F Sky Bridge 721 | Dolní Morava - Another Dominika

Sky Bridge 721 | Dolní Morava

 Když jsem s přítelem poprvé slyšeli o visutém mostě Sky Bridge 721, byl on nadšený a přál si ho navštívit, já byla o něco zdrženlivější, plná obav a strachu. Ve zkratce jsem věděla, že to nedám. Výšky mi nevadí, ale potřebuju mít pevnou půdu pod nohama, žádnou kymácivou konstrukci a hlavně, nesmím skrz podlahu vidět pod sebe. Tušila jsem, že most nebude splňovat ani jednu podmínku. 


Dolní Morava je malá obec v Pardubickém kraji, která v sobě skrývá mnohá nej. Od května tohoto roku se můžete projít po nejdelším visutém mostě pro pěší na světě. Mostě, který je ukotven na jeho začátku a konci, jinak visí volně nad krajinou. Jak už název napovídá, měří 721 m a v nejvyšším bodě jste 95 m nad zemí. Cestu zpátky si můžete zpestřit Mamutí horskou dráhou, která je nejdelší bobovou dráhou v ČR a druhou nejdelší v Evropě. Měří přes tři kilometry a maximální rychlost je 50 km/h.


My jsme zvolili na cestu k mostu lanovku a na cestu dolů právě bobovou dráhu. I když jsme si koupili lístky předem, přesto jsme se nevyhnuli stání v dlouhé frontě na přímém slunku při čekání na lanovku a ještě o něco delšímu čekání na Mamutí horskou dráhu. Doporučila bych dorazit spíše v brzkých dopoledních hodinách a nejspíš se i vyhnout víkendu. Zároveň si nechte na všechno dostatek času. Mě dost překvapilo, že od parkoviště k lanovce to byl pěkný kus cesty, a to takový, že jsem ani nestihli být tam včas na náš koupený čas, naštěstí to ale nikdo neřešil. 



Samotný Sky Bridge je zážitek. Po prvních pár krocích, kdy se se mnou houpal celý svět, jsem měla chuť to vzdát, křečovitě jsem se držela zábradlí a postupovala hodně malými krůčky. Když ale zvládnete prvních pár metrů, most se uklidní a spolu s ním i vy. Odměnou Vám budou krásné výhledy a nezapomenutelný zážitek. V průběhu jsem úplně přestala vnímat, že jsem na visutém mostě, vidím přímo pod sebe a kolem mě jsou davy lidí, jen jsem si užívala tu jedinečnost.
Jelikož je most jednosměrný, zpátky k lanovce se dostanete pěší trasou, která se Vám odmění výhledy na Sky Bridge 721. 






Zpátky dolů k parkovišti můžete jít pěšky, svést se lanovkou a nebo zkusit právě bobovou dráhu. My se rozhodli pro třetí možnost, ze které jsem měla největší respekt a strach, ukázalo se to ale jako nejlepší volba, kterou jsem si maximálně užila. Bála jsem se, že nepochopím ovládání, pojedu pomalinku a budu tím všechny zdržovat, že budu ječet a že to prostě nezvládnu. Nic z toho se nestalo a já jsem si jízdu maximálně užila. Není se čeho bát a stojí to za to.


Už jste o Sky Bridge 721 slyšeli? Lákal by Vás?

P.S. Nezapomeňte se namazat opalovacím krémem, ať se nespálíte podobně jako my.

CONVERSATION

32 komentářů:

  1. Ahoj Dominiko, zdravím. O Ski Bridge 721 jsem četla, ale nebyla tam. Ty výhledy musely být úžasné, I když já bych se trochu bála... Bobově dráhy mě nevadí, to se ráda svezu. Hlavně že se to líbilo Tobě a užili jste si to ! Posílám pozdrav, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výhled byl krásný, měli jsme i štěstí, že byla i pěkná viditelnost :)

      Vymazat
  2. O mostě jsem slyšela a ráda bych ho někdy navštívila. Koukám, že vám vyšlo parádní počasí, to je důležité! Moc hezké fotky :) bobovou dráhu jsem absolvovala v Harrachově :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Počasí vyšlo skvěle, jen jsme se zapomněli namazat a dost jsme se spálili ;)

      Vymazat
  3. To je super, že jste si výlet užili a že máš dobrý pocit z překonání se. :)

    Lákal by mě výhled z mostu, mám podobné zajímavosti docela ráda. Sky walk jsem zatím navštívila jen jednou v Rakousku, výška mě nechávala docela chladnou (na rozdíl od houpajícího se provazového mostu v Irsku, ze kterého mi bylo zle, jen jsem ho z dálky viděla :D ), ale výhled byl tehdy opravdu nádherný. Každopádně vzhledem k množství lidí spíše vyrazíme do lesa, Dolní Morava už pro nás není, co ji tak zastavěli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Množství lidí mě až překvapilo, ale myslím si, že to bylo hodně dáno tím, že jsme tam byli o víkendu.. Kolegyně, co tam byla v pracovní den a hned ráno, tak byla moc spokojená a na mostě byli téměř sami ;)

      Vymazat
  4. Krásné výhledy! Za nějakou dobu, až třeba opadne trochu zájem (haha), bych se tam taky ráda podívala. Dolní Moravu mám ráda, jednak je to skvělý start a cíl výšlapů po okolních kopcích a druhak jejich trailpark je prostě parádní :) Sice je to takové vykřičené místo, na stranu druhou stačí zajít o kopec vedle a člověk nikoho nepotká, takže mi varianta "obětujeme jeden kopec kravinám" nepřijde zas tak marný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Dolní Moravu jako takovou neznám, byla jsem tam poprvé, ale přišlo mi to jako fajn využití místa :)

      Vymazat
  5. My to na Dolní Moravu nemáme zase tak extra daleko, bydlím kousek od Pardubic, ale je fakt, že tam vždycky člověk nechá hrozně moc peněz :-D. O tomto mostu tedy samozřejmě vím, plánujeme, že až nám povyroste prcek, tak se tam taky pak pojedeme podívat... ale já nevím, jestli to dám. Výšky mi nedělají úplně dobře a přesně jak píšeš, nemám ráda, když to není pevná konstrukce a ještě nedejbože, když je vidět skrz "podlahu" - to jsem takhle přeskakovala i studnu zabudovanou v podlaze v knihovně v Pardubicích (skleněná podlaha a pod ní studna, to taky není nic pro mě :-D), takže já už jsem z toho teď ve stresu a přítel se těší. No, asi mi do budoucna nezbyde nic jiného, než se před mimísem "pochlapit". Každopádně super článek a nádherný fotky.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Cenově je to hrozná pálka, ale brali jsme to tak, že se tam podíváme jednou, tak ty peníze dáme, ale nedovedu si představit tam jet jako třeba čtyřčlenná rodina, to by jedno odpoledne vyšlo podobně jak prodloužený víkend někde v penzionu :/

      Vymazat
  6. Už jsem o tom slyšela, ale ještě jsem tam nebyla a podívala bych se tam ráda. Jsi dobrá, že jsi překonala svůj strach a je super, že sis to nakonec užila :) Fotky jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
  7. Já se přiznám, že jsem ráda, že jsme v Dolní Moravě byli před víc než deseti lety, kdy tam nebyly skoro žádné atrakce, bylo tam podstatě míň turistů a větší klid, takže jsme si parádně užili túry v okolí, kdy jsme za celý den potkali jen pár lidí (když tedy nepočítám boudu na polské straně a vrchol Kralického Sněžníku). Ale výhled bude z mostu určitě super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidí tam bylo šíleně, ale o víkendu se tam s tím musí asi počítat ;) A myslím si, že je spoustu jiných míst, kde si člověk může užít klid v přírodě, takže mi ani nevadí, že takhle jedno místo bylo zasvěceno "atrakcím" ;)

      Vymazat
  8. viděla jsem, jak ho otvírali :) ale tohle není nic pro nás :) příroda krásná, výhledy super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to super zážitek, ale taky to není pro mě místo, kam bych se musela každý tok vracet ;)

      Vymazat
  9. U nás se konalo nadšení na mé straně, ale přítel je zásadně proti. Vůbec nevím jak ho tam dostat, nutit ho nechci, ale tohle si nemůžu nechat ujít! Moc pěkné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Držím palce, aby se ti přítele podařilo přesvědčit :)

      Vymazat
  10. Ahoj Domi, četla jsem o mostě, ale nedala bych to, rozhodně ne v blízké budoucnosti a bez pořádného tréningu. Já a výšky jsme nikdy nebyly kamarádky. Bojím se jich pekelně, jsi prostě dobrá!!! ☺♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Není to pro každého a pokud se na to člověk necítí, tak není potřeba se do toho nutit :)

      Vymazat
  11. Ty výhledy museli být něco! 😍 O Sky Bridge 721 jsem slyšela, ale bohužel to máme z ruky.. ale tak třeba někdy vyrazíme, až budeme mít cestu někam poblíž. Každopádně by jsme s přítelem taky rozhodně zvolili bobovou dráhu, je to neskutečný zážitek a tady jak je dlouhá to musí být ještě větší! 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad vám to někdy vyjde, stojí to za to :) ..a bobový dráhu bych si klidně hnedka zopakovala :D

      Vymazat
  12. Tam se chci taky jednou podívat :). Děkuji za super článek i s užitečnými tipy :). A fotky jsou nádherné :).

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné fotky. Chci tam taky, ale když jsem viděla teď v sezóně ty šíleně fronty, tak se mi tam nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fronty jsme i my schytali velký, ale myslím, že v pracovní den by to nemuselo být tak hrozné :)

      Vymazat
  14. Na Sky Bridge se chystáme od chvíle, kdy jsem se dočetli o jeho otevření, jen se nám tam teď moc nechce právě kvůli davům, tak ještě chvíli počkáme. Ale panejo, když teď vidím ty výhledy a přírodu kolem, tak se těším ještě víc. Až na to spálení (což je něco, co by se povedlo i mně), to musel být moc hezký výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výhled stojí za to, je to nádherný zážitek :) Kdybych měla na výběr, taky bych tam raději jela mimo hlavní sezónu, aby tam bylo méně lidí :)

      Vymazat
  15. O mostě jsem slyšela. Na Dolní Moravě jsme byli loni v létě a za nás teda zklamání. Takže nevím, jestli mě tam na most ještě vytáhnou. Výhledy ale rozhodně boží :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co vás tam zklamalo? Já neměla žádný očekávání, byla jsem jen hodně překvapená z množství lidí, což ale asi hodně udělalo i to, že jsem tam byli o víkendu :)

      Vymazat
  16. Tak tam bych se určitě jednou taky chtěla podívat! :)

    Ela

    OdpovědětVymazat