F Čtyři dohody aneb jak to s nimi vlastně je v realitě - Another Dominika

Čtyři dohody aneb jak to s nimi vlastně je v realitě

Jsem si téměř jistá, že každý z Vás už určtě o knížce Čtyři dohody slyšel. Já sama jsem o ní už před více než třemi roky (šílenost!) psala na blogu. Článek můžete najít tady. Ale upřímně od té doby jsem se ke knížce už nevrátila. Věděla jsem, že na mě na poličce čeká, ale neměla jsem potřebu ji otevřít.
Tento týden jsem byla v hrabáku a v hrabáku se hrabe. Pokud jste v něm nikdy nebyli, tak je běžné, že se kousky přendávají z jednoho "koše" do druhého. Stála jsem u jednoho z nich, vůbec jsem si nevšimla, že si nějaká paní stoupla k tomu vedle a já nevědomky dala asi tři kousky do koše vedle. Ta babizna paní na mě docela nehezky vyjela, jestli to jako myslím vážně, že jí to tam házím přímo pod ruce a radši ani nechci vzpomínat, co všechno mi řekla. Upřímně jsem to moc nepochopila, protože kdybych pokaždé měla seřvat někoho, kdo mi něco hodí do koše, ve kterém se zrovna hrabu, tak bych nedělala asi nic jiného, než že bych stála a křičela na všechny okolo. A to opravdu nemám zapotřebí.
Ale uvědomila jsem si díky tomu jednu věc. Dřív by mě podobná zkušenost naprosto rozhodila a já bych pomalu s brekem utekla pryč. Teď mě to nechalo naprosto chladnou a vůbec nic to se mnou neudělalo. Věděla jsem, že to nebyla moje chyba a pokud ta paní za něco takového má potřeba na někoho zvýšit hlas, tak je to jen a pouze ona, kdo má problém.


V myšlenkách jsem se dostala až ke knížce Čtyři dohody. Nevybavila jsem si přesně, jak ty 4 dohody znějí, ale měla jsem silný pocit, že to s nimi nějak souvisí. Doma jsem si knížku otevřela a viděla jsem černé na bílém, proč jsem ten pocit uvnitř sebe měla.
Druhá dohoda
Neberte si nic osobně
Ani nedokážu popsat, jak neskutečně jsem byla šťastná, že se mi právě tato dohoda vryla pod kůži. Uvědomila jsem si, že si často v různých situacích říkám, jak je mi těch ostatních lidí vlastně líto, že mají potřebu si svůj vztek vylévat na ostatních místo toho, aby si  prostě get your shit together. Což je mimochodem i věta, kterou si hodně často říkám i sama sobě. 

Začala jsem si pročítat i zbylé tři dohody a zjistila jsem, že jsem udělala obrovský pokrok. Není sice možná úplně tak moc vidět, ale uvnitř sebe to tak cítím. A to je podle mě to nejdůležitější. 

První dohoda
Nehřešte slovem
 Chtěla jsem napsat, že to je pro mě asi ta nejjednoduší dohoda, pak mi ale došlo, že je pro mě vlastně i tou nejtěžší. Vůči druhým absolutně nemám potřebu hřešit slovem, ale sama k sobě umím být tak moc tvrdá, že tu teď jen sedím a je to šílené, když si to člověk uvědomí. Přijde mi, že tato dohoda se často vztahuje na lidi okolo nás, ale neméně důležité je i to, jakým způsobem mluvíme sami k sobě. A v tom mám bohužel ještě velké rezervy.

Třetí dohoda
Nevytvářejte si žádné domněnky
V nevytváření si domněnek jsem udělala obrovský pokrok. Jakmile se mi v hlavě začnou rozjíždět všechny možné příběhy, dokážu samu sebe zastavit, nadechnout se a vrátit se do přítomného okamžiku. Chce to moře času a tréninku a upřímně občas mě všechny ty katastrofické scénáře převálcují, ale už se mi to nestává každou minutu mé existence. Ohledně přítomného okamžiku je i skvělá knížka Moc přítomného okamžiku od Eckhart Tolle

Čtvrtá dohoda
Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete 
Nikdy jsem si to nemyslela, ale díky posledním měsícům jsem zjistila, že jsem děsná perfekcionistka. Že pokud něco není na 110%, tak to prostě není hotový. Že se musím všechno naučit do posledního slova, nebo to prostě neumím. A pak jsem sama v sobě začala cítit, že už jsem z toho unavená a jen jsem si říkala, k čemu to je vlastně dobrý. Absolutně k ničemu. A občas to jediné, co můžeme udělat, je to, dělat vše, jak nejlépe dovedeme.

