F Předsudky o second handech - Another Dominika

Předsudky o second handech

Pokaždé mě překvapí, kolik z Vás se v komentářích najde, kteří píšete, že nemáte na second handy štěstí, že ve Vašem městě žádné dobré nejsou apod. A proto jsem se rozhodla projít všechny komentáře pod mými články se sekáčovými úlovky a dát dohromady ty nejčastější předsudky a moje tipy, jak je překonat.

 Tohle všechno se dá koupit za 44 Kč, je třeba ještě víc slov, proč zkusit do second handu zajít?

Nenajdu tam tak dobré kousky jako ty aneb nemám šťastnou ruku
Za každým mým úlovkem, který Vám tady ukážu, se skrývá spoustu času, který jsem strávila hledáním. Určitě to není tak, že bych přišla do sekáče, šáhla po první věci, řekla si, že je skvělá, zaplatila a šla domů. Stejně tak je spousta návštěv, kdy nenajdu vůbec nic. 
Pokud vyrazíte do second handů, tak je potřeba mít dostatek času a skutečně projít jeden kousek za druhým. Uvidíte, že pokud budete trpělivý, tak ty skvělé kousky tam najdete taky.

U nás ve městě není žádný pořádný sekáč
Zajímala by mě definice "pořádného" sekáče. I proto se bráním tomu, abych napsala článek s tipy na second handy, jelikož je to úplně vždycky o štěstí a neexistuje žádný second hand, do kterého byste vešli a pokaždé si z něj něco odnesli. Třeba já bydlím u takového menšího města a nikdy by mě nenapadlo, že u nás v sekáči najdu svetr od Ralpha Laurena nebo mikinu Hollister, ale stalo. Podle mě to je i hodně o přístupu, pokud si budete říkat, že žádný takový sekáč u Vás ve městě nemáte a kvůli tomu do nich nikdy nevkročíte, tak si myslím, že to je hodně velká škoda a měli byste jim dát šanci.

Vadí mi ta představa, že někdo tu věc už nosil
Spíš byste měli být rádi, že tu věc už někdo nosil a pral,  protože praním se chemikálie z oblečení vymývají a tím je pro naši kůži toto oblečení zdravější. Pokud Vás tahle myšlenka aspoň trošku zaujala, tak si určitě o tom najděte víc. Něco málo jsem zmínila například v tomto článků. Stejně jako oblečení z klasických řetězců je i oblečení ze sekáče vhodné před nošením vyprat, takže i toto oblečení bude krásně čisté, jak jste zvyklý. A s největší provděpodobností si už někdo i oblečení z klasických řetězců někdo před Vámi v kabince zkoušel, a tak vlastně ani to nové oblečení není tak úplně nové..

U nás takovéto značkové věci nemají
Předně, nakupování v sekáčích není o soustředění se na značky. Je skvělý, když najdete nějaký super značkový kousek za pár korun, ale pokud to je jediný účel nakupování v sekáčích, tak je mi z toho trošku smutno. Zkuste nejít jen po značkách a uvidíte, že budete mít šťastnější ruku,

Já to v těch sekáčích neumím 
A zkusili jste to? V second handech se nakupuje úplně stejně jako v "normálních" obchodech. Přijdete, prohlídnete si věci, vyzkoušíte si je v kabince, když Vám něco sedne, koupíte si to, a když ne, jednoduše věc vrátíte zpátky a jdete pryč. Vážně to není taková věda, ale jak už jsem psala, tak to chce mít hlavně dostatek času a projít opravdu každou sekci včetně té pánské nebo dětstké.

Neláká mě prohrabování se v kopici oblečení
Vždycky, když si tenhle argument přečtu, tak si vybavím slevy v Zaře  a upřímně jsem snad nikdy nebyla v second handě, ve které by to vypadlo hůř než o výprodejích v tomto řetězci. Pokud zvládáte výprodeje v Zaře nebo třeba Primark, tak určitě zvládnete i sekáč. 
Zvláštní kategorií jsou tzv. hrabárny, kterým jsem se i já dlouhou dobu vyhýbala, ale stačila jedna návštěva a já jsem tomu naprosto propadla. Podle mě je to opět hodně i o přístupu. Pokud tam půjdete s tím, že ble, hrabárna, tak asi úplně úspěšní nebudete, pokud tam ale půjdete s otevřenou myslí a budete si to naopak užívat, smát se všem těm šílenostem, co tam vyhrabete a najdete tam pár těch fakt super kousků, tak už nebude chtít nakupovat nikde jinde.

Odrazuje mě, že oblečení není uspořádané podle velikosti
Mně taky. Ale z mojí zkušenosti je super vzít si na zkoušení i věci, které nejsou ve Vaší velikosti. Každá značka šije jinak, tvary jsou různé a jednoduše každý kus oblečení sedí jinak. A tím, že oblečení není seřazené podle velikosti, tak Vás to "donutí" projít každý kousek a nikdy nevíte, co najdete. Plus i v "normálních" obchodech kolikrát oblečení není řazené přesně podle velikostí.

A jaký je ten Váš důvod, proč nedáváte second handům šanci?

CONVERSATION

22 komentářů:

  1. Můj sekáčový problém je málo času a fakt, že si nerada vybírám oblečení. Takže hrabání v mixu velikostí mne celkem prudí. A máš pravdu, že sekáče chtějí trpělivost, kterou já nemám. Mých pár sekáčových kousků je z náhody typu - vlezla jsem do sekáče, padlo mi to do oka a sedělo mi to... Naopak mi nevadí, že už ty věci někdo nosil. Zkusím dát sekáčům možná ještě šanci

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem ten typ, co do sekáčů jednou za čas jde a hrabe a hledá, dokud něco nenajde. Sama můžu potvrdit, že tam často jsou opravdu vyjímečné, zajímavé kousky, které si zamilujete. <3 Já jsem si cirka dva měsíce zpět koupila v sekáči nádherné sáčko za stovku. Například v Orsay bych se nedoplatila. :D A samozřejmě, všichni mi ho chválí a ptají se, odkud je. :D
    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  3. U nás v sekáči bývá všechno hezky pověšené na ramínkách, takže se nemusím v ničem přehrabovat. Mají to i dobře uspořádané. Nechodím tam sice často, ale čas od času se tam podívám. A přesně, jak píšeš. Ne vždy se zadaří.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  4. Já do sekáčů nechodím, ale bydlím na vesnici, takže u nás se nic nenajde :) ale říkala jsem si, že až se příště vypravím do nějakého většího města, tak se do sekáče podívám :) dřív mně vadila ta představa, že tu věc někdo nosil předemnou, ale postupně mně to přešlo :)

    Maris

    Maris

    OdpovědětVymazat
  5. Já moc do sekáčů nechodím, taky nevím o žádném dobrém a když jsem v nějakém byla tak mě to tam moc nezaujalo :) ale když nějaký pěkný objevím tak toho využiju :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  6. Keď som bola menšia, tak som bola úplne taká že som nechápala, kto by a prečo by niekto chodil do second handov. Čím som staršia, tým viac si to užívam !
    https://inainbratislava.wixsite.com/mysite

    OdpovědětVymazat
  7. Jee, to je fajn článek! :) Já teda hrabárny nedávám ani v Zaře nebo Primarku, to jsou obchody, kam raději vůbec nestrkám nos. Ale já už v poslední době mám skříň natolik dobře zásobenou, že do obchodů chodím, jen když se mi něco rozpadne a potřebuji náhradu. A pak je jednodušší a rychlejší mrknout do stávajících kolekcí, než procházet sekáče. Občas ale do second handů zajdu, když sháním základ na přešití na kostýmy na různé akce. To bývají právě hrabárny na váhu neocenitelné. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Veľmi pekný článok, súhlasím s každým jedným predsudkom. Tieto “kecy” spím počula toľkokrát a už ma to celkom nebaví. Ja sekáče milujem a popravde už mám problém si kúpiť niečo v normálnom obchode. Odrádza ma myšlienka, že tie veci majú hodnotu štvrtiny z ich ceny.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  9. Hezký článek, sekáče jsou podle mě super věc, nechodím do nich úplně často, ale když už do některého zavítám, tak tam strávím klidně hodinu :)
    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
  10. Já sekace miluji. Ty hodiny strávené přehrabovanim se. Přesně jak píšeš, někdy najdu kopu super věci a někdy zas odcházím s prázdnou. Na značky není potřeba se soustředit, mnohdy právě řada pěkných věci ani není značková. Jinak super článek, myslím, ze několik lidi, kteří pořad přemýšlí, by to mohlo nakopnout ať vyrazí :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  11. Ja sekáče milujem. Aj keď nakupujem momentálne len v jednom hneď v nedeľu okolo 17 viem že daju na fb fotky s novým tovarom a hneď pozerám čo si ráno pôjdem uchmatnúť :D Ja som napr natrafila aj na KYLIE značku čo som si nikdy nemyslela že by som niečo také našla v sekáči alebo Raulph Lauren :D úplne bombastické kúsky :D aj keď sa musím priznať že väčšinou tam nechám tých 20-30€ :D ale našťastie nie za jeden kúsok :D

