F 10 potravin, které jsem objevila díky vegetariánství - Another Dominika

10 potravin, které jsem objevila díky vegetariánství

 Jsou potraviny, které jsem objevila díky tomu, že jsem přestala jíst maso a začala objevovat nové a nové produkty.


Červená a černá čočka
Jasně, čočku jsme doma dělali už od nepaměti,  ale vždycky to byla klasická "zelená", kterou jsme několik hodin namáčeli a na to já upřímně moc nejsem. A pak jsem objevila tu červenou, posléze černou, z nichž se ani jedna nemusí namáčet a za pár minut je máte uvařené. Je to skvělá příloha k čemukoliv a nebo jen tak jako čočkový salát.

Kuskus a bulgur
Další přílohy, které jsem si zamilovala především díky tomu, že jsou superrychlé a  moc dobré, jsou právě kuskus a bulgur. Miluju je.

Cizrna
Cizrna je luštěnina, kterou jsem si úplně zamilovala. Je super, že se hodí snad k čemukoliv a je prospěšná pro naše zdraví.

Fazole
My jsme doma nikdy fazole nedělali. Nějak to není potravina, kterou bychom doma vyhledávali. Zajímavé je, že to byla jedna z prvních surovin, po které jsem instinktivně šáhla, když jsem přestala jíst maso. Opět mi přijde, že je to surovina, kterou bych mohla přidat téměř do jakékoliv jídla.

Tofu
Jasně, tofu nejspíš už všichni znáte, ale pro mě před pár lety, kdy v obchodech byl jen minimální výber, to byl objev s velkým O. Vůbec nechápu, jak je možné, že jsem se ho ještě nepřejedla. Mám pocit, že se mi hodí snad do každého jídla a pokaždé mi v něm chutná trošku jinak.
P.S. Za mě je nejlepší ten lahůdkový z Lidlu :)

Tempeh
Tempeh je neskutečně dobrý. Je super jednoduchý na přípravu a má široké využití. Mně sice o něco víc chutná tofu, takže po tempehu zas tak často nešahám, ale pokud jste třeba vy zrovna tofu na chuť nepřišli, zkuste dát šanci ještě tempehu.

Rostlinné náhražky masa
 Nejsou nejzdravější, ale jednou za čas proč ne. I v běžných supermarketech jich seženete mnoho - od čevapčiči až po řízky a nugetky. Já právě po těchto náhražkách masa šahám často na koleji, kdy se mi ve společné kuchyňce nechce trávit zbytečně moc času (plus se snažím s sebou brát jen to, co unesu na jednou, jelikož mám strach tam jen tak nechat hrnec), a tak právě využívám těchto potravin, které jsou superrychlé na přípravu a když je doplníte zeleninou, tak je to pořád lepší, než čínská polévka.

Hummus
Hummus byl první "pomazánka na chleba", po které jsem šáhla, když jsem přestala jíst uzeniny. Existuje spoustu různých příchutí, ale u mě vždycky vyhraje ten s rajčaty a bazalkou. Hummus je navíc i skvělý jen tak k zelenině, nebo si ho někdo dává i k pečeným bramborům.

Rostlinné pomazánky
Mimo hummus jsou ale skvělé i rostlinné pomazánky. Existuje jich strašně moc od spousty značek, ale ať už natrefíte na jakoukoliv, tak nikdy neuděláte chybu, když šáhnete po té s příchutí tataráčku. Nově ale teď mají v Lidlu s příchutí pražené cibulky, která je taky skvělá.

Sójový zajíc 
Poměrně dlouhou dobu jsem řešila, co budu používat do kafe místo klasického mléka. Na jednom fóru jsem se dočetla právě o sójovém zajíci a úplně jsem si ho zamilovala. Domácí kafe mi snad nikdy nechutnalo líp a víc.

A jaké potraviny máte rádi vy?

