F Neradost | Karel Novotný - Another Dominika

Neradost | Karel Novotný

Neradost je knížka, která mě oslovila na první pohled. Růžová kniha o nerůžovém životě. Trefný a přesný paradox.
Knížka je o depresi. Vlastně ani tak ne o, ale o tom, jaké to je s ní žít.
Sám autor má s depresí dlouhodobou zkušenost a o to jsou veškeré útržky jeho myšlenek autentičtější a bolí mnohem víc. Knížka nevypráví souvislý příběh, jsou to jednotlivé věty a odstavce volně rozseté po stránkách. Ještě snad nikdy jsem neměla v ruce lépe zpracovanou knížku.


Myslím si, že knížka určitě není pro každého. A musí být velký rozdíl ji číst pokud s depresí máte zkušenost a nebo ne. Já sama jsem v mnoha těch na první pohled zmatených a nesouvisejících větách našla smysl. Jako kdyby byly z mojí hlavy. Vyděsilo mě to a fascinovalo zároveň. Na druhou stranu jsem si spoustu slov musela číst pořád dokola, abych je nějakým způsobem zpracovala a nevnímala je jen jako náhodně za sebou poskládaná slovíčka.
Myslím si, že každý si v knížce  najde to svoje. Tu nějakou větu, která ho zasáhne. Já si jich tam našla hned několik a vím, že to je jedna z těch knížek, ke kterým se budu neustále vracet a nikdy mě neomrzí. 


- Jak se po tom všem, co jsem viděl a zažil, můžu vrátit zpět? Být zase normální? Zpátky do reality. Ale to je iluze. Realita je to všechno. I sen, co se mi zdá, je realita. Realita mého já. Kam se vracet? Když jsem nikam neutekl. Jen se měním. Jak se ale proměnit zpět. Moc bych chtěl. A tolik nechci.

Neradost, která dělá radost.

Znáte tuhle růžově nerůžovou knížku? Zaujala Vás? Chtěli byste si ji přečíst?

CONVERSATION

59 komentářů:

  1. O téhle knížce už jsem slyšela, ale asi by nebyla nic pro mě. Každopádně se mi líbí, jak poslední dobou vídám něco jako skoro nový žánr, nebo obdobu poezie :D :)

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně chápu, že tohle nebude knížka pro každého :)

      Vymazat
  2. Veľmi sa mi páčia tie stránky, o knihe ale počujem prvýkrát. :)

    Pozývam teba aj tvoje čitateľky do veľkej Valentínskej súťaži na mojom blogu:
    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuhle knihu neznám, ale myslím, že by se mi moc líbila. Už jenom ten vzhled je pecka, takže zapisuji na seznam a podívám se po ní. Díky za tip! :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Pokud máš podobné knížky ráda, tak se ti tahle bude taky líbit :)

      Vymazat
  4. Letmo jsem něco o knížce zaslechla, ale vůbec jsem nevěděla, že je napsaná takhle. Sama deprese mám, takže těžko říct, jestli by mi to pomohlo se necítit sama nebo bych se naopak v depkách začala utápět ještě víc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z knížky nemám pocit, že by v člověku deprese či depku prohloubila, spíš naopak, ale těžko říct, jak by na tebe zapůsobila :)

      Vymazat
  5. Knihu neznám, ale moc mě zaujala, vypadá to přesně jako typ čtení pro mě!

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  6. Knižku som ešte nečítala a ani som ju nikde nevidela, ale vyzerá veľmi zaujímavo! :) Určite ju niekde pozriem :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi, že knížka bohužel není moc známá, což je škoda, protože pozornost si určitě zaslouží :)

      Vymazat
  7. knižka vyzerá zaujímavo, tú si teda rada prečítam :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je zajímavý a inspirativní číst něčí příběh.. pravdivý a skutečný.
    O knížce jsem nečetla, ale přidávám jí na seznam.. děkuju )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovýhle typ knížek mám ráda, možná i proto mě tahle knížka hned zaujala :)

      Vymazat
  9. Tak o této knížce slyším poprvé, ale vypadá fakt zajímavě :) věřím, že bych se v nějakých větách také našla. Dlouho jsem nečetla žádnou takovouto knihu na zamyšlení :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám poslední dobou knížky na zamyšlení nejradši, vždycky mi zas o trošku víc otevřeou oči :)

