F Vědomé nakupování oblečení aneb jak nakupuju oblečení já - Another Dominika

Vědomé nakupování oblečení aneb jak nakupuju oblečení já

Češi utratili v internetových obchodech v týdnu od 19. do 25. listopadu přibližně 4,2 miliardy korun. (Zdroj)

Když jsem si tohle číslo přečetla poprvé, nějak jsem tomu vůbec nedokázala uvěřit. Pro mě je to nepředstavitelná suma. Za jeden jediný týden utratit tolik peněz, a to pouze v rámci nákupů v e-shopech. Samozřejmě, velkou část z toho tvoří i nákupy elektroniky a podobných dražších věcí, ale nemalou část toho tvoří i nákupy oblečení, kosmetiky, doplňků apod.
Abych Vás uvedla trošku do souvislostí. V uvedeném týdnu proběhl tzv. black friday, který české e-shopy pojaly spíše jako black week. A jelikož je pro Čechy slovíčko sleva jakýmsi magickým zaklínadlem, utráceli. Jen na samotný black friday 
se obraty zvýšily až o 300 procent oproti běžným útratám. Celkově v tomto týdnu se tržby zdvojnásobily oproti běžným týdnům. 
Za mě to jsou neskutečná čísla a když si uvědomíme, že to jsou čísla pouze v rámci nákupů online do kterých nejsou započítány běžné nákupy v kamenných obchodech, číslo je zase o něco děsivější.
Samozřejmě si tohle číslo dokážu odvodit a do jisté míry ho chápu, na druhou stranu přemýšlím nad tím, kolik zbytečností Češi stihli za jediný týden nakoupit. A přemýšlím nad tím, komu těmi věcmi chtějí vlastně udělat radost. A proč je pro nás slovíčko sleva tak magické, že utrácíme i to, co nemáme. A tady vzniká už velký problém. 
 Upřímně pro mě to, že si něco koupím není měřítkem toho, jestli jsem bohatá. Nepotřebuju se chlubit tím, že na něco mám.
Jsem si jistá tím, že i kdybych vyhrála sportku, tak stejně budu nakupovat v sekáči.

Třeba moje mamka tak úplně nechápe tuhle moji zálibu. Když s mamkou jednou za čas jedu na nákupy, tak to stejně dopadne tak, že skončím s "novými" věcmi ze sekáče, i když se mě mamka pokaždé snaží přemluvit k tomu, abych si koupila něco skutečně nového.
Já ale miluju sekáče. Vím, proč v nich nakupuju a dává mi to smysl. V běžných obchodech s oblečením se už ani necítím moc dobře a jen málokdy mám náladu, že bych chtěla trávit čas v obchodním centru. Nemám pocit, že bych o něco přicházela. To ale neznamená, že bych si v těchto obchodech nic nekoupila. Jednou za čas u věci, o které vím, že ji budu nosit a projde mým hodně kritickým okem, si udělám radost. Naposled tou věcí byla šála, kterou teď budu nosit nejspíš celou zimu.
Podle mě není zas až tak důležité, kde nakupujete, ale jestli nakupujete vědomě.
Protože i v sekáči můžete utrácet za zbytečnosti a plnit si s nimi skříň.
A i ve fast fashion řetězcích lze najít kvalitní kousky, které budete s láskou nosit a opečovávat.

Vše je o balancu. Vědět, co ve skříni máte, co nosíte rádi a co se Vám líbí. Nehromadit zbytečně oblečení a nedávat rovnítko mezi nákupem něčeho nového a radostí/štěstím.


A jak vypadají moje vědomé nákupy oblečení?

Jak už jsem psala v tomto článku, všechno nejdřív začíná u toho, co už mám doma. Pravidelně si třídím skříň, díky čemuž v ní mám lepší přehled  a vím, co v ní mám a co mi naopak chybí. Teprve potom začínám nakupovat.

Second handy
Tady Vás snad jen odkážu na moje články se sekáčovými úlovky (I., II., III.), kde se Vám snažím ukazovat, že i v sekáči se dají sehnat krásné kousky. A zároveň se podívejte i na důvody, proč dát second handům šanci.



Oblečení s příběhem

Upřímně úplně nevím, jak tuhle kategorii nazvat, ale jedná se o projekty/lidi, kteří vytváří vlastní oblečení a mě se jednoduše jejich myšlenka líbí.
Takovým kouskem je například tričko od české značky Girls Without Clothes. Tahle značka je na české poměry svérázná, svá a mají fakt skvělý kousky. Do tohoto Raglan trička Hory & Oceán jsem se úplně zamilovala už na jaře minulého roku, jen než jsem se rozhoupala ke koupi, tak bylo vyprodaný. Když ho naskladnili zpátky, váhala jsem jen chvilku. Je neskutečně příjemný, miluju ten motiv a bez váhání bych si ho koupila znovu.



Dalším takovým příkladem je třeba Dewii, od které jsem si koupila mikinu. Sice mě stála tisícovku, což když jsem ze sekáčů zvyklá na jiný ceny, byla docela pálka, na druhou stranu vím, koho jsem svojí koupí podpořila a jak byla mikina vyrobena. A to mi za tu cenu stojí.


A od Dewii je i takhle skvělá plátěnka s jasným poselstvím. Miluju.


Fast Fashion

Jak už jsem psala výše, i já nákupuju v běžným řětezcích. Posledním kouskem, který jsem si v nich koupila, je tato šála z C&A. Do barev této šály jsem se na první pohled zamilovala, věděla jsem, že ji unosím a mám z ní radost.


Ale úplně nejdůležitější je, se z toho nezbláznit a nakupovat tak, jak to vyhovuje Vám. Jen by bylo fajn aspoň občas nad koupí trošku víc popřemýšlet a naučit se nakupovat vědomě.
Upřímně bych byla ale ráda, kdybych aspoň jednoho človíčka těmito svými články přesvědčila, aby se na nákupy příště vydal nejdřív do sekáčů.

A jak nakupujete vy? Přemýšlíte nad svými nákupy?

CONVERSATION

43 komentářů:

  1. Myslím, že bych potřebovala trochu tvého přístupu k nakupování a šatníku - moji skříň tvoří asi z 80% oblečení, které nenosím vůbec, nebo jednou dvakrát do roka. Ale nedovedu to vyházet. V sekáči bych chtěla nakupovat, ale nenašla jsem žádný hezký, kde by měli velikosti na mě a za přijatelné ceny. Jinak co se nakupování oblečení týče, tak s tím jsem se dost umírnila, řekla bych, že za poslední rok jsem si koupila tak dohromady dvoje nebo troje boty (z toho dvoje zimní jsem fakt potebovala) a asi dvoje pletené šaty a jedno bodýčko. Ale jednou snad šatník protřídím, zbavím se všech těch nepotřebných věcí a nahradím je pár kousky, které budu nosit. Jinak hezký článek:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív jsem taky měla plnou skříň věcí, které jsem nenosila.. k tomu přístupu, co mám teď, vedla dlouhá cesta, třeba jednou taky dojdeš do bodu, kdy už přeplněné skříně budeš mít plný zuby a půlku jí vytřídíš ;)

      Vymazat
  2. Tak to ja velmi vědomě! :) A tento článek je opravdu krásnou ukázkou toho, že nemusíte nutně nenakupovat v obchodech, ale jde o to uvažovat a hledat správně. Já našla také pár kousků, ale nebyly to až takové bomby. Jinak obecně nejsem moc člověk, co si potřebuje koupit hodně oblečení. K čemu? Vżdyť to co mam, unosím úplně normálně.
    Girls without clothes znám, ale nějak mi neseděla výroba, tak si zkusím ještě pohledat. Jinak ráda bych zainvestovala do dalšího kousku právě ve slow fashion, sice dražších, ale o to lepších. A ten pocit? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty máš taky super přístup k nakupování :) Taky se snažím mít jen ty věci, které unosím :)
      Budu se muset na výrobu ještě podívat, spíš jsem hledala filozofii značky :)

      Vymazat
  3. Inspirativní článek! Mně přijde klíčový bod, že nákupy v sekáči nemusí být nutně uvědomělé, a naopak konfekce uvědomělá být může víc než dost. Že záleží hlavně na přístupu - otázkách proč si to kupuji, s čím to budu nosit, zda to budu nosit i za pár let a jestli danou věc opravdu tak moc chci/potřebuji.

    Já sekáče nevyhledávám vůbec, ale šatník mám propracovaný - není tam nic, co bych nenosila, a konfekci postupně omezuji na minimum. Často si nechávám oblečení šít na míru. Jsem malá, ale zároveň mám ženské křivky, takže oblečení z konfekce většinou stejně vyžaduje nějakou úpravu. Tak mám na míru třeba i zimní kabát a většinu šatů. Na basic trika jsem si zase oblíbila české výrobce, kteří šijí z bambusové viskózy, to je úžasně funkční a příjemný materiál. Na co se často zapomíná, jsou kvalitní doplňky - boty, kabelky, šperky, co se po sezóně nerozpadnou, ale vydrží dlouhé roky pěkné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Přesně takové otázky si kladu, když si kupuju něco nového :)
      Páni, to máš ještě lepší přístup k nakupování než já :) S kvalitními doplňky souhlasím, před pár lety jsem zainvestovala do jedněch bot na podzim a do jedněch na zimu a byla to jedna z nejlepších investic :)