CONVERSATION

34 komentářů:

  1. Z tvé desítky mám ráda kuskus a hummus a docela mi chutná i tofu. Občas si koupím i nějakou rostlinnou pomazánku. Luštěniny mi ale obecně nechutnají - ani fazole, ani čočka ani cizrna - jedině v těch pomazánkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně luštěniny taky nikdy moc nechutnaly, ale poslední měsíce jim přicházím víc a víc na chuť ♥

      Vymazat
  2. Tempeh vůbec nepoznám, ale čočku i fazolí mám moc ráda. U nás se často dělaly, když jsem byla malá.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tempeh někdy můžeš určitě zkusit :) Věřím, že ti zachutná :)

      Vymazat
  3. I když se masu nevyhýbám, jíme doma luštěniny, výrobky ze soji, rostlinná mléka .... V sezoně hodně zeleniny, člověk ji musí využít ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Také teď máme na zahrádce spoustu zeleniny, ani ji už pomalu nestíháme sníst :D

      Vymazat
  4. Niektoré produkty poznám a tiež ich konzumujem, o iných počujem prvýkrát. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  5. Úplne všetky položky máme rovnaké – jasné, že sem-tam som jedla kuskus alebo fazuľu aj pred tým, než som z jedálnička vylúčila mäso, ale zamilovala som si ich až po prechode na vegetariánstvo, respektíve vegánstvo. Dnes už tofu alebo cícer tvoria akýsi základ mojej stravy a nesťažujem sa, lebo sú výborné!
    Úžasný článok ❤
    SIMPLY BERENICA // Facebook Page // READ ABOUT "ČAJOVNÍK SHAMPOO BY NAVIA"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme opravdu úplně stejně! ♥ Já mám pocit, že poté, co jsem přestala jíst maso, se mi pozměnily i chutě a třeba právě luštěniny bych teď mohla jíst denně, zatímco předtím mi třeba čočka stačila jen jednou ročně :)

      Vymazat
  6. Cizrnu, fazole a veškeré luštěniny taky miluju! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zajíce miluju, používám ho do kaší místo mléka, mám právě ráda kaše Nominal a dají se hezky do něj zamíchat :) ale i ostatní potraviny ve zdravé výživě kupuji a jím i když nejsem vegetarián :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to děkuju za tip! :) Na podzim a zimu si chci kaše od Nominal zase koupit, dělávala jsem si je jen s vodou, ale věřím, že takto bude ještě lepší! ♥

      Vymazat
  8. Mě teda tofu moc nechutná :D Kupuju ho zřídka a jenom v Lídlu, tam mi chutná nejvíce. Tempeh mě teda chutná mnohem víc :D Hummus je skvělej! Já miluju z Lídlu ten s římským kmínem :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně upřímně chutná jen tofu lahůdkové, ostatním druhům jsem na chuť taky moc nepřišla :)

      Vymazat
  9. super článok :) síce nie som vegetariánka, ale niektoré potraviny musím vyskúšať

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
  10. Všechny potraviny znám a docela často i používám, kromě zajíce :) ten mi moc nechutná a mnohem raději mám různá rostlinná mléka z DM :)

    Belle âme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rostlinná mléka z DM jsou skvělá, ale moc často si je nekupuji - většinou jsem moc líná na to, abych je nesla sama domů :D

      Vymazat
  11. Cizrnu, červenou čočku, hummus i kuskus mám moc ráda i jako nevegan. Rychlá a přitom výživná jídla, které lze kombinovat na tisíce způsobů. Sóje a výrobkům z ní se ale spíše vyhýbám. Zrovna ten zmiňovaný Zajíc má dost hrozné složení, pokud si dobře pamatuji, ačkoliv na koleje do kafe je to asi v pohodě. Jíme i horší věci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Složení je věc druhá no :/ Pro mě bylo primární především to, abych nahradila do kafe mléko jako takové :) ..nicméně si myslím, že ta lžička do kafe mě nezabije ;)

      Vymazat
  12. Vegetariánka nejsem, ale moje spolubydlící jo. Spoustu zmíněných věcí jsem už dávno znala, ale ona mi ukázala Tempeh a jiná vegan kamarádka mi ukázala hummus. Takže za tyhle dvě věci jsem neskonale vděčná :)
    Jinak luštěniny miluju obecně.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že ti tempeh a hummus zachutnal ♥

      Vymazat
  13. V chuti hummusu se rozhodně sejdeme, taky mám ráda rajče s bazalkou, bohužel jde jen málo kdy u nás sehnat a obyčejný mi vůbec nechutná. Jinak já teď k narozeninám dostala něco podobného jako zajíce, ale od jiné značky. Ségra se mi trefila do vkusu, protože tohle mi už několikrát ukazovala kolegyně a já ne a ne si to koupit.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky žádný jiný hummus nechutná :D ..ale doufám, že ti aspoň dárek od ségry chutnat bude :)

      Vymazat
  14. Některé potraviny z tvého výběru jím taky docela často :) Mně ještě chutná třeba rýžová kaše nebo sojóvé mléko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýžová kaše je taky moc dobrá, už se těším, až si ji v zimě zase udělám :)

      Vymazat
  15. Cizrna je skvělá! Já teda vegetarián nejsem, takže ji používám k masu, ale je fakt dobrá. I když když jsem ji dělala poprvé, tak jsem se zděsila, co mi kde v kuchyni praská a jestli se mi nehodlá utrhnout skříň, než jsem přišla na to, že ona to praská namočená cizrna :D A fazole taky, ty klidně i bez masa, ale jenom po mém ne v plechovce, nemám ráda luštěniny naložené v plechovce - a nebo do masového koláče. Čočku červenou jsem zkoušela, ale nějak mě to nenadchlo (a zelenou kupuji takovou, která se nenamáčí? A nebo bych ji měla namáčet a nedělám to? :D), ale čočku moc nemusím celkově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D To znám :D Já upřímně taky moc nejsem zastánkyní fazolí (nebo i cizrny) z plechovky, ale vím, že teď nejsem ve stádiu, kdy bych si luštěny namáčela - třeba i na koleji by to bylo super nepraktické :/ Tyjo, teď si mě úplně zaskočila, myslela jsem, že zelená čočka se namáčí všechna, ale je možné, že je i nějaká spešl odrůda, která se namáčet nemusí :)

      Vymazat
  16. Červenou čočku mám taky ráda, černou jsem nikdy nezkoušela. Hummusové pomazánky si občas kupuji v Lidlu. Bulgur, kuskus a cizrnu vaří mamka aspoň jednou do měsíce, jen přítel to moc nemusí, takže teď ve společné domácnosti to budu muset nějak zaonačit. :D
    A fazole jsem sice vždycky nesnášela, ale ty z lidlu ve sladké omáčce zbožňuju. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černou určitě vyzkoušej :)) Upřímně je to moje nejoblíbenější čočka - naposledy dneska jsem ji měla k obědu :D Věřím, že se ti to podaří zaonačit tak, že i přítel to bude jíst :D

      Vymazat
  17. Já většinou nakupuju v Lidlu a DMku, mají spoustu dobrých věcí a víc mi jede tofu než tempeh. Čočku mám ráda černou nebo zelenou, má lepší chuť. Teď jsem objevila těstoviny z červené čočky z DMka a jsou moc dobrý. Mají ještě hrachový a na ty se chystám při dalším nákupu. A v Lídlu měli malé bílé houbičky, ty jsem podusila na pánvi s tofu, přidala cizrnu, brokolici a dvě lžičky sušených rajčat. Posypala lněným semínkem a byla večeře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip na skvělý jídlo, hned jsem na podobnou večeři dostala chuť :)) Těstoviny třeba právě z té červené čočky bych moc ráda ochutnala, asi si budu muset udělat výlet do DM :D

      Vymazat