A co jsem tímto článkem chtěla říct? Je skvělý si číst motivační knížky, ale myšlenkám z nich dejte čas. Nic se nestane jen tak lusknutím prstu. Občas Vás nějaká myšlenka zasáhne tak moc, že Vámi rezonuje už od začátku, ale jindy jí chce dát čas, aby se ve Vás mohla usídlit a stát se Vaší pevnou součástí.

Co vy a motivační knížky? Četli jste Čtyři dohody?



CONVERSATION

32 komentářů:

  1. Ty jo, to já bych se určitě rozbrečela, úplně nesnáším, když na mě někdo řve a můžu být hodně přesvědčená o tom, že k tomu nemá důvod a stejně bude slzavé údolí! :D
    Čtyři dohody jsem nečetla, nelíbí se mi jejich obal a tudíž mě ta knížka ani neláká. Jsem typ člověka, kterýmu se samotná knížka musí líbit jinak ji číst nebude. Jinak motivační a seberozvojový knížky čtu :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně se mi obal taky moc nelíbí, ale jak už jsem ho viděla tolikrát, tak jsem si na něj celkem už i zvykla :) Celkově mi ale přijde, že motivační knížky většinou nemívají zrovna nejhezčí obaly :)

      Vymazat
  2. Jejda, ja som o tejto knižke ešte asi nepočula. :D Inak tá príhoda by celkom zamávala aj so mnou. :/

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to jsem ráda, že jsem ti knížku aspoň trošku ukázala :)

      Vymazat
  3. Tahle knížka je v mém seznamu už sakra dlouho a zatím jsem se k ní nedostala. Budu se muset dokopat, slyším na ní samou chválu a jsem fakt zvědavá, jaká je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad si ji přečteš co nejdřív :) Stojí za to :)

      Vymazat
  4. Dohody jsem četla ještě dřív než se začaly objevovat na instagramech a blozích, kamarádka ji dostala k Vánocům a půjčila mi ji, měla jsem to docela rychle přečtené, hodně jsem se do toho začetla, ale upřimně? V ty době mě to hodně nadchlo, nicméně teď bych si z toho nic nevybavila a spíše to vnímám jako zajímavou knížku, která se jen tak nevidí, zajímavě napsanou.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem na tom docela podobně jako ty, když jsem si ji přečetla, taky jsem z ní byla úplně nadšená, ale postupně to nadšení nějak vyprchávalo.. Ale jak to tak vypadá, tak přeci jen mi z ní něco uvízlo v hlavě :)

      Vymazat
  5. Ja som dva roky pracovala v obchode s oblečením, a bolo úplne bežné, že niektorí ľudia na nás kričali a chyby hľadali v úplne všetkom. Zo začiatku to bolo ťažké a i ja som mala slzy na krajíčku, ale po čase som sa naučila nebrať si to nejako k srdcu, lebo predsa nie je moja vina, že blúzku, ktorú si zákazníčka chce kúpiť, už nemáme v jej čísle. A to sa postupne prenieslo aj mimo práce – stále sa snažím byť milá a pokojná, robiť veci najlepšie ako viem, a nič si nerobím z toho, za čo nemôžem.
    O knihe som počula (a niekoľkokrát), ale ešte sa mi do rúk nedostala; čo však určite čo najskôr napravím, lebo teraz už vidím, že bude pre mňa iba prínosná ❤
    SIMPLY BERENICA // Facebook Page // READ ABOUT "DOCUMENTARIES TO WATCH"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky pracovala v obchodě, akorát tedy s potravinami, což bylo možná v něčem ještě horší aneb nikdy bych nevěřila, co jsou lidi schopní udělat jen proto, aby koupili něco v akci :/ ..ale všechny tyhle zkušenosti člověka zase posunou někam dál :)

      Vymazat
  6. To je ale náhoda! :D Nedávno jsem se konečně odhodlala si tuhle knížku půjčit v knihovně a konečně si ji přečíst a teď koukám, že si o ní napsala článek. Podle mě super věc! Alespoň tady vidím, jak to v realitě funguje :) Za mě teda knížka nebyla zase tak skvělá, jak všichni říkali, ale rozhodně má v sobě několik důležitých bodů, nad kterými je fajn se zamyslet :)

    https://taukecana.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to je super, že jsi knížku četla :) Moc doufám, že si z knížky vezmeš to, co ti měla předat :)

      Vymazat
  7. Tuhle knížku mám doma a ještě jsem se nedokopala k tomu ji začít číst. Každopádně se na ní v nejbližší době vrhnu! Vypadá fakt dobře.. <3


    GrünHauz
    Š.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem kdysi nechápala, co za boom se kolem "Dohod" strhl. A popravdě ani interpretace pana Duška mi zpočátku nic neříkala. Člověk k tomu musí dojít postupně :) Časem jsem v nich našla nosné myšlenky a pana Duška už taky uznávám, i když ne ve všem se s ním shodnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš, chce to čas :) Já upřímně interpretaci Duška ani neznám, vždycky jsem si vystačila "jen" s knížkou :)

      Vymazat
  9. Krásný a inspirativní článek, moc za něj děkuji!
    Vím, že hodně bojuju s třetí dohodou. Jsem ten typ "overthinking" osoby a pořád přemýšlím co by, kdyby. Vím, že se tím ničím. Budu muset na sobě ještě zapracovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuju za komentář :) Já bohužel taky patřím k overthinking lidem, ale věř mi, dá se na tom pracovat a trošku si ulehčit ten svůj život :)

      Another Dominika

      Vymazat
  10. Děkuji domi :) tuhle knížku už bych si chtěla vážně přečíst

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad si jí přečteš co nejdřív :)) Stojí za to :)

      Vymazat
  11. Čtyři dohody jsem dostala loni na podzim, přečetla jsem je jedním dechem:) Už se těším, až se k nim zase vrátím, ale teď nemám čas, protože školní četby je víc než dost:(

    MY TRAVEL ELIS-T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím :( Ale občas je fajn tu školní četbu prostřídat i s něčím jiným :))

      Vymazat
  12. Čtyři dohody si chci rozhodně přečíst. Posledních pár let ráda čtu knížky/články s hlubšími myšlenkami, které člověka dokážou posunout dál - i když nejdůležitější je uvědomění si samotné. Já doporučuju v tomhle ohledu přednášky i knížky od Alana Wattse, jeho myšlenky se člověku dokážou vrýt do paměti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za tip! :) Čím jsem starší, tím podobné knížky mám taky radši, ale taky je fajn to s nimi tak úplně nepřehánět a dát jim čas, abychom vůbec stihli všechny ty myšlenky z nich vstřebat :)

      Vymazat
  13. Knížku jsem četla nějak před dvouma rokama a už jsem úplně zapomněla, jak ty čtyři dohody vlastně znějí. Když si mi je dneska připomněla zjistila jsem, že jsem udělala pokrok v dohodě druhé, naopak mi pořád velký problém dělá dohoda třetí. Uvidíme, kam dál se budu postupně posouvat, ale určitě na tom chci zapracovat :)

    Belle âme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že vnímáš, že ses v něčem posunula :)) Držím palce, ať si úspěšná i v těch ostatních :)

      Vymazat
  14. Tuhle knížku kdysi četla mamka, možná ji dokonce máme doma, ale já jsem nikdy neměla moc potřebu si ji přečíst. Takže díky za takové neezo shrnutí. :) Všechno to jsou dost praktické rady do života, vlastně. Díky! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, že to jsou vlastně dost praktické rady do života :) ..jen se jimi taky řídit, ale to už je věc druhá :D

      Vymazat
  15. motivačné knihy milujem a na túto sa tiež chystám ! <3

    OdpovědětVymazat
  16. Mám ji doma a už na mě čeká asi půl roku, ale ještě jsem se k ní nedostala. Čas by byl, ale asi ještě nejsem v tom správném psychickém rozpoložení.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu a z vlastní zkušenosti můžu říct, že nemá smysl se do jejího čtení nutit :) Chce tomu dát čas :)

      Vymazat