F První týdny po dokončení vysoké - Another Dominika

První týdny po dokončení vysoké

 Tak strašně moc jsem se těšila, až si sednu k notebooku a budu si moc v klidu napsat tento článek, že najednou vlastně ani nevím, kde začít. Asi začnu s tím, že notebook mám stále v opravně a proto se omlouvám za mojí neaktivitu. Mrzí mě, že se oprava stále protahuje, ale bohužel s tím nic nenadělám.
O to víc času ale trávím v offline světě. Stále se snažím v tom všem najít nějaký balanc a zjistit, co se tak vlastně dělá, když se nestuduje.
Ale zpátky na začátek.

 Zdroj


Věděla jsem, že po skončení školy potřebuji nějaký čas pro sebe. Stresy s psaním diplomky a státnicemi si vybraly svojí daň a já věděla, že pokud chci být v pohodě, tak se nemůžu hned vrhnout na hledání práce. Zároveň těch změn pro mě za poslední ani ne rok bylo víc než dost. Já jsem člověk, kterému změny tak moc nevadí, vlastně je i vyhledávám. Zároveň ale potřebuji vždycky čas na to, abych je nějak zpracovala.
A na to jsem si ten čas nenašla.
Přesně před rokem jsem vydala článek s pozitivními poznatky z karantény (tady), kde jsem psala, že se chci osamostatnit. O tři měsíce později vyšel můj narozeninový článek (tady), kde jsem psala, jaké změny mě během roku čekají. Nevěřila jsem, že se to všechno stane. A ono se stalo a najednou jako kdyby mě zavalila ta realita a já se cítila ztracená. Bylo pro mě zvláštní, že studium najednou skončilo a já měla skočit do prázdna. Potřebovala jsem ten čas, abych zjistila, co se vlastně v tom dospělém životě dělá, jak chci trávit svůj čas a co dál. Ne, že bych tedy našla nějaké odpovědi.
A tak přešel Valentýn, přítelovo narozeniny a byl tu březen.
A přišel čas na to, abych si začala hledat práci.
Cítila jsem, že chci pracovat v tom oboru, co jsem vystudovala. Začala jsem hledat a zjišťovala jsem, že pozic, na které bych se hodila a cítila, zas až tak moc není. Nakonec moje hledání vyústilo k podání čtyř přihlášek do výběrových řízení.
Do začátku dubna jsem neměla zprávy z průběhu žádného výběrového řízení a tak mě čekala cesta na pracák. Věděla jsem, že to je jen přechodná stanice, i tak to byl ale hodně zvláštní pocit zařadit se oficiálně do evidence nezaměstnaných. Když tak dlouho studujete, nepředstavujete si, že tam skončíte. Ale taková je realita mnohých čerstvých absolventů.
Po šesti dnech na pracáku se mi ozvali z jednoho výběrového řízení, že sice na pozici, na kterou jsem se hlásila, mě nevzali, ale že mi nabízejí jinou pozici. Dala jsem si den na rozmyšlenou a vzala jsem to. Upřímně to asi není pozice, kde bych se viděla i třeba za pět let, ale myslím si, že je to skvělá příležitost a byla bych hloupá, kdybych to nevzala. Přeci jen jako čerstvý absolvent téměř bez praxe v oboru a v době kovidové si nemůžete příliš vybírat.
A tak už za pár dní nastupuji do mého prvního zaměstnání.
Mám strach, zároveň mám ale obrovskou radost, že se mi podařilo najít místo v oboru a že mám tuhle možnost. Je to úleva a aspoň nějaká jistota v této nejisté době.

V posledních týdnech mě i napadalo, že vlastně všichni ti, co tvrdili, že chodit "jen" do školy je vlastně bezstarostný život, měli pravdu. Všechno to papírování, zařizování a vyřizování všech možných věcí, je něco, na co Vás ani ta sebelepší škola nepřipraví.

A tak hádám, že mi začíná úplně nová kapitola mého života.
A doufám, že bude jedna z těch lepších.


Jaký byl ten Váš přechod ze studentského života do pracovního?

CONVERSATION

42 komentářů:

  1. To jsem ráda, že se ti podařilo najít práci, snad to tam bude fajn :) Mně to čeká až na 2 roky, zatím jsem zvyklá na občasný brigády (v téhle době to není žádný med, když se to týká kultury :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      To věřím, ale snad něco najdeš i tak :)

      Vymazat
  2. Mrzí mě, že oprava ntb se protáhla, ale snad ho budeš mít už brzy u sebe a budeš moct psát, tak jak jsi zvyklá 🙂. K nové práci gratuluji a přeji ti, ať jsi spokojená a vše se ti tam daří 🤗. Pamatuji si, že jsem odmaturovala (2016), ale v září mě čekal ještě didakťák z čj, který jsem před prázdninami nedala, ale vůbec mi to nevadilo. Připravila jsem se na září a to jsem věděla, že už zvládnu. Užila jsem si tak poslední prázdniny, v září napsala didakťák a hned po obdržení výsledku jsem šla pracovat, takže přechod byl opravdu tak rychlý, že jsem ani na pracák dojít nestihla 😅.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, dnes mi notebook přišel, bohužel ale stále vše nefunguje tak, jak má :(
      Tak to jsi to měla hodně rychlé, snad jsi v práci spokojená :)

      Vymazat
  3. Především gratuluji, že to nakonec takhle vyšlo, že se něco našlo! (Jo a taky k úspěšnému ukončení studia). Hele znám hodně lidí (včetně přítele nebo sestry), kteří taky neměli štěstí na nějaké "vysněné" pozici, ale pak dostali jinou nabídku, zpočátku ne tak lákavou, ale našli tam vlastně to, co chtěli - skvělý start, bezva kolegy... a nakonec i právě spoustu cenných zkušeností.
    Jinak to s těmi změnami a zároveň s tou prázdnotou a s tím, že člověk sice ví, že "za rok mě to čeká"... mám to úplně stejně. Cítila jsem se tak po maturitě, teď to na mě zase pomalu jde, a po bakaláři to nejspíš bude stejný. No, můžeme jen doufat, že jednou opravdu budeme tam, kde si přejeme být. :-)

    Měj se krásně a držím palce, ať to v práci zvládáš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za krásný komentář :) Myslím si, že ty začátky jsou hlavně o zkušenostech a člověk nikdy neví, co ho nakonec bude bavit :)

      Vymazat
  4. To je fajn, že se ti povedlo práci najít, i když to třeba není práce snů. Třeba bude (já taky nastoupila do úřadu, kam jsem rozhodně nechtěla a jsem tam už přes 30 let :)). A nebo to aspoň bude položka do životopisu - s praxí se místo líp hledá.
    Přeju, ať tě práce baví a ať máš fajn kolegy.

    OdpovědětVymazat
  5. Gratuluji k nové práci, mám za tebe radost !! Jak píšeš, ne každý má v této době takové štěstí, a už vůbec ne v oboru. Super!💗

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem po VŠ byla také na pracáku, s oborem sociální pracovník jsem na pracáku byla dokonce necelých 5 měsíců :) a pak jsem tam začala pracovat. Teď jsem na pracáku znova a cítím se jak po škole, kdy netuším co bude a jakou práci bych chtěla dělat, když v oboru nic není. :)
    Jinak moc gratuluji, zvládneš to, věřím ti, už se prokousala vším možným, alespoň co vím toho, co sdílíš zde na blogu.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Mrzí mě, že jsi zase na pracáku, ale doufám, že práci brzy najdeš :)

      Another Dominika

      Vymazat
  7. Držím palce, ať se ti v práci líbí a bude se ti dařit.

    Já jsem neměla takový ten studijní život, spíš na základce, po nastoupení na střední jsem pak pracovala furt. Být na pracáku je normální věc, jednou jsem chtěla od všechno pauzu a byla jsem 4 měsíce bez práce a když přišel čas na práci, začala jsem dál hledat.

    Měj se hezky a držím pěsti!

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Vím, že to je normální věc a může se to stát, ale ten pocit nejistoty je nic moc :)

      Vymazat
  8. Moc moc moc ti držím palečky :) Ať se daří a ať se ti plní sny! To papírování atd. v "dospěláckem světě" je fakt o nervy někdy... Si pamatuju, jak jsme s mamkou vyřizovaly můj invalidní důchod, naštěstí už mi ho po jednom přezkoumání dali nastálo, takže o starost méně :D No a taky stěhování od rodičů... to byla pro mě velká výzva... Teď mám klid a ráda bych si možná našla nějakou brigádku, ale zatím jsem narazila jen na jednu nabídku a tam už jsem napsala pozdě, už nabrali jiné lidi... jinak zatím nic... Je fajn, že snad budeš mít nějakou praxi a pak ti přeju, abys dělala to, co bys ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Tobě držím palce, ať je lépe a najdeš si třeba i nějakou tu brigádu :)

      Vymazat
  9. Já do práce nastoupila po maturitě na podzim. Taky jsem byla dva měsíce na pracáku a bylo to šílený. Každopádně díky práci jsem strašně rychle dospěla a řešit papíry a tak už mi ani nepřijde. Jsem ráda, že práci mám, i když úplně mimo obor. Neměnila bych, protože být nezaměstnaná a nemít peníze, to bych asi nezvládla.
    Přeji ti, ať se ti v práci daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to moc nezvládala, proto jsem ráda, že jsem aspoň něco našla :)
      Děkuju :)

      Vymazat
  10. Tak přeji moc štěstí v nové práci!! Věřím, že všechno půjde dobře a časem se ti naskytne ještě lepší pozice nebo práce. :)
    Přesně, souhlasím.. před prací to býval v podstatě bezstarostný život.

