F Second handy jako odpadkové koše fast fashion? - Another Dominika

Second handy jako odpadkové koše fast fashion?

 Větu z nadpisu článku řekla Hanka ve svém videu (odkaz) a ve mně všechno zarezonovalo. Konečně někdo shrnul do jedné věty moje pocity, které ohledně second handů začínám mít. Pokud můj blog čtete déle, určitě jste si nemohli nevšimnout, že já jsem velkou fanynkou právě sekáčů. Dřív vycházely články s mými tipy, jak být při nakupování v second handech úspěšní a často jsem publikovala i články s mými úlovky. Postupně tyto články ustoupily do pozadí, sama do sekáčů už tak často nechodím a když už jo, odcházím z nich s rozporuplnými pocity. 

(Zdroj)


Všímám si, že se do sekáčů valí více a více zboží s čím dál tím menší kvalitou. V mých očích už se začínají trošku stírat výhody nakupování právě v těchto obchodech. Jasně, je pořád ekologičtější si koupit věc z druhé ruky, ale o kolik je ekologičtější si koupit z druhé ruky něco ze Shein? Kam se ztrácí kvalita, originalita a cenová dostupnost? 
Nevím. 
Jen vím, že to pozoruju a je mi z toho smutno.
Nelíbí se mi ten obrovský masový kolotoč zvaný fast fashion, který se točí a začíná pohlcovat i sekáče. 
Možná se začínáte trošku bát, že teď přijde přednáška o zodpovědném nakupování a o podporování lokálních eko značek. Pokud jste to čekali, nejspíš vás teď zklamu. Sama to tak totiž necítím a nevím, kde v tomhle všem najít tu správnou cestu. Pravda je, že nakupuju fast fashion. Sem tam nakupuju i v sekáčích a sem tam podpořím nějakou lokální značku. Snažím se v tom najít balanc, ve kterém budu spokojená. Mám hranice, za které bych nešla, nikdy bych si nic na sebe nekoupila ze Shein nebo z podobných e-shopů. Ale bojím se, že s jejich masivní produkcí jednou tyhle věci zaplaví i sekáče. 
Mrzí mě, kam se situace kolem second handů vyvíjí a kam momentálně směřují.

Vnímáte to někdo taky tak? Jaký máte přístup k nakupování?

CONVERSATION

32 komentářů:

  1. Já oblečení nakupuju nerada. V sekáčích nenakupuju vůbec (neumím si tam vybrat, nemám na to trpělivost). Stejně tak nenakupuju na e-shopech (nemám trpělivost se prohrabovat virtuální nabídkou ani chuť riskovat, že v reálu mi nebude vyhovovat střih nebo materiál). Takže obvykle nakupuju věci od běžných značek, které v podstatě taky patří k fast fashion (M&S, C&A ...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď asi bohužel taky nejvíc nakupuju fast fashion od běžných značek, ale na e-shopech :)

      Vymazat
  2. Těžko říct, do sekáčů chodím hodně sporadicky, nemám čas a trpělivost se přehrabovat v bednách a když už něco najdu, zjistím, že je mi to velké.. Takže nakupuju přes eshopy i normální obchody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, v sekáčích je to skrz velikost bohužel náročnější :)

      Vymazat
  3. Ahoj, já se přiznám, že v okolí neznám jediný sekáč o kterém bych si troufla říct, že je dobrý. Ráda bych navštívil Beauty Barb plus size sekáč, ale to je dost z ruky, takže se to nevyplatí a ekologický to s mým starým turbodieselem též nebude. Většinou jsem ráda, že seženu a tak udržitelnost beru až jako druhotnou. Nejvíc nakupuju na Zootu a na H&M, z lokálních značek podporuju třeba takový Vuch, Bypolak.com a pak spoustu zahraničních značek retro oblečení - Collectif, Banned, Dolly & Dotty, Lady Vintage London, již zaniklá Lindy Bop a ty se mi velmi často daří shánět i z druhé ruky prostřednictvím Vinted nebo FB bazárků. Vinted všeobecně na second-hand nákupy využívám nejvíc, ale samotné se mi tam prodej moc nedaří. Nemám trpělivost věci za pár kaček každému měřit a fotit na sobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přiznám, že podobný problém začínám mít o sekáčích v Brně, už bych asi o žádném nedokázala říct, že je vyloženě dobrý. Vinted mám taky moc ráda, ale spíše na prodej věcí, nakupovat mi tam moc nejde :)

      Vymazat
  4. Já v sekáčích moc nenakupuji. Ale nejspíš proto, že žádný nemám po ruce. Ze Shein jsem si jednou objednala tričko a už nikdy víc :-D Mám tedy i společenské šaty, které byly dražší a jsou naprosto perfektní (šaty, které se koupí i tady u nás třeba v New Yorkeru - myslím kvalitou). Někdy podpořím i naše České umělce (třeba Verunku Kopřivovou) a pak známější zahraniční značky. Ale je to finančně náročnější, co si budeme povídat. Upřímně je mi jedno, co na sobě nosím, pokud je mi to příjemné na těle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolegyně v práci si teďka hodně začali nakupovat na Sheinu, takže tu "kvalitu" jsem zažila na vlastní kůži a dost mě to odrazuje.. Já naopak celkem dost přemýšlím nad tím, co nosím a možná i proto jsem tak vybíravá i v sekáčích ;)

      Vymazat
  5. Dřív jsem v sekáči padla na super kousky. Teď většinou nikdy nic neobjevím. Jenže u mě je problém, že ani stávající móda se mi nelíbí. Takže já začala nakupovat na Shein, protože je to jediný obchod, kde si dokážu vybrat. Ale všeho s mírou. Kupuju jen co unosím :) A vždy na nadcházející roční období pár kousků...

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na módu moc nehraju, vlastně ani nevím, co je teď vyloženě in, jdu po tom, co se mi líbí :) Se sekáči to mám teď stejně :)

      Vymazat
  6. Já se snažím většinou všechno, co zrovna potřebuji vyhledat na Vinted. Nejvíc se mi tam osvědčilo nakupování bund a šatů, kterých si mohu díky snížené ceně pořídit víc a nemusím se ani moc obávat nepadnoucí velikosti. Zhruba 2x ročně pak nakupuji v Croppu, House nebo Sinsay, což také asi není ideální, ale některé věci prodávají už i z udržitelnějších materiálů a já když už si něco koupím, tak to nosím fakt do roztrhání. :D Nakupování ze Sheinu bojkotuji úplně. Jasně, oblečení může na obrázku vypadat pěkně, ale stojí to za to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se na Vinted zrovna nakupovat nedaří, všechno, co jsem tam tento rok koupila, jsem musela poslat dál, takže se tam spíš snažím kousky za pár korun prodat :)
      P.S. Nestojí to za to ;)

      Vymazat
  7. Zajímavý článek k zamyšlení... Já nad tím asi tolik neuvažuji, spíš se snažím už nekupovat tolik věcí, protože to stejně potom vše neunosím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) O to se snažím taky.. Zavedla jsem i to, že nekupuju věci hned, ale dávám si pár dnů na rozmyšlenou :)

      Vymazat
  8. Já v sekáčích moc často nenakupuji, takřka vůbec. Nebaví mě se tam přehrabovat a hledat ty top kousky. Co se týče klasických obchodů, tak tam taky nakupuji minimálně. Snažím se maximálně využívat ty kousky, které doma mám a případně dokupuji jen to, co doma nemám. Např. černé rifle, kdy se staré prošoupaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se hodně snažím hlavně vynosit kousky, co už doma mám :)

      Vymazat
  9. v second handu nenakupuji :) nebaví mě moc oblečení řešit, mám oblíbený e-shop, a když se mi něco rozpadne, tak si to koupím tam :D

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Dominiko, já do sekáče nechodím vůbec, nějak mě tam nic v poslední době nezaujalo a tak jsem to už vypustila úplně. Dříve jsem tam kupovala hlavně kašmírové svetry a přeplétala je různě. Oblečení si nekupuju mnoho. Kupuju věci z kvalitních materiálů, které dlouho vydrží a hodí se mě k ostatnímu, o všem dlouho přemýšlím a vybírám. Měj se hezky, pozdravuju. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbí se mi tvůj přístup :) Také se k němu snažím dopracovat :)

