F Německo 2017 | Kolín & Berlín - Another Dominika

Německo 2017 | Kolín & Berlín

I když Německo nemám z domova moc daleko, nikdy jsem si k němu cestu nenašla. Párkrát jsem ho navštívila, ale nikdy to nebylo tak, že bych z něj byla nějaká extra unešená a musela se do něj vracet. Ale tohle léto se to změnilo. Hnedka po zkouškovém jsem navštívila kamarádku, která byla na Erasmu v Kolíně nad Rýnem a na začátku září jsem si splnila další z mých cestovatelských snů - Berlín ♥.
Jen ještě takové menší upozornění, nejsem ten typ blogerky, která má z cestování tisíce fotek, navštěvuje všechny fancy instagramový místa, aby potom o nich mohla psát tipy atd. Já jsem mnohem šťastnější, když si dané místo užiju po svém, svýma očima a nemusím se stresovat tím, jak to bude vypadat na fotce. Berte to spíš jako inspiraci co a jak a že cestovat jen tak random bez plánů je možný.

Kolín nad Rýnem
Do Kolína si můžete buďto zaletět, nebo jako já zvolit druhou možnost - autobus. Jela jsem FlixBusem z Florence, cesta je bez přestupu (pozor, u většiny jiných spojů je to i s přestupem), jede se cca 12 hodin přes noc. Maličko je děsivý, že autobus má v noci pár zastávek, kde vždy lidi vystupují a přistupují noví, ale dá se to v pohodě zvládnout, jen doporučuju s sebou špunty do uší. Cena cca 850 Kč/jedna cesta.
Ubytování jsem měla zadarmo u kamarádky, tak s ním vám moc neporadím, ale určitě neuděláte špatně, když prozkoumáte Airbnb.


I když jsem v Kolíně byla pár dnů, úplně jsme to nepojaly jako "musíme toho co nejvíc stihnout a vidět". Takže za mě spíš doporučuju chill u vody (na obou dvou březích Rýna je to boží), procházku po městě a posezení v parku. Určitě ale nemůžete minout Kolínský dóm (Katedrála sv. Petra), který je dominantou města a doporučuju i botanickou zahradu, která mi ani moc botanickou zahradu nepřipomínala, ale možná i proto se mi tam tak líbilo. Rozhodně si nenechte ujít ani návštěvu Muzea čokolády. A pokud máte radši nákupy, obchodů v centru naleznete spoustu, mezi nimi i Primark.


Berlín

A můj splněný sen. Tenhle výlet byl hodně random. Byla jsem s kamarádkou, bavily jsme se o cestování a jen tak z nás vypadlo, že bychom spolu mohly jet do Berlína. Pár dnů na to jsme objednaly ubytování a najednou jsme nevěřícně vyrážely vstříc dobrodružství. Jen tak, samy. Kdyby mi tohle někdo řekl ještě před pár měsíci, vysmála bych se mu, tohle nejsem já. A nebo sebe samu začínám konečně nacházet.
 

Cesta trvá 4,5 hodiny, jely jsme Student Agency a za cestu tam a zpět jsem zaplatila 950 Kč.
Ubytování jsme našly přes Airbnb. Byla to moje první zkušenost s Airbnb vůbec a měla jsem z toho všeho docela strach, ale nakonec to nemohlo být lepší. Měly jsme nádherný hipsta vzdušný byt samy pro sebe, absolutně jsem nechápala a nejradši bych se tam odstěhovala. Za tři noci jsem dala 1 600 Kč, byt byl cca 10 minutek U-Bahnem od Alexanderplatz. 

 
Vůbec jsem nečekala, že bychom Berlín mohly až tak v pohodě zvládnout. Ve všech těch linkách městské dopravy jsme se bez problémů zorientovaly a vždy na první pokus dojely tam, kam jsme chtěly. Něco podobného se mi nestává ani v Praze.
Naší tour po památkách jsmě začaly na Checkpoint Charlie, pokračovaly po stopách Berlínské zdi do Topography of Terror, dále na Postdamer Platz, Židovský památník od něj k Braniborské bráně a od ní procházkou přes Muzejní ostrov na Alexanderplatz. Druhý den jsme měly objednanou prohlídku kopule Říšského sněmu (pozor! objednávat se předem přes internetové stránky), pak jsme si zajely na zámek Charlottenburg, který je nádherný a patří k němu obrovská zahrada, kde byste klidně mohly strávit celý den a od Chatlottenburgu jsme jely na East Side Gallery, kterou jsem prostě nemohla vynechat. 

 

A i když se to nezdá, měly jsme spoustu času i na nakupování. Přímo na Alexanderplatz se nachází Primark, kde jsem udělala můj úplně nejmenší nákup v Primarku ever a jsem na sebe za to pyšná. Nákupní centrum jsem navštívily jedno a to Ring-Center Berlin, které bylo kousek od našeho bytu. Nemohly jsme vynechat ani sekáče, nejvíc jsme si zamilovaly Humana Secondhand, byly jsem rovnou ve dvou - jeden je přímo na Alexanderplatz a druhý na zastávce U-Bahnu Frankfurter Tor - tady je dokonce pětipatrový. Pokud byste chtěly navštívit více vintage secondhandy, hned dva najdete jednu zastávku metrem od Alexanderplatz (zastávka Weinmeisterstraße) - Pick'nWeight - Vintage Kilo Store a Made In Berlin. Spoustu obchodů najdete doslova na každém rohu, takže určitě je z čeho vybírat.
 