    OZDOBY DO VLASOV

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý článek!:) Já v sekáčích nakupuju docela ráda, ale hlavně proto, že tam přítelova ségra dělá a posílá mi sem tam hezké věci v mojí velikosti na facebook, jestli je nechci. Prohrabávat se tím mě totiž moc nebaví, respektive mi vadí dvě věci - ostatní lidi, co tam hledají oblečení (jsem asi asociál:D) a pak to, co zmiňuješ ve článku - že věci nejsou seřazené podle velikostí, protože jsem kolikrát pak "oplakávala" kousky, co se mi fakt moc líbily, ale byly až moc velké :D Každopádně až budu mít nějaký den čas a pojedu do města, tak mám v plánu se tam trošku pohrabat.

    OdpovědětVymazat
  13. Osobne, sama som mala predsudky o secondhandoch a veľmi dlhú dobu mi trvalo ísť do nich a nakúpiť :) Skvelý článok!
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  14. Moc pěkný článek :) To jsou přesně moje problémy :D Mám ráda sekáče, najdou se tam zajímavé kousky, prohrabování se mi taky nevadí :) Ale máme ve městě jen dva sekáče. Snažím se tam chodit s otevřenou myslí, nehledám nic určitého. Ale stejně se mi nedaří narazit na nějaký opravdu povedený úlovek a většinou odcházím s prázdnou. Většinou to jsou opravdu retro věci nebo nadměrné velikosti. Retro styl mi k srdci moc nepřirostl, takže bohužel většinou si nic neodnesu :(

    OdpovědětVymazat
  15. Sekáče jsou skvělé a naopak já to prohrabování miluju ♥ :D Ale vypozorovala jsem, že do sekáčů chodím častěji na podzim a v zimě než v létě. V létě mám totiž jedinou výmluvu a to horko, to se přiznám :D A hlavně mě je celkově móda na chladnější dny bližší než ta letní. Ani bych nespočítala, kolik krásných huňatých sekáčových svetrů mám :)
    Taky jsem naučila pár mých kamarádek do sekáčů chodit a maximálně si to pochvalují. Celkově si myslím, že obliba sekáčů neustále roste i přes předsudky některých :)

    OdpovědětVymazat
  16. mne sekáče nevadia, skôr sa mi tam nechce hrabať :D

    OdpovědětVymazat
  17. Do sekáče chodím, ale to už asi víš, chodím tam velice často a to i několikrát do týdne, protože ho mám při cestě z práce a od nás z práce nejsem ani jediná, potkávám se tam s kolegyní, která je tam doslova každý den. Mám sekáč ráda, jediné co mě občas vadí, když tam přijde někdo kdo nehezky zapáchá, obzvlášť teď v těch teplech se to tím sekáčem pěkně nese... :)
    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  18. Osobne predsudky voči second handom nemám. Veľmi rada tam nakupujum a teší ma pocit, že môžem aspoň nejakým spôsobom odľahčiť našu Zem od oblečenia, ktoré by s najväčšou pravdepodobnosťou skončilo niekde na skládke :).

    www.karollinatom.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  19. Jéj, tak 2 moje předsudky zmíněny. Často ale záleží na situaci a zejména na náladě :D Je totiž pravda, že není sekáč jako sekáč a do pár z nich jsem se díky zajímavému výběru naučila chodit :D

    OdpovědětVymazat
  20. Chodím do sekáčov rada, ale v posledných mesiacoch mám práve to obdobie, že takmer nikdy nič nenájdem. Avšak mám už v šatníku kúsky, ktoré nosím najradšej a najčastejšie - a sú práve zo second-handu. :) A z oblečenia zo sekáču za pár drobných mám vždy najväčšiu radosť!

    OdpovědětVymazat
  21. Je pravda, že v sekáčích nenakupuji moc často, já ale obecně nenakupuji - skoro nikde. Ale nevadí mi jít do sekáče, jediné, co je pro mě trochu překážkou, je když je to malý obchůdek a prodavačka se se mnou chce za každou cenu bavit. Ale třeba kdysi jsem čas od času vyrážela s babičkou do takového většího sekáče a našla jsem tam třeba skvělé plavky, sukni a tílko. :)

    OdpovědětVymazat
  22. sekáče milujem nenájdem tam, ale nikdy nejak veľa vecí keďže sa zameriavam na značkové kúsky každopádne pekný príspevok :)
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat