F Jarní knižní novinky z nakladatelství Ocelot | Kolektiv a Podivný počátek - Another Dominika

Jarní knižní novinky z nakladatelství Ocelot | Kolektiv a Podivný počátek

První jarní (upršené) dny mi zpříjemnily dvě novinky od knižního nakladatelství Ocelot - psychologický thriller Kolektiv a detektivní příběh Podivný počátek. Za obě dvě knížky děkuju e-shopu Megaknihy.

Kolektiv | Alison Gaylin
Anotace: Jak daleko je truchlící matka ochotná zajít, aby napravila tragickou křivdu? Camille Gardnerová je truchlící a rozzlobená matka, která je pět let po smrti své dcery stále posedlá privilegovaným mladíkem, jejím domnělým vrahem. Její zbrklé jednání upoutá pozornost tajné skupiny žen, kolektivu, a Camille se nedlouho poté dostává na dark web, kde tyto matky sdílejí příběhy o ztrátě svých dětí i touhu po spravedlnosti ve světě, kde výsady zaručují beztrestnost a pachatelé vyváznou bez úhony. Tyto ženy, podněcované vzájemným vztekem, vykonávají svou verzi spravedlnosti prostřednictvím precizně, anonymně, složitě zosnovaných a dokonale provedených vražd. Je vše jen hra? Nebo naopak děsivá realita? Jsou ženy v kolektivu šílená monstra, nebo mají na tento druh pomsty právo? Camille se čím dál více zaplétá do činnosti kolektivu a dozvídá se pravdu nejen o něm, ale i o sobě. Možná jí však tato pravda nepřinese nic než smrt.




Psychologický thriller, který vás jen tak nenechá, abyste ho zavřeli. Knížka vás udržuje v napětí, lehce se čte a bylo těžké ji odložit. Nejvíc mě šokoval konec, který jsem vůbec nečekala, ale má za mě palec nahoru. 
Na druhou stranu mi ale přijde, že šlo postavy i příběh propracovat mnohem víc, a to i na úkor délky knížky. Přijde mi, že autorka plně nevyužila potenciál. Chyběla mi větší propracovanost psychologie postav, detaily. Nebála bych se i víc rozvíjet osudy členek kolektivu. Na druhou stranu možná právě tím, že toto v knížce chybělo, tak měl román svižný děj.
Celkově bych knížku doporučila a vím, že si ji ráda přečtu znovu. Líbilo se mi, jak mě knížka udržovala v nejistotě, že jsem nevěděla, co se stane na další stránce. Pokud jste ale zvyklý na thrillery v pravém slova smyslu, nejspíš budete z knížky spíše zklamaní.



Podivní počátek | Deanna Raybourn
Anotace: Londýn, 1887.
Po pohřbu své staropanenské tety může osiřelá Veronica Speedwellová pokračovat v cestách po světě a věnovat se vědeckému bádání – a příležitostným milostným avantýrám. Veronica, zběhlá v lovu motýlů stejně jako v odhánění ctitelů, je odhodlaná vydat se na cestu svého života.
Osud má však jiné plány. Veronica překazí pokus o svůj únos s pomocí záhadného německého barona, který jí nabídne útočiště u svého přítele Stokera, samotářského a mrzoutského přírodovědce. Než jí ovšem stačí baron prozradit, co ví o spiknutí proti ní, je nalezen zavražděný. Veronica se Stokerem se tak jako neochotní partneři dávají na útěk před záhadným útočníkem a pokoušejí se dopátrat zlovolné pravdy.



Když jsem si četla anotaci knihy, první reakce byla, že tato knížka není pro mě a její čtení by bylo ztrátou času. Zároveň se mi ale v hlavě objevil hlásek, který mi říkal, že by to mohla být ta kniha, po které bych sama třeba úplně nešáhla, ale když si ji přečtu, budu z ní úplně nadšená. 
A přesně taková kniha to byla.
Je mysteriózní, trošku trhlá a absurdní, ale dohromady funguje. Děj se neustále posouvá kupředu, nechybí překvapivé zvraty a i když za jiných okolností by některé věci byly na mě až moc, do Podivného počátku mi seděly. Veronica Speedwellová je obdivuhodná, důvtipná a nikdy se nevzdává. Moc mě bavila a spolu se Stokerem tvořili prapodivnou, ale soudržnou dvojici, které ani po dočtení knížky nebudete mít dost. 
Štěstí, že tato knižní série má více dílů.


