F To nej ze sekáčových úlovků aneb nejudržitelnější šatník je ten, co už máte doma - Another Dominika

To nej ze sekáčových úlovků aneb nejudržitelnější šatník je ten, co už máte doma

Když jsem před pár měsíci zakládala s kamarádkou blog Ze sekáče, myslela jsem si, že moje sekáčové úlovky budou směřovat právě na tuto stránku s tím, že sem tam připadám i nějaký článek na tento můj blog. Ale jak už to tak bývá, ne všechny plány vyjdou, a tak se na blogu moc článků neobjevilo.
I kvůli tomu, že jsem dlouho nevydala žádný článek se sekáčovými úlovky, úplně jsem ztratila přehled o tom, co jsem si všechno nakoupila. Když jsem chtěla sepsat článek s těmi nej sekáčovými úlovky za podzim/zimu, horko těžko jsem je dávala dohromady. Vím, že jsem si toho nakoupila šíleně moc, ale nějak to nebyly úplně ty kousky, které by mě chytly za srdce a mně došlo, že je asi něco špatně. Že chodím do second handů z velké části jen proto, abych nějak zabila čas, abych si koupila něco nového a abych nemusela myslet na to, že tam určitě mají nějaký dokonalý kousek, bez kterého nemůžu být. Vím, že tohle mi nesedí a došlo mi, že mám asi mnohem větší problém, než jsem si myslela. Zároveň mi ale naštěstí i došlo, že takhle to dál nechci, že se mi moje sekáčové návštěvy vymkly kontrole. Poslední měsíce nebyl týden, abych si něco v second handu nekoupila. Většinou to ani neskončilo u jednoho kousku. Jasně, pořád je lepší si koupit věc z druhé ruky, než podporovat přímo fast fashion řetězce, ale myslím si, že se nic nemá přehánět.
Já vím, že už nechci pociťovat úzkost pokaždé, když chci dát vyprané prádlo do skříně, protože mi je jasné, že otevřu skříň a pro toto oblečení už v ní nemám absolutně žádný prostor.
Nechci věci hromadit, ale chci je nosit.
 Doufám, že mi tento přístup a vlastně i možná takové menší předsevzetí vydrží co nejdéle. Za poslední více než dva měsíce jsem si koupila v second handu jen jedno tričko - ze skvělého materiálu, úplně jednoduché, ale zároveň nápadité.

Lee Cooper, 89 Kč (Blatná - třída Tomáše Garrigua Masaryk (u komerční banky))

Jasně, dva měsíce nejsou žádnou převratnou dobou a i tak jsem si něco koupila, ale vzhledem k tomu, že jsem do sekáčů chodila několikrát týdně a pravidelně si z nich odnášela "nové" kousky, tak si myslím, že to je velký posun.

I tak se ale našlo pár kousků, které jsem si za poslední týdny koupila, které mi přerostly k srdci a u kterých si jsem celkem dost jistá, že v mém šatníku budou hodně dlouho.

Krémový svetr COS
V průběhu podzimu jsem zavítala do Textile housu zrovna, když tam měli nové zboží. Úplně si pamatuju, jak jsem se dívala na svetry a nechápala jsem, jak za ně někdo může dát dvě stovky. Když jsem si šáhla na tento svetr, hned mě zaujal, materiálově byl úplně jiný. Střih je naprosto dokonalý aneb takto si představuju dokonalý svetr a navíc je z COSu, ze kterého se mi oblečení vždycky líbilo, tak jsem ráda, že něco v mém šatníku od této značky mám.

COS, 214 Kč (Brno - Textile house)

Tmavě modré šaty COS
A ve stejný den, co jsem našla v second handu svetr, jsem v něm objevila i tyto šaty. Podobně jako do svetru, i do těchto šatů jsem se zamilovala na první pohled. Jsou skvělé.

COS, 286 Kč (Brno - Textile house)

Žlutý svetr
Miluju ho. Na první pohled jsem si nebyla jistá tou barvou, jelikož barevným provedením je úplně mimo mojí komfortní zónu, ale říkala jsem si, že když stojí 19 Kč, tak si ho koupím (já vím, tohle není zrovna nejlepší přístup). Překvapivě se ze svetru stal jeden z těch nejnošenějších tuto zimu a já ho miluju.

New Look, 19 Kč (Strakonice - "hrabák" na mostě)

Sukně Zara
Nad koupí této sukně jsem také váhala. Bylo mi jasné, že další sukni nepotřebuju. Ale její vzor mi neskutečně moc připomínal zimu a líbilo se mi, že je delší. Stala se z ní moje nejnošenější sukně, kterou jsem si teď na zimu úplně zamilovala.

Zara, 60 Kč (Brno - Textile house)

Proužkované šaty
Když jsem našla tyto šaty, dokázala jsem vyjmenovat spoustu důvodů, proč si je nekoupit (nepotřebuju další šaty na léto, materiál je umělý, nevím, jestli budu mít odvahu je nosit). Ale cítila jsem, že by mi mohly sedět. Stačilo si je jednou vyzkoušet a já věděla, že půjdou se mnou domů. Překvapivě na těle jsou velmi příjemné, nejsou průhledné, rozzáří mě a já si v nich připadám úžasně, dokonce až tak moc, že je někdy nosím i jen tak doma prostě proto, abych se v nich mohla pozorovat v zrcadle (prosím řekněte mi, že nejsem jediná, kdo to tak občas s nějakým kouskem dělá).

???, 18 Kč (Strakonice - "hrabák" na mostě)

Byli jste někdy v poslední době v second handu? Koupili jste si v něm něco? Jak to máte s nákupy vy?

CONVERSATION

40 komentářů:

  1. Domi, já v Praze nějak moc nemám štěstí na ty kousky. Nejlepší úlovky se mi poštěstily v létě v textile housu u jindřišské věži za 129,- to jsem si tam koupila 5 kousků a fakt paráda. Občas zajdu po sekáčích na Vinohradech, ale většinou odcházím s prázdnou taškou. O víkendu se možná do nějakých zajedu podívat. Krásný je ten svetr z COs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že třeba teď v Brně se mi zdají sekáče mnohem lepší než v Praze, ale i tam se dají sehnat super kousky :) Já v Praze většinou zajdu do Textile housu na Národní třídě a u Andělu :) A nebo do Momentu na Vinohradech :)

      Vymazat
  2. Už jsem to několikrát psala - já sekáče vzdala, protože to prostě neumím. A spíš bych teď potřebovala vytřidit skříň. A pak se uvidí, jestli něco nového pořídím.
    Tvoje úlovky jsou pěkné - líbí se mi v podstatě všechno, ale asi nej jsou ty letní šaty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Držím palce, aby se ti skříň podařilo protřídit :)

      Vymazat
  3. Já jsem byla v sekáči jen párkrát, nicméně vždy spíše bez úspěchu a překvapena z vysoké ceny. Ale ráda bych se někdy zkusila podívat někde tady v Anglii, zatím jsem se ale nikam nedostala a nic si nenašla. Jinak se spíše snažím nakupovat věci kvalitní, které mi opravdu sedí a také vím, co mi sluší. Nejsem typ na plné tašky nekvalitních věcí z Primarku atd. Spoustu věcí mám už roky a pořád se dají nosit, takže místo ve skříni mi také ubývá, ale alespoň se nad každým nákupem opravdu rozmýšlím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se mi líbí tvůj přístup :) Já jsem dřív byla přesně ten typ, který odcházel s plnými taškami z Primarku, ale naštěstí mě už to přešlo :) I při nákupech v sekáči se snažím vybírat spíše kvalitnější kousky, vyhýbat se umělým materiálům a kupovat si jen to, co mi opravdu sedí :)

      Vymazat
  4. Ten svetr z COSu je úžasný! ♥ Já jsem si naposledy koupila černé džíny, protože se mi ty mé staré roztrhly. Bylo to někdy v říjnu nebo listopadu. Celkově jsem teď nějak přestala to oblečení nakupovat a stačí mi to, které už mám. :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) To je super :) Taky doufám, že ty svoje nákupy omezím na minimum :)

      Vymazat
  5. Já mám teď oblečení dostatek, tak nové nepotřebuji. Ani jsem nikde v obchodě nebyla. Jinak se mi tvé oblečení líbí. Ten žlutý svetřík vypadá zajímavě.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Žlutý svetr je i můj favorit, opravdu jsem se do něj úplně zamilovala :)

      Vymazat
  6. Tak ten žltý sveter New Look je parádny, rovnako aj posledné šaty! V sekáči som nebola teda už poriadne dlho. Dokonca som zabudla aj na ten skvelý pocit pri nájdení nejakého zaujímavého kúsku. No zatiaľ na to ešte mám čas, keďže všetko potrebné na seba mám :)

    Brinora.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je to skvělý pocit, když člověk najde nějaký super kousek, ale minimálně stejně tak super pocit je, vynosit pořádně to, co už máme ve skříni :)

      Vymazat
  7. Pane jo, super kousky! Já mám tu smůlu, že u nás v Kutné Hoře moc hezké věci v sekáčích člověk nenajde. A pokud jo, tak je najde přede mnou a vyfoukne mi je. :-D

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Vždycky to je o náhodě, ale stojí za to dávat sekáčům šanci, i když se nám v nich třeba zrovna nedaří nic najít :)

      Vymazat
  8. Tebe to nakupovanie v sekáči proste ide. :) Veľmi sa mi páčia svetre, sukňa aj šaty. Hlavné, že ti to spraví radosť. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné úlovky máš :) Žlutý svetr vypadá skvěle. Já zatím nikde nebyla, ale mám v plánu navštívit sekáč :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak budu držet palce, aby si v nich taky našla nějaký super kousek :)

      Vymazat
  10. Taky jsem si uvědomila, že chodím do hrabáku jen tak se podívat a zabít čas a že vlastně nic doopravdy (zatím) nepotřebuju koupit. Jediný, co jsem si tam teda teď koupila, tak krásnou velkou šálu za 20 kč (za kterou jsem jinde dala 350kč, fňuk) a záclonu a povlečení, kterým dávám druhý dech a šiju z nich pytlíčky :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to je super, že přešíváním dáváš věcím druhou šanci :)

      Vymazat
  11. v second hande som bola pred dvomi tyzdnami, lebo som zhanala nejaky pekny kardigan. a objavila som jeden krasnej farby, ktory vyzeral, ze ani nebol noseny. sadol mi perfektne, preto som si ho kupila. pri honbe za tymto kardiganom som obehla asi 5 sekacov a v kazdom som videla nieco, co sa mi pacilo, ale nebol to kardigan. rozmyslala som nad tym, ze si dany kusok kupim, ale vzdy som sa nakoniec ovladla a danu vec som si nekupila, lebo som si uvedomila, ze ju vlastne vobec nepotrebujem. takisto som si povedala, ze ked budem nieco chciet z nejakeho fast fashion obchodu, tak sa na tu kupu parkrat vyspim a nekupim si to hned. a ked uz to o tyzden nebudu mat alebo to nebudu mat v mojej velkosti, tak to zrejme nemalo byt moje. takto som si pred tyzdnom skusala krasne princeznovske saty v Orsay, ktore mi uplne dokonale sadli, ale stali 30 eur, tak som si povedala, ze si ich kupu este rozmyslim. ked som do toho obchodu prisla o dva dni, uz ich nemali. a ja som si uvedomila, ze je to vlastne dobre, lebo siat mam dost vela a fakt neviem, kam by som hentie vlastne nosila, kedze sa tento rok snazim trochu obmedzit chodenie do divadla, na plesy nechodim a na kazdodenne nosenie sa prilis nehodili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se mi líbí a oceňuji tvůj přístup :) Já do second handů nechodím s žádnou konkrétní představou, spíš mám vždycky v hlavě pár věcí, které bych si chtěla pořídit a postupně se je snažím v sekáčích najít :) Ale s fast fashion řetězci to mám úplně stejně, já tedy do nich téměř vůbec nechodím, ale vím, že v lednu jsem zavítala do C&A a moc se mi tam líbily jedny rifle, ale nechala jsem je tam, protože jsem si chtěla nechat čas an rozmyšlenou.. a stalo se mi to stejné jako tobě - když jsem se pro ně vrátila, už je tam neměli :/ Ale asi to tak mělo být :)

      Vymazat
  12. Ty pruhované šaty jsou naprosto nádherné! A díky za tip na ten Textil house, až začne semestr a budu v Brně, tak se tam vyrazím mrknout.
    Sekáče jsou zlo, jakmile se člověk naučí do nich jednou chodit, tak je tam pak pořád, protože čím častěji tam seš, tím větší možnost, že narazíš na nové zboží mezi prvními. Já se taky musela začít trochu krotit, protože jsem sice kupovala levnější a z druhé ruky, ale taky tuny :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tak třeba se v Textile housu potkáme, taky se tam plánuju jít podívat :)
      Měla/mám to úplně stejně.. jakmile člověk začne nacházet v sekáči ty super kousky za pár korun, snadno si na to přivykne..

      Vymazat
  13. Moc pěkné kousky, mě se nikdy nepoštěstí nic pěkného najít - asi mám vždy smůlu! :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Věřím, že v nich taky najdeš ty super kousky, jen to chce to nevzdat a zkoušet do nich pravidelně chodit :)

      Vymazat
  14. Milujem second-handy! :) Naposledy som si v nich našla krásne značkové šaty, celkom nové ešte s vysačkou, len za pár eur. Aj kopu svetrov mám práve z druhej ruky a často sa ma ľudia pýtajú, odkiaľ ich mám.
    Všimla som si, že v poslednej dobe si čoraz viac ľudí nachádza cestu k sekáčom a som za to nesmierne rada!
    Veľmi pekné kúsky, dôkaz, že aj v sekáčoch sa dá dobre nakúpiť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Taky jsem ráda za to, že si lidi nacházejí cestu k second handům :) Stejně jako ty i já mám spoustu světrů ze sekáče a právě svetry jsou i kouskem, který v sekáči nakupuju nejradši :)

      Vymazat
  15. Opět super kousky, nejvíce se mi líbí ten žlutý svetr a pruhované šaty :)

    OdpovědětVymazat
  16. Jo, taky si takto doma občas zkouším věci! Ty šaty jsou fakt krásné, sluší ti.

    Já už si dříve říkala, že ti musí skříň praskat ve švech. Sama nejsem žádná minimalistka, ale přesto si více než dva tři kousky domů měsíčně nedonesu, protože kam bych to všechno nosila? Pokud člověk nějak výrazně nemění styl nebo velikost, tak mi přijdou nákupy ve větším objemu zbytečné, ať už v řetězcích, nebo v sekáči. Ale je to každého věc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      To máš naprostou pravdu... já má tak trošku pocit, že stále svůj styl hledám, jednu chvilku chci být elegantní a v tu druhou chci nosit XXXL mikiny. A ty skříně, co mi téměř praskají ve švech mám dvě - jednu doma a jedni v Brně na koleji ;)

      Vymazat
    2. Šatník na dvou místech zaráz je zlo! :D Člověk zákonem schválnosti nikdy nemá po ruce to, na co má zrovna náladu, že?

      Vymazat
    3. To máš naprostou pravdu :D ..kolikrát se mi stane, že můj oblíbený kousek vozím neustále sem a tam jen, abych ho měla vždy při ruce ;)

      Vymazat
  17. Ten žlutý svetr je skvělý! Já se přiznám, že občas sice do sekáče zabloudím (teď jsem tam sehnala super svetr asi za 140 Kč), ale nijak cíleně je nevyhledávám :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já právě second handy cíleně vyhledávám, ale kord teď ty poslední týdny cítím, že už to bylo moc :)

      Vymazat
  18. Domi ty jsi můj sekáčový člověk! :) Líbí se mi všechny úlovky, ale mám v nich své oblíbence, například pruhované šaty, miluji proužky a ten žlutý svetr? No vow.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tvůj komentář mě teď úplně zahřál u srdíčka ♥ Děkuju :))

      Vymazat
  19. hm psala jsem komentar, ale asi se nepridal :D sakris, tak znovu. mam hrozne ráda sekáče, driv jsem se jim vyhybala, ale uz jsem se naucila tam chodit, kolikrat jsem tam nasla zajimave a inspirativni kousky, velmi casto značkove kousky, ktere vypadaly jako nove. fakt me prekvapuje, co lidi davaji pryc a ceho se zbavuji.
    kazdopadne jsi mela stesti a vybrala jsi super veci. nejvic me zaujal ten zluty svetr a ten bily rolak, mam ráda rolaky :) driv jsem je nemusela, ale nasla jsem si k nim cestu a uz jich ve skrini par mam, jak tricek tak svetrovych rolaků :)
    ja jsem si nasla v Praze maly oblibeny sekac, a jinam uz ani nechodim. zkousela jsem jeden ooobrovsky na vaclavaku, ale zjistila jsem, ze cim vetsi sekáč a vetsi vyber, tim vic me to děsí a nic si nevyberu, ale male zapadle sekače, to je moje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že sis k sekáčům našla cestu :) Máš pravdu, že se v nich dají najít úžasné kousky a jsem moc ráda, že se ti to daří :)
      P.S. Kde na Václaváku je sekáč? :)

      Vymazat