      Vymazat
  10. Už jsem o téhle knížce docela hodně slyšela a začala jsem vážně uvažovat nad tím, že si ji pořídím :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud o ní jen trošku uvažuješ, tak si ji určitě objednej, nebudeš litovat :)

      Vymazat
  11. Ta knižka znie zaujimavo aj ten uryvok lenže ja by som ju asi nechápala kedže aj ten úryvok som si musela prečítať viac krat za sebou ale asi o tom to je rozmýšľať nad tym čo čítame:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle knížka není úplně odpočinkovým čtením, když si člověk chce najít ve slovech nějaký význam :)

      Vymazat
  12. Zaujala, protože jsem jještě nic takového neviděla. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  13. Páni, tak tahle kniha mě opravdu zaujala, tu bych si ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělá a jestli tě zaujala, tak ti ji jen doporučuju :)

      Vymazat
  14. na knížku jsem se dívala už v knihkupectví - přesně jak říkáš, zaujala mě kombinace názvu s růžovým obalem...takže díky za tip, určitě se po ní ještě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaujme na první pohled :) Určitě se po ní mrkni, stojí za to :)

      Vymazat
  15. Moc se mi líbí obal knihy, ale nevím jestli bych si v ní početla. Mám přece jenom ráda klasické čtivé knížky, nejraději asi detektivky. Ale jako dekoraci na nočním stolku si ji dokážu představit dokonale :-) poslední dobou stejně nemám na čtení moc čas, tak i detektivku, co tam teď mám, mám spíš na okrasu :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak možná by pro tebe tahle knížka byla akorát, tím, že to není "klasická knížka" tak se k ní můžeš neustále vracet a stránky rychle ubývají :)

      Vymazat
  16. Zrovna včera jsem od jedné slečny také na ni viděla recenzi :) Vypadá rozhodně zajímavě, ale já si myslím, že bych ji neporozuměla :/ Nikdy v knížkách nevidím ten skrytý smysl :D a s depresí díky bohu zase takové zkušenosti nemám :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má rád jiný typ knížek :) Třeba si ji jednou ráda přečteš :)

      Vymazat
  17. V poslední době se kolem mě kupí víc a víc lidí, kteří depresí trpí. Je to doba. Těžká na psychiku. O knize čtu poprvé a vypadá opravdu zajímavé, růžovou nemám ráda :D, ale obsah zní dost dobře, proč ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ten pocit, že lidí s depresí přibývá a bohužel to není jenom pocit, dnešní doba k tomu bohužel hodně přispívá.

      Vymazat
  18. Knížku neznám a popravdě nevím, jestli by mě bavila. Mám s depresemi zkušenost, ale tyhle nesouvislé úryvky se mi moc nelíbí. Ale třeba bych si o ní udělala jiný obrázek, kdybych si jí mohla prolistovat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně naopak přijde, že k depresy se spíš hodí jen takovéhle útržky, souvislý text mi k ní nesedí, ale každý máme jiný názor :)

      Vymazat
  19. Slyším o ní poprvé, ale dost mě zaujala. Rozhodně si ji připíšu na svůj seznam a budu se těšit na to až se k ní dostanu a přečtu si ji.

    OdpovědětVymazat
  20. O téhle knížce jsem už hodně slyšela, ale upřímně mě moc nezaujala:). Jsem možná až moc pozitivní a optimistický člověk, takže tohle by asi nebyla moc kniha pro mě:D. Ale třeba časem...
    Každopádně, recenzi jsi napsala moc pěknou:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je pravda, že knížka primárně asi není určena pro vyloženě pozitivní lidi, ale věřím, že i ti by si v knížce něco našli :)

      Vymazat
  21. Ďakujem za túto recenziu, knihu nepoznám, ale vyzerá naozaj skvelo a určite si ju prečítam, keďže takéto témy sú mne blízke. :)

    deerly lost / blog instagram

    OdpovědětVymazat
  22. O tejto knihe som ešte nepočula, sama mám doma pár (trochu viac) kníh, ktoré čakajú na prečítanie :) Možno k nim časom pribudne aj niečo na tento štýl :)
    Caroline

    OdpovědětVymazat
  23. o knihe som nikdy nepočula, ale vyzerá dosť dobre :) ja mám akurát kopu čítania ešte z Vianoc (dokonca aj predošlých), takže mám čo robiť :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zásobu knížek ti celkem závidím, já už zas pomalu přestávám mít co číst :)

