F Ohnivé květy | Susan Meissner - Another Dominika

Ohnivé květy | Susan Meissner

S novým rokem tu mám první tip na knížku, která by Vám tento rok neměla uniknout. Jedná se o román Ohnivé květy od americké autorky Susan Meissner.  Knihu jako novinku vydalo nakladatelství Ocelot a já moc děkuji eshopu Megaknihy za její zaslání.



Nádherně zdobená šála, předávaná z generace na generaci, pojí dvě newyorské katastrofy a také dvě ženy, které se musí vypořádat se ztrátou milované osoby. V poetickém příběhu o lásce autorka staví hrdinky a čtenáře před dilema pravdy a lži, které lze jen těžko jednoznačně rozhodnout. [1


Autorka v knížce skloubila příběh z minulosti s vedlejší zápletkou ze současnosti. V minulosti, v roce 1911, se setkáváme s Clarou - zdravotní sestřičkou, která se po tragédie, kterou zažila a ztratila v ní milovanou osobu, uchýlila na Ellisův ostrov, ostrov mezi dvěma světy. Na ostrov každý den míří nové lodě s přistěhovalci, kteří touží v Americe začít nový život. Ti, kteří jsou nemocní, zůstávají v nemocnici na Ellisově ostrově a pokud se uzdraví, čeká je u břehů Nový svět, pokud ne, jsou posláni zpátky tam, odkud připluli. 
V současnosti, přesněji v roce 2011, sledujeme příběh prodejkyně látek Taryn, která při jiné newyorské katastrofě přišla o manžela. 
Pojítkem mezi oběma osudy se mimo tragické ztráty milované osoby stává i šál posetý ohnivými květy aksamitníku. Jak šál pojí oba příběhy? A jakému etickému dilematu musí Clara čelit? 


Já se do knížky od prvních stránek zamilovala. Celkově mám moc ráda romány, jejichž děj se odehrává v minulosti a to tato knížka splňuje. Líbilo se mi, že děj není monotónní, neustále mě překvapovaly nové informace a byla jsem zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet dál. Byla jsem tak zvědavá, že jsem celý den nedělala nic jiného, než že jsem ji četla. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout. Upřímně bych tam možná nemusela mít příběh Taryn, ale na druhou stranu chápu autorčin záměr propojit dvě dějové linie, které se točí kolem stejného tématu, díky čemuž si můžeme všimnout, že některé věci u lidí napříč časem zůstávají neměnné. Ale díky zahrnutí Tarynina příběhu jsem byla až do konce napjatá, jak šál propojuje obě ženy.


Já knížku můžu jedině doporučit. Je to odpočinkový román, díky kterému se přenese v čase a uvědomíte si díky němu, že občas skutečně zbytečně řešíme maličkosti, které nafukujeme do obřích rozměrů. Tragédie, které hrdinky Ohnivých květů prožily, jsou pro většinu z nás nepředstavitelné, a to více obdivuji jejich touhu pokračovat v životě.

Zaujala Vás tato knížka? Máte rádi romány, jejichž děj se odehrává v minulosti?

CONVERSATION

20 komentářů:

  1. Ahoj,
    děkuji za dobrý tip, kniha vypadá opravdu zajímavě. Líbí se mi situování příběhu na Ellis Island, o kterém jsem hodně četla. Nemám ráda historické romány, např. Vondrušku, ale příběhy, které se v minulosti odehrávají mě, hodně baví, asi nejvíce z nich čtu různé historické romance. Po knize se určitě mrknu, protože mě zaujala. Já jsem dneska na svém blogu ciculka.cz zveřejnila také knižní recenzi, tentokrát na detektivku Smrt jako umění, tak se můžeš mrknout:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se o Ellis Island dozvěděla až díky této knížce a úplně mě fascinuje :) Také mám moc ráda romány, které se odehrávají v minulosti - zrovna mám rozečtený Rozum a cit :)

      Vymazat
  2. To vypadá docela zajímavě. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za tip, podobné knížky mám taky ráda, hlavně ty, jejichž děj je v minulosti. :-) Určitě se po ní v knihkupectví podívám.

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vypadá velmi zajímavě, tohle by mě určitě bavilo. Mám právě ráda prolínání příběhů a příběhy, které se odehrávají v historii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sice prolínání příběhů v knížce moc ráda nemám, ale v téhle knížce jsem si to úplně zamilovala :)

      Vymazat
  5. skvelý tip, určite po nej siahnem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jo, tak tato knížka mě moc nezaujala, já naopak nemám ráda příběhy z minulosti. Jsem ale ráda, že tobě se takto líbila! :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám spíše raději thrillery, ale kniha nevypadá špatně. Určitě by to byla příjemná změna.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oproti thrillerům by to určitě změna byla :) Občas je fajn si přečíst i něco, po čem bychom obvykle nešáhli :)

      Vymazat
  8. Tuhle knihu mám doma a už čeká na pořadníku. Těším se až se do ní pustím a po tomhle článku se těším ještě víc :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  9. Ano zaujala mě a to asi právě kvůli té minulosti. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  10. Jako kniha mě zaujala už jen podle obalu! :) A myslím, že by mě bavila. :)

    OdpovědětVymazat