Mě celkově Berlín mile překvapil a moc se mi tam líbilo, doufám, že se tam co nejdřívě podívám znovu, přeci jen z Prahy to není zas tak daleko.




A jak to máte s Německem vy?

CONVERSATION

28 komentářů:

  1. V Berlíně jsem byla a ráda bych navštívila víc měst tam, třeba právě Kolín.

    OdpovědětVymazat
  2. V Berlíně jsem dlooouho neviděla a tvé krásné fotky mě navnadily na výlet:-).

    Měj se krásně!

    Papa ByGabra
    http://www.bygabra.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Německo mi taky procestovat chybí a ráda bych se tam brzo vydala. Tak zas o jeden důvod víc... :)
    Katka
    http://www.uneseni.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek😻
    Já jsem v Německu už párkrát byla,ale to když jsem byla menší, tak si z toho moc nepamatuju. Takže v budoucnu bych se tam určitě znovu ráda podívala😀nejvíc mě asi lákají vánoční Drážďany.♥
    jdusizasvym.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Drážďan bych se letos před Vánoci ráda podívala i já, tak doufám, že nám to oběma vyjde! :)

      Vymazat
  5. Já vždycky jen Německem projížděla, takže toho o něm moc říct nemůžu. Ale tvůj popis Berlína mne nadchnul, tak třeba někdy :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som bola v Nemecku len na benzínke, keď som šla do Anglicka, ale Berlín by som určite chcela vidieť :)

    OdpovědětVymazat
  7. Do Nemecka by som sa veľmi rada pozrela :) krásne fotky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já byla v Berlíně tohle jaro, a taky jsem se do něj naprosto zamilovala! A jinak, gratuluji k takové první samostatné cestě, musí to být super pocit. :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že jsi ho taky navštívila! :) Pocit to skvělý byl, hlavně ta volnost, můžeš jít kdykoliv, kamkoliv.. To mi moc vyhovovala :) Nejradši bych teďka ani nijak jinak nikam necestovala :D

      Vymazat
  9. Je to tak blízko, a stejně jsem tam ještě nebyla. Měla bych to napravit.. :D

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  10. Je tam tak krásne!

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné fotky:) Do Německa bych se taky ráda podívala:D

    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé to je krása ty fotky! Celkem si mě navnadila k tomu, abych přítele začala přemlouvat na výlet:D
    FASSHION MIND

    OdpovědětVymazat
  13. pekné zhrnutie, musel to byť úžasný výlet :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  14. Já navštívila jen Drážďany a tam se mi moc líbilo, ale Berlín mě nijak zvlášť neláká, ale kdo ví :) třeba někdy :) hlavně, že jsi si výlet užila, někdy je nejlepší se prostě jen tak rozhodnout a jet, bývají z toho ty nejlepší zážitky :)

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, asi budu muset takovýhle random výlety podnikat častěji, mnohem víc jsem si to užila a prostě to bylo fakt skvělý :)

      Vymazat
  15. Super článek. Do Německa jezdím ráda 😉 Určitě to bylo super
    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  16. Já byla v Německu snad jen na letišti a pak den na vánočních trzích v Drážďanech. Nikdy jsem tam nestrávila ani víkend, ale už se na to chystáááám :)
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať ti to vyjde, Německo stojí za delší návštěvu :)

      Vymazat
  17. Do Berlína sa určite chcem niekedy pozrieť. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Jéé Domčo, u mě na blogu jsou akorát dva články o Berlínu, kdybys chtěla juknout! :) Právě jsem se Německu také vyhýbala (a slyšela jsem, že i další), ale myslím, že Berlín nebyl jediným místem, které navštívím! :) Moc se mi líbí fotky, jsou krásné a téměř bez lidí (nechápu :D )

    www.lifestylebirdie.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem oba dva články četla a tajne Ti záviděla, že jsi v Berlíně strávila delší dobu jak já a stihla si víc vstřebat tamní atmosféru ♥

      Vymazat
  19. Love your post dear ♥
    If you want check out my blog.I write about fashion,beauty and lifestyle.Maybe we can follow each other and be great blogger friends !

    http://herecomesajla.blogspot.ba/

    OdpovědětVymazat
  20. Také v Německu jo? :) Koukám, že tento rok se tam vydalo opravdu hodně lidí. Jo Německo je krásná země, potvrzuje to i tvůj článek.:) Do Berlína bych se také ráda podívala, ale v nejbližší době mě pravděpodobně čekají Drážďany, i když je to od nás x hodin jízdy :/

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to vnímám, že tohle léto spoustu lidí vyrazilo do Německa, ale je to jedině dobře :) V Drážďanech se Ti určitě bude taky líbit, x hodin jízdy za to bude stát :)

      Vymazat
  21. Nádherné fotky a takisto aj miesta! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat