F Drobná potěšení | Clare Chambers - Another Dominika

Drobná potěšení | Clare Chambers

Skvostný a skromný román od Clare Chambers budete milovat, nebo ho nejspíš ani nedočtete. Hlavní hrdinka Jean je obyčejná a nenápadná žena, který žije ničím zvláštní život, dokud se jí v životě neobjeví rodina Tilburyových, která skrývá mnohá tajemství a která jí život obohatí víc, než by si kdy pomyslela. 
A kdo ví, možná tato knížka obohatí právě ten váš život...
Nebo aspoň podzimní a zimní večery.


1957, jihovýchodní předměstí Londýna. Jean Swinneyová je novinářka v místních novinách, zklamaná v lásce a na prahu čtyřicítky žijící v omezeném životě se svou svárlivou matkou: malý život, z něhož není úniku.
Když se na redakci obrátí mladá Švýcarka Gretche Tilburyová a tvrdí, že její dcera je výsledkem panenského porodu, je na Jean, aby zjistila, zda jde o zázrak či podvod. Čím více však Jean pátrá, tím více se její život podivně (a ne nepříjemně) proplétá s životem Tilburyových: Gretchen je nyní její přítelkyní a její svérázná a okouzlující dceta Margaret jekýmsi náhradním dítětem. Příběh, který zkoumá pro noviny, však stále více způsobuje temné vlny v životě všech. A přesto se Jean nedokáže přimět k tomu, aby zavrhla šanci konečně okusit štěstí... Ale bude třeba zaplatit vysokou cenu.


Ráda čtu knížky, jejímiž hlavními hrdinkami jsou nezávislé ženy - ne ale sexy sebejistým způsobem, ale právě tím nenápadným á la šedá myška, která maličkými krůčky změní svůj život. Dokážu se s nimi mnohem lépe ztotožnit a fandím jim.
Pocity a atmosférou mi tento příběh připomínal knihu Eleanor se má vážně skvěle, pokud jste si čtení Eleanor pokradmu užívali (stejně jako já), i tento příběh se vám dostane pod kůži. Je psaný s citem a s duší. Ale přesto jsem se nemohla ubránit pocitu, že některé momenty byly až moc a do příběhu se mi tak úplně nehodily. A i pár dní po dočtení se nemůžu rozhodnout, zda knížka dostala takový konec, jaký by si zasloužila. Na jednu stranu mi přijde, že poslední stránky byly v souladu s atmosférou knihy, na druhou stranu jsem ale doufala v něco lepšího. 


Pokud knížku budete číst s otevřenou myslí, dočkáte se úžasného příběhu, který nebudete chtít odložit.
Myslím si ale, že knížka nebude šálkem kávy pro každého. Pokud jde o mě, Eleanor si mě získala více, u Drobných potěšeních mi ještě kousíček chyběl.  

Drobná potěšení od Clare Chambers vyšla coby podzimní novinka u nakladatelství Ocelot. Můžete si ji koupit TADY a já moc děkuji e-shopu Megaknihy za její zaslání.

Tak už stačí se jen zachumlat pod deku, zapálit svíčku a pustit se do čtení. 

Co máte rozečteného právě teď vy?

CONVERSATION

24 komentářů:

  1. Já přečetla hodně detektivek, tak jsem se na chvíli vrátila zase k románům. Dočetla jsem kavárnu v Kodani, což byla naprosto boží knížka, která člověka navnadí na skořicové šneky a cestu do Kodaně a rozečetla jsem cukrárna v Paříži. Jsem teda zatím opravdu na začátku, tak jsem zvědavá, zda mě knížka chytne jako ta první :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc doufám, že nějakou knížku od této autorka najdu pod stromečkem :)

      Vymazat
  2. Já čtu detektivku Dívka bez jména od Lis Reganové. Tuto knížku ani autorku neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase neznám knížku ani autorku knížky, co máš rozečtenou ty :)

      Vymazat
  3. Děkuji za tip. 🙂 Já teď čtu Vražednou mysl od Angely Marsonsové.
    Hezký den, Dominiko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku neznám, ale podle názvu zní celkem děsivě 🙃

      Vymazat
  4. Tuto knihu jsem přečetla minulý měsíc a článek o ní vyjde příští týden :-)
    Teď čtu Děvčata z Firefly line od Kristin Hannahové - tuhle autorku mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, co jsi na knížku říkala ty :)

      Vymazat
  5. Ahoj, já jsem si právě říkala, že by mi kniha asi nesedla. Zrovna budu rozečítat Jules Wake (pseudonym Julie Caplinové) a její vánoční romanci z prostředí Paříže.

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha mě bohužel nezaujala :-) teď čtu Štvaná zvěř od M. A. Bennett.

    OdpovědětVymazat
  7. U mě bude zítra recenze. :) Jako docela se mi líbila, ale čekala jsem konec a v něm trochu více než to co tam bylo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejný pocit, s koncem se mi nedaří smířit :)

      Vymazat
  8. Tahle kniha se mi zatím do ruky nedostala, ale je pravdou, že já přečetla spíše víc knih v oboru. Nevypadá zle.😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se k ní mezi knížkami že svého oboru dostaneš :)

      Vymazat
  9. Stále i po několika dní po dočtení mám rozporuplné pocity a vůbec nevím co si o ní myslet. Byla pro mě nudná, ale dočetla jsem ji, protože mě zajímalo jak to celé dopadne. No popravdě jsem si konec představovala úplně jiný..

    OdpovědětVymazat
  10. Jeee, holky to je sama knížka, asi si budu muset udělat chvilku a zase se k četbě vrátit

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že by se mi ta knížka líbila, mám ráda různé romány :). Já mám momentálně rozečtenou Mnich, který prodal své ferrari

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá to na super knížku a baví mě, že podle komentářů na každého působí jinak. Takové příběhy vždycky stojí za to. :)

    OdpovědětVymazat