      Vymazat
  11. Ahoj, Domi, Tvůj blog čtu už aspoň rok, jak je tedy zjevné, opravdu se mi líbí. Ještě nikdy jsem ale nekomentovala (a taky se nemám jak přihlásit, pardon - jmenuju se Bára :) ). Tvůj poslední příspěvek mě ale, jak se říká, fakt přiměl k zamyšlení, tak se o nějaké myšlenky podělím :) a předem se omlouvám, že stručné to nebude.

    Nemám se sekáči zdaleka tak bohaté zkušenosti jako Ty, myslím, že úplně poprvé jsem něco z druhé ruky koupila na podzim 2019. Ten první nákup se VELICE povedl (kabátek zn. H.I.S. z 90% vlny, jako nový a jako na míru, za 129 korun?? no ty brďo!) a tak jsem se trochu zaháčkovala, k čemuž mě inspirovala i kamarádka, která naopak sekáče odjakživa miluje a nadšeně prolézá po celém světě. Kamarádka je mimochodem velmi slušně vydělávající právnička s dobrým vkusem, takže předsudky typu, že sekáče jsou jen pro ty, kdo nemají na nic "lepšího", a že se v nich najdou jen špinavé vytahané nekvalitní hadry, jsem nikdy neměla. Nějaké ne úplně racionální zábrany mám ale pořád, takže třeba trička, halenky, kalhoty ani boty v sekáčích nekupuju, šaty jsem koupila jen párkrát, když jsem fakt neodolala. Ale takové ty "svrchnější" vrstvy, saka, svetry, kabáty, bundy a samozřejmě kabelky, ty teda můžu! :) - A taky mi připadá, že v těchto kategoriích se snadněji najde něco slušného, ideálně i úžasného. Nekupuju nic, co mi nepřipadá "jako nové", tedy nic, u čeho by mě v normálním obchodě něco zarazilo, i když několik výjimek už jsem v zájmu něčeho úchvatného s maličkou vadou udělala.

    Jsem z Prahy a chodím v podstatě jen tak do čtyř pěti sekáčů, kam nemám daleko nebo je mívám pří cestě, jinam zabrousím jen výjimečně. Nejsou nijak "výběrové" ani jinak exkluzivní, dva z nich patří do řetězce Genesis. A nenavštěvuju je nijak pravidelně, jen se občas stavuju, určitě ne každý týden. Často v nich samozřejmě vídám spoustu nepoužitelných kravin, které asi ani jako nové nebyly žádná výhra, jak říkáš, tuctová fast fashion. Pokud je to navíc viditelně nošené a oprané, což na těch fast fashion kouscích bývá vidět docela rychle, tak se fakt divím, že to najde svého kupce (což asi často najde) - ono to totiž aspoň v těch krámech, kam chodím, ani nebývá o tolik levnější než nové, aby mi to dávalo smysl. No ale do toho fakt nevidím. :) Nicméně, a proto hlavně píšu, nepřipadá mi, že by se ta situace, tj. poměr mezi odpadem a zajímavými kousky nějak výrazně zhoršoval! Možná mám nějaké vytrvalé štěstí, ale to by bylo divné, protože jak říkám, nijak extra zkušená a rozhodně ani "nadaná" nejsem. Tak jedině pokud je to ještě pořád začátečnická klika. :) A taky je ovšem možné, že nepamatuju "staré zlaté časy" před více než třemi roky, kdy to třeba bývalo mnohem lepší? Nemluvě o tom, že se situace v Praze může lišit od Brna či jiných koutů naší vlasti. ?