    OdpovědětVymazat
  11. Vidíš, já to měla úplně naopak - když jsem nastoupila do práce, byla jsem v šoku, jak strašně jednoduché to oproti studiu je :-) Ale na papírování tě nepřipraví nikdo, to je zase pravda. A takové daňové přiznání... no, to snad radši ani nebudu komentovat :-D
    Každopádně moc gratuluji k první práci i k tomu, jak rychle jsi ji našla :-) Ať splní všechna tvá očekávání a můžeš tam být skutečně spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :)
      Uvidím, co budu říkat já, až nastoupím ;)

      Vymazat
  12. gratuluji k dodělání výšky, jojo sama jsem též začla na pracáku můj obor též už není a když už jsme něco našla tak hodně špatné peníze takže nakonec jsem skoncila uplně jinde ale i tak mě práce baví ♥ držím palce at mas dobrou prací i kolektiv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, že tě práce baví, to je nejdůležitější :)

      Vymazat
  13. Gratuluji k vysoké škole.
    Já šla po škole na živnost, po měsíci hledání jsem to vzdala.
    Vysněnou práci časem najdeš, chce to trpělivost. Budu ti držet palce.

    OdpovědětVymazat
  14. Také jsem kdysi byla na úřadu práce, dokonce dvakrát, nemyslím si, že je proč se za to stydět, někdy na tu pravou práci prostě musíme déle čekat.
    Možná to není, co sis vysnila, ale třeba je to krůček k tomu snu, však vše se děje z nějakého důvodu, držím ti palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím, že se není za co stydět, ale alespoň já to mám tak, že chci raději pracovat, než být tam :)
      Děkuju ❤

      Vymazat
  15. Moc gratuluji k nové práci :). Věřím, že to musí být dost těžké něco najít, hlavně v téhle době :(. Já jsem v prváku na vejšce, takže zatím žádné zkušenosti nemám :D. Jakou školu jsi vystudovala? :) Ať se ti v práci líbí <3
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ❤
      Vystudovala jsem na bakaláři Podnikání a právo na VŠE v Praze a magistra na Masarykově univerzitě - Veřejná ekonomika a správa :)

      Vymazat
  16. Moc ti držím palečky, ať se ti v práci jen a jen daří! :) Mě ten přechod čeká v červnu-červenci :D.

    OdpovědětVymazat
  17. Moc gratuluji k první práci ♥ Určitě se časem najde nějaká lepší :) Já třeba ani moc nepočítám, že bych po škole hned našla práci v oboru (laboratoř), ale uvidíme. Mě tento přechod čeká až příští rok, tak budu ráda za všechny poznatky :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ❤
      Já myslím, že člověk moc plánovat nemůže, ale přála bych ti, abys měla štěstí a práci v oboru našla co nejdříve :)

      Vymazat
  18. Moc držím palce, aby se ti v nové práci líbilo. Snad sis trochu odpočinula a začátek fungování po vysoké teď už bude co nejhladší. Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  19. Vůbec se neomlouvej, vždycky nejde naplánovat články podle představ, takže tě naprosto chápu! :) Jinak ti v novém zaměstnání budu moc držet palce. Ať jsi spokojená! :))

    OdpovědětVymazat
  20. Uf uf tahle realita .. mě čeká za rok zhruba touhle dobou taky. A upřímně se na to netěším ani trochu, proto ostatně studium o rok prodlužuji. Člověk stráví většinu svého dosavadního života chozením do školy a přípravou na tu budoucnost, aby pak dodělal státnice a zjistil, že ve všech inzerátech hledají supermany a on vlastně neumí nic. Je to šílené.. ale myslím si, že si tím projde většina z nás. Málokdo patří mezi ty šťastlivce, kteří ze školy odcházejí již s domluveným zaměstnáním. Budu držet palce, aby tvoje první "reálná" pracovní pozice byla super a nasbírala si tam spoustu zkušeností, aby ses brzo k vysněné pozici dostala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Vlastně se ti vůbec nedivím, že si studentský život ještě prodlužuješ, přeci jen je člověk na to zvyklý a ten přechod do skutečné reality je velkou neznámou :/

      Vymazat
  21. Ať se ti v nové práci líbí! :) I kdyby to nakonec nebylo ono, tak tam alespoň získáš praxi a to je to nejcennější :)

    Můj přechod byl hodně plynulý, protože ve firmě, ve které jsem, jsem byla na brigádě už od druháku a pracovala jsem během psaní diplomky, takže jsem ve výsledku začala chodit do práce místo 3,5 dne v týdně celých 5 a tím to skončilo :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, přesně tak :)

      Tak to jsi měla fajn, že jsi nemusela řešit starosti s hledáním práce :)

      Vymazat