      Vymazat
  4. veeelmi uzitocny clanok a ako si krasne napisala ze nakupujes veci ktore maju pribeh..ja ked si poviem ze idem na nakupy nieco pekne si kupit nikdy nic nekupim...vzdy iba ked idem okolo obchodu a nahodne ma to tam vcucne a hlavne vtedy ked uz musim sporit a nie minat haha..ak ta bavi sledovat videa na youtube, tak pozri moje najnovsie video z Milana :)..
    https://www.youtube.com/watch?v=hOvFR80YgmU&t=29s

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      To taky znám :D Vždycky, když něco chci, nebo mám jen náladu si něco koupit, tak si většinou nekoupím vůbec nic :D

      Vymazat
  5. Já to mám tak půl na půl... Nakupuji v sekáčích ráda třeba běžné halenky, svetry nebo trička, ale kalhoty tam na sebe prostě neseženu, aby byly podle mých představ a to samé třeba i boty a bundy. Je to velice zajímavý článek a myslím si, že je i velice užitečný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že najít kalhoty v sekáči je fakt těžký.. mně se to zatím povedlo jen dvakrát.. To samý platí i u bot, u těch si radši připlatím a koupím si kvalitnější pár :) Bundy naopak v sekáči nakupuju moc ráda, ale vždycky to je o náhodě :)

      Vymazat
  6. Taky bych si ráda často třídila skřín, ale nejsem ochotná nic z jejího obsahu vyhodit :-D Před Vánoci jsem koupila pár kousků oblečení a jsem dost zklamaná, že v dnešní době hadry třeba z CA, nebo Timeoutu vůbec nic nevydrží, koupila jsem si krásný kardigan za cca 500 a už ho mám žmolkovatý, to samé ne jednu mikču z Timeout... Ted už koukám hlavně na kvalitu a pomalu nemám kde nakupovat :_(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám :D Já se jí snařím třídit co dva měsíce, protože pokaždé tam nechám ještě nějaký kousky, o kterých vím, že je nenosím, ale je mi je líto vyhodit a když skříň třídím často, tak přesně tyhle kousky i dřív vytřídím a nezabírají mi zbytečně ve skříni místo :)
      S tou kvalitou je to pravda, proto mi přijde zbytečný si třeba svetry nebo cardigany kupovat v normálních obchodech, protože vím, že je jednou, dvakrát vyperu a budou mít žmolky :/

      Vymazat
  7. V poslední době jsem se naučila neuktrácet zbytečně za blbiny, který nepotřebuju a hned se cítím o dost lépe. V sekáčích taky nakupuju ráda, občas se tam dají najít naprosto super kousky. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc zajímavý a inspirativní článěk. Donutilo mě to se nad sebou zamyslet. Já nakupuji totiž neuvěřitelné množství oblečení každý měsíc v Primarku. Ono je to levné, tak si člověk vždy řekne, to přeci vezmu za ty peníze...

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Primark je v tomhle fakt zrádný, pamatuju si, že když jsem před pár lety jezdila do Primarku, tak jsem pokaždé odjížděla s narvanýma taškama.. Ale při mých posledních návštěvách jsem v Primarku tak bloumala a nevěděla, co si koupit, přeci jen ta kvalita šla hodně dlouho a ani těch pár eur se mi za ty věci nechtělo dávat :/

      Vymazat
  9. S těmi sekáči a řetězcovými obchody to mám úplně stejně! Včera jsem byla s mámou nakupovat a musím přiznat, že mě taky otravovalo v těch krámech být, ale nechtěla jsem to mámě zkazit, tak jsem na sebe nedala nic znát. Přijde mi, že tady to honění slev v zaře, mangu atd je už dávno za mnou a nemám za potřebu se k tomuto stylu života vracet. Co se týče elektroniky, tam to mám jinak, tam jsem schopná utratit rakety, protože jsem hodně velký fanoušek technologií a fascinuje mě, co je člověk pro zjednodušení a vylepšení života vymyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně.. teď už mě spíš slevy v obchodech odrazují :/

      Vymazat
  10. Já už jsem si za tu svou existenci tady přišla na svůj styl a když se mi něco líbí a je to v mém stylu, tak si to koupím. Věci, které nejsou v mém stylu a zrovna v tu chvíli se mi líbí, si zásadně neodnáším, protože vím, že to dopadne tak, že si tu věc mockrát nevezmu a je to totální zbytečnost. :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky věci, které by vyloženě vybočovaly z mého stylu, si už nekupuju, vím, že i kdyby se mi ta věc v obchodě líbila, tak bych ji pak nenosila..