    V každém případě jsem za posledních pár měsíců bez nějakého extra namáhavého pátrání ulovila mj. krémový kabát z měkoučké kůže, černý kabát z čisté vlny se špetkou kašmíru (na ty zimní kabáty jsem poněkud zatížená, začíná to být trochu problém), šedivé sako napůl z hedvábí, další, černé pruhované projmuté sako made in Israel s takovou zvláštní strukturou a krásnými skleněnými knoflíky, úplně nový (s cedulkami) béžový nepromokavý kabátek s odnímatelnou kapucí a teplou prošívanou vložkou, zn. Land's End, tlustý melírovaný kardigan ze 100% irské vlny s dřevěnými knoflíky, merinový modrý pulovr do véčka, rúžový pulovr od Gapu z jehněčí vlny....

    Prostě bych nad sekáči ještě nelámala hůl! :) Děkuju za moc pěkný blog a v zájmu nás všech i sekáčové scény doufám, že brzy zase dáš dohromady nějaký krásný výběr ze sekáčových úlovků. Samozřejmě úplně chápu, že někdy člověk prostě nemá sekáčové období, ať už z jakýchkoli důvodů, a může to trvat i delší dobu. Ale kdyby nás nekvalitní blbosti udolaly, byla by to fakt škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Báro,
      předně moc děkuju, že vracíš na můj blog, ani nevíš, jakou mi to udělalo radost :)
      Nad sekáči rozhodně hůl nelámu, jen ten rozdíl vnímám asi víc než jiní, pořád vim, že se v nich dají najít skvěle kousky (a ty a tvoje kamarádka jste ostatně toho důkazem), jen mi přijde, že zlaté sekáčové časy už pominuly :)

      Vymazat
  12. Já moc oblečení nenakupuji a ani v blízkosti nemáme žádný second hand 🙂. Když už je něco opravdu potřeba nebo se mi něco líbí a vím, že to vynosím tak nejčastěji nakupuji přes různé e-shopy.

    OdpovědětVymazat
  13. Já třeba v sekáčích nenakupuji vůbec. Nemám to ráda... nosit věci po někom. Ale vždy jsem obdivovala, že tam někdo umí nakoupit. Já se přiznám, že si oblečení hodně objednávám. Občas nakupuji normálně v klasických obchodech typu H&M, Mohito apod. Celkově je pro mě problém sehnat něco, co mi dobře sedí a líbí se mi, takže neřeším, kde to koupím. Ale asi bych se nad sebou taky měla zamyslet...

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, u nějakých kousku oblečení by mi to vadilo taky, ale jinak s tím problém nemám :)

      Vymazat
  14. Zajímavá myšlenka. Dnes jsem četla, že část levného zboží z vratek končí rovnou na skládkách, že se e-shopům nevyplatí ho vybalovat, kontrolovat a vracet zpátky do prodeje, zvlášť pokud jde o rychloobrátkové trendy... Sama se snažím jít cestou udržitelnosti, kupovat toho co nejméně a spíše u lokálních značek, poslední rok si toho i dost šiju (ale výroba látek není o moc ekologičtější, takže i tady se držím zkrátka). Zvláště, co pracuji z domu, tak už toho ani nepotřebuji tolik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to jsem také četla a to už mi přijde úplně šílené, kam to všecho došlo. Upřímně je mi z toho dost smutno..

      Vymazat
  15. Naprosto s tebou souhlasím! Naštěstí jsem nikdy nepodlehla nákupnímu šílenství oblečení a oproti ostatním holkám mám bych řekla celkem skromný šatník. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nad tím tak přemýšlím, tak vlastně i já mám spíš skromný šatník, je to dáno asi i tím, že jsem nikdy neměla úplně moc prostoru, kde bych ho mohla skladovat :)

      Vymazat
  16. Já nakupuju asi 90 % oblečení v second handu, případně mi něco posune máma, ségra a tak. Nejlepší úlovky mám z e-shopu Genesis. Za dobu co tam nakupuju jsem tam nezaznamenala Shein prakticky vůbec, což nejspíš znamená, že mají nastavený nějaký filtr, že tam tyhle věci nabízet nebudou, nebo nevím. Asi až na jednu věc se mi navíc nestalo, že by mi přišlo něco ve špatném stavu, takže pokud hledáš cestu, tohle by mohlo být ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na e-shopu Genesisu jsem se dívala, ale nijak zvlášť mě neoslovil, i tak děkuju za tip :)

      Vymazat