Každá knížka je jiná, ale obě dvě mě bavily.
Pokud máte radši thrillery, knížku Kolektiv najdete TADY, detektivní román Podivný počátek si můžete koupit TU.

Co během jara čtete vy?


CONVERSATION

26 komentářů:

  1. Dominiko, děkuji moc za tvé recenze. Ani jednu neznám, tvé hodnocení zní zajímavě.
    Přeji příjemný prodloužený víkend. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. na knihu Kolektiv teď narážím všude a vypadá vážně dobře :D asi přidám na nikdy nekončící seznam :D a ta druhá kniha má moc pěknou obálku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky teď knížku vídám a je to dobře, za pozornost stojí :)

      Vymazat
  3. Asi bych zkusila obě. 🙂
    Deštivé dny jsem si zpříjemnila biografickým románem Božena, který byl naprosto skvělý, třetím dílen Harryho Pottera, autobiografií Narozen v modrý den, což je taky skvělé čtení. Teď čtu čtvrtý díl Harryho Pottera a pak bych si asi měla dát od vánočních knih chvilku pauzu - chybí mi přečíst ještě tři. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi dostala pořádnou zásobu knížek, že je čteš ještě teď :) Já celkem přemýšlím, že bych si ráda přečetla sérii Harry Potter, ale nejsem ani velkou fanynkou filmů, tak to zatím odkládám :)

      Vymazat
  4. Já zatím dočetla Podivný počátek a na Kolektiv se teprve chystám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tyto mě moc nelákají :) Ale obaly jsou povedené.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé knížky :). Já se přiznám, že teď u mě šlo čtení nějak do pozadí :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš jiné starosti :) Já u sebe předpokládám, že s nástupem teplých slunečných dnů čtení taky trochu upozadím :)

      Vymazat
  7. Ahoj, já si ani o jednu knížku nenapsala, měla jsem v tu dobu vše takové hektické a teď si říkám, že jsem teda pěkně prohloupila. Já se budu momentálně pouštět do S láskou z riviéry od Jules Wake.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, to je škoda.. tak snad příště nabídku zas využiješ, abys pak nemusela litovat :)

      Vymazat
  8. Z těchto knih bych si vybrala Podivný začátek, který mě zaujal více :) Já včera rozečetla Čajovnu v Tokiu od J.Caplinové :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čajovnu v Tokiu už mám připravenou na nočním stolku, že se do ní taky pustím :)

      Vymazat
  9. Dominiko, zdravím. Já jsem v týdnu dočetla Les v domě, poslední knihu od Aleny Mornštajnové. Teď nebude čas, malujeme... Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad touto knížkou taky přemýšlím, že bych si ji přečetla.. Ať se malování vydaří :)

      Vymazat
  10. Já jsem teď dočetla Taxikáře a čtu Uteč, dokud můžeš. A mám tu připravený Hrad ve Skotsku, na který se chci vrhnout co nejdřív, protože ho mám půjčený do kolegyně, tak abych ho mohla vrátit.
    Z tvých knih jsem nečetla ani jednu, vybrala bych si asi Kolektiv, protože dark net je pro mne takové neprobádané téma, i když jsem na něj už asi ve dvou knížkách narazila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dle anotací mě Kolektiv taky zaujal více, v realitě tomu bylo spíše naopak :) Hrad ve Skotku taky na mě čeká :)

      Vymazat
  11. Ani jednu knihu neznám. Ale zrovna dneska jsem si koupila knihu od Aleny Mornštajnové - Les v domě a strašně se na ní těším, ačkoliv to nebude veselé téma. A těším se, až na ni budu psát recenzi, hodně lidí říkalo, že je to brutální a po dočtení se mnoho hodin vzpamatovávali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O knížce jsem toho už hodně četla, taky mám v plánu si ji přečíst :)

      Vymazat
  12. Ani o jedné jsem neslyšela, ale až jednou dočtu Sedm manželů :D, tak si tvoje tipy ráda připomenu. :)

    OdpovědětVymazat
  13. První titul zní moc dobře. :) Nevíš, zdali je dostupný i jako e-kniha? :)

    OdpovědětVymazat