      Vymazat
  24. Není to ta knížka plná zvláštních pohlednic? Narazila jsem na ni v knihkupectví a nějak nevěděla, co si o ní myslet.. tak teď už aspoň vím, co je to zač! :)
    The Linheart

    OdpovědětVymazat
  25. Knížka na pohled vypadá hodně zajímavě (jsem ten špatný člověk, co opravdu soudí knihu podle obalu a názvu), ale myslím, že to není moc pro mě. Jsem spíš na klasickou beletrii, tyhle abstrakce mi motají hlavu. Ale chápu, že je to způsob vyjádření deprese. Někdo popíše stohy papírů, pro někoho z toho zbudou jen střípky...

    Ve vlnách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tím pádem jsem "špatná" i já, taky mě knížka musí zaujmout i podle obalu :) Já spíše taky preferuju beletrii, ale mám ráda takovéhle úniky i do jiných žánrů :)

      Vymazat
  26. Tohle kontemporární psaní je esteticky rozhodně pro dnešního mladého člověka zajímavé a lahodící. Já sama jsem udělala (nechci říct napsala, jelikož nějaký dlouhý text se tam ani nevyskytoval) takovou mini knížečku podobným stylem a věnovala ho kamarádce k Vánocům, protože pro nás obě měly nějaký vztah. Ale myslím, že kniha vydaná širokým masám prostě nemůže mít takový úspěch (mohu se mýlit) v tom pochopení, protože je to prostě tak strašně intimní věc, že ji pochopí jen sám autor. A nezáleží, jestli čtenář depresi má, či nemá. Vidím slovo "Motýl", ale jaký to má vztah k mé depresi? Možná tak pocit vyprázdnění. Jenže, jako asi každá psychická nemoc, deprese se u každého člověka nějak liší. Mozek je prostě dosud dost neprobádaná věc, to všichni víme a sami to cítíme.
    Jak nade mnou některé píšou, tahle kniha se snaží být jakýsi mainstream, který se dostane ke všem lidem, ale ke komu opravdu promluví? A má vůbec každá kniha jistotu, že k někomu promluví? A mají se vůbec knihy psát jen za účelem, aby k někomu promlouvaly?
    Možná jsem už moc pohlcená tou eko bio módou, ale mně tohle trochu přijde i jako plýtvání papírem. Jasně, na pohled je to hezká kniha, ale to přece není prvotní zájmem autora, chtěl ukázat jeho depresi asi jako pocit samoty, bezmocnosti...která může být zaobalená v líbivosti masám. "Kdo dnes nemá depresi, jako by nežil." slyším dost často a možná na to chtěl autor takhle reagovat - ano, depresi má hodně lidí, ale má ji hodně lidí kvůli době, nebo protože s eo ní začíná víc mluvit. A mluví se o ní proto, že obsahuje koření, které zná každý člověk. Každý zažil bezmocnost nějakém momentu, sice ne třeba několik let, ale zná ten pocit, takže je vysoká šance, že ho bude zajímat téma deprese. Nebo lidi prostě jen přitahuje lidské utrpení, zabalené do růžového papíru.
    Vlastně, když se nad tím zamyslím, vidím, že mě kniha donutila se zamyslet :D. Ale kupovat si ji nebudu, na to jsou moje myšlenky málo podpořené předloženými fakty.

    OdpovědětVymazat
  27. Tahle knížka vypadá strašně krásně. Rozhodně si jí chci přečíst. Do tvého článku jsem nevěděla o čem je,ale teď je mi ještě víc přitažlivější.
    https://michelle-and-her-world.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Knížka vypadá fakt zajímavě, co se na pohled týče, ale asi by to nebyl úplně můj šálek kávy :)
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  29. Sounds interesting ... but i think its hard to read...
    Have a wonderful weekend ..
    Xoxo from Portugal

    marisasclosetblog.com

    OdpovědětVymazat
  30. Knížka vypadá dost zajímavě:) mám ráda takové ty knihy, u kterých jde hodně o pocitovost :)
    Karelzzilla

    OdpovědětVymazat
  31. O knížce jsem neslyšela, ale vypadá fakt hodně zajímavě a dobře =)

    OdpovědětVymazat