      Vymazat
  11. Já koupím co se mi líbí a vím že to budu nosit, ale zase z toho moc velkou vědu nedělám - pokud nekupuji něco drahého, tak už je to rozmyslu :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že by člověk z toho hlavně neměl dělat žádnou vědu :)

      Vymazat
  12. nakupujem čo sa mi páči :) ale zas keď je niečo drahšie dvakrát si to premyslím až potom kupujem :) a sekáče naozaj milujem a veľmi sa teším keď ulovím niečo krásne :)
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tu je další milovnice sekáčů :)

      Vymazat
  13. Obdivuji tvůj střízlivý přístup k nákupu oblečení :)
    Já mám nakupující horečku naštěstí jen párkrát do roka, dvakrát nebo třikrát, takže pak si koupím, co potřebuji a ani to moc neřeším, nezruinuje mě to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív jsem takové nákupní horečky mívala taky a je fakt, že když je to jen párkrát do roka, tak to člověka zas až tak moc nezruinuje :)

      Vymazat
  14. Já teda nakupuju v běžných řetězcích, ale nepřeháním to. Snažím se vždy vše vynosit a omezovat koupi nesprávných věcí, co nevyužiji. Chtěla bych časem přejít na slow fashion, ale zatím jsem se k tomuto kroku neodhodlala a myslím, že mi to ještě chvíli bude trvat. Neumím totiž nakupovat v sekáčích, tak snad jednoho dne si to zamiluju a budu nakupovat především v nich, nebo budu kupovat lokální značky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych časem chtěla přejít na slow fashion, ale nejde to ze dne na den :)

      Vymazat
  15. No ta částka je opravdu šílená :D Každopádně u mě to funguje tak, že když zrovna nemám peníze, líbí se mi všechno. A naopak, když se chystám utrácet, nelíbí se mi nic :D Takže v podstatě moc neutratím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle znám taky :D Většinou, když mě popadne nákupní horečka, nebo se mi nějaké věci líbí, tak je to většinou v období, kdy bych moc utrácet neměla :D

      Vymazat
  16. Máš v tom super stratégiu. :) Je dobré mať prehľad o vlastnom šatníku vyhneme sa tak potom zbytočným nákupom. :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :) Podle mě je nejdůležitejší mít hlavně v šatníku přehled :)

      Vymazat
  17. Moc pěkný článek :) Taky ráda nakupuji v sekáčích, dají se tam najít zajímavé věcičky. Bohužel, u nás v okolí moc kvalitních sekáčů není, takže nakonec stejně skončím v klasickém obchodě. Ale aspoń už nakupuji s rozmyslem. Vždycky se sama sebe ptám,jestli to opravdu potřebuji a k čemu to budu nosit. Byly časy, kdy jsem měla ve skříni spoustu nepotřebných věcí. Hrozně se mi líbí ta pláštěnka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Podle mě se asi o žádném sekáči nedá říct, že by byl vyloženě kvalitní, vždycky je to o náhodě :)

      Vymazat
  18. Secondhandy sú fajn, dajú sa tam nájsť naozaj zaujímavé a pekné veci. mňa bohužial to hľadanie už nebaví a vlastne obchodom sa vyhýbam, skôr si nakúpim online:D ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že ne vždycky mám náladu v sekáči něco hledat :)

      Vymazat
  19. Pokud si mám nakoupit něco v shopping centru, tak přemýšlím docela dost, ale v sekáči zase tolik ne :D, v poslední době je to docela závislost...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :D I když já přemýšlím docela i při nákupech v sekáči, ale přeci jen to přemýšlení je snažší :)

      Vymazat
  20. Ta šála vypadá skvěle!! Nějakou podobnou bych si chtěla koupit.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se zkus podívat do C&A, třeba jí tam ještě budou mít :)

      Vymazat
  21. Super článek! Co jsem viděla dokument True cost znovu jsem do žádného fast fashion obchodu nevstoupila, ale já nikdy nenakupovala ráda, tak mi to nepřijde nějak těžký, zato v sékáčích mě to nakupování oblečení i baví, protože to je spíš takový lov pokladů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :D Ten dokument je skvělý, donutí člověka popřemýšlet nad celým fast fashion průmyslem :)

      Vymazat
  22. Díky Black friday jsem si koupila Macbook za výhodnou cenu. Nekoupila jsem si ho jen proto, že byl ve slevě - chtěla a tak trochu potřebovala jsem ho už dřív. Sleva koupi možná uspíšila o pár měsíců. Strašně totiž váhám, než si něco opravdu koupím takže jsem se na vysněný notebook pořád jen chodila dívat... 😂😂😂

    Z toho je ti tedy asi jasné, že nekupuju oblečení jen proto, že se mi líbí. Nejsem zrovna minimalistka, ale rozhodně nemám oblečení mraky.

    V sekáčích si většinou nic nevyberu. Je podle mne hodně o štéstí, jestli tam potkám néco hezkého. Většinou mi všechno připadá jako divné babkovské hadry. 😁

    OdpovědětVymazat