kolik mám věcí! Brzy se budu stěhovat a tak ten stav musím snížit. A hrozně se na to těším! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Máš můj obdiv:) Taky bych ráda žila v minimalismu, ale myslím, že bych to nedokázala nebo by mi asi hodně dlouho trvalo než bych se s tím naučila žít...Je to peklo :D
    Držím palce <3
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Dá sa povedať, že aj ja som si dala také predsavzatie, že budem kupovať menej vecí a míňať menej.. myslím, že ono sa to dosť odvíja aj od toho, koľko peňazí momentálne na účte mám :D
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  12. Ja som kedysi bola veľkým "hromadičom" vecí. Presne ako píšeš, kupovala som si oblečenie, ktoré som si dala tak raz za život, ale teraz som na tom určite lepšie. Nehovorím, že som už s týmto problém úplne v pohode, ale určite to nie je také ako kedysi.

    IVANNA/IVANXNA.BLOGSPOT.SK

    OdpovědětVymazat
  13. super, vidím, že tomuto trendu prepadá v poslednej dobe mnoho ľudí :) ja si šatník a kozmetiku pretrieďujem vždy priebežne a veci predávam, vymieňam či darujem tam, kde to potrebujú :)
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si úplně nemyslím, že bych propadla nějakému trendu, spíš jsem si na to přišla tak nějak sama, že tolik věcí k životu nepotřebuju a že zbytečně utrácím za úplné zbytečnosti.. Upřímně jsem sama zvědavá, jak dlouho mi to vydrží.. doufám, že napořád :)

      Vymazat
  14. Já vlastním strašné množství nepotřebných věcí, ale nerada se jich zbavuji.
    V mém pokoji toho je docela dost. Ať už je to oblečení nebo různé dekorace.
    Máš můj obdiv!

    Elli de'Rooth

    OdpovědětVymazat
  15. Jedno slovo, tak teda dvě - lepším se! Fakt :) Komplet bych na minimalismus přejít asi nemohla ale snažím se teď redukovat jak kosmetiku, tak i všelijaká patlátka a věci co doopravdy nosím.. Člověk se pak hned cítí o něco lehčí :)

    Lenny Mali z Dánska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky na komplet minimalismus nepřejdu asi nikdy, ale jen teď chci omezit množství věcí, co vlastním :)

      Vymazat
  16. Tak to tě obdivuju, já mám hodně nepotřebných věcí, většinou to jsou dárky a ty prostě neumím vyhodit :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  17. Já hromadím jak kdy a podle nálady, někdy mám náladu všechno vyházet a vystačila bych si klidně jen s tepláky a mikinou a někdy mám chuť vykoupit obchod. Spíš to moc neřeším.:) Ale i přesto se snažím pochopit tvoje předsevzetí, je to tvoje rozhodnutí a pokud se cítíš lépe a pomáhá ti to, tak jsem s tebou:) a fandím ti.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Taky mívám takovýhle nálady, kdy mám pocit, že potřebuju všechny věci světa, ale zároveň se ve mně vždycky ozve i ten pocit, že ty věci vlastně zas až tak moc nepotřebuju :)

      Vymazat
  18. Mně se koncept minimalismu líbí a je pravda, že člověk ho nejvíc pozná při cestování. Pohla jsem se potentovat, když jsem letěla do Švédska, dobalovala jsem velký kufr a dala ho na váhu a s hrůzou zjistila, že už je přes limit a například oblečení v něm ještě vůbec nemám, mohla jsem se zbláznit a to jsem v tom měla jen opravdu důležité a potřebné věci. No a nejenomže jsem nakonec musela letět do obchodu pro další kufr, ale přikupovat další i k letence. Člověk pak zjistí co má doma s prominutím krámů, který opravdu nepotřebuje a jsou k ničemu. Ve finále jsem odlítala asi jen s 5 trikama, 1 džíny a 2 boty a byla jsem ráda, že jsem byla ráda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš můj obdiv, že jsi si nakonec na tak dlouhou dobu zabalit dokázala :) Já vždycky, i když jedu někam třeba jen na tři dny, tak si nabalím tolik věcí, že bych tam klidně mohla zůstat i dva týdny.. ale překvapivě s sebou vždycky nemám to, co bych potřebovala :D Jen doufám, že do budoucna to se mnou nebude tak hrozný :D

      Vymazat
  19. Bohužel se mi to nějak nedaří a věcí mám taky požehnaně, ale napsala si to skvěle! Jinak v C&Ačku se už za igelitky platí.
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
  20. Minimalismus se teď stal nějakým novým trendem... jako asi je to fajn mít málo věcí a zbavit se těch "nepotřebných" ale mi je těch věcí prostě líto a hlavně těch peněz co jsem do nich dala, takže u mě by koncept minimalismu nejspíše nefungoval, jen kdybych o všechno přišla při nějaké katastrofě, to by možná pak šlo lépe :D

    www.double-claire.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Páni. Tak to tě obdivuju. Já jako shopaholicka a makeupová maniačka bych to nezvládla. Ale zase na druhou stranu si nic kromě makeupu a oblečení nekupuju. Obchody jako Tiger rovnou přeskakuju, protože mi všechno v nich přijde jako zbytečené a navíc vyhozené peníze. To si radši pošetřim na mojí vysněnou paletku od Too faced.
    Moc se těším na další článek!
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat